Mercimek Alerjisi

ursaminor
ursaminor

116511 Puan

Arkadaşlar, bazılarınızın bildiği gibi Fıstık 2 yaşına geldi... Bu süreçte neredeyse denemediğimiz premium kuru mama kalmadı ve sonuçta hepsi alerji yaptı. Sonunda müsebbibini bulduk alerjinin. Sizlerle paylaşmak istedim.


İlk mesaja sığmadığından olayı ikinci mesajda anlatacağım affınıza sığınarak :)

19 CEVAP

ursaminor
ursaminor

116511

İlk maceramız Orijen Cat&Kitten ile başladı. Aşırı derecede kaşıntı ve tüy yolma hatta kaşınmaktan kendini yaralama derecesine geldi ve bıraktık. O dönem işte orijen çok ağır geldi vs. dendi. Tavuklu olduğundan veterinerin ilk söylemi tavuk alerjisi olabilir oldu. Biz de bu süreçte Royal Canin kitten belasına bulaştık minicik bir süre. Sonra RC'yi Acana Pasifica ile karıştırıp vermeye başladık. Bu ikili gayet güzel işe yaradı. Kaşıntı geçti. Sadece arada kaışınıyordu. Sonra RC'yi kesmeye karar verdik yalnızca Acana Pasifica ile devam edelim dedik. İlk başta hafif olan kaşınma nöbetleri gittikçe arttı. Ben de Acana Canada ile görüştüm. Durumu anlattım. İki mamayı karıştırınca kaşınmıyor, tek başına kaşınıyor dedim. Bana o zaman mamanın içindeki düşük miktarlı bir bileşene alerjisi olabileceğini, RC ile verince bunun baskılanmış olabileceğini söylediler. Ve diğer çeşitleri denememi salık verdiler. Pekala dedik ve başladık denemeye. Acana, Orijen, TOW, vs. vs. Hepsinde aynı hüsran, yolunan tüyler, açık yaralar :(


Sonra tabi çaresiz kalınca insan, tahılsız mamaların protein değeri dokunuyor ondan oluyor filan gibi telkinlere inanıveriyor. N&D az tahıllı deneyin dediler. Denedik portakallı & morina balıklı. Hayatımız kaydı. Kaşıntı geçti ancak, birdenbire 1,5 kilo aldı Fıstık daha ilk pakette. Farmina ile iletişime geçtim. Dedim durum bu. Aslında dediler bu mama az hareketli kedilerin kilo almasını önlemek için yapıldı. Kinoa serisini deneyin dediler. Eöhh biz de balkabaklı seriyi denedik. Sonuç aynı, kaşıntı yok kilo devam. Bu süreçte kısırlaştırma operasyonu oldu. Kısırlaştırılmış balkabaklı aldık. Kilo devam. Kinoa weight management aldık. Kilo devam. Kısırlaştırılmışa hop geri döndük. Hala kilo almaya devam ediyor.


Bu süreçte sağ olsun arkadaşlar Petcurean Go! Sensitivity and Shine önerdiler. Aldık. Karıştırıp vermeye başladım. Her şey yolundaydı. Tek vermeye başlayınca yine aşırı kaşınma ve tüylerini yolma sorunu yaşamaya başladık.


Feronia bir keresinde mercimek alerjisinden şüphelendiğini söylemişti bana. Sonradan baktığımda bu mamaların hepsinde mercimek olduğunu gördüm. Yalnızca N&D’de yok. Onun yerine bezelye var. Sanırım bundan dolayı dokunmadı.


Belki bütün mamalarda bizim gibi alerji sorunu olan birileri vardır diye yazdım bu yazıyı. İlk şüpheli hep tavuk oluyor ama hemen karar vermemekte fayda var. Mercimeksiz Premium kuru mama bilen, bulan olursa, bu başlıkta paylaşmasını rica edeceğim. Şimdiden teşekkürler.


(Not: bu arada yavru kedi gelince Fıstık iyice kilo vermeye başladı. Can sıkıntısından tıkınırdı gidip. Ama şimdi canı sıkılınca kardeşinin kapısının altına dayanıp, onu izleyip ayaklarıyla oynuyor :D)

Gizem-Pasa
Gizem-Pasa

5343

Benim kedimde de mama alerjisi var neler denedim neler bir türlü geçiremiyorum.. Şu an N&D morina balıklı portakallı mama yiyor veteriner bunu önerdi.. Ama iyileşme göremiyorum. Umarım hepimiz için faydalı bi konu olur..

ursaminor
ursaminor

116511

Telaş yapmayın. Alerji biraz enteresan bir reaksiyon, bazen anında tepki veriyor bazen de bir süre tolere edip sonra tepki verebiliyor bünye. Ama böyle doğrudan bir maruz kalma sonunda kaşınmadıysa sanmıyorum alerjik reaksiyon vereceğini. Yine de düzenli maruziyet farklı olabilir. Alerji yapsaydı çılgın gibi kaşınırdı, özellikle boğaz boyun bölgesi çok kaşınıyor alerjide.

ursaminor
ursaminor

116511

Alerji testi aşırı pahalı ve zorlu bir test. Kademeli olarak yapılması gerekiyor. Geniş bir alan tıraş edilmek zorunda kalıyor. O yüzden yapılabiliyorsa, içerik eleme yöntemiyle bulmak en mantıklısı. İnanın biz aklınıza bile gelmeyecek tüm premium mamaları denedik neredeyse. Hele şimdi ufaklık da geldi mutlaka all stages bir mamaya geçmemiz şart gibi oldu. Birbirlerinin mamasına sulanıyorlar illaki engellemek mümkün değil. O yüzden Go! olsaydı çok sevinecektim. Ne yazık ki olmadı. Naturea düşünüyorum şimdi. Baktım mercimek yok içinde. Ve cat&kitten balıklısını uygun gibi gördüm. Yine de taurin filan göremedim içinde. Araştırmaya devam. Feronia fikirlerini bekliyorum. Biliyorum kuru mama sevmiyorsun ama ablana yardım et :D Sürekli hazırlık yapamıyorum işte :(

SenanurKsl
SenanurKsl

115163

Yahu bu mercimek vs çok mu şartta bu iyi mamaların bile içinde var acaba bi çok kedide vardır bu durum neden içerikte değişiklik yapılmıyor acaba ilginç

Feronia
Feronia

117611

Mercimeği ben de sıkça kullanıyorum kızıma yaptığım yemeklerde. Glisemik indeksi düşük, fil oranı yüksek, protein kaynağı ve vitamin/mineral zengini bir bitki olması tercih sebebim. Tamamen kaliteli hayvansal gıdalarla aşırı pahalı olmayan bir mama yapmak mümkün değil, kimse malzemeyi bedavaya almıyor. Bitkisel olarak mercimek tercih etmek mantıklı ama alerjisi olan hayvanları düşünüp mercimeksiz mama da yapsalar iyi olurmuş.

Ares07
Ares07

2607

Ben en son kuzu etli mamaya geçmiştim. Tavuk alerjisi olabilir diye düşünerek. Belli bir ölçüde iyileşme oldu. Tamamen geçmedi. Sonra bir yerde bazen kuzu etli ekstra ağır gelebiliyor diye okumuştum çünkü aynı zamanda midesi bozulmuştu. Başka bir tavuklu ile karıştırarak hafifletmeye karar verdim. İşe yarayabilir diye. Midesi düzeldi. Gayet iyiydi. 2 gün boyunca kaşıntıları da geçti. Ama şimdi yeniden tekrar etti. Gerçekten can sıkıcı bir durum

ursaminor
ursaminor

116511

@Ares07, Acana Canada'nın bana verdiği cevaba uyuyor gibi sizin durum da. Ben de iki mama (Acana pasifica ve royal canin kitten) karıştırınca rahattım. Dedikleri gibi nötrlüyor veya etkisini hafifletiyor ikinci mama düşük ölçekli bileşenin. Ama RC kötü bir mama. O yüzden kıyamıyorum vermeye böyle bir mamayı çocuklarıma. Siz hangi mamaları denediniz? Belki de içeriklerden ortak bileşeni bulabilirsiniz. Mercimek alerjisi sanıldığından yaygınmış bu arada.

Ares07
Ares07

2607

Benim sahiplendiğim veteriner sadece proplan tavuklu ile beslemiş. Hiç bir sorun yaşamamış çok iyi gelmiş. Normalde ben proplan zaten bana pahalı geldiği ve burada da hiç önerilmediği için değiştirecektim. Ama henüz mama araştırıyordum. O sırada iki kere yaş mama verdim. Biri balıklı biri tavukluydu. Üst üste değil yani ama az az ara ara verdim. Tam o arada alerji patlak verdi. Tavuk olabilir sorun dendi. Prochoice aldım. En acil uygun fiyatlı kuzu etli oydu. Sonra işte sorunlar arka arkaya ilerledi. Uzun süredir düzelir gibi olup düzelmiyor. Veteriner prochoice kuzu etliye devam edin, belli bir içeriğe alerjisi var, deneyerek bulunacak dedi. En son da dediğim gibi düzelme olmayınca proplan elimde kalan tavukluyu karıştırdım. Düzelmişti. Ama bugün yine kaşınıyor. Yaş mamayı da tamamen kesmemi söyledi veteriner bu arada

Feronia
Feronia

117611

@Ares07
Sizin durum bayağı karışmış gibi.


Öncelikle yaş mamayı kesmeyin. Kaliteli ve sade içerikli bir yaş mama kullanın. Yan ürün içermemesine dikkat edin. Naturea, Sapphere, Bozita yaş mama alabilirsiniz. Hem kolay bulabileceğiniz hem fazla pahalı olmayan kaliteli yaş mamalar bunlar. Tavuklu yaş mama almayın.


Alerji için yaş değil de kuru mamayı kesin derim. Sadece yaş mamayla veya ev yapımı besleyin. Hafta hafta farklı alerjenlerle test edin. Bir hafta tavuklu yaş mama kullanın (veya yemeğini tavukla yapın), bir hafta mercimek haşlayıp ekleyin, bir hafta buğday haşlayıp ekleyin... Bunu kullandığınız mamalardaki her alerjen içerikle deneyin. Hangi yaş mamayı kullandınız bilmiyorum ama kaliteli değilse içerisindeki yan ürünlerden kaynaklı olabilir. Ayrıca hep tahıllı mama kullanmışsınız, tahıl alerjisi de olabilir. Dediğim şeyi yaptıktan sonra varsa alerji gözlemlediğiniz şeyleri içermeyen, tahılsız ve kaliteli bir mamaya geçin. Eğer bu şekilde de tekrar ediyorsa kedinizin aşırı işlenmiş gıdaya hassasiyeti de olabilir, bu durumda yemeğini evde kendiniz hazırlamanız gerekir.

Feronia
Feronia

117611

@ursaminor (aka. Sinem abla :D)


Doğal içeriği yeterince iyi bir mamada ekstra taurin vs. eklenmesine gerek yok, içindeki gıdalar gerekli besinleri karşılayacaktır.


Naturea ve Applaws deneyebilirsin.

ursaminor
ursaminor

116511

Bebeğe de applaws vereyim mi yani? :/ Adult maması ya o ondan şüphe ettim. Yoksa şu anda al tuşuna basıyorum :D

Feronia
Feronia

117611

Bebek kaç aylık? Ona göre ölçüyü ne kadar artıracağını yazayım özelden. Evet, verebilirsin.

SenanurKsl
SenanurKsl

115163

Bu tar yazıları gördükten sonra bizimkine püre mercimek yedirdim biraz denemek istedim açıkcası hata mı yaptım bilmiyorum tavuk ve tavuklu yaş mama da çok yemişliği var şu ana kadar herhangi bi sorun gözlemlemedim inşallah mercimekten biley çıkmaz tam olarak nasıl belirtiler ? Şuanlık kaşıntı falan yok inşallah orijeni sorunsuz yer

SenanurKsl
SenanurKsl

115163

Bu arada çok az bir miktar yedirdim ama yine de hata mı ettim alerjisi varsa bişey olurmu diye telaşlanmadım değil

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1873 Görüntüleme
  • 19 Cevap
  • 3 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78354 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR