Kedimin Dişeti

Kedimin dişetindeki kırmızılık normal mi? Daha önce hiç farketmemiştim. Ayrıca ağzında kötü bir koku var.


5 CEVAP

Feronia
Feronia

117611

Link de atabilirdiniz. @BetuLtank

Marlo
Marlo

2584

Değil tabiki..veteriner r götürün ilerlemeden..

eltarcin
eltarcin

116201

Yazacağım şey :) @Feronia
Yarım saattir ekrana bakıyorum. "Dişeti ne?" diye. Meğersem "Diş eti" imiş. Skdkjdkf :D

BetuLtank
BetuLtank

707

Diş eti iltihabı, periodontal hastalıkların en erken evresidir. Bu evre, iyi bir bakımla tersine çevrilebilir. Diş eti iltihabının erken dönemlerinde, bir miktar plak mevcuttur ve diş etinde hafif bir kızarıklık vardır ancak diş eti bölgesi pürüzsüzdür.


Diş taşı, kalsiyum fosfat ve karbonat karışımıdır. İleri derecede diş eti iltihabında, diş eti altında plak ve taşlar, hafiften şiddetliye doğru diş eti kızarıklığı ve pürüzlü diş eti bölgesine neden olur.


Plak, gıda, kalıntı, bakteri, ölü deri hücreleri ve mukusun birikmesinin sonucudur. Temiz diş bölgesinde 24 saat içerisinde oluşur. Diş eti, plağa, diş eti damarlarının inflamasyonu, diş eti şişmesi ve diş etlerinde kolajen kaybı ile karşılık vermektedir.


Diş eti oluğu ya da diş eti cebi, diş etinin iç duvarı ile diş arasındaki dar alandır. Diş eti iltihabı oluştuğunda, bu ceplerde mevcut olan bakteri değişir, diş eti dokusuna zarar veren toksinler salgılar.


3 yaş ve üzeri evcil hayvanların %80'inden fazlasında diş eti iltihabının bazı formları görülmektedir.


Semptomları ve Türleri


Kırmızı ya da şişmiş diş etleri, özellikle diş etinin iç yanağa dönük olan bölümündeDiş yüzeyinde çok miktarda plak ve diş taşı


Nedenler


Plak Birikimi, hem kedilerde hem de köpeklerde diş eti iltihabına yol açan temel nedenlerden bir tanesidir. Diş eti iltihabını tetikleyen faktörler şunlardır:


YaşlılıkÇapraşık dişlerYumuşak gıdalarAğız bakımı eksikliğiÜremi ya da diyabetKedi Lösemisi


Teşhis


Veterineriniz kedinize fiziksel muayene uygulayacaktır. Semptomların geçmişini ve bu duruma yol açabilecek olası koşulları göz önünde bulunduracaktır. Kedinizin sağlık geçmişini ve semptomlarının başlangıcını veterinerinerinize iletmeniz gerekecektir. Kedinizin ağız kokusunun ne zaman başladığı, kedinizin genelde ne yediği, kedinizin yeme/çiğneme sorunu olup olmadığı, kedinizin önceden sağlık sorunu yaşayıp yaşamadığı gibi bilgileri veterineriniz sizden isteyecektir. Ayrıca kedinizin dişlerini temiz tutmak için uyguladığınız rutini, kullandığınız diş bakım ürünlerini de veterineriniz ile paylaşmalısınız.


Fiziksel muayene, durumu tanımlamak için kedinizin ağız içinin yakından muayenesini içermektedir. Daha sonra, veterineriniz dental muayene için kedinizi yanınızda getirmeniz için bir randevu verecektir. Dental muayene esnasında, kedinize anestezi verilecektir. Veterineriniz diş eti ceplerinin derinliğini, diş eti yüzeyindeki plak ve bakteri miktarını kontrol edecek ve çürük ya da çok çapraşık olan diş ya da dişleri çekecektir. Plak ve diş taşlarının tümü özel dental ekipmanlar ile gerçekleştirilen diş taşı temizliği işlemi kullanılarak temizlenir. Gerek duyulursa, kök yüzeyi düzleştirmesi uygulanır. Diş yüzeyleri cilalanır ve dişler temizlendikten sonra tekrar muayene edilecektir.

Hahahha normalde dikkat ederim ama telaşla birleşik yazmışım

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 911 Görüntüleme
  • 5 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79932 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR