İran Kedisi İçin İdeal Mama Hangisi?

DipsyNK
DipsyNK

247 Puan

Anket

N&D
(19 oy)
Brit Care
(1 oy)
Toplam (20 oy)

Aylardır tüm forumları geziyorum. Çocukluğumdan beri hayvanlarla, daha çok köpeklerle iç içeyim. Kediler hakkında çok deneyimli değilim ama benim henüz 1.ayını bugün doldurmuş bir yavrum var. Annesi sütten kestiğinde onu kuru mama ile besleyeceğim ve yoğun araştırmalar sonucu;** N&D tahılsız, tavuklu ve narlı yavru** kedi mamasında karar kılmıştım. Gelin görün ki** tüy dökme problemi** yaşayan insa nlar beni ürküttü. bugün 4 farklı petshopa girdim ve hiçbirine güvenemeyip çıktım.
Brit Care üzerinde yoğunlaştığımı söyleyebilirim. Sizce hangisi?
Bu arada benim bebeğin annesi exotic shorthair, babası iran kedisi.

24 CEVAP

kedilimadam
kedilimadam

114398

@dollfacepersian yetişkin N&D yi 2aylık bir kedinin yediğini tecrübe ettiyseniz önerinize saygı duyuyorum.Ben sütten yeni kesilmiş bir yavrunun o kadar iri taneli mama ile beslenmesinin ona acı verebileceği nedeniyle doğru olduğunu düşünmüyorum.Uzunca süre N&D kitten kullanmış sonrasında Go'ya geçmiş biri olarak bu öneride bulunuyorum.Mümkün oldukça da tahılsız kuru mama ile besleme taraftarıyım.Ki tahılla hiç tanışmadan doğrudan tahılsız mama ile kuru mamaya başlamak ileriki dönemde tahılsız mamaya geçilmek istendiğinde ortaya çıkabilecek sindirim sorunlarını da yok ediyor.Now Freshi ise kitten mamasının tavuklu olması nedeniyle önermiyorum.Soru sahibine biraz fiyat araştırması yaparak goyu da incelemesini öneriyorum.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

@kedilimadam


Evet tecrübe ettim,bebek çok zayıf kalmış annesiz bir bebekti. Her gün süt tozu +kuru mama (45 günlüktü yaklaşık nd yemeye 2 aylık dönemde başlamıştı) ile besledim ve 4. Ayına kadar nd ile beslendi, çok sağlıklı ve hafif göbekli bir bebiş oldu. Sonrasında yollarımızı ayırdık. Mamayı gayet rahat kırıyordu belki de sokakta herşeyi yiyebilecek şekilde alıştığı için onun için sorun olmamış olabilir.


Bence de tahılsız mamalar ile beslemek özellikle yavru kedilerde daha iyi fakat böbrek problemlerine yatkın, kısır ve çok hareketli olmayan kedilerde bol proteinli tahılsız mamaların çok iyi bir seçenek olmadığını düşünüyorum. Kesinlikle özellikle bol tahıllı mamalardan tahılsıza geçişte çok sıkıntılı olabiliyor maalesef. Now fresh 'in tüm yaş grubu mamaları hindi, ördek ve balık eti içeriyor. Oğlum tester i çok sevdiği için marka hakkında detaylı bir araştırma yapmıştım. İnşallah Now fresh'e geçmeyi düşünüyorum birkaç ay sonra

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

@kedilimadam


Bence de yavruluk en hareketli proteine en çok ihtiyaç duyulan dönem olduğu için bol proteinli tahılsız mamalar daha iyi olur. Ben de konu sahibi nd ve Brit Care arasında kaldığını ve tavuktan çekindiğini söylediği için morina balıklidan bahsettim.


Bu arada biraz kendimle çelişmiş gibi olmuşum. Bol proteinli Orijen gibi tahılsiz mamaları kısır hareketsiz ve ırksal vb. açıdan böbrek problemlerine yatkın kedilerde kullanılmaya pek uygun olduğunu düşünmüyorum. Now fresh,Naturea gibi tahılsız markalar bu tip kediler için uygun bence

aleyn
aleyn

113859

nd daha iyi olmasına rağmen tavuklu dışında yavru kedi seçeneği olmadıgından olur da başka mama arayışına girerseniz petcuren go ve now fresh e bakmanızı tavsiye ederim.

kedilimadam
kedilimadam

114398

N&D Morina balıklı düşük tahıllı ile tahılsız yavru kedi mamasının protein değeri arasında hatrı sayılır bir fark var ayrıca 1ayını doldurmuş bir yavru için morina balıklının taneleri büyük gelecektir.Yaz mevsimi olması nedeniyle balıklı içeriğe minik tanelere ve oldukça yüksek protein değerine sahip Petcurean Go Sensitivity and Shine'ı öneririm.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

@kedilimadam


Morina balıklı düşük tahıllinın protein değeri %36 ve bu bence yavru kediler için uygun bir değer. Kitten nin ise % 44 tahılsız olduğu için protein değeri daha fazla olabilir ama tüm tahilsiz mamaların protein değeri bu aralıkta değil. Mesela now fresh kitten %33 protein değerine sahip ve gayet kaliteli bir mama.
N&D düşük tahıllı morina balıklıyı 2 aylık yavru kedimde kullanmıştım,rahat bir şekilde yiyebiliyor ve bu bebekte sütten kesilince yani en az 2 aylık iken kuru mamaya başlayacakmış. O yüzden rahat bir şekilde yiyebilir diye düşünüyorum. Tabi ki bütçesi Go! gibi manalara yetiyorsa onları tercih etmesi daha iyi olur bence de


Sanırım Petcurean firmasının tüm kedi mamaları diğer markalara göre küçük taneli,now fresh adult tester talep etmiştim bir keresinde. Onun da taneleri oldukça küçüktü

DipsyNK
DipsyNK

247

Aslında tester alıp bahsi geçen markalar arasında tüketici minik ile birlikte seçim yapmak çok mantıklı olur. Ama inanın deneme paketlerini nereden talep edeceğim hakkında en ufak bir fikrim yok :)

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Konuyu tekrar hortlatacağim kusura bakmayın:)


@kedilimadam


Bu konuda kafam karışık aslında bence direk kuru mama ile beslemek özellikle kedilerde problemlere sebebiyet verebiliyor diye düşünüyorum aslında. Kuru mamada protein konusunda ise ikilemdeyim bilgisine güvendiğim arkadaşlarımdan sizin gibi düşünüyor ama ben bir yandan da haraketsiz tombul kedilerinin yüksek proteini yakmakta zorlanabileceğini bunun da böbrek vb. problemlere sebebiyet verebileceğini düşünüyorum. Kedili bir hayat bloğu da bundan bahsetmişti https://kedilibirhayat.com/2015/02/02/acana-mama-konusundaki-dusuncelerim/amp/
Bu da böyle düşünmemde biraz etkili oldu. Birde bu yazıyı oğlumda Acana Pasifica kullanırken aşırı tüy dökümü ve kaşıntı yaşayıp veterinerimin de yüksek proteinli mamaların böbrek problemlerine sebebiyet verdiğini bunun da ilk belirgin belirtisinin yoğun tüy dökümü ve kaşıntı olduğunu söylemişti. Bunun arkasından hemen kan testi yaptırıp böbrek vb. organların değerlerine baktırdım. Hiçbir sorun çıkmadı, o zaman neden balıklı mamanın bu belirtilere sebebiyet verdiğini anlamamıştım çünkü balıklı sürekli kullandığımiz ve hiç sorun olmayan bir mama çeşidi. Şimdi ise Acana'nin içerisindeki mercimeğin alerji yapmış olabileceğini düşünüyorum fakat sorun yaşayan kedilerin neden sorun yaşadığını bilemiyorum. Meltem hanımın yazdığı gibi "Belki bu 3 kedinin de hastalıkları denk geldi Acana dan kaynaklanmadı belki az su içtiler genetiklerinde vardı vs vs.. " ama bende belki de mamadandır diye düşünmeden edemiyorum açıkçası.


Arkadaşımın ise bu konudaki düşüncesi şu şekilde "Böbrek ve idrar yolu kristalleri/taşları çoğunlukla minerallerden oluşur ve başlıca sebepleri dehidrasyon (vücutta yetersiz su oranı) ve standardın üzerinde idrar pH oranıdır. Gıdalarda bulunan bazı bileşenler yüksek ısıya maruz kaldığında çeşitli minerallere (kül) dönüşebilir. Bu sebeple uzak mesafeden gelen (Amerika, Kanada gibi) mamalarda mineral oranı nakliye sırasında maruz kaldığı sıcaklıklar sebebiyle etikette okunandan farklı olabiliyor. Ayrı olarak, balık mineral oranı çok yüksek bir et çeşidi olduğu için "kaliteli" olarak nitelendirdiğimiz ve balıklı ürünlerindeki et çeşitliliğinin tümü balık olan markaların balıklı çeşitlerinin sürekli kullanılması da bu noktada önemli bir etken. Bunların yanında, et oranının yüksek olması sebebiyle besin değerleri daha yüksek olan bu mamaların kullanımında tüketilmesi gereken su miktarını ayarlamak birçok kişi için kolay değil. Çoğu insanın birçoğu veterinerler tarafından uydurulmuş sabit oranlara bağlı kaldığı aşikar. Uzun lafın kısası, mama tercih ederken etikette yazılı olmayan şeylere de bakmak gerekiyor. Bazı kaliteli bilinen mamaların pH değerleri verilmemiş ve bu beni şüpheye düşürüyor."


Tabi ki bunun haricinde o da benim gibi "kedi ve köpeklerin metabolizmaları mama ile beslenmek için tasarlanmamış. Kediler zorunlu etçil, köpekler leşçil hayvanlardır ve onlar için en uygun besinler çeşitli taze çiğ et, kemik sakatat ve bazı bitkiler ile sağlanabilir ve kuru mama kullanımı uygulanan işlemler sebebiyle markası ne olursa olsun üriner sistem için iyi değildir." Şeklinde düşünüyor fakat maddi durum,hayat şartları,zaman yetersizliği benim barf yada homemade yapmamı engelliyor maalesef.


Protein konusuna geri dönersek kısacası bir yanım arkadaşım gibi düşünürken diğer yanım hâlâ aynı insanlardaki gibi enerjik fit bir kedi ile haraketsiz tombul bir kedinin aynı miktarda değerlere sahip yiyecekler ile beslenmesinin iyi olmadığı ve zararlı olabileceğini düşünüyor. İki düşünce,iki bilgisine güvendiğim insanın arasında kalmış durumdayım bu konuda..
Yaban mersini konusunda oğlum en çok balıklı mama sevdiği morina balıklı portakallı n&d kullanıyorum ama n&d ye devam edersem kuzulu yaban mersinli almayı düşünüyorum. İlk hedefim Now Fresh'e geçebilmek,hem oğlumun tadına bayılması hem kısır kedilere n&d daha uygun bulmam hemde tane boyutunun ağız yapısına en uygun boyutta olması sebebiyle gönlümü fet etmiş durumda.


Konu sahibi bu tür yorumlarımin kafanızı karıştırmasını istemem,sizin kediniz yavru olduğu için bu konunun dışında kalıyor ve konu sorduğunuz konunun dışına çıktığı için affedersiniz:)

Gul36
Gul36

113362

Benim kedim de İran kedisi değil ama konu açılmışken ben de paylaşmak istedim. Protein değerleri konusunda buradaki arkadaşlara güvenim tam, o yüzden rahatlıkla şu anda %46lik protein değeri olan Petcurean Go'ya geçiş aşamasındayım. Ancak dollfacepersian, tıpkı sizin gibi arada bir benim de kafam çelinmiyor değil. Kedim hareketli, su da bayağı içiyor gibi görünüyor ama yine de bazen gönlüm rahat olmuyor maalesef. Özellikle de tüy dökümü arttığı ve sık sık boyun bölgesini kaşıdığı için. Ben Acana Grasslands kullanıyorken stok durumu sebebiyle bir paket Pacifica almıştım ve bir süredir ikisini karıştırarak veriyordum. Bu esnada tüy dökümü o kadar arttı ki. ( oncesinde yalnızca Grasslands kullanırken tüy dökümü azalmıştı.) Şimdi sizin yazdıklarınızı okuyunca Pacifica'dan şüphelendim ben de açıkçası. Halbuki herkes, bol balıklı olduğu için Pacifica'nın tüylere çok iyi geldiğini söylüyordu. Somonlu ve alabalıklı olan Go'ya geçip bir süre kullandıktan sonra net bir şey söyleyebilirim sanırım. Buradaki arkadaşlar çoğu şeye iyi geldiğinden bahsetmislerdi.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Benim de İran oğlum var ve N&D kullanıyorum,Brit Care de iyi bir mama ama N&D nin içeriği daha iyi bence. Bütçeniz N&D ye yetiyorsa onu tercih etmenizi tavsiye ederim. Mamayı kullanıp tüy dökümü yaşayanlar büyük ihtimalle alerjiden dolayıdır diye düşünüyorum. İran kedilerinde alerjik yapıya sahip olma durumu sık oluyor ve tavuk alerjiye sebebiyet veren başlıca besin maalesef. Sizin kendi kedinizde deneyip görerek karar vermeniz daha iyi olur

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

@DipsyNK


Morina balıklı düşük tahıllı ile tahılsız yavru kedi mamasının protein hariç tüm değerleri aynı olduğu için yavru kedilerde kullanılabilecek düzeyde. Ayrıca @Aleyn'nin önerdiği mamalar da çok güzel, özellikle now fresh i tavsiye ederim:)

kedilimadam
kedilimadam

114398

*bu arada önerilen mamaların hiçbirinin kalitesiz olduğunu düşünmüyorum.Belki 6ay ve sonrası kediler için çok daha makul öneriler.Ancak yavru kedilerin protein oranı yüksek mama ile beslenmeleri sağlıklı gelişim için kilit nokta bence.Bu nedenle yüksek protein ve tahılsız mama önerisinde bulundum.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

@Derdedarmanim


%100 emin değilim ama oğlumun tavuk alerjisi var ve olmasa da sadece tavukla/tavuk ağırlıklı beslenmenin sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Dana, balık ve hindi eti kalıyor geriye. Kırmızı et zaten pahalı, balık taze sağlıklı bulmak zor,hindi ise ömrümde doğru dürüst hindi eti yemedim. Nerde bulunuyor onu bile bilmiyorum:(
Instagram da barf yapan bir kedi sahibi var. Kedisine hazırladığı tabaklar çok çeşitli ve muhteşem:) https://www.instagram.com/littleoliverthekitty/
Kendisine soru sormak isteyen arkadaşlar olursa yabancı ama Türkçe anlıyor. Yeterli İngilizce bilmesenizde anlaşabilirsiniz diye düşünüyorum benim gibi:)


@Gul36


Bende arada kaldım dediğim gibi o yüzden ne çok yüksek ne az protein değerlerine sahip mamaları tercih etmeye çalışıyorum. Pasifica'ya gerçekten büyük bir hevesle başlamıştım, çok mutluydum kaliteli çok beğenilen bir mama kullandığım için Sonra böyle olunca çok üzüldüm ve bu arada kalma durumunda da bunu etkisi var tabi ki:( Go! Konusunda tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim:)

cakil_18
cakil_18

1979

Ben de N&D tahılsız tavuklu kullanıyorum başta biraz tüyleri dökülür gibi oldu ama şuan gayet iyi. Brit Care ile ilgili de iyi yorumlar duyuyorum ama N&D daha iyi bir mama :)

DipsyNK
DipsyNK

247

Yorumunuz için çok teşekkür ederim. :) Umarım bende de aynı şeyler yaşanır da başka mama arayışlarına girmem :)

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2034 Görüntüleme
  • 24 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79695 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR