Çok Acil - Dışarıdaki Kedi Pire Sorunu

z-senem
z-senem

583 Puan

Merhabalar,
Apartmanımızın bahçesinde baktığım 2,5 aylık yavru tekir kedinin başında bugün 3-4 tane kahverengi yürüyen şey gördüm, sanırım pire oluyor.
Annesi hamile olduğu için yeni terketti, ondan önce anne soğumasın diye kucağıma almıyordum, o yüzden ne zamandır var, bilmiyorum.
Vefat eden kedim için daha önce gittiğim veteriner hekim, telefonda Stronghold - yavru kediler için olan damlayı almamı söyledi. Yakındaki bir veterinerden alıp kendim uygulayacağım.
Asıl problemim şu ki, daha dün apartman yöneticimiz, daha önce yaşadığı binada yavru kediler yüzünden binayı pirelerin bastığını, kedilere o yüzden çok sıcak bakmadığını söyledi.
Ben binanın içinde bakmıyorum, bahçede ve çardakta kalıyor. Karton kutular koymuştum, onları hemen atacağım. Ama çardağın içi tam kapalı olmamasına rağmen kapısı dışındaki bölümleri tamamen kalın bitkilerle çevrili. O çardakta iki gündür uyuyor benim yavrum, dolaşıyor, hatta bir kere minder gibi bir şey var onun üstüne çıktı.
Ben orayı pire basmasını nasıl engelleyebilirim acaba?
Şimdiden vakit ayıran herkese teşekkürler, inanın ağlamaklıyım, pire basarsa ne yaparımı ayrı düşünüyorum, yavrumu dışarı atma ihtimallerini ayrı düşünüyorum :(

17 CEVAP

SevimliCadi
SevimliCadi

107685

Ne saçma bir çıkarım bu ya... Toprağın olduğu her yerde pire de olur zaten. O zaman bahçeyi kaldırıp betonla kaplasın komple. Hiç kimse de apartmandan dışarıya çıkmasın. O zaman apartman pirelenmez.


Ben zemin katta oturuyorum, kaç senedir de bahçede kedi bakarım. Evin veya balkonun pirelendiği olmadı hiç. Çünkü bahçenin bakımını düzenli olarak yapıyoruz, balkonları ve girişi de sık sık yıkayıp temizliyoruz. Birkaç senedir bahçedeki kedilerin iç-dış parazitine de dikkat etmeye başladım. Orada burada pire gördüğüm olmadı hiç.


Tavsiyem, kediye iç-dış parazit uygulamasını en kısa sürede yapmanız. Bunun kanıtını da saklayın, ne olur ne olmaz. Parazit uygulamasını yaparken fotoğraf filan çeksin birisi sizi veya videoya alın. Apartman yöneticisi pireden şikayet ederse o yavrudan kaynaklanmadığını, kediye iç-dış yaptığınızı kanıtıyla sunarsınız. Ek olarak apartmanın, merdivenlerin ne sıklıkla ve nasıl temizlendiğini öğrenin. Pireyi dışarıdan komşularınız da binaya taşıyabilir. Bina düzgün temizlenmiyorsa pireler için o yavru mu suçlanacak yani? Hem de iç-dış yapılmış bir yavru... İçiniz rahat etmezse, kedinin kaldığı yeri sirkeli ve deterjanlı suyla güzelce yıkayın. Ama kediye sirkeli su sürmenizi tavsiye etmem. Çok etkili olmuyor maalesef. Sirkenin kokusu gittikten sonra kedi yeniden pireleniyor. Onun yerine veterinerden alacağınız parazit uygulamasını kullanın. Uygulamadan sonra da sirkeli su sürmenize gerek kalmaz.

Ketonmanya
Ketonmanya

114750

Merhabalar.


Hekimlerden aldığım bilgiyi aynen aktarıyorum:


Evleri pirelendiren pirelerin kendisi değil, yumurtalarıdır. Pireler kendi başlarına, tutunacak bir konak olmadan uzun süre zaten yaşayıp üreyemezler. Pireli bir kedi evinize girdiğinde, üzerindeki pireleri zaten dökmez çünkü bir pire üzerinde rahatça yaşadığı bir kediyi bırakıp da taşa betona atlamaz. Ancak toprağa dökülen pire yumurtalarını siz ayakkabınızın ya da kıyafetlerinizin üzerinde bile taşıyarak evinize sokabilirsiniz, pire yumurtaları dayanıklı olduklarından zarar görmeden evinize bu şekilde gelebilirler. Evinize taşıdığınız pire yumurtaları çatladıklarında evinizde de elverişli bir ortam bulurlarsa orada ürer ve evinizi sararlar. İşin açıklaması bu. Arkadaşlarında yazdığı gibi toprak ve yeşillik olan, kedilerin de üzerinden geçtikleri her toprak alan pire yumurtası açısından zengindir. Eğer o komşularınız pire basmasını istemiyorlarsa kedileri uzaklaştırmaktan ziyade evlerine yere basmadan, uçarak girmeyi öğrenmek zorundalar. Ben bu bilgiyi öğrendiğimden beri sokaktaki kedileri kucaklayarak sevmekten geri durmuyorum, ama gideceğim yere eğer mümkünse topraktan ve yeşillik alanlardan geçmeden gitmeye çalışıyorum.


Bol patili günler dilerim.

Minikmuezza
Minikmuezza

13178

Dışarda pire heryerde olabilir böyle cahil insanları bu cevabı verin sizckedi beslediginiz için birşey olmaz nihayetinde dışarısı sonuçta.ama o bölgeyi sirkeli su ile soreyleyebilirsiz yarı su yarı elma sirkesi ölüyor pireler yada ordan kaçıyorlar

z-senem
z-senem

583

Çok teşekkür ederim hızlı dönüşünüz için.
Ben de sizin gibi düşünüyorum, apartmanımızda 3-4 kişi dışında kimse kedi sevmiyor, yavru olmasına rağmen hem de, bir de pire olursa mahvolurum.
Başka arkadaşlardan da çözümler varsa çok memnun olurum, her birini itinayla uygulamak istiyorum.

Minikmuezza
Minikmuezza

13178

Baktıgınız kediyede gözüne gelmeyecek şekilde sirkeli su sıkabilirsniz.zaten o yaştaki kedi çok fazla pire istilasına uğrasa dayanamayabilir iç parazitden dolayı

z-senem
z-senem

583

Çok teşekkürler, o kadar güzel yazmışsınız ki, zaten çok doluydum, çok etkilendim.
Stronghold damlayı yaptım, apartmanın önündeki masada her gün oturan üç teyzenin yanında yaptım ispatlı olsun diye.
Binayı haftada 1 gün temizliyorlar diye biliyorum ama öğreneyim onu. Yavru henüz binaya girmiyor ama illaki girecektir.
Ben iç parazit konusunda tereddütte kaldım ama onu da düzenli yaptırayım mı?
Sokak kedisi olduğu için emin olamadım.

Minikmuezza
Minikmuezza

13178

Daha çok küçük iç parazit için eve almıcaksınız sağlıgını riske atmayın derim 15 20 gün bekleyin

SevimliCadi
SevimliCadi

107685

İnsanların ufacık bir şeyde kedileri, köpekleri, vs. suçlamasından o kadar bıktım ki... Özellikle besleme yaptığım için tüm bu suçlamalar bana iletiliyor. Sizi çok iyi anlıyorum o yüzden.


Stronghold hem dış hem de iç parazit için kullanılıyor bildiğim kadarıyla. Ama yanlış hatırlıyor da olabilirim. Dış paraziti yaptıysanız, yavruyu çiğ etle vs. de beslemiyorsanız iç parazite şimdilik gerek olmayabilir. Bir sonraki uygulamanızda iç ve dış bir arada olan damlalardan alıp uygulayabilirsiniz.


Ben bahçedekilere en azından 3 ayda bir düzenli olarak yapmaya çalışıyorum. Bağışıklıklarını yüksek tutmanın en etkili yolu bu çünkü. İmkanınız varsa size de düzenli olarak yapmanızı tavsiye ederim.

z-senem
z-senem

583

Çok teşekkürler cevaplarınız için, desteğiniz çok iyi geldi bana.


Ben Stronghold'u dün akşam yapmıştım, bugün başında hala pire vardı, normal mi?
Bir de, iki gündür kucağıma almadığım, öpmediğim çin resmen psikolojisi bozuldu, sadece elimle sevmem yetmiyor. Ne zamana kadar dikkat etmem lazım acaba? Yumurtalar vardır diye 15 gün sonraki damlayı da beklemeli miyim kucağıma almak için.

SevimliCadi
SevimliCadi

107685

Normaldir, etki etmesi 24 saati buluyor. Pirelerin ısırıp dökülmesi için de bir o kadar bekliyorum ben. Bahçedekileri genelde uygulamadan 48 saat sonra kucağıma alıp seviyorum. Elleyemediğim sürede oyun oynayarak vakit geçiriyorum kedilerle.


Yumurtalara da etki eder diye düşünüyorum, ama siz yine de veterinere bir danışın.

Benim olduğum yerde de maalesef ki pire var ve babam ilaç olarak toz şeklinde pire ilacı almıştı evin etrafına ve kedilerimde uygun şekilde kullanıyorum. Biraz araştırıp eczaneden alabilirsiniz o şekilde. Ama bir kediyse aldığınız ilaçla geçer diye düşünüyorum.

z-senem
z-senem

583

Sevimlicadi ve Zahideyilmaz çok teşekkür ederim.

Emirrckr
Emirrckr

13326

Advantage Multi öneririm.

z-senem
z-senem

583

Stronghold damla kullanırsam yine de sirkeli su yapayım mı kedime?

z-senem
z-senem

583

Merhabalar tekrar,
Özet geçecek olursam, bahçemizde baktığımız kedimizde pire vardı, sizlerin de yönlendirmesiyle Stronghold yavru kediler için iç parazit damlası yapmıştım.
Komşularımız bahçede kedi istemediği için bahçenin pirelenmesinden endişelenmiştim, damlanın üstünden iki hafta geçti, şu anda kedimde de bahçede de sorun gözükmüyor çok şükür.
Veteriner hekim, 15 gün sonra tekrar damla yapmam gerektiğini söylemişti, iç-dış parazit olarak tek damlayla yapabileceğimi söyledi.
Kedim 3 aylık oldu, sokakta olduğu için tuvaletini düzenli takip edemiyorum ama 2 gün önce tuvaletinin su gibi olmasa da çok yumuşak kıvamlı olduğunu gördüm. O yüzden iç parazit damlası da yapmayı düşünüyorum. Yemesi, içmesi, hareketleri, kilosu bana normal geliyor. Sizce iç-dış parazit damlasını birlikte yapmamın bir sakıncası olur mu, yavru olduğu için ağır gelir mi ve ikisi bir arada olarak hangi markayı önerirsiniz?
Şimdiden teşekkürler.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 340 Görüntüleme
  • 17 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 84.936 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR