merhabalar, kedim için bir süredir mama arayışındayım bazı arkadaşlar hatırlayacaktır. son günlerde virbac mamaya baktım ama şu an acana kullandığımız için içeriğin temizliği açısından çok farklılık olsun istemiyorum (karbonhidrat miktarıyla alakalı) bu sebeple orijen fit&trim gözüme takıldı. içeriğini ekleyeceğim fakat kafamı karıştıran nokta şu ki ham protein oranı %44 diyor. kedim 3 yaşına girmek üzere yaş ilerledikçe sağlık problemleri yaşama riski daha fazla bu yüzden kuru mamada bu kadar yüksek protein oranı böbreklerini olumsuz etkiler mi diye düşünüyorum ve endişe ediyorum. normalde karbonhidrata ya da life ihtiyacı olmadığını yüksek protein oranlarıyla daha mutlu ve sağlıklı olacağını biliyorum, burada kafamı karıştıran şey kuru mamadan bu proteini alması ne kadar sağlıklı? doğadaki gibi beslense avcı bir şekilde çiğ beslenme yapsa zaten problem yok ama sonuçta bu bir ev kedisi. ek olarak kedisine bu mamayı kilo verdirme amacıyla kullanıp memnun kalan var mı?
selam burcin hanım, mamayı hiç kullanmadım ancak endişelenmenize gerek yok önemli olan proteinin kalitesi ve kaynağıdır
içerikte kıkırdaktan kalbe, ciğerden taze tavuk etine balığa kadar bir kedinin doğada tüketmesi gereken her şeyi içerdiğini ve çok yüksek miktarda hayvansal içerik barındırdığını görüyorsunuz ve bunlar listenin en başında yer alıyor ve mamanın ağırlıklı kısmınıda taze etler oluşturuyor. kalan kısmında sindirime ve böbreklere destek olacak gıdalar ile desteklenmiş. karbonhidrat neredeyse yok denecek kadar az, kızılcık yaban mersini gibi meyvelerle de idrar yolları desteklenmiş. dolgu malzemeleri yok. yani doğadaki diyetlerine en yakın ticari mamalardan birisi.
ancak tabii ki ne kadar kaliteli olursa olsun bütün kuru mamalar su ile desteklenmediğinde böbrekleri yorar. ağır gelir. çünkü böbreği asıl yoran şey, susuzluktur. kuru mama bu ihtiyacı karşılayamaz. çünkü biliyorsunuz kediler az su içen ve su ihtiyacını gıdalardan karşılayan canlılar ve kuru mamada bulunan nem oranı taze bir etin barındırdığı su miktarının 1/10 i anca eder.
eğer içerik tablosu net okunmuyorsa:
İçerik
Taze Tavuk Eti %14
Taze Tüm Yumurta %6
Taze Bütün Ringa Balığı %6
Taze Hindi Eti %6
Taze Tavuk Ciğeri %6
Taze Bütün Pisi Balığı %4
Taze Bütün Uskumru %4
Taze Bütün Pasifik Barlam Balığı %4
Taze Hindi Ciğeri %4
Taze Tavuk Kalbi %4
Tavuk %4
Hindi %4
Taze Uskumru %4
Bütün Sardalya %4
Bütün Ringa Balığı %4
Alaska Kömür Balığı %4
Mercimek Lifi
Bütün Kırmızı Mercimek
Bütün Yeşil Mercimek
Bütün Yeşil Bezelye
Bütün Nohut
Bütün San Bezelye
Bütün Pinto Fasulyeleri
Bütün Etiyopya Fasulyeleri
Tavuk Kıkırdağı %1
Taze Hindi Kalbi %1
Bütün Mavi Mezgit %1
Tavuk Yağı %0,5
Elma Lifi
Kurutulmuş Su Yosunu
Kabak
Balkabağı
Havuç
Tavuk Ciğeri (Dondurularak Kurutulmuş)
Hindi Ciğeri (Dondurularak Kurutulmuş)
Taze Bütün Kabak
Taze Bütün Balkabağı
Taze Yeşil Kabak
Taze Yabani Havuç
Taze Havuç
Taze Bütün Kırmızı Lezzetli Elma
Taze Bütün Bartlett Armudu
Taze Kara Lahana
Taze Ispanak
Taze Ispanak
Taze Şalgam Yaprakları
Esmer Su Yosunu
Bütün Kızılcık
Bütün Yaban Mersini
Būtün Saskatoon Meyveleri
Hindiba Kökü
Zerdeçal Kökü
Boğa Dikeni
Dulavratotu Kökü
Lavanta
Hatmi Otu Kökü
Kuşburnu
@tengrist
teşekkür ederim cevabınız için. elimden geldiğince beslenmesini kaliteli konserve mama ile destekliyorum. söyledikleriniz içime su serpti. sanırım bu mamaya geçiş yapacağım, umarım sağlıklı bir şekilde kilo verebiliriz :)
burcinkayisi fazla proteinde sorun yok sorun şu alınan fazla proteinle birlikte su miktarı yani protein içindeki üre ve ürik asitiin idrarla uzaklaştırtılabiliyor olması ... eğer kuru mama ile birlikte atılan idrar oranı fazlaysa sorun yok ama az su içer ise o zaman elbette böbrekler yorulacaktır. bu yüzden ben ND nin ya düşük tahıllısına yada kinoa serisiyle ilgilenmeye başladım yaş mama miktarımız fazla olduğu için otomatik mama kabındaki prosiyonlarını 4*7gr olarak ayarladım yani kuru mama miktarı günde 28 gr diğer alması gereken 50 gr mı yaş mama ile destekliyoruz.
@Lunathecatt
yani şöyle tarif edebilirim kürekte ağırlık yapacak kadar bir yumruğa yakın diyebiliriz günde 3-4 kere hatta bazen 5 çiş temizliyorum kabından, kötü olduğunu düşünmüyorum. zaten normalde de hep yaş mama ile destekliyorum. şu an günlük 35gr yaş mama 35 gr kuru mama yiyor. eğer kuru mamayı değiştirirsek kalori hesabı olarak gramı revize edeceğiz. tabii yaş mama miktarını artırıp kuru mama gramını azaltmak çok daha iyi duruma göre buna da geçebiliriz. böbrekleri için daha sağlıklı olur diye düşünüyorum
5 çiş topu güzelmiş aman bozulmasın bizde de çok farklı değil 6 dan az olmaz genelde . yılda bir genel böbrek ultrasonu yaptırmak lazım aslında ama bütçe ayırmak lazım ve en önemlisi kedinin stres olmaması ...
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor