N&D Mama Hakkında

Ceronimo-
Ceronimo-

2332 Puan

Merhaba, yakında 4 aylık olacak kızım N&D tahılsız narlı-tavuklu mama ile besleniyor. Fakat tavuk alerjisi olmasından şüpheleniyorum çünkü mama yedikten sonra epey kaşınıyor, özellikle çene bölgesi ve kulak-yanak arası.
Tüm yavru kedi mamalarında tavuk var. N&D’nin düşük tahıllı portakallı-morina balıklı yetişkin mamasını yemesinde bir sakınca var mı? Görünüşe göre tek fark bu mamadaki %40’lık protein oranı. Şu an yediği tavuklu mamada bu oran %44. Bir de tahılsızdan bir anda düşük tahıla geçmemiz ona ağır gelir mi?

18 CEVAP

Feronia
Feronia

117611

Tahıllar glisemik indeksi yüksek karbonhidratlarla doludur.
Karbonhidratlar kandaki glikoz seviyesini (kan şekeri) arttırarak enerji sağlayan besinlerdir.
Glisemik indeks ne kadar yüksekse kandaki glikoz seviyesi bir o kadar kısa sürede yüksek bir artışa uğrar.
Vücutta basitçe iki tür hücre bulunur, sağlıklı hücreler ve kanser hücreleri. Kanser hücrelerinde sağlıklı hücrelerin ortalama 200 katı kadar insülin reseptörü bulunur.
Pankreas, kan şekeri yükseldiğinde insülin salgılar. Salgılanan insülin, hücredeki insülin reseptörlerinde bir anahtar görevi görerek kandaki glikozun hücreye geçmesini sağlar.
Sağlıklı hücreler bu glikozu enerji üretmek veyahut depolamak için kullanırlar. Ancak kanser hücreleri yüksek miktarda glikoz alır ve bu glikozu çoğalmak için kullanırlar.
Kısaca tahıllı mama kanserin en büyük sebeplerindendir.
.
Buna karşın birçok tahılsız mamanın patates, tapioka, bezelye vs. ile dolu olduğu ve tahıllı mamalardan daha fazla karbonhidrat içerdiği aşikar.
.
Üç temel enerji kaynağı olan karbonhidrat, yağ ve proteinden etçil hayvanlar olan kedi ve köpeklerin metabolizmasına en uygun olanlar yağ ve proteindir.
Bir kedi veya köpeğin diyetinde olması gereken karbonhidratlar; lifler, özellikle de prebiyotiklerdir.
.
Son on yılda köpeklerin yaşam sürelerinde %11 azalma gözlemlenmiştir.
Zira bugünün şartlarında evde beslenen köpeklerin %50'sinin kansere yakalandığı/yakalanacağı da bilimsel olarak gözlemlenmiştir.
Doğru bir ev yapımı diyet kanser riskini %80-90 oranında azaltabilir ve yaşam süresini %183 oranında arttırabilir, bunun en önemli sebebi ise kuru mama ile karşılaştırıldığında minimum karbonhidrat içeriğidir.
.
Siz yüzeysel problemleri düzeltiyorsunuz ama aynı zamanda hayvanınızın ömrünü kısaltıyorsunuz.
Göz görmeyince gönül katlanır.

Feronia
Feronia

117611

N&D tahılsız diğer çeşitlerden alabilirsiniz.

pongul
pongul

113342

N&D tahılsız büyük taneli ve sert gelecekse acanaya da geçiş yapabilirsiniz. grasslands mesela...

Feronia
Feronia

117611

Acana Orijen yan etki yapmaz demedim, tahıl yememesi yan etki yapmaz dedim. Önce okuduğunuzu anlayın. Ne hikmetse sadece Türkiye'deki hayvanlara dokunuyor bu tahılsız mama. Bana hayvandan çok sahibe dokunuyor gibi geliyor gerçi ama.

Feronia
Feronia

117611

@cirkinmizmiz

Feronia
Feronia

117611

Tahılsız mamanın hayvanda yan etki yapması biyokimya kurallarına aykırı. Ama bizim veterinerlerimizin maşallahı var, kural tanımıyorlar. :D

Ezgicim uğraşmaya değmez :)

Feronia
Feronia

117611

Cevap beklemiştim...

@feronia allahaşkına burada hergün acana orijen vb yiyen hayvanların alerji kusma gibi sorunlarını okuyoruz bu kadar kör olmayın. tamam kediler doğada sırf etle besleniyorlardı ama binlerce yıldır insanlar tarafından tahılla besleniyorlar EVRİMLEŞTİLER.

iyi de hayvana yan etki yapmayanını bulana kadar niye bütün tahılsız mamaları deneyelim tahıllı mama çoğu durumda sorunu çözüyorken? ki tahıllı mamanın direkt bir soruna yol açtığı da yok bu kusma olayları hep tahılsız mamalarda ve profesyonel olmayan mamalarda görülüyor. proplan, royal canin gibi mamaların pazarlama ürnü olduğunu içeriğinde mısır,çer çöp, katkı maddesi olduğunun farkındayım. ancak bu tahılsız mama modası da tam olarak bir pazarlama olayı ve siz bunu göremiyorsunuz.

@feronia kusura bakmayın sizin hatanız değil biliyorum ama yukarıdaki şahsın uğraşma değmez lafına çok bozuldum ve siteye birkaç gün girmedim. şimdi yanıtlayabiliyorum ancak.
Öncelikle yazınızın başındaki kanserle ilgili kısım kısmen yanlış kısmen doğru. Şöyle ki, evet, kanser hücreleri şekeri daha çok kullanırlar ve üremeleri hızlanır bu şekilde. Ancak sağlıklı bir canlıda kanser hücresi bulunmaz. aşağıdaki yazıda glikozun var olan tümörleri büyütebileceği ancak oluşumunu etkilemediği anlatılıyor (ingilizce)
https://www.wired.com/story/cutting-carbs-wont-keep-you-from-getting-cancer/


ikinci olarak, kedilerde tahılsız mama tam anlamıyla bir pazarlama ürünü ve bahsettiğiniz gibi patates, tapioka, bezelye (hadi bunlar neyse, daha fazla para ödemiş oluyorsunuz sadece) ve domates, nar, abuk subuk ot içeriyor mamayı doldurmak için (ki bence bunun bu alerjik reaksiyonlarda payı var). aşağıdaki yazı grain-free mamaların içeriğine dair bir araştırma (ingilizce).
http://vetnutrition.tufts.edu/2017/07/research-update-new-insight-into-grain-free-cat-diets/


köpek beslenmesi hakkında hiçbir şey bilmiyorum, o konuda yorum yapmayayım.
Doğru bir ev yapımı yemeğin daha sağlıklı olabileceğine katılıyorum. Burada verdiğiniz istatistikler nereden alınma bilmiyorum ama...


Son olarak, internette grain-free beslenmenin kanseri tetikleyebileceğine dair hiçbir makale bulamadım. hep halihazırda kanser olan hayvanların nasıl beslenmesi gerektiğine dair yazılar var. bulursanız okurum.


aşağıdaki yazıda kedilerde kanseri önlemek için yapılabilecekler yazıyor. içlerinde grain-free diet yok.
https://www.petmd.com/blogs/thedailyvet/lorieahuston/2014/may/tips-preventing-cancer-cats-31655

gokhanust
gokhanust

3892

Sizinle aynı durumdan şüphelendiğim için N&D Düşük tahıllı Portakal ve Morina balıklı olanından aldım. Şuan kedim mamasını daha bi iştahlı yiyor. Hem de tavuklu mama vermediğim için içim rahat. İnsanların tahılsız tahılsız diye tutturmalarına aldanmayın. Düşük tahıllı olan bir ev kedisi için ideal.

ibrahimcelik
ibrahimcelik

1001

Veterinere götürüp alerjisi olup olmadığını oğren

ibrahimcelik
ibrahimcelik

1001

Veterinere götürüp alerjisi olup olmadığını oğren

Ceronimo-
Ceronimo-

2332

Acana malesef bütçemi aşıyor şu sıralar, o yüzden N&D'den devam etmeliyim bu süreç içerisinde...
Portakallı-Morina balıklının da tahılsızı varmış görmemişim kusura bakmayın.
Tahılsız seçenekler açısından kuzulu ya da balıklıyı seçsem ve bu %2-%4 oranındaki protein farkını da bir kenara bırakırsak, kedime ağır gelir mi? Tanelerinin büyüklüğü ve sertliği konusu da var tabii ki...

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 3998 Görüntüleme
  • 18 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79902 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR