Tenya Sorunu?

duman2707
duman2707

4921 Puan

Kedilerimde ikinci kez tenya sorunu yaşıyorum üstelik aradan sadece 3 ay geçmişti
Bu akşam iç parazit haplarını zor da olsa verdim
Şüphem vardı ve netleşmiş oldu sık yattıkları yerleri temizleyeyim derken sarı küçük susam boyutunda birkaç tane tenya yumurtası buldum
Bir tane de kedimin kuyruğunda yakaladım
Yani iç parazitleri varmış bu netleşmiş oldu
Hiç belirti göstermiyor bunun sebebi nedir?
Ayrıca evdeki bi kedi nasıl bu kadar hızlı iç parazit kapıyor?
Acaba sokakta baktığım kedilerim bana sürtünüyor ardından onların kıllarından mı geçiyor ama bana bu olasılık çok uzak geliyor
Bir kedim açık terasa çok meraklı son zamanlarda oraya çıkar oldu ordan kuşlardan mı kapıyor?
Yoksa son ihtimal yedikleri mi ama gerçekten yediklerine de fazlasıyla dikkat ediyorum
Yaş mama zaten Schesir
Kuru mama orijen
Birde evde yaş mama hazırlıyoruz o da zaten tavuğu falan tam pişmiş oluyor
Anlam veremedim gerçekten
Neyse şimdi iç parazitlerini verdim sizce yarın nasıl bi temizlik yapmalıyım?

30 CEVAP

kedibabasi66
kedibabasi66

13837

İdrar püskürtmesi yaptıktan sonra kendilerini yalıyorlar o yüzden parazit oluyor. Kendini yalayan her kedide parazit olmaz ama genelde yanındaki diğer kediyi yalayanlarda iç parazit yoğun olur. İç parazit hapını doğru verdiyseniz birkaç gün içinde tenya ya da parazit falan kalmaz merak etmeyin.

lwb
lwb

120684

@kedibabası


bağışıklık düşürdüğü doğru, dediğim gibi bunlar zehir. ama tedavi görmesi gerekiyorsa bir kedi yani bağırsakları parazit doluysa, hekimler parazit haplarını daha sık ölçülerde kullanabiliyorlar. onun haricinde ben normal sağlıklı kedilerime parazit aşısı yaptırmam, sıkıntı görüyorsam gaita testi yaptırırım, çok sık kaşınmaya başladılarsa dış parazitini yaptırırım. bunlar zehir. bunu kimseye gidin böyle yapın demek istemiyorum, her kedinin yaşam koşulları farklı, her insanın dikkati farklı. bu benim tercihim. linç yemiceksem ben kuru mama karşıtı da bir insanım, hoş ekonomik sıkıntılardan dolayı vermek zorunda kalıyoruz ama oldukça gerçek ve doğal besinlerle destekler, bunların onların bağışıklığını ve yaşam kalitesini yükselttiğini inanırım. inanırım demek hafif kalıyor gerçek de bu aslında.

lwb
lwb

120684

parazit tedavisi görmesi lazım, kullandığınız rutin parazitlerin geçmesi için yeterli değil, siz yetişkin parazitleri öldürürsünüz ama içeride kalan yumurtalar büyümeye devam eder. veteriner kontrolünde bu rutini gerçekleştirin, genelde 1 hafta boyunca her hafta bir kez uygulanır bu süreçte ve parazite uygun bir hap belirlenir gaita testiyle

Ahudr
Ahudr

12303

Gecmis olsun susam seklinde tenya oldugunda 3 gun ustuste yarım olarak 1 hafta sonra tekrar bir yarim vereceksiniz yani toplamda 2 hafta icinde 4 kez bu hapi icirmeniz lazim biz tenizol kullandik cok sukur simdilik sorun yok diger haplarda ne sekilde tuketilir bilmiyorum ama veteriner bana bunu tarif ettiginde fazla geldi icime sinmedi ilac firmasiyla gorustum uygulamanin dogru oldugunu soyledir o sekilde yaptim ben de.Beninkilerde maalesef terastan kapti kuş yada fareden geciyormus bunlar bilginiz olsun.

aslihan_e
aslihan_e

130971

Lwb'ye katılıyorum, bazen bir ay boyunca haftada bir ilaç kullanılabilir. Hatta bazen veterinerler çok sık aralıklarla kullanımını önerebilirler. İç parazit haplarının reçetesinde bazı türlere 30 gün boyunca her gün kullanılması bile önerilebiliyor. Şimdi bizim veteriner şöyle dedi falan demeyin çünkü adamların çoğu ikinci uygulama için uyarmıyor bile, yumurtaları kalıyor öyle. Kimisi de "Bu, kedini 2 ay korur." diyormuş damla yapınca, öyle bir şey yok. Bazı parazit türleri iki haftada yumurtlar, bazıları üç. E siz üç hafta sonra ikinci uygulamayı yapınca geç kalmış olabiliyorsunuz veya iki hafta sonra tekrar ilaç verince türü farklıysa bu sefer henüz çıkmayan yumurtalar olduğu için onlar kalıyor orada. Parazitin türü önemli yani. Popodan dökülen her pirinç tanesi gibi parazit de tenya olmayabiliyor. Ben kaç çeşit parazitle karşılaştım. Eskiden 3 hafta sonra uygulama yapardım ama şuan gözlemlerime göre ara dozlar çok önemli. Bence iki hafta sonra ve 3. haftadan sonra ilaç verilmeli. Siz sadece üç ay geçti diyorsunuz. 3 ay dediğiniz sürede onlar torunlarına kadar çoğalmış oluyor. Kedilerde bir tane bile pire olsa tenya olur. Üstteki tüyden bulaşma çok düşük ihtimal, imkansız değil tabi. Geçen kedim parazit kaptığında gözümle gördüm çıkıp tüyüne yapıştığını ama kolay kolay üstünüze gelmez o tüy, birkaç tüye birden yapışıyor. Eve pire taşımanız daha olası. Kuşlardan da parazit kapabilir ama kuşları yemediği sürece biraz zor. Kakasını yese ancak kapar. Evde sinek yer, hamamböceği yer, karınca bile parazit taşıyabiliyor. Geçen kedimin biri yuvarlak kurt türü döktü, hayatında hiç çıkmadı dışarı. Hazır mamalardan geçebiliyor diyorlar, üretimini gözümle görmediğim için emin değilim, belki fabrikada böcek yumurta bırakırsa olabilir. Bir şekilde geçiyor kedilere yani, onu ilaçla tedavi edersiniz, önlemenin yolu yok. Yalama konusunda yalarken pire yuttukları için parazit oluyor zaten. Evimizde idrar püskürten kedi yok ama bizimkilerde sık sık parazit oluyor bir şekilde.

Emirrckr
Emirrckr

13407

İç parazitler sinsidir ve iyice yerleşene kadar farketmesi zordur.
Pireden daha beter bence,
Nerden bulaştığına gelirseniz açıkçası çokça seçenek var.
Dışarıdaki kedilerinizden gelmesi için size tutunmuş kılda,tenya yumurtası da olması lazım.
Bence açık terastan daha kuvvetli bir olasılık.
Sonuçta her türlü kuş gelebiliyor ve pisliğini bırakıyor.
Teras temizliği önemli.
Kediniz çıkmadan önce dip köşe temizleyip öyle salabilirsiniz.
Gerçi bu bile %100 korumaz,o esnada da sonuçta düşebilir.
Açık alanla teması olan her kedinin maalesef iç parazit riski yüksek.
Düzenli aşılamayla bir nebze önüne geçebilirsiniz.
Fakat eğer ki tenyaysa,tenya zor bir parazit diye biliyorum.
Bence hekim doğrultusunda ilerlemeniz daha iyi olur.
Çünkü larvalar yumurtalar düşecek hale geldiyse işin boyutu biraz büyümüş demektir.
Kendi başınıza halledemeyebilirsiniz.
Doz aşımı da olmasın en azından.

Emirrckr
Emirrckr

13407

Tabii açık alan dedim ama evdeki kedilerimize de bizler taşıyabiliyoruz.
Her ne kadar ayakkabıları çıkarıp eve giren toplumlar olsakta pantolon ve üzerimizdeki diğer eşyalardan bu yumurtaları taşıyabiliriz.
Bu yüzden de işte düzenli iç-dış parazit aşıları şart.
Ama sizinki bence açık teras kaynaklı olması daha kuvvetle muhtemel.

Ahudr
Ahudr

12303

Ben size bunun yontemini soyledim dedigim gibi yapmadiginiz surece yani 3 gun ustuste yarim 1 haftasonra tekrar yarim bu susamsilardan kurtulamazsiniz ayrica tenizol ozellikle bu sekilde yapilacak olan hap.Secim size kalmis gecmis olsun tekrar

lwb
lwb

120684

1 boyunca her hafta*

kedibabasi66
kedibabasi66

13837

lwb iç parazit haftada bir kez mi uygulanır ? Nerden aldın bu tıbbi bilgiyi ?

lwb
lwb

120684

@kedibabası


bazı iç parazit türlerinin tedavisi bu şekildedir, gaita testiyle karar verilir. hekim kontrolünde kendi kedilerimin iç parazit tedavisi de bu şekilde ilerledi. hekim ve klinik kontrollü bir tecrübe paylaştım. normal rutinlerde iç parazit tabi ki de her hafta uygulanmaz, soruyu ve yanıtımı düzgün okumadınız sanırım.

kedibabasi66
kedibabasi66

13837

lwb
Kedinin yaşını kilosunu bağışıklık durumunu ölçmeden haftada bir iç parazit hapı verilmez. Soruyu soran kişinin kedisini tanımadan yavru mu yetişkin mi bilmeden öneride bulunuyorsun. Veterinerinizin gelirleri düştü heralde haptan para kazanmak istiyor sanırım.

aslihan_e
aslihan_e

130971

Ayrıca kedi yavruysa, işte bir aylık kediye iç parazit ilacı verilmez veya zayıf kediye iç parazit ilacı verilmez gibi kulaktan duyma bilgileri çok sık görüyorum. Siz parazitli kediye ilaç vermezseniz bazı kediler ölebiliyor, özellikle yavruları öldürüyorlar, yetişkin hassas kedilerim de ben parazit olduğunu anlamadığım için kaç kez ölümden döndü. Karnı iç parazit dolmuş kaç tane 1-2 aylık yavru ilaç sayesinde kurtuldu. Önemli olan dozlamadır. Gidip damla gibi dozunu ayarlayamayacağınız bir ilaç veya tam doz iğne uygularsanız, karnı parazit dolu kediye birden tam doz iç parazit hapı yutturursanız hayvanı öldürebilirsiniz tabi ki. Kedide parazit varsa önce bir çeyrek doz ilaç verirsiniz, ikinci gün bir çeyrek daha üçüncü gün yarım bir hafta sonra kilosuna göre tam doz gibi uygulamalar yaparsınız. Kedinin bağışıklık durumuna bakacaksak kediye her ay hemogram yaptırmamız gerekir çünkü kedilerde çok sık parazit oluyor.

kedibabasi66
kedibabasi66

13837

Siz her kediyi aynı gördükçe her kediye hastalıklı gözle baktıkça, anlaşmamız zaten mümkün değil. Sonra 4 yıl boyunca hiç iç parazit uygulaması yapılmamış sağlıklı bir kedi görünce tıkanıp kalıyorsunuz.

lwb
lwb

120684

@kedibabası


ben gidin bu tedaviyi yapın diye hekimlik kesmedim , farkındaysanız hekim kontrolünde ilerlemek lazım ve gaita testi yapılması lazım parazit türüne göre de tedavi uygulanır dedim, siz okuduğunuzu anlamak istemiyorsunuz sanırım.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 493 Görüntüleme
  • 30 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 90.995 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR