Kedilerde İdrar Kesesi Taş Oluşumu Üzerine

TuruncuToti
TuruncuToti

170 Puan

Kendi tecrübemi paylaşmak istedim. Eğer böyle bir süreç yaşamak zorunda kalırsanız Allah yardımcınız olsun öncelikle. Ben veteriner değilim ancak patili dostumu canım kadar sevdiğim için bu konuyu derinlemesine araştırdım. Çeşitli veterinerlerle görüştüm. Bu konuda çok bilgi yok ne yazık ki internet ortamında. 4 yaşını tamamlamış turuncu bir erkek kedim var. Yakın zamanda idrar kesesinden ameliyat oldu. Öncelikle erkek kediler bu tip üriner sistem rahatsızlıklarına daha yatkın. Kediniz sizin himayenizde. Himayenizdeki canlının bakımından sorumlusunuz.
1-)Genel bir bakım kuralı olan ve hayatın temelini oluşturan su. Kediniz için her zaman taze ve temiz su bulundurun. Mümkünse su pınarı ile bu desteklenebilir. Hem kediniz hem kendi sağlığınız için sert su denilen Ca ve Mg+ oranı yüksek sulardan uzak durun. Unutmayın bu işin temelinde su yatıyor. Haliyle kedimiz bir memeli ve biz de memeliyiz. Anatomik özelliklerimiz büyük oranda benzer. Kedimize zarar veren bize de zarar verebilir. Bizden farklı olarak onlar derdini söyleyemiyor bu yüzden bu sorunları biz anlamalıyız.
2-)Kedinizi kısırlaştırdıysanız eğer kesinlikle kısır kedi maması kullanmalısınız. Düşük tahıl oranına sahip olmalı. Eğer ki veterineriniz öneriyorsa üriner sistem diyet maması kullanın. Bir kaç veteriner görüşüne göre eğer başından beri üriner sistem maması kullanmış olsaydık idrar kesesinde hiç taş oluşmayabilirmiş. Değerlendirmekte fayda var.
3-)Eğer kedinizi kısırlaştırdıysanız idrarını düzenli olarak takip etmelisiniz. Gerek renk(kan var mı) gerek boyut olarak(ortalama bir mandalina büyüklüğünde olmalı). Bunlar sizin sorumluluklarınız. Basit bir takip sadece. Unutmayın o size emanet.
4-) Düzenli kontroller. Kesinlikle senede bir kere kedinizi ultrason görüntülemesine götürmelisiniz. Böbrek ve idrar yolu kontrolü için. Gerektiği noktada( bazen ultrasonda net belli olmadığı için röntgene de başvurulabiliyor. )röntgen de çekilebilir.

1 CEVAP

TuruncuToti
TuruncuToti

170

Acı bir gerçeği de sizinle paylaşmak istiyorum. Arkadaşlar eğer ki maddi imkanınız bir kedinin bakımını üstlenmeye yetmeyecekse bir kedi sahiplenmeyin. Bu ameliyat süreci yaklaşık 15k 2023 kasım için yol(hastane şehrin dışındaydı) vb. durumlar. İşte gitmediğim günler yok bile hesapta. Bu canlıların dili yok. Hasta olduğu zaman tedavisini yaptıramayacak durumdaysanız o cana eziyet çektirirsiniz. Ve strüvit (üriner sistemde taş,tortu oluşumu) gibi, kedinizi sırf kendi rahatınız için kısırlaştırdığınızda daha da yatkınlar buna(sağa sola işemesin, çok bağırmasın diye). Kedi bakmak sadece mamasını suyunu vermek değil. Mamasını şu markadan bu oranda şöyle içeriğe sahip diye araştırmak, suyunu mg-ca derecesine göre vermek gerek. Kedi beslemek sadece beslemek değil. Onu himayenize alıyorsanız bütün bakımını üstlenmelisiniz. Onun dili yok, canı yandığında söyleyemez. Şuram ağrıyor buram yanıyor diyemez. Bunu siz anlamalısınız kontrollerle. Bu işer sadece maddi de değil ona verecek zaman ve sevginiz de olmalı. Suyunu 3 gün arayla değiştiren Kum kabını 3 gün arayla temizleyenler var. Yazıktır günahtır. Lütfen bir kedin sahipleneceğiniz ya da sahiplendireceğiniz zaman bunları da detaylı düşünün. O size emanet. Himayenizde. Yarın ahirette sizden şikayetçi olur emin olun. Lütfen hiçbir canlının hakkına girmeyin.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 151 Görüntüleme
  • 1 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81452 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR