Çiğ Beslenme Hakkında Ne Düşünüyorsunuz

CalicoMia
CalicoMia

4608 Puan

merhaba kedim miayı çiğ beslemeye geçirmek istiyorum. çiğ eti çok seviyor ve az bir etle bile uzun süre tok kaldığını ama mama yediğinde sürekli mama yediğini fark ettim. Çiğ beslenme hakkında ne düşünüyorsunuz bu konuda biraz bilgiye ihtiyacım var.

9 CEVAP

tommyse
tommyse

10473

çiğ besleme adına uzun uzun konuşulacak özel bir husus görüyorum.


benim kedimde çiğ beslenmeyi yadırgamayan hatta çiğ beslenmeye ve ya haşlama tipi ev beslenmesi tercih eden bir kedi.


Kedilerin doğaları gereği av hayvanlarıyla beslenen avcı hayvanlardır. Bu sayede avladığı hayvanlardan aldığı protein-yağ-karbonhidrat dengesi, vitamin/mineral ve yaşamsal fonksiyonlarını doğal şartlarda tamamen fare, kuş, sürüngen gibi canlılardan elde ediyorlar.


Çiğ beslemenin zararından ziyade gerekli hijyen ve porsiyonlamaya dikkat edildiğinde kedilerinde psikolojik olarak iyi olduğunu görüyorum keza benim kedimde bunu gözlemliyorum.


Zararından daha çok kuru mamaya alışmış mide-bağırsak işleyişini hızlı şekilde çiğ beslenmeye geçildiğinde bağırsak tepki olarak reaksiyon verecektir ve bu ishal olabilir...
Bu süreçte iç parazit, karma ve kuduz gibi aşıların önemi çok büyük.


Çiğ beslemenin parazit yaptığı/kedilere asla verilmemesi gibi bir çok bilgi kirliliği mevcut/çiğ beslenmede tahıl ihtiyaçları giderilmediği gibi bir algıda var maalesef şöyle ki kediler av hayvanını yediğinde av hayvanının kendisinde bulundan tahıllarıda yemiş olur ve bu sayede doğal denge zincir kırılmamış olur, kedilerin ot yemeside buna dahil...



barftr ve > raw for us kuruluşlar kedileri için özel çiğ mama üretiyorlar ve içerikleri temiz ve kaliteli.



çiğ beslemede yüksek protein/ ve bu yüksek protein kedilerin böbrekleri yoruyor gibi yanılsamalarda mevcut. Bazı insanlar yüksek proteinli mama bile almıyorlar ve ben bunu çok garipsiyorum.


Kedinin kısır olup olmayışı kedinin proteinden mahrum bırakılması anlamına gelmiyor bazı kedilerin böbreksel sıkıntısı olduğunda hekim elbette diyet ve mamayı değiştirebilir ama genel olarak bir tabu var ve yıkılsa keşke.


hayvansal protein avcı hayvana sıkıntı yapmaz bu denklem bu kadar basit aslında kedi mamaları iyice inek multi-vitamin yemine döndü.


: buğday, mısır, mısır püskülü, pancar, pancar posası, arpa, yulaf, pirinç gibi ürünler protein yüzdesiyle başa baş gidiyor neredeyse... yani demem o ki kedilerimiz otçul değil ve onları kuru mamalardaki dolgu malzemeleriyle iyi bakamayız.


kediler için tahıl önemli yere sahip kediler tahıl tüketmeli ama bunun tür ve miktarı çok önem arzediyor.


Burada kuru mamaların satış pazarlığından bahsetmeyeceğim kuru mamalar zamandan tasarruf ve saklama açısından en ********** türü.


Kedilerimize et vermek zorundayız ya da "hayvansal" proteini kedilerimize sağlamak zorundayız diye düşünüyorum.


İçeriği temiz olan kuru mamalarda var orijen-acana gibi.... ben yinede her zaman çiğ mama en tepede olması gerektiğini savunuyorum.


Kedilerimizin psikolojik olarak bile iyileştirdiğini düşünüyorum.
Kediye ne kadar doğasında gibi hissettirebilirsek o kadar iyiyiz.
Evcilleşmiş diye bu hayvanlar vejetaryen/vegan olmuyorlar en basitinden.


Et vermekten korkmayın tabii kide her şeyin fazlası zarar zaten et yiyen bir kedi kolay acıkmaz proteinlerin midedeki sindirimi oldukça uzun oluyor karbonhidrat gibi bir anda kan şekerini yükseltip kediyisürekli acıktırmıyor. Anatomilerimiz aynı sayılır bu yüzden bazı çıkarımları kendi bedeninizle bir düşünebilirsiniz...


Ben çiğ beslemenin en iyi besleme yolu olduğunu düşünüyorum kedi kediminde buna katkısı çok olabilir ama yine de hiçbir kedi kolay kolay çiğ eti reddetmez.


✨🤍🐾

Dann
Dann

1176

Kedilerin doğal beslenmelerinde av sonrası elde ettikleri eti şöyle sınıflandırmalıyız, taze et. avlanıp vakit kaybetmeden tüketirler. bizim buna en yakın verebileceğimiz şey ise doğal avına en yakın içerikteki çiğ et olur. problem burada başlıyor aslında. insan tüketimine uygun ette alıyor olsak biz etimizi pişirerek yiyoruz. kedimize veya köpeğimize çiğ et verirken üzerinde ki zararlı bakterilerden arındırmamız gerekli bunun için en az 30 gün eti donmuş halde bekletmek en kullanılan yöntem. doğal avlarına uygun şekilde kemik, sakatat, kas eti, ciğer, birlikte olacak şekilde zenginleştirmeliyiz. diğer türlü al göğüs etini bas takviyeyi üstüne yaptıktan sonra yine çiğ besleme amacından sapıyoruz.
ben de kişisel olarak çiğ beslenmenin en sağlıklısı olduğunu düşünenlerdenim ama bunu sürekli uygulayamayacağımıda biliyorum. o yüzden iyi kuru mamalar haşlanmış etler ve konserve mamalar ile devam ediyorum.

Superisi814
Superisi814

125092

Eğer YouTube üzerinden kedi beslenme uzmanı olan kişileri dinlemeye başlar ve araştırmalarınıza devam ederken, kuru mamayi terk etmiş kişileri, alttaki yorumları okursanız, daha net bilgiye sahip olursunuz Ülkemizde veterinerler çok ama beslenme uzmanı az.
Çiğ beslenme için artık Amerika'da insanların fare , yarasa satın aldiklarini bile görebilirsiniz.
İnsanların yorumlarını okursaniz kedil ve köpeklerin bir çok sağlık sorununu aştığını, tüy sağlıklarindan doğal kokularina kadar bir gelisim olduğunu hem videolarda izler, hem de yorumlardan okursunuz.
6 yaşında bir kedi için yaşlı diyoruz biz ancak Amerika ve Avrupa'da ev kedileri 12 ile 18 yıl arasi taşıyabiliyor.
Ancak çiğ beslemme konusjnda titizlikle takip edilmesi gereken noktalar var.Ustelik et fiyatları malum.
Bu nedenle 4 kedime kuru mama ve pişmiş et , konserve veriyorum.
Çiğ beslenme şu anda hayalim .
Bu arada kuru mamaların verdiği zararları da araştırabilirsiniz.

Mini2019
Mini2019

11519

Çok özendiğim ve kuru mamadan çok çok sağlıklı olduğunu düşündüğüm yöntem.
ama kısa seyahatler ve sürekli evde olamadığımdan başlamaya cesaret edemiyorum

tengrist
tengrist

11589

Ben de çalışan biri olduğum için uygulayamıyorum maalesef ama uygulayabilen varsa özellikle de taze et karşılayabilecek ise en harika ve yapabilene en çok özendiğim besleme yöntemi :( Dediğiniz gibi ticari mamalara göre masrafı kesinlikle azalıyor bence, ben şu an orijen kullanıyorum 1 kgsı etten daha pahalıya geliyor hem de etten daha fazla tüketiyor doyuruculuğu daha az olduğu için. Bu süreçte iç parazit aşısını daha kısa vadelerle ve mutlaka düzenli olarak yapmak gerekiyor
Haftada bir kaç defa kırmızı,beyaz et , sakatatı hafif haşlayarak veriyorum ben de. Çiğ besleme diye kasaptan aldığımız, yüksek ısıda muhafaza edilen günler önce kesilmiş bakteri dolu eti vermemek lazım.

CalicoMia
CalicoMia

4608

@tommyse cevabınız çok güzel çok açıklayıcı❤️ bende kızımda bazı değişiklikler gördüm ve geçiş yapmak istedim. Et yediği günler daha mutlu daha hareketli daha uzun süre tok olduğunu gördüm ve mama vererek nasıl bir kötülük yaptığımı fark ettim🥺

Evde beslenen kedilerin çiğ beslenmesi, kesinlikle yanlış olduğunu düşünüyorum, evde beslenen kediye çiğ beslenme yapılmaz, yapılmaması gerekir,
Kedilerin doğası gereği etçil hayvanlar olduğunu biliyoruz doğasında böyle besleniyorsa bu şekilde gidelim mantığı yanlıştır keza o zaman hiç bir aşı yaptırmadan uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını beklememiz lazım, doğadaki kedilerin yaşam süresi evde beslenen kedilere göre çok daha azdır. Kedi hasta olduğunda bir markanın mamasının karaciğer veya bağırsak sağlığı için olan mamasını kullanabiliriz ayrıca multivitaminlerle destekleyebiliriz. Örneğin- Ben kedimin aşılarını yapıyorum, dişlerini fırçalıyorum, tüylerini tarıyorum yıkıyorum, sevip kucağımda uyutuyorum ben onun doğası gereği davranmasını beklemem böyle büyüyen bir kedidende çok fazla doğası gereği davranmaz, ona yapacağımız en iyi şey mamasını yüksek proteinli seçmek olur, kedilerinizi yüksek proteinli mamalarla beslemenizi öneririm herkese iyi formlar.

CalicoMia
CalicoMia

4608

Güzel cevaplarınız için teşekkür ederim❤️

SevimliCadi
SevimliCadi

4913

Suzionline'ın bu konudaki yazılarını okumanızı öneririm. Çiğ beslemeye dair tartışmaları, çiğ beslemenin olumlu ve olumsuz yönlerini anlattığı yazıları blogunda mevcut. Etleri porsiyonlama, takviyeler, saklama, vs. gibi noktalara da değiniyor. Sanırım kendisi uzunca bir süredir çiğ besleme yapıyor. Yazılarını, deneyimlerini okuduktan sonra ben de gaza gelip bir liste hazırlamıştım, aylık çiğ mama giderini şöyle kabaca oluşturmuştum. Gerçekten de kağıt üstünde baktığımda çiğ besleme daha hesaplı oluyor. Fakat her öğünü planlamak, özellikle de çalışıyorsanız, zor. Bir de marketlerin etleri saklama koşullarına çok güvenmiyorum ben. Doğasına daha uygun diye de kuzularımın sağlığıyla oynamak istemiyorum. Bu konuyu daha da derinlemesine araştırıp son kararımı öyle vereceğim. Bu yüzden tamamen çiğ besleme yerine şimdilik haftada birkaç defa azıcık suda haşladığım balık, et, vs ekliyorum mamaya. Haşladığım suyu da yanında veriyorum. Bayılarak yiyor benimkiler 😸

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 271 Görüntüleme
  • 9 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81957 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR