Kedimin Mesanesinde Taş Var Randevuyu Geç Verdiler Ne Yapmalıyım?

lyswonder
lyswonder

209 Puan

İran kedim 2 gündür idrarını sık ve az yapıyodu bende veterinere götürdüm fark ettiğim ilk gün. Elle muayene yaptılar bir şey yok dendi sonraki gün miktarı çok daha azalınca idrar yollarının tıkanmasından endişelendim dün gece başka bi veterinere tekrar götürdüm mesanesinde taş varmış. Ultrasonla bakmak gerekiyor boyutunu anlamak ve tedaviye karar vermek için ama kediniz hırçın olduğu için şu an bakamıyoruz dediler yarın saat 11'e randevu aldık. Çok endişeliyim yemesi içmesi iyi ama tıkanır diye çok korkuyorum tıkanma o kadar hızlı gelişir mi ve bunu yaşayan başka biri varsa yazabilirse çok sevinirim eğer acilse başka bi yere götüreyim teşekkürler.

17 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

131606

Elle muayene ile de anlıyorlar tıkanıklık taş olup olmadığını ama gerçekten "Kediniz agresif, yarın gelin" ne demektir? Ben sokak kedilerini götürüyorum, 3-4 kişi zorla tutuyorlar yine ultrasonu çekiyorlar. Başlarından atmışlar resmen. Yarın da agresif olmayacağını ne biliyorsun? Bazı veterinerler o kadar meşgul oluyor ki, kısırlaştırma ameliyatlarına girecekleri için sizi başlarından savıyorlar. Ben olsam bir daha oraya gitmezdim. Veterinerin biri girişte muayene parası isteyip sonra biz serum takamıyoruz demişti, şok olmuştum. Tedavi edemeyeceksen kaşına gözüne bakıp para almanın ne anlamı var yani. Bir daha oraya adım atmadım.

Bu veterinerler kafasına göre davranır eğer kendinizi ifade edemeyen sessiz biriyseniz istediğini yaptırabilirler. İyi gelmeyen mamayı satarlar. Sorun araştırın hayır bugün yapın bu muayeneyi bu hayvanın durumu acil ya da bu hayvanın durumu bu o teste ne gerek var diyin aklınızdan geçeni söylemezseniz sömürürler ilgilenmezler ya da size o hastalık bu hastalık kurtulması için bu lazım diyip panik yaptırıp gereksiz para isterler ve yavrunuzdan olursunuz. Bana gereksiz bir sürü test yaptırdı ama bi idrar yolları testi ya da bi ultrasona bakmadı işin rengini anlayıp başka veterinere gittim çok geçti yavrum ellerimden gitti. Bu kedimde de güvendiğim o veteriner kaç paket advance kullandırdı hastalık gerilmek yerine ilerledi. Saçma testler yaptırmaya başladı ben de İstanbul üniversitesi veterinerlerine götürdüm tavsiyeyle. Hill's yaş kuru mama kullan dedi onun sayesinde ve tedavilerle kurtardık kedimi.

rabiaesim
rabiaesim

963

bu süreçi yaşadık hala yaşıyoruz. ilk yapılması gereken idrar ph değeri bakılması ultrason ile kesede taş mı var kristal mi bakılması kristal ise mikroskop ile kristal yoğunluğu bakılması. idrar tahlili için kedinizin anestezi alması gerektiğini söyleyebilirler. kabuş etmeyin. ön patiler omzunuda arka bacakları havada olacak şekilde arka bacakların başladığı karın boşluğundan el yordamı ile idrar kesesi bulunuyor sıkıldığında da idrar çikiyor ya da hangi hızda çıkıyor bakılıyor. 6 aydır kedimin idrar yapamadığı durumlarda bu şekilde bası ile idrarını yaptırıyorum. 1 gun içinde eğer tam tıkanma olursa böbreklere vurabilir kusma olabilir ve böbrek değerleri düşebilir mutlaka bu tahlillerin yapılması gerekirse sondalanması(sonda için de anestezi yerine sedasyon talep edin hatta mümkünse hiçbir işlem olmadan). eğer sedasyon olmadan yapılacak olursa hayvan da çok agresif ise benimki de öyle çünkü tecrübeli bir ekibin yapması gerekebilir. neden mi böyle diyorum. bu hastalık uzun bir tedavi süreçi gerektiriyor ve bu uygulamalar sürekli anestezi ve sedasyon almasına sebep oluyor böbrekler yoruluyor zaten idrara uzun süre çıkamamaktan böbrek yetmezliği riski var. benim kedim sürekli sondalanmaktan mecburen dişileştirme ameliyatı oldu. yani pipisini tamamen kaybetti. ameliyat riskli bakımı daha zor haftalarca sonda ile kaldı vs vs. mamalar idrarın ph değerini asitleştirmek ve kristalleri eritmek için kullanılıyor. eğer kristal türü struvit ise virbac u1 mamasını tavsiye ederim. eğer oksalat ise idrar asitleştirici mamaları kullanmak çok sakıncalı. şöyle özetleyeyim. iki kristal türü var oksalat ve struvit. struvit idrar ph 7yi geçince oluşuyor. oksalat ise 6.5tan aşağıda. kedi idrarı normalde 6.5 oluyormuş. o yuzden taşın ya da kristalin cinsi çok çok önemli. taş eğer mama ile eriyecek boyutta değilse o zaman ameliyat. bu süreci o kadar uzun zamandır yaşiyoruz ki artık evde kendimiz sondalayabiliyoruz. soru cevap filtreleme kısmındsn struvit yazarsanız bu konuya dair sorularımı ve hastalık sürecine dair detaylı yazılarımı görebilirsiniz. geçmiş olsun. vakit kaybetmeyin.

rabiaesim
rabiaesim

963

ayrıca kediniz hırçın şu an bakamıyoruz ne demek. yarın da hırçın olacak hayvan korkuyor neticede. bence veteriner değiştirin hırçınsa müdahale edilmeyecek mi çok rahatsız edici bi tavır

sitedizayn
sitedizayn

13590

evet bugün git yarın gel olayını bende anlamadım ben randevu bile almadan direk gittim, bir iki kedi köpek vardı sırada sonra aldılar, kedilerimiz zaten kayıtlı veterinerde.
benim sarman kedim 7 kilo 3 kişi zor tutuyor evdeyken çok sakin ama veterinere gittiğimizde çıldırıyor.

sitedizayn
sitedizayn

13590

benim erkek kedimde bu yıl olmuştu ilaçlarla 10 günde normale döndü, yemesi içmesi yerinde olsada kuru mama vermeyin yaş mama yada evde pişireğiniz sulu et vs olabilir.

sitedizayn
sitedizayn

13590

2 gün sonra başlamıştık ilk gün tam anlamamıştık

sitedizayn
sitedizayn

13590

idrar yapmakta zorlanıyordu sürekli tuvalete girip çıkıyor bazen lavaboya çıktığı bile oluyordu veteriner bir kaç ilaç verdi şu anda isimleri aklımda değil, biri vitamindi tablet olarak bir diğeri ödül mamasına benzeyen sıvı bir ilaçtı ucunu kırıp veriyorduk, zaten küçük poşetlerde sayı ile vermişti tedavi sonunda da bir paket royal canin urinary S/0 mama verdi

sitedizayn
sitedizayn

13590

mamaya gerek varmıydı bilmiyorum ama insan o anda kedim iyi olsunda diye herşeyi kabulleniyor çok fazla düşünmüyor, geçmiş olsun bir an önce iyileşsin yavrunuz.

Bunlar nasıl veteriner ikisine de emanet etmeyin hayvanı. Vicdanlı birilerinin ellerine verin. Bu hayvan ölebilir! Önce ultrasona alması gerekiyordu elle muayene de ne? Hasta hayvanı hırçın diye eve göndermek ne hasta hayvanı iyice strese sokuyor bugün git yarın gel ne? her an lehine işliyor ölebilir hayvan. Siz veteriner veteriner hasta haliyle gezdirmeyin bu hayvanı. Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde Alev Hoca var acilen ona gösterin İnstagramdan yazın. Benim kedimi o kurtardı. İlk kedim başka veterinerlerin elinde öldü.

sitedizayn
sitedizayn

13590

bizim veteriner tahlil falan hiç bir şey yapmamıştı sadece elle muayene etti ilaçları verdi.

@rabiaesim benim de dişi kedimde mesane çok fazla kristal/taş var dendi vedanın kotervini verdi gönderdi.bir de böbreklerde CRE yüksek cıkmıstı bıraz, bir böbrek çalışmasında sıkıntı var diye böbrek maması yıyor ıkısı de.başka da ıdrar tahlili falan demedi ben istedım ama gerek görmedi anlamadım bence ıdrar tahlili de önemli dediğiniz gibi.

rabiaesim
rabiaesim

963

@mervethecrazyfish evet bizden de hiç istenmedi ama neden diyorum struvit için mama kullanmaya başladık bize önce 4 ay kullanacaksınız dendi kedinin idrar yapamama şikayeti geçmeyince ömür boyu dendi. ancak idrar o kadar asidik olmuş ki artık oksalat kristali oluşmuş. idrar yapamama durumu pipinin içinde sondalanmaktan oluşan yaralarmış. boşu boşuna hayvana zorla o mamaları yedirdim aylarca kedim zaten yemek istemiyordu aç bırakıyordum hatta yememek
içib evde ekmek poşetini kaçırır çöpü devirir başka yiyecek şeyler arardı. meğer fayda olsun derken zarar veriyormuşum hayvana.

lyswonder
lyswonder

209

tedaviye kaç gün sonra başladınız fark ettikten

lyswonder
lyswonder

209

çok teşekkür ederimm

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 191 Görüntüleme
  • 17 Cevap
  • 3 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 91.920 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR