Kedimde İdrar Yolu/Üretra Tıkanıklığı Var? Bunun Tekrarlanmaması İçin Neler Yapmalıyım?

tommyse
tommyse

10479 Puan

Erkek kısır kedimde geçmek bilmeyen belkide yanlış tedavilerle yüzünden kronikleşen, sürekli kendini tekrarlayan üretra/idrar yolu tıkanıklığı vardı. Önceki veterinerimiz her gidişimizde sondalayıp idrar söktürücü ve idrar asitleştirici enjekte ederek 2 haftada bir gitmekle tam 3-4 ay kedimi taşıdım veterinere ve asla çözüme ulaşılmadı.Hep geçici çözümdü ve 1 hafta bizi anca idare ediyordu parasında asla değilim ama krdimin o halini sürekli görmek brni çok yıpratmıştı.


Başka veteriner arayışlarım sonucu şimdiki veterinerimiz hemen röntgen çekti ve taş olup olmadığını hem mesane doluyken hemde boşken baktı ve taş ve ya büyük taşların oluşmadığını kristalleşmesi sonucu idrar yolunu tıkadığını söyledi.


Daha önce hiç böyle operasyonlar geçirmeyen kedimin en sonunda ne sorunu olup olmadığını bu haftanın başında öğrenebilmiştim.


Taş oluşumu yok ama kristaller yolu tıkadığını söylendi. 7 günlük sondalı ve antibiyotik tedavisiyle bunu atlatıp ilerki zamanlarda da doğru mama ve vitaminlerle bunu tekrarlamayacağı söylendi. (Daha 3. gündeyiz sonda olmadığı halde tuvalete gidip idrar yapabiliyor şuan). Sonda 1 gün boyunca takılı kaldı ve kedim rahat durmadığından 2. günün ortasında ağızıyla yakalığı varken bile çıkarmayı başardı hemen yine veterinere gittik ve takmamıza gerek kalmadığını çünkü tamamen açıldığını söyledi.


Antibiyotikler en az 2-3 gün daha devam edecek ve veterinerimiz bize destek olarak Galibaru +PP ve farklı markalardan c vitamini ve idrar enfeksiyon sökücü verdi sıvı olarak.


Ve biz mama olarak hill c/d kullanıyoruz veterinerimiz bu mama değil s/o'yu kullanmamız gerektiğini söyledi haftaya onu almayı planlıyorum ve ömür boyu eksik etmeyeceğim c vitamini almam gerekiyormuş. Kedime her gün 5 ml kızılcık suyu veriyorum buna devam edebilirsin dedi benim korkum tedaviden sonraki hafta ya da haftalarda bir daha tıkanması strüvit taşlarını tamamen olmasa da tıkanıklık yapmayacak şekilde minimuma nasıl indirebilirim?

22 CEVAP

tengrist
tengrist

112185

ben evlerdeki arıtma sularda sebep oluyor diye biliyorum. şebeke suyu arıtılırken içindeki değerli mineraller de kayboluyor magnezyum ve kalsiyum eksikliği böbrek ve idrar yolları problemlerine yol açıyor. kedinize bir süre doğal mineral değerleri yüksek kaliteli bir su kullanın. su sebili mutlaka alın pişman olmayacaksınız.
aynı zamanda evin bir kaç farklı noktasında daha su kabı koyun. su kapları daima temiz ve sular taze olsun, suların yerlerini arada bir değiştirebilirsiniz
sıvı ödül mamalarına ve yaş mamasına su karıştırarak su alımını arttırabilirsiniz
mama tavsiyesi yapamıyorum onu veterineriniz daha iyi bilecektir. ben bugüne kadar hiçbir kedimde üriner sistem ve sindirim sistemi sorunları yaşamadım o yüzden klinik maması tecrübem yok.. ama hayvansal proteini yüksel tahılsız mamalar kullanmaya özen gösterin. karbonhidratın düşük yağın ve et proteinin yüksek olduğu bir diyeti olsun. yine aynı şekilde kısır kedi mamalarında yağ oranı ve mineral değerleri çok düşüktür. hayvan kilo almasın diye tüm besin değerlerini çöpe atıp bir sürü hastalığa davetiye çıkartıyorlar sonra da ekstra yağlı ekstra mineralli klinik mamalar uriner sistem mamaları aldırtıyorlar
bana kalırsa kısır kedi maması kullanmayın. bunlar benim fikrim. ve son olarak her gün mutlaka en az 15-20 dakika oyun oynatarak hareket etmesini sağlayın. geçmiş olsun.

Merhaba benim kedime bir yığın tedavinin yanında veteriner advance önermişti çünkü anlaşmalı markasıydı sizin veterinerin de anlaşması olabilir lütfen Royal Canini denemeyin. Ben Advanceten bir kaç paket kullandım kontrole götürdüm gerilemek yerine daha da ilerlemişti sonda takmak gerekli dedi güvenim kırılmıştı hemen fakülteye götürdüm. Hill's c/d verdi yaş mamayı da c/d aldım. Hill'sin s/d si de var o da sistitin farklı bir türü için belki sizin için o uygun olabilir. Hill'sin kuru mamasının içeriğinde et yok ama benim yavrumu o tedavi etti kızılcık suyu da verdim. Hastalığı atlattıktan sonra nutri urinary ve britle devam ettim içeriği n&d den de temiz bana göre Britin. Çünkü n&d et yerine protein koyuyor içeriğini okursanız etten çok kurutulmuş protein koyulduğunu farkedersiniz. Britte %60 oranında et var ama veteriner serileri nasıl bilmiyorum.

tommyse
tommyse

10479

kullandığımız ilk mama nurti urinarydi. onu kullandığımız haftalar ara ara tıkanmalara olasada yine 2 haftaya kadar idare edebiliyorduk. sonra eski veterinerimiz petline satmaya başladı mecbur 1 paket aldıktan sonra bitiremeden bıraktım çünkü ciddi anlamda gerilemiştik yine sondasız geçmeyen haftalar bizi bulmuştu. kendi araştırmalarım doğrusunda hill c/d aldım ve ilk hafta güzel gitti sonra tekrar tıkandı işte şimdi o tıkanıklığı yenmeye çalışıyoruz antibiyotik tedavisi 5 gün sürmeli dedi yarın 4 umarım tekrar tıkanıklık yaşamam. yaş mama olarak virbac urinary pounch şekilde güzelce etleri ezip sulandırıp öyle veriyordum o haftada yine rahat oluyorduk ama en sonunda tıkanma yine bizi buluyordu yarın veterinere soracağım bir kaç soru daha var ev yapımı mama yapıp verebilir miyim? gibi soruları danışacağım ve brit care struvite serisini soracağım onun c vitamini olarak vets plus'ın var ya da vets plus direkt olarak urinary tableti var ikisinden birini soracağım birde farklı marka olarak bio urinamin var onu sorup almayı düşünüyorum günlük kızılcık suyu veriyorum veterinerde sorun olmaz ver dedi. İnşAllah geçer çünkü amansız 6-7 aydır bu sorunla kedim harap oluyor veteriner yollarında...

Ahudr
Ahudr

12303

Ayrıca icme suyu olarak ne veriyorsunuz musluk suyu mu yoksa damacana su mu

tommyse
tommyse

10479

@Ahudr musluk suyu değil evimizdeki arıtma suyunu veriyorum bazen marka su alıp veriyorum kısır mama olarak pro plan kullanıyorduk sonra tıkanıklığık yaşayınca nutri feline urinary geçtik şimdiyse hills c/d kullanıyorum o bitince brit care struvite veteriner mamasını alacağım

Ahudr
Ahudr

12303

Tengrist bu gune kadar doğru bilinenlerin tam aksini söylemis oldun :( genelde kısır kedilerde kalsiyum magnezyum ve fosfor gibi minarellerin fazlaliliginin bu gibi sorunlara yol actigini soylerler hatta ben de sirf bu yuzden sagdan soldan arıtma sular alip veriyordum kedilerime minareller yok oluyor daha iyi diye :) valla ne yapacagimizi sasirdik artik ya siz hangi mamayı kullaniyorsunuz peki hic sorun yasamamis ve insallah yasamayacak biri olarak biraz daha bu konuda tecrubelerinizi aktarın lütfen :)

ben kendi tecrübelerimi fikirlerimi belirticem siz de mutlaka iyi bi hekime danışın. söylenmiş midir bilemiyorum pek okumadım cevapları. öncelikle mama markalarınız klinik değil öyle direkt etki görmeniz zor olur nutri sanabelle bilmem ne urinary olanlarla. royal canin so hills sd cd ya da virbac kullanmanız hatta hemen geçti bırakayım diyip bırakmamanız lazım demek ki tekrarlıyor. ve mutlaka idrar analizi yaptırın iyi gibi görünse de 2 3 ayda bir. çişini evde altına kaşık koyup çişini steril bi şekilde alıp enjektöre çekip buzdolabında saklayarak çok saat geçmeden vete ulaştırabilirsiniz. yangı varsa çıkıyor hemen. mama dışında kristal problemimizi vetexpert ürinovet çözdü bizim geçen kış bu kış hala çişini alıp götüremedim işe başladığım için :( genelde bu problemler hep kışın ortaya çıkıyo su tüketimleri mi azalıyor nedendir bilmem. 6-6.5 ph aralığında sulardan içirin. arıtmalar hakkında biri bana motor suyu gibi oluyor içinde hiçbir şey kalmıyor saf su gibi demişti bunu bırakın içme suyu alın. su tüketimleri de çok önemli ve belki de tadını sevmiyor suyun. gezdiği dolaştığı yerlerde bol farklı şekillerde su içimini artıran su kapları olsun şeffaf temiz içi görünenleri daha çok seviyorlar her gün tazeleyin. imkanınız varsa da kaliteli bir su şelalesi ama araştırıp alın mutlaka filtreleri suyu zehirleyenleri bile varmış. yaş mama kalitelilerinden mutlaka yedirin çorba gibi yapın su ekleyin bol bol. ödül sıvısı verirken de kaseye alın ödülü şeklini bozmadan su ekleyin suyu da içsin mecbur yemek için. bunlar benim yaptıklarım. erkek kedim idiyopatik sistit hiç bırakmadık üriner klinik mamayı diğer kedimin mamasından biraz yiyor artık çok müdahale edemiyorum takip edemem sürekli. ama balıklı ton balıklı çeşitlerine çok kaçmadan (ton balığı büyük balık olup ağır metal içerdiğnden böbrek idrar yolları zarar verir deniyor) kaliteli schesir gimcat gibi yaş mamaları mutlaka haftada 3 4 verebildiğiniz kadar verin içme suyu ekleyerek. içme suyunu da tadını seveceği bir marka bulun arıtma içmesin ve ph ı olabildiğince düşük olsun. kaynaklar 6-6.5 diyor asidik tutmak için mesaneyi. özetle olabildiğince su tüketmesini sağlayın ve mutlaka klinik üriner mamalardan yedirin. vetexpert ürinoveti de mutlaka sorun hburada da bile var indirime giriyor sürekli.

Ahudr
Ahudr

12303

Cok gecmis olsun insallah kisa surede duzelir yavru bence kuru mamayı bırakıp ev yapımı mamaya geçin hatta raw for us gibi markaları araştırıp çiğ beslemeye de gecebilirsiniz.Bu rahatsızlık olmadan once hangi mamayı kullanıyordunuz ve tam olarak kac aylıktı kısırlastırdıgınizda

Şimdi petlebiden brit veteriner serisine baktım onun içerisinde de et yok. Pro-vet diye de bir marka var o nasıldır bilmiyorum. N&d de urinary çıkarmış. Veterinerlerde tam tedavi sağlayan mamalar vardır. Vaktiniz varsa petshopları gezerek bilgi alın içeriklerini okuyun. İlk başladığınız mama çok önemli. Ama urinary yaş mamayı da ihmal etmeyin. Evde pişirilen etler için etin içerisinde protein ve bazı değerler yüksek olacağı için önermediler ama sağlıklı diye ben de vermeye çalıştım. Benim kedi mamadan başka bir şey yemez zorla bir kaç kere yine de yedirdim. Çünkü advance urinary kullanırken dilime bir değdirdim nasıl tuz size anlamam vicdansızlar bu zaten hastalık maması. Siz de tuza dikkat edin bir de kediler tavuk taşlığına bayılır tadı çok lezzetli ondan da pişirebilirsiniz a ben bir de nadiren soğan suyu da vermiştim bilginiz olsun.

tengrist
tengrist

112185

@Ahudr Ya evet maalesef ben bu kedi bakımı konusunda kendimi Canan Karatay gibi hissediyorum artık 😅 +20 yaşında smokin kedim ve ve 11 yaşında tekir kedim var bugüne kadar iç dış parazit haricinde veteriner görmediler. Diğer iki kedim 4-5 yaş aralığında, onlar da beni hiç üzmedi ama ben ne desem veterinerler çok zararlı diyor, veterinerim asla önermiyor sen daha mı iyi bileceksin gibi cevaplar alıyorum. Tabii ki ben de eksik ya da yanlış biliyor olabilirim uzman biyolog ya da hekim değilim sonuçta. Kedilerin doğasına ve anatomisine uygun hareket etmeye çalışıyorum, araştırmalarımı, okuduklarımı yanlış da yorumlayabilirim. Bazen bazı veterinerlerin ve evcil hayvan sektörünün tuzağına çok kolay düştüğümüzü düşünüyorum ben burada kedinize et vermeyin protein çok zararlı yakamıyor diyenini bile gördüm kedilerin zorunlu etoburlar olmaları dışında bir sorun yok

tommyse
tommyse

10479

tüm cevap verenleri tek tek okudum hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum önerilen tüm şeyler rutinimde vardı ama birkaç yeni bir şey öğrenmek çok güzel. tedavi bugün anlamıyla bitti ve işeyebiliyor kedim tekrar tıkanmaması için ph değeri asidik bir su ve yaş mamasına bol su katarak veriyorum ve kızılıcık suyunuda her gün veriyorum hekim bir sıkıntı etmeyeceğini söyledi. elimdeki mama bitince kedim için brit care alacağım veteriner serisi olan şuan elimde hills c/d var o bitince belki hills s/d de kullanırım yine onu hekime danışacağım. yaş mamasını virbac'in urinary mamasını veriyorum çok etkili gerçekten su sebili/pınarı alacağım filtresi zehirlemeyeninden bu sayede su içimini artıracağımı düşünüyorum. c vitamini ve ürüner maltla bu durumu tekrarlatmamayı hedefliyorum inşAllah bu son tedavimiz olur sondalı ve antibiyotik olarak :)

Fistik23
Fistik23

3408

Su arıtma cihazından çıkan su 6.5 ph oluyor genelde su arıtma arıtma hakkında bir çok bilgi edindim tds metre alıp arıtma musluktan akan suyun kaç tds olduğunu ölçün 50 tds üstü olması gerek (hazır sular 70 80 tds) sonra su arıtmanın içinde ki mebran filtresinin temiz su hortumunu çıkarıp ölçün Max 20 tds altı olması gerekir. Eğer ki arıtma musluk suyu ile mebrandan çıkan temiz su aynı değer ise su arıtma cihazınız sadece suyu arıyor ve saf şekilde size geri veriyor bu suyun içinde minarel kalsiyon megnazyum falan her şey gidiyor. Bu durumda tavsiyen minarel filitr post corbon filitre detosk filitre gibi suyun zenginleşmesi için gibi ek filitreler takmanız lazım alkali filitre diye bir filitre daha var oda suyu minarel katar ama suyun ph yükseltira kedilere yüksek ph su tavsiye edilmez ama dikkat edin

tommyse
tommyse

10479

ve hill s/o yerine brit care veteriner serisindeki strüvit mamasını almak istiyorum sizce iyi olur mu?

Anonymus985465
Anonymus985465

121914

9 yaşındaki kedimle aynı süreci yaşadım. Tıbbi üriner mama virbac 2 den sonra uzun süre önlem olarak virbac 3 ile devam ettik. Çok seçici olduğundan miamor kedi çorbasını sevmesi çok faydalı oldu.
Virbac tıbbi mamadan, zor da olsa Sanabelle Urinary ve Bozita'ya geçiş yaptık.
Son birkaç aydır Josera Marinesse yiyor.
Çok şükür uzun zamandır sağlıklıyız
Mama seçiminde tahılsız olmasına ve ham kül oranının düşük olmasına dikkat ediyorum
Sağlıkla kalın

Anonymus985465
Anonymus985465

121914

Filtreler kısmına "idrar yolu tıkanıklığı" ve struvite gibi anahtar kelimeler yazarsanız, belki faydalanabileceğiniz başka bilgilere de ulaşabilirsiniz

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 566 Görüntüleme
  • 22 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 90.995 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR