Kısırlaştırıldıktan Sonra Mama Değişimi

Tuncelarda
Tuncelarda

616 Puan

8 9 aylık, tekir, erkek bir kedim var. Kısırlaştıracağım ancak merak ettiğim bir konu var. Şu anda 12 aydan küçük olduğu için yavru kedi maması kullanıyorum. Kısırlaştırdıktan sonra kısırlaştırılmış kediler için olan mamalardan kullanmam gerektiğini öğrendim ancak bu mamaların tamamı yetişkin kediler için üretilmiş. Zaten mantık olarak da yavru kedi (yüksek besin değerli) ve kısır kedi (düşük enerji veren) için bir mama olması mümkün değil. Benim merak ettiğim şey hangi mamayı kullanmalıyım? Eğer kısır kedi maması diyorsanız elimdeki yavru kedi mamasıyla kısır kedi mamasını karıştırıp vermem ne kadar sağlıklı olur?

11 CEVAP

kedilimadam
kedilimadam

114398

@onurtemiz kedilerin sindirim sistemleri karmaşık beslenme biçimlerine uygun değil ne yazık ki.Yani sandığınız gibi ne kadar sık mama değişimi yapılırsa o kadar güçlü sindirim sistemi olmaz.Kedilerin bağırsak floralarında sindirim için üretilen bakteriler sınırlıdır.Bu nedenle kediler rutin beslenme modellerine uygundurlar. Yani örneğin uzunca bir süredir kırmızı et içerikli mama ile beslenen bir kediyi balıklı mama ile beslemeye başlarsanız sindirim sisteminde bir kaos yaşanır.Florada kırmızı eti sindirmeye uyumlu bakteriler görevlerini yerine getiremez ve balığı sindirime uyumlu bakteri de olmadığı için ciddi sindirim sorunları ortaya çıkar ki bu sorunlar kanlı ishalle ölümcül boyutlara dahi ulaşabilir.Mama değişimlerinin kademeli ve geniş aralıklarla yapılması önerisinin altında bu yatar.Elbette siz aksine inanıp sık mama değişimi yaparak kedinizin sindirim sistemini zorlayabilir, telafisi olmayacak hasarlara neden olabilirsiniz.Ancak böyle bir yol seçeceğinize ihtimal vermiyorum.

Gul36
Gul36

113362

Kedilimadam'ın bu güzel açıklamasının yanı sıra, ben bu konuyu araştırırken kafamda her şeyin oturmasını sağlayan Infernus'un detaylı bir açıklamasını paylaşmak istiyorum burada:


"...kediler düzenli ve rutinleri bağlı canlılar. Fiziksel olarak da bünyeleri böyle. Midelerindeki iyi huylu ve sindirimi gerçekleştiren bakteriler besin çeşitlerine göre farklı oluyor. Normal yediği şeye göre şekillenmiş ve zaten midesinde mevcut olan bakterilerin yanında farklı bir şey yeme durumunda onun sindirimini sağlamak için daha farklı türlerde ve sayıda yeni bakteriler de oluşuyor. Ani mama değişimlerinde ishal, kusma gibi sorunların sebebi kısaca bu durum. Bu durumu daha az yoğun atlatabilmeleri için 7 günde değişim kuralını uyguluyoruz. Yeni mamanın payını azdan çoğa doğru arttırıyoruz ki midelerinde bu gibi bakteri şöleni yaşanmasın. Bu süre hassas sindirim sistemine sahip kedilerde daha uzun olabilir. Aslında mevcut mamanın içeriğinde olan proteinin farklı kaynaklardan gelmesi bu yönden de daha iyi. Örneğin benim kullandığım mamada bıldırcın var tavuk var yumurta var ringa balığı var balık yağı var. Kullandığım yaş mamada da balık tavuk ve bazen karides var. Bir düzene de girdiği için ve zaten çok çeşitli olduğu için yeni gelen mamayı kabulü daha kolay ve sorunsuz oluyor. yaş mamanın durumu da kuru mama gibi. Ancak zaten içeriğinin çoğu su olduğu için sindirimi daha kısa ve adaptasyonu daha kolay. Hiç sorunsuz değil ama daha kolay. Umarım biraz da olsa fikir edinmenizde faydası olmuştur."

Gul36
Gul36

113362

Tabii ki de çok şey denendiği zaman sistemi çeşitli tatlara ve türlere açık olur ama bir paket bitince başka mama, o bitince diğer bir mama vermek hiç doğru değil. Birkaç ayda bir değiştirmek daha sağlıklı. Aynı mama markası içinde et türü değiştirirken bile sistemini alıştırmaya çalışıyoruz önce.


Hills'in övüldüğü yerde Royal Canin de övülüyor, görmüşsünüzdür. O üçlünün övüldüğü yerden arkanıza bakmadan uzaklaşın derim. :D İçeriklerini kendi gözlerimizle okuyup kaliteli mamalarla karşılaştırabiliyoruz zaten. Tavuk, balık ve türevleri bile demiyor, direkt olarak tavuk unu, balık unu diyor, bu sizce ne kadar sağlıklı olabilir gerçek et bulunan mamaların yanında?


Benim veterinerim de Nestle mamalarını tavsiye ediyor. Ve kendisi satmıyordu tavsiye ettiğinde. Çok şaşırıyorum gerçekten, düşünceleri ne.. Acana veriyorum dedim, Nestle mamaları verin daha iyi dedi. Şaka gibi. Dediğim gibi, içerikler ortada. Karar bizde.

kedilimadam
kedilimadam

114398

Kedilerin bağırsak floraları sandığımız gibi kocaman değil.O nedenle farklı farklı mamalar deneyip her mamaya uyumlu hale getirdiğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz.Sindirim sistemleri halihazırda tükettikleri besinlere uyumlu bakteriler üreterek işliyor.Bu nedenle bugün hills verdim, bir hafta sonra rc, 5gün sonra orijen hadi bir de nd denesin diyerek sindirim sisteminin tüm bu mamalara uyumlu hale gelmesi imkansız.Sindirim sistemi mevcutta tükettiği mama dışındaki mamalara karşı hep aynı savunmasızlıkta olacak.Çünkü her mama değişiminde flora yenilenecek.

aleynacamgoz
aleynacamgoz

5174

benim bildiğim kedi 1 yaşına gelmeden kısırlaştırılmıyor, belirli bi yaşa vs gelmesi lazım diye biliyorum. o yüzden yavru kediler için kısır maması olmayabilir

Gul36
Gul36

113362

Merhaba, şu linkte bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz. Uzun uzun konuşmuştuk.


https://sosyal.petlebi.com/soru-cevap/17294-kisirlastirilmis-kedi-mamasi-gerekli-mi

onurtemiz
onurtemiz

116286

@Gul36 evet Kanada ürünleri çok iyi ama gerçekten ger kedi yemiyor. Ben benimkini 3.5 aylık iken sahiplendim. Orijen alacaktım ama daha önce yetiştirici aile vermişler istememiş yememiş pek. Ama ND'yi iştahlı yiyormuş. Sahipendikten sonra RCanin Babycat yedi 3 ay. Şimdi de bir süredir ND kitten yiyor. Bu mama bittikten sonra Petcurean a geçeceğim kitten olana çünkü Kanada ürünü ve denemek istiyorum. Orijen alacaktım ama insanlar çok uyardı param boşuna gidebilir ama yine de onlardan aşağı kalmayan ND ve Petcurean taraftarıyım (kendi kedim için). Ha bir de Hills kitten balıklı alacağım Petcurean bitince. Amacım ilk yaşını doldurana kadar çeşitli mamalar deneyip araştırmak. 13. aydan itibaren ND'nin kısırlaştırılmış versiyonlarını deneyeceğim

onurtemiz
onurtemiz

116286

Bu arada elbet ki mama değiştirirken kademeli değiştiriyorum şak diye geçmiyorum. 7 günlük süreci uygulayıp mama değişikliğini veya 2-3 mamayı karıştırıp vermeyi savundum. Aa canım sıkıldı 10 gün bu mama deyip diğerine geçmekten bahsetmedim. Teşekkür ederim

ilkmssmz
ilkmssmz

2418

Merhaba,
Benim bir adet dişi bir adet erkek yavrum var. İkisi de yavruyken geldi. Ve hemen hemen aynı zamanda kızgınlığa girdiler. Erkek kedimde 5 aylıkken başladı ve maalesef 6. ayda kısırlaştırmak zorunda kaldık. Ve veteriner arkadaşımın tavsiyesi üzerine kısır kedi maması kullanıyoruz. Çünkü kilo almaya çok müsait bir bünyesi var. Şu an 8 aylık herhangi bir problemle karşılaşmadık.

Gul36
Gul36

113362

@onurtemiz Acana denediniz mi peki? Benim kedim de Orijen'i pek sevmedi maalesef; numune istemiştik Acana'ya karıştırdım arada onları da yedi ama iştahla değil. Şimdi Acana Grasslands ve Pacifica'yı iştahla tüketiyor. Siz de Acana numuneleri isteyip deneyebilirsiniz. Eğer maddi durumunuz elveriyorsa pek çok protein kaynağı olan Grasslands'i öneririm.


Sizin gibi ben de kedimi 3,5 aylıkken sahiplendim, ilk önce Bonacibo verdim, o yeterli gelmiyor gibiydi. sonra bir ara RC vermek zorunda kaldım şehir dışında olduğumuz için; onu nasıl iştahlı yedi anlatamam. Fast food yiyor sanki; belli yani içinde yapay tatlandırıcılar olduğu. Bir daha tövbe. Sonra ondan Acana'ya geçince tabii ki doğal olarak isteksizlik oldu ama alıştı. Ama N&D balkabaklıyı severek yediğini de söyleyebilirim. Petcurean'ın da kalitesi ve içerikleri çok iyi görünüyor, bir süre sonra ben de düşünebilirim.


Bu arada ben Hills'e hiç bulaşmayın derim Onur bey, sonuçta onda da yapay içerik ve tahıl var. Gerçek et hiç yok; tavuk unu, balık unu vs. yazıyor içeriğinde. Ayrıca zararlı olan mısır unu da var. Petcurean'dan sonra seviye düşmesin hiç. :) Bir de neden sürekli mama değiştirme ihtiyacı hissediyorsunuz? kediler alıştıkları şekilde devam etmeyi severler; özellikle fiziksel açıdan. Sürekli mama değişimi sisteminde sorunlara yol açabilir.

onurtemiz
onurtemiz

116286

@Gul36 tam tersine ne kadar çok şey denerse o kadar kuvvetleneceğini hissediyorum. Sindirim sistemi güçleneceğini düşünüyorum. Aslında Hills çoğu yer de övülüyor sizden keskin bir cevap aldım ''içinde unlar var et yok gibi'' diye. Bakırköy de çok iyi bir Vet var ve ona sorduğumda en iyi 3 mama RC, ProPlan ve Hills dedi. İçimden dedim ki beslenme konusunda pek bilgileri yok belli diye. Sonra sesli oalrak ND sordum ve iyi dediler ama ne zaman en iyi mama diye sorsam üçünü söylüyorlar. Ya satıcı oldukları için ya da geçiştirmek için konuşuyorlar bilemedim.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 5357 Görüntüleme
  • 11 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80266 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR