Kaşıntı, Yaralar, Popoyu Yere Sürme

blue_hpood
blue_hpood

128941 Puan

arkadaşlar kaç kez soru sordum bilemiyorum fakat bu kez gerçekten bilgili birine ihtiyacım var.
bundan üç hafta önce sokaktan yavru bir kedi aldım. annesinden ayırmışlardı. hemen eve getirdim daha 1 aylıktı, benim elimde sadece sokak kedileri için açıktan aldığım kuru mama vardı, ismini bilmiyorum. ilk iki gün onunla idare ettik, üçüncü günden sonra yani yaklaşık 15 gündür süt tozu ve rc kitten yaş mamayla besleniyor.
ilk geldiği hafta poposunu yere sürtme, halsizlik ve iştahsızlık vardı. kendi kedim de olduğu için korkarak veterinere götürdüm, karın ağrısı varmış, dokundurtmuyordu zaten. iç dış parazit ve karın ağrısı için ilaç yaptı. her şey mükemmel derken bir hafta geçmeden önceki gün ensesinde ve kulağında küçük yara fark ettim. ardından kaşınmaya başladı. bu kez ishal ve öksürük de vardı. iyice panikledim. yine veterinere gittik. üşütmüş olabileceğini söyledi, antibiyotik uyguladı, yaralarına baticon sürdü, mantar olabileceğini söyledi. yine tamam, bugün baticon alacaktım ki sabahtan beri yoğun bitmek bilmeyen kaşıntıyla ve yine popoyu yere sürtmeyle karşı karşıyayız. bu kez alerji olduğunu düşünüyorlar fakat şimdi de kendi kedimin sırtında baş parmak büyüklüğünde kabuklaşma gördüm, kafayı yemek üzereyim. yavrunun vücudundaki tüyler sanki birden seyreldi ve durmaksızın kaşınıyor, beyaz tüylerinin arası pembeleşmeye başladı. alerjik bir şey olsa benim kedime nasıl bulaşabilir, ikisi ayrı mamalar yiyorlar zaten? mantar olsa bu hayvanın bir günde nasıl kaşıntısı beş katına çıktı ve tüyleri pembeleşti anlamıyorum? ayrıca popo sürtme ve kaşıntı alerjik reaksiyon olabilir yazıyor fakat bulaşmasına anlam veremiyorum. en üstteki kedimdeki yara, diğerleri yavrununkiler. bilgisi olan arkadaşlar dönüş yapabilirse sevinirim, ben delirmeden


17 CEVAP

blue_hpood
blue_hpood

128941

tengirist valla izmirdeyim, daha önce sokakta bir bacağını sürükleyen bir can bulmuştum, en yakındaki aydın hayvan hastanesine/veterinerlik fakültesine götürdüm. o zaman konu hakkında bilgim olmadığı için fıtığa ölümcül dediler, ölümcül demelerine rağmen 20 gün sonraya ancak randevu verebilirim tabii o kadar yaşarsa dediler bir de pişkin pişkin. hayatımda bir daha buraya yolum düşmeyecek dedim kendime. zaten en son ufak bir tartışma yaşadım, öyle iyi falan değiller yani. onun dışında özel, izmirdeki en büyük hayvan hastanesine de götürmüştüm, onlar da bana bir saatlik bir süre bekleyemeyeceklerini söyleyip bir hafta sonraki ameliyat için o bir saat içinde senet imzalattılat, onlar da aynı tür de adi insanlar. onun dışında zaten artık param falan kalmadı, ben öğrenciyim. bu kedinin özeldeki masrafını da burada dernekteki abla karşılıyor, yoksa bana kalsa hiçbir şey yapamam. o yüzden belki benzer durumu yaşayan vardır, ne olduğunu anlarım diye soru açtım.. bütçe sorun olmasa keşke, buradan uçakla istanbula/ankaraya götürüp tedavi ettirirdim tabii ki..

AyseMia
AyseMia

111368

Bir de iç parazit için kullanılan ilaç yeterli gelmemiş de olabilir. Fazla parazit olduğunda 7-10 gün arayla iki üç kez tekrarlanıyor. Popoyu yere sürtme haraketi bu yüzden devam ediyor olabilir halen. Ayrıca tavuklu mamayı balıklı mama alana kadar vermeyin, evden haşlanmış balık, et ve yoğurt gibi gıdalar vererek idare edin derim, belki hafiflerse mamadan olduğu da anlaşılır.

AyseMia
AyseMia

111368

Deriden kazıntı alıp bakılmadı mı? Bu yapılmadıkça sonuç net olarak anlaşılmaz maalesef ve anneden erken ayrıldığı için, üstüne bir de ortam değişikliği yaşadığı için stresle birlikte bağışıklığı düşüp bu tür lezyonlara yol açıyor. Mantar da zaten bağışıklık düşüklüğünden dolayı oluşuyor. Kızımı ilk sahiplendiğimde yavrudaki o yaraların çok benzerini biz de yaşadık, Mia da tahminimizce anneden erken ayrılan bir yavruydu ve eve getirdikten henüz 2-3 gün sonra kulak arkasından kafasına doğru kaşıntı ve kızarıklık ile birlikte o bölgelerde tüy döküntüsü oluşmuştu. Kaşıdığında kabuk ile birlikte tüy kopuyordu. Evdeki diğer kedime hiç bulaşmadığından mantar olmadığını tahmin ediyorduk ve neyse ki öyle de çıktı. Mor ışık ve deriden kazıntı örneği alınarak bakıldı stres ve beraberinde düşen bağışıklık ile birlikte eski evindeki alışık olduğu aynı mamayı da yese olabileceği söylendi. Başka mamaya da geçemedim çok küçük olduğundan kademeli de geçsek ishal oluyordu, bir krem verildi ve Crystalin solüsyon ile silip 2 dakika bekledikten sonra kuruladım ne olur ne olmaz diye, mantar yaş ortamda daha çok olduğundan mantara da çevirmemesi için. Aradan 1 ay sonra ancak geçti ve mamayı hiç değiştirmeden kendiliğinden geçti. Bu yavrudakinin de aynı sebepten dolayı olduğunu düşünüyorum. Yeterli anne sütü alamama ve bağışıklık düşüklüğü özellikle bebek kedilerde her türlü rahatsızlığı beraberinde getiriyor. Bağışıklığı güçlendirmek için takviye alması gerek, en hızlı bu şekilde atlatacaktır. Immun44 yada Imuneks şurup alıp kullanabilirsiniz, çok yüksek fiyatta değiller. Yine de tavuklu mamayı kesip başka gıdalar vererek hafifliyor mu diye bir 4-5 gün gözlemleyin derim.

blue_hpood
blue_hpood

128941

evet, annesinden çok küçükken ayırdılar, ben süt tozu ve rc ile besledim yaklaşık 2 hafta, ardından da kuru mamaya geçtik. eve getirdikten bir hafta sonra bu belirtiler ortaya çıktı. bana veya kedime bulaşmadı, mantar değil. deriden kazıntı örneği alma, kaliteli mama, crystalin ve immun44 gibi şeylerin hiçbirini alabilecek durumum yok şu an, öğrenciyim, kendi kendime zor bakıyorum, dernek de bunların hiçbirini karşılayamaz. mamasını bile ben alamadım, dernek karşıladı.. tavsiyeleriniz gerçekten uygulanması gereken şeyler, bunu bir düşüneceğim.

bir de popoyu yere sürtme alerji, iç parazit veya anal kese probleminden kaynaklanabiliyormuş. kakasında parazit yok, iki kere parazit hapı aldı, sadece bir kez parazit döktü, sonra da asla dökmedi. ben bunların hepsinin bağışıklık düşüklüğü ve tavuğa alerji olduğunu düşünüyorum artık, bir re kendi kedimden dolayı sürekli bir odada hayvan iyice strese girdi..
maalesef bir aylıkken kadının biri kızı istiyor diye yavruyu annesinin yanından alıp evinin bahçesine atmış, bas bas bağırırken buldum, bir de zar zor ikna edip eve getirdim. uğraşıp duruyoruz işte, şu kaşıntıları azalsa garibim en azından rahatlar.. teşekkür ederim.

Nessee
Nessee

67

Size yardımı olur mu bilmiyorum ama bir arkadaşım kedisine bu durumlar için top kekik kullanıyor ve iyi geliyordu.

tengrist
tengrist

112248

daha önce hiç tecrübe edinmedim ama birde üniversite fakültesine götürün isterseniz araştırma ve uygulama hastanesi olduğu için bu tarz konularda daha tecrübeli olacaklarını ve daha doğru teşhis koyacaklarını düşünüyorum.
İstanbul'daysanız İstanbul üniversitesi -Cerrahpaşa araştırma fakültesi var bildiğim.
bir an önce şifasını bulurlar umarım, geçmiş olsun

BusraO
BusraO

1674

İzmir'de olduğunuzu yazmissiniz , veteriner önerebilirim.
Sokaktan bulduğum her hasta kediyi sonsuz güvenerek goturuyorum.(fib, idrar enfeksiyonu,sezeyan,kısırlaştırma aklınıza gelebilecek her türlü hastalık en kötüsü fibti) Sokaktan bulduğunuzu soylerseniz ücrette yardımcı da oluyorlar. Venüs veteriner kliniği , Buca'da . Ramazan bey özellikle çok ama çok iyi hir hekim.

blue_hpood
blue_hpood

128941

Busra0 merhaba, tavsiye için teşekkürler fakat bir sokak kedisi için harcayabilecek 100 liram bile yok, bucaya gidip dönmek bile bana 50 liraya patlıyor.. şu anda kendi kedimdeki durumun enjeksiyon yarasını olduğunu öğrendim, yani yavrudaki şey bulaşıcı bir şey değil kuvvetle muhtemel. ne bana ne kedime bulaştı, üstelik kedimdeki yara kaşınmıyordu. bu yavru iki gündür kendini parçaladı. mantar da değil diye düşünüyoruz. geriye alerji kalıyor, yarından sonra da mamasını değiştirip gözlemleyeceğiz, yine düzelmezse yapabileceğim pek bir şey yok. tedavisini bulunduğum ilçedeki dernek karşıladı ve öyle yüksek bütçede ilaçları karşılayamıyorlar. şimdilik gözlemliyorum. yine de teşekkür ederim öneriniz için.

AyseMia
AyseMia

111368

Balıklı mama deneyin derim, tavuğa karşı ciddi bir alerjisi olabilir. Popoyu yere sürtme hareketinin iç parazitten dolayı olduğunu biliyorum. Çok geçmiş olsun, umarım artık geçer de rahatlar minicik bedeniyle ne çekmiş. 😓

AyseMia
AyseMia

111368

Ve Mia'nın halen tavuğa karşı bir alerjisi yok yani, o zaman yediği mama da tavukluydu, şimdi de tavuklu mama kullanıyoruz o zamandan sonra hiç öyle kaşıntılı bölgesel yaralı vs. döküntülerle karşılaşmadık şükür.

AyseMia
AyseMia

111368

Anlıyorum, minik canı kurtarıp uğraşıyorsunuz yine, bu özveriniz için asıl ben teşekkür ederim. İzmir'deymişsiniz ben maalesef Ankara'dayım, yüksek kitleye sahip hayvan sever Facebook, Instagram gruplarında bu konuyu paylaşsanız durumunuz olmadığını da söyleyip illaki Crystalin, Imuneks şurup vs. için yardım isteyenler çıkacaktır diye düşünüyorum, bir deneyin isterseniz. Kedi süt tozu, vitamin vs. isteyenler ve vermek için ilan açanlar oluyordu bu şekilde. Kendiliğinden geçmesi tek odada da yaşadığı için daha uzun sürebilir yoksa, inşallah da çabuk geçer.


Facebook'ta bildiğim üye sayısı yüksek gruplar:


https://m.facebook.com/groups/184904078730530/


https://m.facebook.com/groups/796928220874124/


https://m.facebook.com/groups/859096104110661/

AyseMia
AyseMia

111368

Yardımcı olmak isteyenler çıkacaktır* olacak.

blue_hpood
blue_hpood

128941

arkadaşlar, ışıkla bakıldı, parlıyor ama mantar gibi parlamıyor. alerji değil, benim kedime de bulaştığı için bu seçeneği elediler. uyuz da değil. tüylerini kestiler, yavrumun derisi pul pul olmuş ama ışıkta parlamıyor. hayvan kaşınmaktan bitap düştü. baticon ve travazol kremle gözlemleyeceğiz, başka çaresi yok şu anlık. bir bilgisi olan yok mu, kafayı yemek üzereyim?

blue_hpood
blue_hpood

128941

Nessee ben aslında tam durumu ne olabilir, onu anlamaya çalışıyorum. şimdilik baticon ve travazol kremle tedaviye başladık ama mantar mı onu bile bilmiyoruz.. benzer durumu yaşayan ve ne olduğunu bilen varsa çok memnun olacağım

blue_hpood
blue_hpood

128941

benzer durumu yaşayanlar için yazıyorum: kendi kedimdeki mantar veya bulaşıcı bir hastalık değilmiş, enjeksiyon yarasıymış. bundan bir ay önce iç dış parazit yaptırmıştım, hap kusma ve hâlsizliğe sebep olduğu için enjeksiyon şeklinde yaptırmıştım. bazı durumlarda böyle vakalar görülüyormuş. ben bir sonraki sefer tablet şeklinde tekrar deneyeceğim. yavru kedi içinse hâlâ netlik yok. bulaşıcı olmadığını düşünüyorum artık, aklıma alerji geliyor tekrar. umarım çabucak atlatırız..

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 629 Görüntüleme
  • 17 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 92.797 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR