merhaba, arkadaşlar. son zamanlarda bu forumda bu konu üzerinde çok fazla soruyla karşılaşıyorum. 2 kedimde de tecrübe edindiğim, belirli yere gelebildiğimi düşündüğüm birkaç öneri paylaşmak istiyorum. çünkü zamanında ben de bu konularda tecrübesi, deneyimi olanları çok aramıştım forumlarda.
gingivit için yabancı kaynaklarda da aşama aşama olarak hastalığın gelişebileceği yazıyor. ve ne yazık ki son aşama: dişlerin çekilmesi. çoğu kaynak virüs, bakteri kaynaklı gingivitin oluştuğunu söylese de benim iki kedimde gelişen ve bahçede baktığım kedilerde gözlemlediğim kadarıyla: ya böbrek-ciğer sorunu yüzünden ya da mineral ve vitamin eksikliği yüzünden hayvanların buna yakalandığı. ilk kedim, 13 yaşındayken beni gingivit ile tanıştırmıştı. antibiyotikler, kortizonlar hiçbiri geçiremedi. geçirdi de, on beş gün sadece... en sonunda tüm dişleri çekildi meleğimin, faydası olmadı ama. çünkü sonradan biyokimya ile öğrendik ki ciğer ve böbrek kaynaklıymış. bu süreçte bize verdiği en net belirtiler salya akıntısı, ağızda feci kokuydu. hem benim deneyimimin az olması, hem de veteriner hekimlere(2 ayrı hekim, sözde başarı oranları yüksek olanlardı) inadına ''test yapalım, enfeksiyon vardır nedenine bakalım.'' dememe rağmen ''hayır, ben biliyorum. böyle şöyle yaparsak geçer.'' demelerinden kaynaklı geç fark edebildik, üstüne kedim de dayanamadı bir süre sonra... ikinci kedim ise daha küçük, 10 aylık. ağız kokusu yok, mamayı da güzel kırıyor. ama diş etleri, arkaya doğru hafif kızarık. 4. gittiğimiz klinik de ''sadece takip edin, ağır değil.'' demesi üzerine benim araştırmalarım detaylı burada başlıyor. aslında hayvan üzerine olan tıbbi çalışmaların çok ilerlediğini düşünmüyorum. böyle olsa koronada bize bulunan aşı, kaç yıl geçti kedilere bulunamadı. fip için de aynısı geçerli. gerçi, neden bulsunlar ki? ilaç firmaları fip üstünden yığınla para kazanıyor. :) kapitalist bir sistem için olması gereken. + devamı yorumlarda.
bu yüzden sorunu ''insan'' bazında alarak, araştırmalarıma devam ettim. ve insanda da gingivitin oluşum nedeni ağızda bakteri oluşumu, tartar ve c vitamini eksikliği ile bağışıklık düşüklüğü olduğunu öğrendim. özellikle c vitamini bu konuda epey etkiliyormuş. insandaki tedavisi ise şiddetine göre değişiyor. basit bir gingivit vakasında hijyene önemle geçebiliyor. ağırda ise antibiyotik tedavisi uygulanıyor ve hijyene devam edilmesi gerekiliyor. bu forumda antibiyotik tedavisini uygulatıp, yine de geçmeyenlere şahit oldum. ki çevremde de insan olarak gingiviten muzdarip olup, antibiyotikle geçmeyenler oldu. bu yüzden ilk önce c vitamini+ güçlü bir bağışıklık için önemli aminoasitlerden biri olan ''lysine'' desteği denedim kedimde. bunları tabii veteriner hekimi gözetiminde, sorarak gerçekleştirdim. çünkü araştıranlar bilir, lysine biraz tartışmalı bir konu. hekimimiz, kedime yapılan kan testinden sonra onay verdi. kan testinde kedimin wbc'si yani bağışıklığı aslında iyi durumdaydı, 5.5-19.8 referans aralığında olması gereken değer arasında kediminki 9'du. bu da pek kötü bir bağışıklık sayılmazdı. geriye tek kalan: lysine+ c vitamini birlikte olan bir tedavi gerekiyordu. bunu da birkaç araştırmam sonucu buldum. mally pet c vitamini+ lysine içerikli bir hap yapmıştı, yorumları ve veterinerimizin yorumu bu konuda iyiydi. veterinerimizden ''evet'' onayı aldıktan sonra kullanmaya başladık. lakin bu da yeterli değildi. insanda olan kalsiyum, kemik ve diş eti rahatsızlıklarına sebebiyet veren minerallerden bir tanesiydi. ve minerallerin çoğu inorganik yapıda olduğu için dışarıdan alınması gerekiliyordu. kedimim mamasını bu konuda mineraller bakımından zengin, kaliteli bir mamayla değiştirdim. kalsiyum için et ve balık ürünleri de çok önemliydi. balık yağı+ haftada bir olmak kaydıyla kaliteli et içerikli bir yaş mama+ haftada bir olmak kaydıkla kırmızı et eklemesi yaptım. günlük rutinlerimizde vetugen diş macunu, çocuk fırçası-bebek fırçaları dişe tam olarak temas edemiyor-, novomed jel, novomed tartar önleyici toz, novomed finger kullandık. sabah ilk yaptığım dişerini fırçalamk, öğlen novomed finger ile novomed jeli sürmek, akşam novomed tartarı ölçülü olarak mama ile vermek ve ardından novomed jel ile yine fingerle dişlere sürmek, gece ise son olarak dişlerini tekrardan fırçalamaktı. bu sayede büyük ölçüde gingiviti gerilettik. aşağıya 15 günlük gerilemeyi paylaşacağım.
umarım sizlere, en çok da minik canlılarımıza yardımı dokunur. hepsinin tüyleri kadar güzel ve mutlu ömürleri olsun! ve tabii, unutmadan eklemek istiyorum. lütfen bu süreci hekiminizin onayı alarak ilerleyin. ve süreç sizde 1 ay-2 ay sürebilir. bu gingivitin şiddetine göre değişir. ama ağır vakalarda ne yazık ki antibiyotik, belki sonrasında önerdiklerim uygulanabilir. ve unutmadan, gingivit en zayıf anda tekrardan nüksedebilen bir hastalık. bu yüzden yavrularımızın bağışıklıklarını yüksek tutmaya, kaliteli mamalarla minerallerini desteklemeye özen gösterelim! sevgiyle kalın.
ve eklemeyi unutmuşum. bu vaka ile karşılaştığınızda lütfen hemogram, sonrasında duruma göre biyokimya baktırın. ilk kedimde olduğu gibi, ciğer-böbrek kaynaklı olabiliyor. süreci parça parça değil, bütün olarak düşünüp tüm hareketlerini gözlemleyin. (tuvalet alışkanlığı, mamada isteksizlik, hareketlilik vs.)
@tengrist, @lg23 ve @sutlacinannesi67 rica ederim! miniklerimizin tüyleri kadar uzun ömürleri olsun.
@melisakirez ah, bu çaresizliği bildiğim için ben de paylaştım. ne yazık ki gingivit çok illet bir rahatsızlık. bahçede beslediğim kedilerimin de çoğunda var ne yazık ki, artık kalıtsal. metanetinizi koruyun! yılmadan devam edin, gerekirse 1,5 yıl sürsün. ama atlatacaksınız. umutlu olun. bu durumlarda en güzel şeylerden biri zaten umut. çok ama çok geçmiş olsun! güzel haberlerinizi bekliyor olacağım. :)
Ne kadar ince bir davranış. Çok sağolun.
Paylaşım için teşekkürler.
Ellerinize sağlık çok teşekkürler.
Paylaşım için teşekkürler 🙏🏻 9 aydır çekiyoruz bu hastalığı ancak çeken bilir hem kediye hem sahibine çok büyük rahatsızlık veren konu. Oğlum iyi olsun diye yapmadığım şeyler kalmadı. Sizin bu tavsiyeleriniz çok değerli mutlaka dikkate alıp denemek lazım
@somnium harika bir insansınız çok teşekkür ediyorum. kedimde sürekli tartar oluşuyor bir de mamayı kırmasına rağmen.. tartar temizliği yaptırıp dediğiniz sürecleri hekimle paylaşacağım.. üç senedir ND mama markası kullandıktan sonra oldu bu bizde protein oranı yuksek bilirsiniz ve çok hareketli olmayan kedilerde bu tür sorunlar çıkıyormuş.. royal canin kullanıyorduk tavuğa alerjisi çıktı şimdi ringa somonlu brit care e geçtik.. içeriklerini okuyorum ama önereceğiniz mama var mı acaba biliyor musunuz? bu konuda da aydınlatırsanız mükemmel olur bence :D tanrı sizden razı olsun. sağlıklı sorunsuz patili dostlarımızla güzel hayatlar diliyorum
@defne182 merhaba! Ben teşekkür ediyor ve patili dostunuza tüyleri kadar uzun bir ömür diliyorum. Bu protein ve tavuk alerji sorununu biz de yaşadık. Brit care hakkında yorumlar burada iyi olmasa da, elim çekinerek bu alerji sorunundan sonra buradan veteriner cilt alerji mamasını aldım. 8 aydır da o mamadan devam ediyoruz. Geçiş süresini 15 güne çıkararak alıştırarak verdim, bacak arkasında çıkan alerji yaraları bir aya geçti. Ve tekrardan tekrarlamadı. İsterseniz brit’in bu mamasına bakabilirsiniz. Protein oranı az ve hiç tavuk yok. Linkini aşağı koyacağım. Sağlıklı günler diliyorum, gingivitiniz bir an önce azalar geçmesini umuyorum!
@somnium evet bu mamaya da bakmıştık gastro mama diye geçiyor :) teşekkür ederiz yine de. şu anda brit care ringa ve somon balıklı mamasına geçtik. ben iyi olarak baktım sizce nasıl? siz daha tecrübelisiniz vaktiniz olduğunda içeriklerine bakarsanız çok memnun olurum. bir de karbonhidrat yüzdesi de önemliymiş mamalarda onu hesaplayarakta aldım. brit care çoğu kedide ishale yol açıyor ama biz brit care kullanırken asla bir sorunla karşılaşmamıştık. onunla büyütmüştüm kedimi. taaa ki ND geçene kadar. geçmemizdeki sebep bc sunny maması üretilmiyordu artık. nd duymuştuk dedik vaov çok iyi gerçek et var :D sıcak şehirlerde ve çok hareketli olmayan kedilerde protein oranı çok yüksek oldugu icin önerilmiyormuş. proplan a zaten güvenemedim ve nestle markası diye para vermek istemedim açıkçası. hilss desen undan ibaret bir mama. şu an en iyisini bulana kadar brit care devam :) ÇOK ÖNEMLİ bir şey soracağım bir de mesaj olarak gönderdim ama burayı yeni keşfettiğim için tam bilmiyorum nasıl işliyor :D gingivit için lysine ve c vitamini demişsiniz önereceğiniz bir ürün var mı bu ikisinde? önerirseniz çok mutlu olurum. novomed jel aldık içeriğinde yağlar varmış ve diş eti iltihaplarına iyi geliyormuş. novomed finger ve tartar önleyici toz da almayı düşünüyorum. bunlara ek olarak gıda takviyesi balıklı mama kullanıyoruz ama balık yağı almalı mıyım mesela? almalıysam o konu hakkında da öneride bulunursanız çok sevinirim.. bu arada hepinizi bilgilendirmek isterim ki DOLVEN şurubu önerildi 20 senelik kedi besleyen dostum tarafından. cclik kilosuna göre ver demişti ama bu tarz şuruplar verilmiyormuş karaciğeri çok yoruyormuş aklınızda bulunsun..
DOLVEN şurubu zaten ağrı kesici için önerilmişti ama bir hekim tarsfından etken maddelerine bakıldı ilgilenildi yani sağ olsunlar ve kullanmayın etken maddeleri karaciğerini yorar kedinin dendi. ne biliyorsam paylaşıyorum şu an belki benim gibi sizi bulanlar olur benim dediklerim de bazı kedi köpek sahiplerinde işlerine yarar diye.. konudan konuya atladım ama bunu yaparken auflsjd ASIL KONUYA gelecek olursam “gingivit” denilen rahatsızlık için alacaklarımı sizinle paylaştım ek olarak ağız bakım suyu ve tartar oluşumu için ısırmalık çubuk da almayı düşünüyorum.. fazla gelir mi acaba diye endişelenmedim değil.. yeşillendirirseniz çok sevinirim. (genelde ekşi sözlükte kullanılıyor bu terim ama benim kızımın da gözleri yeşil :D)
çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için. keşke sizin gibi insanlar yoğunluklu olarak olsa bu dünyada :) çok incesiniz. veteriner faküktesindeki hocaya sordum evet ve bi sakıncası olmayacağını söyledi. olmadı özele götüreceğiz akşam antibiyotik tedavi süreci var 1 haftalık onu uygulayacaklar onlara da sorarız. sağ olun çok. sevgiyle sağlıkla kalın. 💖
öncelikle tekrardan merhaba! biz hem lysine hem c vitamini bulunduran mally petin c tabletini kullandık. zaten lysine ve c vitaminini içinde bulunduruyor. her gün 1 tane veriyorum, ki kızım da çok severek yutuyor. ek olarak mamasına bazen çok az-bir çay kaşığının çeyreği kadar- spirulina c vitamin tozundan katıyordum, kediler için olan. epey faydasını gördük onun da. mamaya da şimdi baktığımda, dikkatimi çeken tavuk yağı oldu. mamalarda nasıl tavuklar kullanıyorlar, bilemiyorum. ama benim kızımda mamadaki tavuklara karşı bir alerjik durum var, iyi gelmiyor. ama kendimiz haşladığımızda herhangi bir sorunla karşılaşmıyoruz. o yüzden mamalarda tavuktan yana değilim lakin brit zaten yurt dışında da epey rağbet gören bir marka. ve içerik olarak da iyi. çocuğunuza da iyi geliyorsa devam edin bence. novomed ürünleri de kesinlikle çok iyi, özellikle toz olan. biraz kötü kokuyor ve bazen yememezlik ediyorlar ama gerçekten işe yaradığını anlıyorsunuz. bir de düzenli fırçalamaya da devam etmek gerekiyor. dolven gibi şuruplara yanaşma taraftarı olmadım. çünkü gerçekten bu tarz şeyler karaciğeri yoruyor. sadece bu süreçte dikkat etmeniz gereken, yavrunuzu bunları yaparken strese sokmamak olsun. diş fırçalamayı biz yavruluktan alıştırdığımız için stres olmuyor ama siz yeni başlayacaksanız haftada bir yapın. novomed ürünleri fingerı sabah-akşam ve toz olan da sadece akşam deniliyor. ama eğer stres oluyorsa 2 günde bir yapmak da iş görür bence. c vitamini için ise önerdiklerimden birini kullanmanız daha yararlı olur. çok fazla ek vitamine başvurmak da pek iyi bir şey değil. ve ağız bakım suyundansa düzenli ağız bakımı daha iş görecektir. ama diş çubukları da işe yarayacaktır! umarım yeşil gözlü yavrucağınızdan güzel gelişmeler alabiliriz! elbette bu söylediklerimi veterinerinize danışmaksınız uygulamayın. ben de sadece kendi yaşadığım tecrübeleri size aktarıyorum! :)
spirulina için 1 çay kaşığı çeyreği demişim, pardon. bir çay kaşığının çok ucu kadar. zaten sayfasında gerekli bilgiyi vermişlerdi. :)
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor