Apartmanımıza doğum yapan bir sokak kedisi vardı. 2 ay oldular sütten kesildiler nerdeyse. Yavruların yanına da artık pek yaklaşmıyor. Gayet insancıl, ne verilse yiyen bir kediydi. Hatta bugün kısırlaşacaktı fakat dün akşam çok zayıf ve iştahsız şekilde geldi. Sokakta günlerce aç olan hayvanlar dahi bu kadar zayıflayamaz ki bu kedinin her zaman maması suyu vardı. Nasıl kemikleri sayılacak derecede 3 günde zayıflar? Rahimle ilgili bir hastalığı olabilir mi ?
Viral hastalık kapmış olabilir, ishali varsa kısa sürede kilo verebilir. İç parazit problemi de vardır mutlaka eğer ki parazit ilacı vermediyseniz. Kızgınlığa girip çiftleşmeye gittiyse de mama yemeyip kilo verirler. Önce parazit ilacını verin, bir hafta güzelce besleyin, sonra hastalık belirtisi yoksa kısırlaştırın. Tekrar hamilelik sürecine girmesin.
Eğer başka bir hastalığı varsa iç parazit ilacı zarar vermez mi ? Bir süre polivit gibi şuruplar kullanıp gözlemlemek istedim. Ama doğumdan sonra böyle bir durum oluşabiliyor mu onu merak ediyorum
Hayır, başka hastalığı varsa iç parazitler onun bağışıklığını düşürdüğü için onlardan kurtulmak gerekir. Zaten veterinerler de iştahsızlık yaşayan bir kedi için ilk olarak iç parazit tedavisinin en son ne zaman yapıldığını sorarlar. Sadece bütün dozu tek seferde vermek yerine yarısını 3 gün sonra verirseniz daha iyi olur. Nasıl bir durum oluşur mu merak ediyorsunuz? Rahimle ilgili sorun olup olmadığını mı? Enfeksiyon olsa akıntı olur büyük ihtimalle. Haşlanmış tavuk ciğeri yapıp hızlı kilo alması için biraz ekmek doğrarsanız iyi olur, o şekilde kilo almasını sağlayın. İmkanınız varsa tabi ki veterinere götürün. İzin verirse ağzını kontrol edin, dişlerde çürük var mı diye. Bence yüksek ihtimalle kızgınlığa girip zayıflamıştır ama enfeksiyon varsa ancak kan testiyle belli olur ya da en azından ateşi var mı diye baktırabilirsiniz. Sokak kedisi olduğu için ishali var mı diye kontrol edemezsiniz sanırım. Veterinere gitmeden önce ishali olup olmadığını öğrenmek de önemli. Kediler çok hızlı kilo verebilirler, o yüzden bir kedinin kilosunun en düşük sınırda tutulmaması gerektiğini söylerim her zaman. Eğer veterinere kontrole götüremeyecekseniz öncelikle yapmanız gereken iç parazit ilacı vermek, ertesi gün iştahsızlık devam ediyor mu diye kontrol etmek. Belki kuru mamadan da sıkılmış olabilir, yazın pek yemek istemezler. En çok iştahla severek yediği yiyeceği bile yemiyorsa burnunda tıkanıklık olabilir. İzin verirse bir peçete ile burnunu silip peçete ıslanacak mı diye bakabilirsiniz. Gerçi her zaman akıntı olmaz ama eğer ileri derecede üst solunum yolu enfeksiyonu varsa belirti verir en azından. Dediğiniz gibi polivit içirin bir süre. Aslında bu tür operasyonlardan aylar önce vitamin mineral desteğine başlamak gerekir ama şuanda hamile kalmış olma riski olduğu için yine de iştahı açılıp biraz toparlanırsa, hastalık belirtisi görmezseniz operasyonu geciktirmeyin derim.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor