Yaş Mama Kedinizi İshal Yapıyor Mu? +Kefir Denediniz Mi?

aslihan_e
aslihan_e

130918 Puan

Kedim iştahsızlık yaşıyor, dişleri olmadığı için olabilir mi diye düşünüp yaş mamayı blenderden geçirip çorba haline getirdim içti ama gece tuvalete zor yetişti. Hemen lapa pirinç yedirdim, sonrasında rahat yattı. Bugün de laktozsuz kefir aldım ama işe yarar mı, bağırsaklarına iyi gelir mi bilemiyorum. Aslında faydalı olduğunu biliyorum ama kedisine kefir içirenlerin fikirlerini almak istiyorum. Eczaneden probiyotik alacaktım, Canan Karatay'ı dinlediniz mi hiç, tablet probiyotikler işe yaramaz, kuru yerde probiyotik yaşayamaz sizi kandırıyorlar diyor, aklım karıştı. Başka bazı yerlerde de probiyotikler denetimden geçmiyorlar, kimse içinde ne kadar probiyotik var bilmiyor diyor. Kedim ev yoğurdunu çok sever ama annem onu hazır yoğurt ile mayalamış, bu durumda içinde probiyotik üremiyor mu, kafamda deli sorular.

29 CEVAP

Pnrdogan
Pnrdogan

4167

Tavuk ciğeri alın haslayin ezin çorba şeklinde verin. Kefir de verilebilir. Kuru mama yiyemiyor mu hic

AhsenAise
AhsenAise

117685

Dondurucu da ev yapımı mamam yoksa hazır yaş mama kullandım ,( burada tek bir kediden bahsetmiyorum,zaman zaman gelip giden misafir kediler ,farklı zamanlar ve sayılarda ) yaş mama yediğinde ishal olmayan kedi sayısı bir kaç taneydi
O çok pahalı ,80 Gr lik kutusu 250 Gr et fiyatına denk iki ,üç marka hariç her yaş mama için geçerli bu
Probiyotik hususunda malumatim yok

aslihan_e
aslihan_e

130918

Teşekkürler içim rahatladı biraz

z-senem
z-senem

967

Bildiğim kadarıyla, hazır yoğurtla bile mayalansa evde mayalanan yoğurtta daha az da olsa probiyotik oluyor Aslıhan Hanım.
Bir de, ben bugün ilikli kemik suyu tattırdım kedime, yaş mama yer gibi çok severek içti.
Sonradan baktım, kediler için çok faydalıymış, özellikle sindirim sistemine çok iyi geliyormuş. Tabii size söylememe bile gerek yok, sarımsak-soğansız hazırlanması lazım.

z-senem
z-senem

967

Benim evde vardı.
Şimdi Zel, Fide, Veg&Bones markalarına baktım. Üçünde de sarımsak - soğan var.
Bu arada, ilikli kemik suyu yapımı aynı yoğurt gibi çok kolay ama püf noktası çok önemli.
Daha önce yapmadıysanız ve yapmaya karar verirseniz tarifi buradan yazarım.

aslihan_e
aslihan_e

130918

Buraya sorduktan sonra TÜBİTAK'ın kefirin Ankara kedileri üzerindeki etkilerine dair bir çalışma buldum ama Türkçesini bulamadım, İngilizceydi. Benim gibi merak edenler olursa, 7 kediye 14 gün boyunca kilo başına 30 ml kefir vermişler ve sonunda kan parametrelerinde zararlı bir değişim gözlenmemiş, bağırsaklarında olumlu etkiler oluşmuş. Zararlı bakterileri azaltıp yararlı bakterileri arttırmış. Sadece dışkıyı yumuşatabileceği söyleniyor ama köpekler üzerinde daha uzun süreli yapılan bir çalışmada dışkı suyunda azalma görülmüş. Düzenli olarak kilo başına günlük 30 ml kefir vermeyi öneriyorlar yani 4 kilo kedi için 120 ml. Kedilerimize nasıl etsek de bol sıvı tükettirsek diye düşünürken kefiri seviyorlarsa bu çalışma çok iyi bir haber. Böbrekler için çok faydalıymış ama fosfor kullanımının yasaklandığı bir diyette veterinere danışmak gerekli sanırım, yine de öyle bir bilgi bulamadım. Laktozsuz tercih edersek daha iyi olur diye düşünüyorum. Kefirin kediler üzerindeki etkisini inceleyen ilk çalışmaymış, ülkemizde böyle bir çalışma yapıldığı için gurur duydum.

z-senem
z-senem

967

https://www.nefisyemektarifleri.com/video/kemik-suyu-nasil-yapilir-faydalari-nelerdir/


Bu linkteki tarife göre yapıyorum.
Elma sirkesi şart değil.
İlikli kemik güvendiğiniz bir kasaptan olursa çok iyi olur, çünkü GDO'lu yemle falan beslenen hayvanların zararı etinden daha fazla iliğinde oluyormuş.
En önemli püf noktası da tarifte belirttiği gibi kaynamaya başlamadan önce altını kısmak gerekiyor.
Fokur fokur kaynarsa ilik hızlıca suya geçeceği için iliğin faydası olmuyormuş.

aslihan_e
aslihan_e

130918

Ben vefat eden kedimin fip olduğunu hâlâ düşünüyorum çünkü kedinin kuru fip olduğunun kesin teşhisi eğer başlıca semptomları göstermiyorsa otopside belli olur diyorlar, veteriner kedimin ameliyatta iç organlarını incelemiş ve otopsi yapmış oldu, iç organlarında iltihabi lezyonlar gözlemlemiş. Yalan söylemek için hiçbir nedeni yok. Diğer kedilerim yakın zamanda, özellikle ikisi ağır şekilde korona geçirmiş olmasalar, hele birisi 2 ay ağzına hiçbir şey sürmek istememiş şırıngayla beslememle yaşamış olmasa ben de bu fip nereden çıktı derdim. Evdekiler şuan üçü çok iyi, o 2 ay yemek istemeyen kedimin vücudu kendini onarmak istiyor ki sürekli yemek istiyor, sadece birisi şuan beni korkutuyor. Onu da test yaptırsam Korona yüksek seviyedeyse fip sanabiliyorlarmış. Bugün veteriner önerisi ile antibiyotik başladık burnunda hafif tıkanıklık olduğu için, bir de kulağının birinde hafif enfeksiyon gelişmiş, iki gün daha gözlemleyip iştahı açılmazsa röntgen çektirip test de yaptıracağım. Teşekkür ederim ilginiz için.

z-senem
z-senem

967

Kediniz nasıl oldu acaba?

aslihan_e
aslihan_e

130918

Daha iyi sanki ama hâlâ iştahına kavuşmadı. Dün ciğer denedim, yemeye çalıştı ama dişleri olmadığı için mi boğazı ağrıdığı için mi bilmiyorum birkaç yudum yutabildi sadece, ezdiğimde sevmiyor zaten. Gece de çiğ hamsi teklif ettim, normalde çiğ vermem ama pişmişi yemedi diye deniyorum, 2 gün önce çiğ de istememişti, yemeye başladı birden, çok sevindim, o yumuşacık kayıyordu zaten. Sabah fırında somon pişirdim ağzına sürmek istemedi zorla yutturup yedirdim. Normalde benim kedim çok iştahlıydı, minyon tipli ama 5 kiloya yaklaşmıştı, göbekliydi, babam hep etini tavuğunu kendisi yemez ona yedirir. Dişlerinin döküldüğünü biliyordum da iki üç tane vardı diye hatırlıyorum, bu kadar komple yeni gitmiş sanki, damak kalmış sadece, ondan mı hastalıktan mı yemiyor kafam karışıyor. Kuru mama zaten hiç yemiyor, yaş mamayı çorba yapınca içmişti onu da ishal oldu diye vermiyorum. Şırıngayla zorla düzenli kefir içiriyorum. Yoğurt sever ama kefiri yoğurt sanıp içecek oldu sonra iğrenç der gibi başını salladı, ben de tadına bakayım dedim gerçekten alışık olmayan zor içermiş, bozuk süt gibi geldi bana. Burnu tıkalı hâlâ biraz. Yine de neşe olarak daha mutlu gibi, dün gece keyfi çok yerindeydi, önceki durgunluğu gitmiş gibi, o yüzden biraz içim rahatladı. Teşekkür ederiz ilginiz için 🖤

AlbayFatmanur
AlbayFatmanur

2906

Herkese üstüne basa basa söylüyorum alınacak tek probiyotik eczaneden entro…germinadır. Bildiğiniz su tadı da yok etkisi ise mükemmel. Yetişkin kedilerde bir şişe tek seferde içirilir. İçinde zaten 10 veya 20 tane var. Yavruysa yarım. Her gün 1 tane. En az 10 gün devam.

AhsenAise
AhsenAise

117685

Bebek gibi kucaga oturtup tatlı kaşığı ile besleyebilirsiniz ,hem sizin kucağınızda olmanın vereceği güven ve sevilme hissi ,hem küçük kaşıkla rahat yiyebilmesi biraz daha fazla yemesini sağlayabilirsiniz

z-senem
z-senem

967

Çok sevindim keyfinin yerine gelmesine 🖤 MaaşAllah
Şimdi bir de veteriner yaş mamaları geldi aklıma.
Dili yaradan bembeyaz olmuş, yemek yiyemezse yaşamaz, ağzındaki yaralarla da yiyemez dedikleri 1 aylık kedime Proplan'ın veteriner yaş mamasını çok az sulandırarak veriyordum, nefes almadan iştahlı yiyordu. Siz ishal olmasın diye susuz da deneyebilirsiniz.
Yani bir seçenek bu da, aklıma gelince söylemek istedim.

aslihan_e
aslihan_e

130918

@AhsenAise Bizim bu huysuz biraz, aşırı da korkar, psikolojik sorunu var, kendi isterse kucağa gelir sevilir ama ben tutarsam bir şey olmuş gibi söylenerek ağlamaya başlıyor. Kaşıkla direkt tükürür zaten, şırıngayla yandan arka tarafa sıkıyorum da yutuyor. Parmağımla boğazına dürtüp yediriyorum katı yiyecekleri, işkence gibi ama memnun da kalıyor biraz çünkü ağzından düşmüş mü yere diye bakıyor, arıyor. Az önce ishal yaptı ama bugün kefiri fazla içirdim, ben hatalıyım büyük ihtimalle. Yoksa kakası az da olsa düzelmeye başlamıştı, gece tuvalete çıkmamıştı. Ağır ishal olunca tuvalete koşturup duruyorlar durmadan. Kediler için burun spreyi oluyor mu acaba, internette bebekler için olan pediatrik burun spreyi kullanabilirsiniz diyor ama onun burnuna nasıl sıkacağım ki. Geçen birisi burada kedimin burnuna sprey sıktım diyordu, ne kullandı acaba, veteriner yazar mı ki. Akma yok ama nefes alırken arada ses geliyor, tıkanık belli.

AhsenAise
AhsenAise

117685

Beşeri pek çok ilaç kedilerde de kullanılıyor doz ayarlamasi yapılarak ki siz daha iyi bilirsiniz ,lakin burun spreyi ni duymadım ,netten araştırıp eğer kullanılıyorsa yarım doz sıkın
Bir diğer seçenek de buhar makinesi hani şu çocuklara ilaçlı soğuk buhar verdiğimiz makina

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 250 Görüntüleme
  • 29 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 90.939 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR