Kedide Mantar Tecrübelerim

Mini2019
Mini2019

12237 Puan

Merhaba,


Nemin ve sıcaklıkların artmasıyla mantar vakaları bir bir pörtlüyor.


Yaşadığım tecrübeleri paylaşmak istedim. Çünkü çok fazla soru görüyorum..
Bunlar tavsiye değildir ve veteriner hekiminize danışmadan hareket etmemenizi öneririm.


Yaz aylarında beslenmenin azalması ile birlikte bağışıklıklar düşebiliyor. Kaşınmalar artabiliyor… ve bozulan deri bütünlüğüne mantar sporları yerleşebiliyor. Sonucunda da kabus gibi süreçler, yaralar, sağlıksız görüntü ve harcadığımız onca para sonrası, sanki tedavi süreçleri hiç yaşanmamış gibi her şey başa dönüyor. Ve yaralar tekrar pik yapıp yayılma eğiliminde oluyor.


Yaşadığım süreçlerde edindiğim bilgilere göre, Her Hastalıkta Olduğu gibi Semptomları geçici olarak ortadan kaldırmak Hastalığı tedavi etmek olmuyor maalesef.


Peki kedim mantar olduğunda ne yaptım..


İlk zamanlarda veteriner ne dediyse yapıyordum,


Ecosinle yıkama, tüm koşulları sağlayıp..
Mantar aşısı
Mantar kremleri..
Mantar hapları ! (Tane tane saymama rağmen Bizde böbrekleri yıktı)
Kekik suları
Gümüş iyonlu sular
Crystalin
Sirkeli su… gibi onlarca ilacı ve koca karı ilaçlarını denedim.


Sonra soru sormaya başladım kendime. Buna sebep olan ne?
Mantar sporları. E peki ezbere, genel geçer yöntemler yerine neden türü belirlenmiyor? Ve belirlenen türe en uygun ilaç neyse o yapılmıyor??


Veterinerimi değiştirdim. Çünkü bir veteriner bu yönlendirmeyi yapmıyorsa, tamamen sömürü düzenine ayak uydurmuştur diye düşündüm. Sonra, kazıntı, ekim testi yapıldı. Mikroskopta incelendi vesaire..
Sonra dediler ki, bu mantar türü ülkemizdeki aşının etki ettiği 2-3 mantardan biri değil…


Yani ben o kadar ağır aşıyı, ilaçları, gereksiz strese sokan yıkamaları, suları boşuna kullanmış oldum…
İlk başta böyle bir yönlendirme alsaydım, tüm süreçleri ve paramı kaybetmeyecektim. Kedim de onca stres ve depresyonu yaşamayacaktı.


Tespit Sonrasında bağışıklık yükseltici aşılar +2 doz mantar aşısı ( adını söyleyemiyorum) ve eser kalmadı..


16 CEVAP

sezar2023
sezar2023

64

Yaklaşık 20 gündür aynı sorunu yaşıyorum.Gözün tam üzerinde kızarıklık leke görür görmez veterinere gittim."Mantar bu deyip ilerlemeden mantar aşısını vuralım" dediler; sürekli aynı yeri kaşıyıp yara yaptığını söyledim,yakalık istedim.benim kedimin tabiatı biraz aşırı özgür ruhlu olduğu için yakalık takmak istemediler;ama takmamız önemliydi.İçime sinmedi Bu yüzden yeni bir veteriner bulup oraya gittim.Yine test yapmadan beklazon ve travazol karıştırarak sürmem istendi.(gözüne yakın yerde olduğunu söylediğim halde).sonrasında bağışıklık yükseltici şurup verildi.ve yaralara sürmem istendi.Bu arada kulak üstü tüyleri de dökülmeye başladı. Yakalıktan dolayı huzursuzluklarını, kabızlığını, depresifliğini ve üzgün halini hiç söylemiyorum bile.son 5 gündür.Kaşıntıyı kulak uyuzu şüphesi ile Oridermyl uygulatmaya da başladılar.3 gün önce 2.doz mantar aşısı vuruldu ve dün bir kızarıklık dalgası daha oluştu (1 lira büyüklüğünde) tam alnının ortasında.Yakalık çıktığı an deli gibi kaşıyıp her yeri yaralıyor.Bu süreç daha ne kadar böyle gidecek bilmiyorum.Süreç kötüye giderse veteriner kedime banyo uygulaması yapacağını söyledi.Ne yapacağımı artık nasıl çözüm bulacağımı bilemiyorum.3 veteriner değiştirdim.Kedim yoruldu ben yoruldum.Kekik suları sıktım bende.Hindistan cevizi yağı sürdüm kaşıntı geçsin diye.Omega 3 takviyesi,Zerdeçal ekstratı...Delirmek üzereyim sanırım.

Laylass
Laylass

77

Bizim de Molly adında Scottish Fold cinsi hayat arkadaşımız var. 3 yaşına bastı ancak Aynı sorundan muzdaripiz 2 yıldır yazdığınız her şeyi denedik ara ara artıyor azalıyor ama bir türlü geçiremedik kuzumun mantarını.
:(
Veterinerimiz de yapacak bir şey yok diyor... Site içinde kedicikler var onları besliyoruz kendimizce eve onlardan mı taşıyoruz :( bilemiyorum. Hoş ayakkabılarımızı sürekli yıkıyoruz ama... Veteriner en son tüm siteyi ilaçlatman gerektiği söylediler. Onu da tek başıma nasıl yapacaksam. Çok yoruldu bıdığım.

ventricosa
ventricosa

9195

@Laylass sizde de mantar olup olmadığına baktırın onlardan mı taşıyorsunuz belli olur gerekirse dışarda başka kedileri beslerken eldiven takın. Evdeki kedinizi iyileştirmek için siteyi ilaçlamanıza gerek yok evde en sık kullandığı yerlere mantar ilacı sıkabilirsiniz belki. Veterinerimiz kedim 2. Kez mantar geçirdiğinde eğer ecosin tabletle geçmezse en son olarak bir tedavi önerdi inatla mantarı geçmeyen kedilerde kullanılıyormuş kedinin kendi kanından aldıkları serumla krem yapıp sürüyorlarmış kendi bağışıklık hücreleri etkili oluyormuş bu tedavide bizimki ecosinle geçtiği için gerek kalmadı bu tedaviye ama bu tedaviyi uygulamayı bilen bir veterinere danışabilirsiniz izmirde yaşıyorsanız direkt bahseden veterinerin ismini de verebilirim size

Laylass
Laylass

77

@ventricosa Ecosin tabletleri denedik hem de 2 ayrı zamanlarda... Etkili olmadı hiç...


@mini2019 valla 2 ayrı veterinere de götürdük mantar dediler ama bir sene içinde 3 kere de mantar aşısı da oldu ama biraz söner gibi oldu ancak yine başladı... :( Kırmızılı döküntüleri var... Kaşıyor diye kafasına elizabeth kedi yakalığı taktık alışamadı hayata küstü resmen. Mecburen çıkartmak zorunda kaldık.

naz96
naz96

888

Veteriner aynı bizde iyi denk gelmeyen ilgisiz doktorlar gibi olabiliyor ne yazık ki. Artık işini mi sevmiyor yoksa eğitimini mi eksik aldı bilemiyorum. Benim ilk beslediğim tekirde mantar teşhisi konuldu aşı sonrası zaten hemen etkisini gösterdi eğer ki süreç çok uzuyorsa mantar değildir benim tecrübelerime göre. Fakat başka bi kedimde yara şeklinde ve tüyleri komple dökülerek çıktı. Karanlık odada ışık yansıtarak baktığı yerde yeşil renk görünce mantar olduğunu söyledi ve aşı vuruldu yok hiç etkisini göstermedi, kafa, boyun, gövde komple kel kaldığı gibi yara bere içinde kaldı. Uyuz aşısı, kaşıntı iğnesi, hap, iç dış parazit vs. denedik onlarda da etkisini göstermedi. Tavuğa alerjisi olabilir mamasını değiştirin tavuk vermeyin dedi onu da yaptık maalesef yine aynı. E bizde bahçede beslediğimiz için bi noktaya kadar masraf edebildik artık. En son bi test yapılır ama o test Denizliye gidecek oradan sonuç gelecek masrafı çok olabilir deyince artık yaptırmadım. Ne olduğunu da merak ediyorum gerçi.

AhsenAise
AhsenAise

117624

Onlarca test , aşı yıkama , bağışıklık güçlendiriciler, veteriner serisi ilaçlı mamalar ,şuan aklıma gelmeyen bir sürü tedavi yöntemi, sonuçta her tedaviden sonra iyice kötüleşen bir kedi , depresyonun dibini gören ben ve ailem
Veteriner hekimlikte de tıpkı beşeri tıp ilminde olduğu gibi Teşhis ve tedavi tamamen Allah'a emanet,şans eseri doğru teşhis konulsa bile tedavide doğru ilaç ve süreç olmuyor
Sokagimizdaki iki yetişkin dişi kedi zaman zaman olurlar ( yılda bir ,iki kez) kendi kendine çıkıyor yine kendiliğinden iyileşiyor yaraları

AhsenAise
AhsenAise

117624

Sanırım en doğru yöntem ev yapımı yaş mamalar , bağışıklık güçlendirici organik takviyeler ,stresten uzak tutmak ,mantar olduğunda ise tedavi süreci daha meşakkatli olduğu için stresi tetikleneceginden dolayısıyla da mantarı iyice artabileceğinden kendi haline bırakmak

Mini2019
Mini2019

12237

@laylass siteyi ilaçlatmanız gibi bir durum söz konusu değil. Bence çözüm bulamayan veteriner, imkansız bir şey söylemiş.
bazen gerçekten de her kaşıntı ve yara mantar olmayabiliyor. mantar teşhisi ve tedavi doğru mu ?

ventricosa
ventricosa

9195

@Laylass diğer bahsettiğim yöntemi mi deneseniz acaba inatla geçmeyen mantarların bu şekilde geçtiğini söylemişti veterinerimiz

Mini2019
Mini2019

12237

@laylass aşının hangi mantara etki ettiği önemli. Muhtemelen sizdeki mantar türüne etkisiz kalıyor aşı.

Mini2019
Mini2019

12237

Bu sorunu çözemeyip çare arayanlar için bir rus aşısı var. Birçok mantar türüne etkili. Maalesef ruhsat alınamadığı için yapılamıyor. Bir araştırın derim !
Ben mantarı bu aşıyla bitirdim.

ventricosa
ventricosa

9195

Kendi kendine kesinlikle geçmiyor inanmayın kedim 2 defa geçirdi ecosin önerebilirim eğer kedinizin sahip olduğu mantar türü üzerinde etkiliyse baya yararını görürsünüz derişik yapmaktan çekinmeyin 1.5 litre (maks 2litre) suya çözün yıkayın kediyi benim kedim böyle iyileşti bir tek bu işe yaradı

ventricosa
ventricosa

9195

@sezar2023

Mini2019
Mini2019

12237

@sezar2023 her kaşıntı ve yara mantar değildir ama veterinerler genelde tek bakışta anlar mantar olduğunu..
yukarıda bahsettiğim gibi mantarın teşhisi ve türünün tespiti yapılmadan aşı hiç sağlıklı değil.. Belki de kediniz mantar bile değildir ? mantar aşısı genelde ilk dozdan 2-3 gün içinde gözle görülür bir etki sağlıyor. 2.doz sonrası da artık iyileşme sürecine girer. nadiren 3. doz yapılır.


bu süreçte tırnaklarını kısa tutun. yaraladığı yerleri temizleyin. Belki hipoalerjenik kaliteli bir mamaya geçebilirsiniz.
Kulak uyuzunu mikroskopta şıp diye görürler. zaten bakınca siz de az çok anlarsınız.

Yavrucak
Yavrucak

435

@mini2019 bu rus aşısı koruyucu amaçlı kullanılabilir mi?


Evdeki büyük kedim hiç mantar olmadı. Küçük kedim ise yoğun bir antibiyotik tedavisi sonrası kulağında mantar çıkardı. Hap kullandık geçti. Şimdi iyi ama ben ikisine de koruyucu amaçlı kuvvetli bir mantar aşısı yaptırmak istiyorum. Rusya'dan bağışıklık güçlendirici, antiviral iğne getirtmiştik, eğer bu aşı da koruyucu olarak yapılabilirse getirtip yaptırırım.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 344 Görüntüleme
  • 16 Cevap
  • 6 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 90.810 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR