Kedim hem kuru mamasını severek yiyor, hem de her gün deliler gibi yaş mama istiyor. Ne zaman dolabı açsam fırlayıp geliyor. Ağlıyor gibi sesler çıkarıyor artık delirmek üzereyim 😂 ben yaş mama yüzündendir diye düşünüyorum ama var mıdır aramızda bu konuda tecrübelilerimizz?
En güzeli 1. Seçenek: çiğ beslemek, 2. Seçenek: vaktim kısıtlı maddi durumum yerinde derseniz full kaliteli yaş mama ile beslemek (çok yüksek maliyet çıkar aylık 10.000 TL yi geçer). 3.Seçenek: Bu ikisi yapamıyorsak ülkemizin şartlarında düşünürsek genelimizin yaptığı gibi kuru mama vermek. Kuru mama ağırlıklı besleyeceksek mümkün olduğunca çiğ et yada kaliteli yaş mama ile destekleyerek günlük kuru mama miktarını düşürerek dengeli beslenme hazırlamak gerek . Keşke herkesin imkanı olsa ilk iki seçeneği seçebilsek ama bu çoğu zaman mümkün olmayabiliyor. Hem kolaylık hem maddi boyut göz önüne alıp kuru mama veriyoruz. Bari kuru mama yanında imkanlarımıza göre daha sık gerçek et yada kaliteli yaş mama verelim.
Biz sabah akşam yaş mama (hazır yada ev yapımı) verdiğimiz için artık miyavlamıyor biliyor çünkü ara öğünlerde de kuru mamasını tırtıklıyor yaş mama içerik olarak iyiyse hiç sorun yok bence aynen devam :)
ben de @lunathecatt'e katılıyorum yaş mama içerik olarak iyiyse vermeye devam edin bir problem olmaz. şeker içerikli market yaş mamalarından uzak durun yeter :) bir de kilo kontrolünü çok iyi takip edin, biz kiloyla savaştığımız için herkese söyleme alışkanlığı edindim biz yandık siz yanmayın :D
bu arada kuru mama da yaş mama da dişlerde birikir, her gün diş temizliği yapmalısınız. aman kuru mama veriyorum, mekanik olarak temizleniyor deyip fırçalamama şansınız yok, öyle olsa hiçbir kedide tartar olmazdı:) ayrıca kaliteli konservenin yerini hiçbir kuru mama tutamaz. yaş mamalar çikolata değildir, bahsettiğimiz whiskas falansa evet, içeriğinde et yok. fakat ev yapımı ve schesir, acana, nd gibi konserveler beslenmenin şahıdır. kuru mama dediğimiz şey savaş zamanı konserveler boşa gitmesin diye üretilen bir pazarlama ürünü, ayrıca sadece bu ülkede bu kadar popülerler. kuru mama, su içmeyen bir canlının beslenmesine uygun değil, sindirim sistemleri de kraker öğütmek için evrimleşmedi.
Eğer içeriğindeki besleyici maddeler çocuğun ihtiyacını karşılamıyorsa, yaş mama yemesi yeterlidir diyemezsiniz.
Operasyon sonrası nekahat döneminde beslenmeyi eksiksiz sağlamak için üretilmiş olan Hill's a/d, Proplan CN, Royal Canin Recovery, vb. gibi veteriner serisi yaş mamalar harici hiçbir yaş mama hayvanın ihtiyacı olan tam diyeti sağlayamaz. Schesir, acaba, nd de olsa, eğer özel olarak ihtiyacının tamamını karşılar diye belirtmediği ve ödül maması diyerek sattığı bir mamaya bu garantiyi vermez.
Kuru mamalar dişlerde kalıntı yapmaz kesinlikle yapar. Yaş mamaları oranla daha az yapar ve bir kısım mekanik temizlikte sağlar. Çocuk ne yerse yesin diş fırçalama tabi ki gerekir.
MSO yalnız kediler zorunlu etçildir, karbonhidrata ihtiyaç duymazlar:) etle beslediğinizde ekstra hiçbir şey katmanıza gerek yok. siz kuru mamaları tam diyet mi sanıyorsunuz, hepsinin içeriği neden farklı o hâlde? kedilerin ete ihtiyacı var. evde yaş mama yapan biri olarak hiçbir şey katmadığımı belirteyim çünkü a, b, c, d.. aklınıza gelen bütün vitaminler ette bulunuyor. dana, kuzu, ciğer, tavuk, hindi, balık yedikten sonra hiçbir şey eklemeye gerek yok. kuru mama tamamen bir sektördür ve bu ülkede popüler. ameliyat vs durumlarını geçiyorum ki o mamaların bile içeriğinde ekstra bir şey olmuyor. üriner mama satmaya çalıştılar bana mesela, baktım içeriğine c vitamini var:D benim kedimde kalsiyum oksalat taşı var ve c vitaminini fazla almaması gerekiyor:) gastro satmaya çalıştılar, içeriğinde zencefil, yucca schidigera özü ve psyillium kabuğu var. bunları ben de alıp etine katabilirim. kedilerin ihtiyaç duyduğu her şey ette var. bizim gibi bir sindirim sistemine sahip değiller. sadece et yeseler bu ömür boyu onlara yeter, protein ağırlıklı besleniyorlar. kuru mamaların içeriği devlet kontrolüyle belli bir reçetede hazırlanmıyor ve içeriğindeki etler kim bilir hayvanın neresidir:) kiminde a vitamini fazla varken kiminde taurin yok, ee hangisi doğru? tamamen kolaylık olsun diye üretilmiş krakerler. ben yaş mamaya geçtim ve hayvan rahatladı, bir aydır deli gibi çiş topluyorum kumundan. hiçbir kediye asla tavsiye etmiyorum. orijen de proplan da kuru ve bu hayvanların suya ve ete ihtiyacı var
Yurtdışında bir dönem yaşamış ve orada hayvan beslemiş biri olarak tecrübelerimi söyleyeyim avrupada veterinerler kuru mamayı hiç bir şekilde tavsiye etmezler. Ya çiğ besleyin yada Full kaliteli yaş mama ile besleyin derler. Full yaş mama verileceksede tam yaş mama (kedinin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri barındırır) ve tamamlayıcı yaş mamaları oranlayarak verin diyorlar. Tam yaş mama ülkemizde satılanlara örnek Schesir After Dark serisi ve acana yaş mamalarıdır. schesirin diğer serileri tamamlayıcı yaş mamadır. Yukarda yazılan mama markaları yurt dışında yapılan bağımsız analizlerde iyi markalar arasına hiç bir zaman girememiştir. Dünya üzerinde satılan en iyi 10 yaş mama markasından sadece Schesir (abd de Tiki cat, avrupada Schesir markası ile çıkıyor) ülkemizde satılıyor.
zaten normalde kuru mamayla beslemenizi önermem
Yaş mamaları çikolata gibi düşünebilirsiniz. Çocuk çikolatayı çok yerse karnı doyar normal yemek yemez ve dişi çürür. Dengeli miktarda yerse mutlu olur. Kedilerde aynı çocuklar gibi.
Kuru mamalar dişlerde yaş mamalar kadar kalıntı bırakmaz ve kedi mamayı kırıp çiğnerken bir yandanda mekanik temizlik yapar. Yaş mamalar dişlerde daha çok birikir.
Çocuğunuz yaş mama yerken kuru mamayı reddetmiyorsa, alerji ve kilo problemi yoksa, yaş mama vermeye devam edebilirsiniz. (Tuz ve yağ içeren ev gıdaları hariç) Düzenli olarak dişlerini fırçalamaya özen gösterin.
MSO kediler tamamen zorunlu etçildir, karbonhidratı sindirebiliyor olması ihtiyaç duyduğu anlamına gelmiyor. biz de bazı şeyleri sindirebiliyoruz, bu gerçekten ihtiyacımız olduğu anlamına gelmiyor. doğada patates kemiren bir kedi gördünüz mü:) ayrıca ben zaten öncelik olarak çiğ beslenme öneriyorum ki bunda kedinin ihtiyacı olan her şey var. yaş mamayla beslenmede de her şey var, kediye her gün tavuk göğsü vermeyeceksiniz tabii ki, bazen but, kol, sakatat. bunların hepsi verilmeli ve tekrar söylüyorum, kedinin ihtiyaç duyduğu her şey ette var, kalsiyum hariç, bu da yumurta kabuğuyla karşılanır. iyot da çok az bir miktar tuzla karşılanır, çok zor değil. kuru mama sadece bir sektör ve nazik insanlarımızın işine geliyor:) yalan yok, benim de kolayıma geliyordu fakat artık yeter dedim. kuru mama yemeli ama suyla desteklenmeli demişsiniz, e içmiyor bu hayvan, o nolacak? niye kuru mama dayayım yahu ben etçil bir canlıya? fırsatı olan biri neden bol sulu bir dana eti vermektense kuru paket gıda versin? ömür boyu orijen yiyip bunu sindirebilmesi bir kediye iyi geldiği anlamına gelmiyor, bazı şeyleri sindirebiliyorlar diye yemek zorunda değiller, kaldı ki çoğu kedi sindirmekte zorlanıyor, elli tane mama değiştiren oluyor burada.
diğer bir konu, karbonhidrat sıfır olmalı, evet, bu bir seçenek değil, zorunluluk. fırsatı olan biri yine kedisini tamamen etle besleyebilir, hiçbir sakıncası yok, patates vermesine gerek yok. hayat boyu karbonhidrat yemek zorunda değiller, bu bir gerçek. ve bu saçma pazarlama ürünlerinin en fazla et olanı da dahil hepsinde tahıl ve karbonhidrat var:) çünkü %100 et çok maliyetli, size bunu satamazlar, o yüzden kedinin patates yemesi de lazım derler. evde kuru mama yiye yiye beslenme düzenleri bozuldu hayvanların. etle beslenen bir kedinin sindirimde zorlanması imkânsız, oldu ki hastalık durumda kabızlık ve ishal durumunda kabak veya pirinç eklenebilir fakat normal durumda tek bir gram bile ihtiyaçları yok.
bu arada parası olup vakti olmayan biri, çiğ beslenmeyi de karşılayamıyorsa kedisine schesir versin, bir ömür tam dengeli beslenir, hiçbir sıkıntı yaşamaz, en azından idrar yollarında hiçbir sorun çıkmayacağını, bağışıklığı çok güçlü bir kedi olacağına garanti veririm. dediğim gibi sadece kalsiyum ihtiyacı yumurta kabuğu gibi basit bir ürünle karşılanabilir. iyot için de sodyum oranı azaltılmış tuz veya kelp kullanılır. araştıran zaten bunlara erişir. üşendiği için kedisini proplana falan mahkum ediyor insanlar
Keşke evde yapılan yaş mamalar tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli olsa da hayvanlarımızda kuru mama yemek zorunda kalmasa. Size katılıyorum blue_hpood. Söylediğiniz gibi karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak bir yaş mama hazırlayabiliyorsa ve bu konuda yeterli bilgisi varsa tabi ki kuru mama yemesin çocuklar.
karbonhidrata hiç ihtiyaçları yok kedilerin, çiğ beslenen bir kedinin diyetine karbonhidrata dair bir şey göremezsiniz. bağırsak sağlığını da başka besinlerle desteklersiniz. zaten doğru beslenen bir kedinin bağırsağı da sağlıklıdır.
ayrıca kedinizin ana besin kaynağı kuru mama olduğu sürece, ağzına şırıngayla su da sıksanız günlük alması gereken nem ve su miktarını karşılayamıcaksınız.
blue_hpood tekrar merhaba. Burada bir konu hakkında fikir alışverişi yapabilmek güzel.
Kuru mama konusunda çok fazla yanlış bilgi dolaşıyor. Evet, kuru mama tamamen bir sektör ama tamamen kötü demek de doğru değil. Dengeli bir kuru mama, kedinin ihtiyacı olan protein, yağ, vitamin ve mineralleri doğru oranlarda sunar. Kuru mama kolay, pratik, besinsel olarak dengeli ve bozulmadan saklanabiliyor. Kuru mama yiyen bir kedi mutlaka bol su içmeli, çünkü doğası gereği su içeriği düşüktür ve bu, idrar yolları sorunlarına zemin hazırlayabilir. Ama bu, kuru mamanın kötü olduğu anlamına gelmez. Doğru mama seçildiğinde ve su tüketimi desteklendiğinde gayet sağlıklı bir beslenme şeklidir.
Yaş mama ise daha doğal ve su içeriği yüksek bir seçenek. Sindirimi kolay ve kedinin su alımını artırır. Ama burada kritik nokta şu: Yaş mama, eğer ticari olarak tam dengelenmişse veya evde eksiksiz hazırlanmışsa, gerçekten iyi bir alternatif olabilir. Yalnızca kas eti vermek yeterli değildir. "Her şey ette var" diyorsun ama çinko, iyot, dengeli omega oranı? Kas etinde her şey tam bulunmaz, doğada kediler bağırsak, mide içeriği, kemik, kıkırdak da tüketir. Kediler doğada sadece kas etiyle beslenmez, avlarının tüm parçalarını tüketir. Taurin mesela, kediler için hayati bir amino asittir ve doğal olarak sakatatlarda daha fazla bulunur. Eksik olduğunda körlük ve kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Yani yaş mama ya tam ve dengeli olmalı ya da ek desteklerle tamamlanmalı.
Gelelim şu "zorunlu etçil" meselesine. Kediler tam anlamıyla etçil evet, ama bu, "karbonhidratları hiç sindiremiyorlar" anlamına gelmiyor. Kedilerin temel enerji kaynağı protein ve yağdır, yani köpekler veya insanlar gibi karbonhidrata bağımlı değiller. Ama az miktarda kompleks karbonhidratları sindirebilirler ve bağırsak sağlığı açısından lifin de bazı avantajları var. Burada önemli olan oran ve kaynak. Kuru mamaların bazılarında fazla karbonhidrat kullanılıyor, bu doğru, ama hepsi böyle değil. Dengeli bir formülasyonla karbonhidrat miktarı düşürülmüş kaliteli kuru mamalar da var. Özetle, karbonhidrat olmazsa olmaz değil ama "sıfır olmalı" diye bir şey de yok.
Tüm mesele denge. İster kuru ister yaş mama, önemli olan ihtiyaçları eksiksiz karşılamak, su tüketimini desteklemek ve kedinin bireysel durumuna göre doğru beslenme modelini seçmek. Kuru mamayı kötülemek yerine, kaliteli olanı seçip su takviyesiyle dengelemek en mantıklısı. Hepimizin yaş mamayı dengli hazırlamak için finansal kaynağı, bilgisi ve vakti yok. Yaş mama da eğer eksiksiz hazırlanmışsa gayet iyi bir seçenek. Yani önemli olan mama türü değil, içeriğin doğru olup olmadığı. Yaş mama konusunda sizi destekliyorum fakat kuru mamaya da karşı değilim.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor