Fib Hastalığı Hakkında Öneri

BusraO
BusraO

1670 Puan

Merhaba ,
Fibli 3 kediyi tedavi ettirip iyilestirmis biri olarak öneri yapmak istiyorum. Bu konuda hekimlerin bilgisi maalesef çok yetersiz.
Fib bulaşıcı bir hastalık değil. Corona virüsü taşıyıcısı olan kedilerde mutasyona uğramasıyla oluyor. 3 çeşidi var. Kuru , ıslak ve nörolojik. 3 undede ortak belirgin özellik iştahsızlık , sarılık. Islak fibte karında sivi birikiyor kedi hamile gibi görünüyor . Nörolojik olanda ise sarhoş olmuş gibi yürüme değişiyor. Birde bazen gözde değişim oluyor. Maalesef çoğu hekim bulaşıcı olduğunu , ilacın olmadığını ya da pahalı olduğunu ve kedinin uyutulmasi gerektiğini söylüyor.
Ben 3 unu de deneyimledim. Evdeki kedim kuru fib oldu , yaşama ihtimali yüzde 10 du geç fark etmiştim. GS tedavi uygulandı.klinikte kaldığı hergün ciğer ve tavuk götürdüm,benim sesimi duyunca çok mutlu oluyordu,canı kalmamıştı nerdeyse ama hemen ayaklaniyordu.bu hastalıkla çok zayiflamisti (1.800 gr)Kendi mama kabını ve yatağını götürdüm stres olmasın diye.Islak fib olan sokak kedisinde farklı bir iğneli tedavi uygulandı fiyatı GS ye göre uygundu.
Nörolojik fib olan yine sokak kedisiydi , sarhoş gibi yürüyordu , sarılık ve iştahsızlık vardı. GS çok pahalı olduğundan alternatif ilaç buldum. Instagram'da petcore35_eidd sayfasında çok fazla kedinin fibten kurulduğunu görünce denedim. Kapsül formda ilaç satıyorlar. Sokak kedisi için tedavi bitene kadar sadece 3 bin TL. GS den cok cok daha uygun. Sabah akşam yaş mamaya karıştırıp verdim , ilaç içirmek için kedi strese bile girmiyor. Yaş mamayla kolay oldu.
Hangi form olursa olsun en önemlisi kedinin sevginizi hissetmesi gerekiyor ve stressiz bir ortam gerekli. Haşlanmış ciğer ve tavuk , tavuk suyu , kefir gibi ek gıdalar da çok önemli. İç dış parazit , kisirlastirma bu dönemde yapılmıyor. Bağışıklık savaşı oldugundan bağışıklık güçlendirici ilaçlar kesinlikle kullanilmamali. Daha beter olur.
3 kedi de şuan çok sagliklilar.Zorlu bir süreç günler geçmiyor. GS tedavisi 84 gün , eidd kapsül 60 gün.

20 CEVAP

Poki
Poki

1413

Kesin tanısı otopside belli oluyor diye biliyorum. Onun dışında belirtiler bahsettiğiniz gibi. Corona testi dışında Biyokimya testinde alb/glb oranından anlaşılıyor diye okumuştum, eğer 0.5'in altındaysa yüksek ihtimal fib olduğu düşünülüyor. Bilgiler için teşekkürler.

BusraO
BusraO

1670

@sunnyv siz fib bulaşıcı diyorsunuz ben Corona virüs bulaşıcı diyorum. Fib olan bir kedi fib bulaştırmaz. Bahsettiğim sokak kedileri olduğundan zaten çoğu Corona virüs taşıyıcısı . Ayrıca yukarıda acikladiginiz belirtileri ben zaten yazmıştım. Sanirim yazdıklarımı okumadınız bu yüzden anlasamadik

O ilacı aldığınızda kedi iyileşti mi nasıl oldu? Bilgiler için teşekkürler

BusraO
BusraO

1670

@PITIRtheVanCat evet iyileşti , ilaç firması yakından takip ediyor. İlk başta kan tahlili sonucunu ve videosunu istiyor. Sonrasında kilosuna göre ilaç dozunu ayarlayıp gönderiyorlar. Sürekli olarak mesaj atıp durumu hakkında bilgi istiyorlar. Veteriner hekiminizin bilmediği bir ilacti , sordum bir deneyin isterseniz dedi. Çünkü GS fiyatı ciddi rakamlara ulaşmış . Mecburen denedim , iyiki de denemişim. Sapasağlam bütün gün yaramazlık peşinde sokakta geziyor.

Teşekkürler

sunnyv
sunnyv

2909

Fip(Feline Infectious Peritonitis) kediden kediye bulaşabilir. İnsana ya da farklı canlılara bulaşmaz. Ancak bulaşıcı değildir diyerek yanlış bilgilendirme yapıyorsunuz.

aslihan_e
aslihan_e

130952

@sunnyv Bize dediğiniz iddianın kaynağını yazar mısınız? Hangi araştırmada ortaya çıkmış fipin kediden kediye bulaştığı?

BusraO
BusraO

1670

Corona virüs bulaşıcı , fib bulaşıcı değil. Evde 3 kedim var ,biri kuru fib oldu diğerleriyle aynı kaptan mama yiyip su içtiler , diğerlerine bulaşmadı. Bahçemde 10 kedi var biri nörolojik fib oldu. Diğerlerine bulaşmadı. Veteriner hekimimiz bulaşıcı olmadığını söylediği için mama kaplarını ayirmadim. Sokak kedilerinin çoğu Corona virüs tasiyicisidir zaten. Benim kedilerimde sokaktan kurtarılmış olduğundan taşıyıcılar. Yazdıklarımı okursanız 3 tane fibli kediyi sağlığına kavuşturdum. Kimseye yanlış bilgi vermek istemem. Tecrübemi paylasiyorum

aslihan_e
aslihan_e

130952

Kedide biraz iştahsızlık oluştuğunda sizce hemen götürüp fip için test yaptırmalı mıyız? Kuru fip'te pcr testi kesin sonuç verir mi biliyor musunuz? Kedimin birinde biraz iştahsızlık var ama onun ön dişleri dışında dişi kalmamış ağzında, acaba dişsizlikten mi yiyemiyor hastalığı mı var anlayamadım. Yaş mamayı püre yapınca yedi. Benim bu kediye ilk olarak hangi testi yaptırmam gerekiyor? Röntgen mi çektireyim? Biri akıl verebilir mi? Kedinin ateşi yoksa yine de fip olabilir mi biliyor musunuz?

sunnyv
sunnyv

2909

FCoV'ün mutasyona uğraması sonucu gelişse de FCoV taşıyıp Fip olmayan kedilerin sağlıklı kedilere Fip bulaştırması gibi, Fip olan kedilerin de aynı etken olan FCoV virüsünü bulaştırabildiğini ve nasıl bulaştığını internette araştırarak görebilirsiniz. Örnek: Feline Infectious Peritonitis: A Review -C. D. Hartmann, Feline Infectious Peritonitis: Current Perspectives and Future Directions - M. W. Delaney ve K. S. Riley

BusraO
BusraO

1670

Her iştahsızlık için fib diyemeyiz. Basit bir enfeksiyon bile istahsizliga sebep olmaktadır. Fib teşhisinde en kesin sonucu kan testindeki albümin/ globumin oranının 0.4 ve altı olmasıdır. İyileşen kedilerde bu oran 0.7 ve 0.8 olur. Genellikle kedilerde enfeksiyon varsa ateşte vardır , vücut alarm vermek için bogazdaki lenf bezlerini de sisirir.
Ateşi anlamanın en kolay yolu kedinin uyumadigi anda burnunun kuru olmasidir. Ateşi olamyan kedinin burnu nemli ıslak olur.
Hiç dişi olmayan kedi de kuru mama yiyebiliyormus. Şuan sokaktaki kedimin ciddi dişeti enfeksiyonu var hekimimiz dislerinin çekilmesi gerektiğini söylediğinde ogrendim

BusraO
BusraO

1670

@sunnyv ben sokak kedilerinden bahsediyorum , sizce corona virüs taşıyıcısı olmayan sokak kedisi var mıdır ?
Bahsettiğiniz cins kedi ise siz ayırın kedilerin ortamlarını.

aslihan_e
aslihan_e

130952

Fip olmayan kedi korona bulaştırıyor, fip olmayan kedi nasıl fip bulaştırabilir ki, dolaylı yoldan bulaşıyor, diğer kedide fip gelişip gelişmeyeceği ona bağlı. Fipli kedilerinse Korona bulaştırdığı biliniyor zaten.

sunnyv
sunnyv

2909

@aslihan_e Karın içinde sıvı birikmesi, iştah kaybı, belirgin kilo kaybı, yüksek ateş, aşırı yorgunluk gibi belirtiler varsa ıslak fipten şüphe edilir. Kuru fipteki belirtiler gözlerde iltihaplanma, nörolojik belirtiler (titreme, baş dönmesi, denge kaybı), öksürük veya burun akıntısı olarak nükseder. Umarım kedilerinizde hiçbiri yoktur ve sağlıklılardır 🙏🏻

BusraO
BusraO

1670

Teşekkürler Poki , evet maalesef otopsi de kesin sonuç alınıyor.
Bilgili olan hekimler de albümin/globulin oranına bakıyorlar ve ultrasonla böbreklere. Kuru fib olan kedimin bobreginde kalsiyum birikimli çeper oluştu. İyileşmesine rağmen ne yazikki bu çeper geçmiyor.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 208 Görüntüleme
  • 20 Cevap
  • 4 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 90.995 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR