Bilgilendirme Amaçlı

FarraigeXVIII
FarraigeXVIII

2432 Puan

Kedilerde Çiğ Beslenme



  • Eylül 08, 2018
    KEDİMİZDE ÇİĞ BESLENMEYE GEÇMEDEN ÖNCE BİLMEMİZ GEREKENLER


Ne kadar muhteşem yaratıklar olduklarını uzun uzun anlatmak isterdik, ancak kediler, haklarında uzun konuşmalar yapamayacağınız kadar genellenemeyen, şahsına münhasır dostlarımızdır.
Kediler gerçek bir karnivordur. Çene ve diş yapıları, avcılık güdüleri dışardan gözlemleyebildiğimiz şeyler olsa da, aslında bedenleri de bu bilgiyi bize sunmaktadır. Salyalarında amilaz yoktur. Mide asidindeki ph seviyeleri köpeklerden bile yüksektir. Enerji kaynağı olarak proteinleri ve hayvansal yağları kullanırlar. Yani kısaca kediler zorunlu etoburlardır.
Kedi beslenmesinde en önemli unsur vücutlarının üretemediği aminoasitlerdir. Bunlardan en önemlisi de Taurindir. Taurin için en güzel kaynak yürektir. Kas eti yerine geçen sakatatlardan olan yürek, kas eti gramajınızın %20-30’u kadar menüye eklenmelidir.
Kedilerin beslenme piramidinde sebze-meyve yoktur. Onlar için verebileceğimiz en güzel takviyeler; ilikli kemik suyu, karabibersiz altın macun, çiğ keçi sütüyle evde hazırladığımız kefir-yoğurt-lordur. Keçi sütüyle hazırlanan probiyotikler dışında hiçbir takviye ilk ay ve ihtiyaç olmadan kullanılmamalıdır. Probiyotiklere beslenme değişikliğinden önce başlamamız, sindirim sistemi problemlerini büyük ölçüde azaltacaktır.
-devamı yorumda-

3 CEVAP

FarraigeXVIII
FarraigeXVIII

2432

MENÜLERDE ORAN
80-10-5-5 & 90-5-5


Geçiş ve Başlangıç Ayı;
Beslenme alışkanlıklarının değişmesinden hoşlanmayan kediler için, her zaman daha sade menülerle başlamak ve vücudu sindirilebilirlik açısından kolaydan zora doğru yönlendirmek gerekir.
1.HAFTA: %100
%80 TAVUK GÖĞÜS / HİNDİ GÖĞÜS / KİRLİ İŞKEMBE + %20 AYNI PROTEİN KAYNAĞININ YÜREK KISMI. (Et kaynakları veya işkembeden sadece biri verilecek )
2.HAFTA: %90-%10
%70 TAVUK GÖĞÜS / HİNDİ GÖĞÜS / KİRLİ İŞKEMBE + %20 AYNI PROTEİN KAYNAĞININ YÜREK KISMI (Et kaynakları veya işkembeden sadece biri verilecek )
İLAVE OLARAK %10 AYNI PROTEİN KAYNAĞININ BOYUTA UYGUN KEMİĞİ
3.HAFTA: %80-%10-%5-%5
%60 TAVUK GÖĞÜS / HİNDİ GÖĞÜS / KİRLİ İŞKEMBE + %20 AYNI PROTEİN KAYNAĞININ YÜREK KISMI (Et kaynakları veya işkembeden sadece biri verilecek )
İLAVE OLARAK %10 AYNI PROTEİN KAYNAĞININ BOYUTA UYGUN KEMİĞİ



  • %5 KARACİĞER %5 SAKATAT
    4.HAFTA: %80-%10-%5-%5
    ORAN OLARAK 3. HAFTANIN AYNISI OLMALI FAKAT YENİ PROTEİN DENENMELİDİR. BU KONUDA DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN ŞEY, MENÜDE YENİ OLANIN TEK BAŞINA DENENİP, 3 GÜN BOYUNCA HAYVANIMIZI ALERJİ RİSKİNE KARŞI KONTROL ETMEMİZDİR.


GEÇİŞ VE BAŞLANGIÇ AYI BİTTİĞİNDE
Kemik yiyor ise %80 Kas Eti-%10 Kemik-%5 Sakatat-%5 Karaciğer
Kemik yemiyor ise %90 Kas Eti-%5 Sakatat- %5 Karaciğer + yumurta kabuğu tozu


KEDİLERDE KEMİK YA DA YUMURTA KABUĞU TOZU KULLANIMI


Diş sağlığı ve kalsiyum ihtiyacı için kullandığımız kemikler kedimizin boyutuna uygun seçilmelidir. Çiğnemeden yutacakları kadar ufak parçalı olmamalı, etten tamamen sıyrılmamış halde verilmeli ve boyutuna uygun olmalıdır. (Tavuk kanat-tavuk sırt- tavuk boyun vb. )
Bazı kediler ne yazık ki kemik yemeyi reddedebilir. O zaman kalsiyum ihtiyacı için yumurta kabuğu kullanmamız gerekir.
YUMURTA KABUĞU TOZU YAPIMI
Sirke ile yıkanmış ya da menüde kullanılacak olan rafadan yumurtanın dış kabuğu, içindeki zarından ayrıldıktan sonra bir havana alınır, ezme ve dövme hareketleriyle ufalanır. Olabildiğince ince kum görüntüsüne ulaşmamız gerekir. Ölçüsü; 500 gr için 1 çay kaşığıdır.
Kemik yemeyen kedimizin etlerini kuşbaşı halinde vermek, dişlerini temizlemesine bir nebze fayda sağlar fakat bir kemik kadar etkili değildir.

İ. AÇ BIRAKMA
Kediler köpekler gibi uzun süreler aç kalmamalıdır. O yüzden akşam son kez kuru mamasını yemeli, sabah açlığı ile ilk çiğ öğünü verilmelidir.
İİ. 3 GÜN
Bazı kediler yeni besinlerine anlam veremeyebilir, uzun zamandır kuru mama ile beslenmesi, ıslak formdaki menüyü reddetmesine yol açabilir. Bu durumda 3 gün formülü denenebilir. Nedir bu formül peki?
1./2./3. GÜN  KURU MAMA + YAŞ MAMA KARIŞIMI
4./5./6. GÜN  YAŞ MAMA + ÇİĞ MENÜ KARIŞIMI
7. GÜN  ÇİĞ MENÜ


İİİ. PİŞİRME SÜRESİNİ AZALTMA
Tavada çevirme suretiyle gün gün süre azaltılarak menü pişirilir ve zamanla çiğ besine alışması sağlanır.


HAMİLE, EMZİREN YA DA YAVRU KEDİLERDE LÜTFEN GRUBUMUZDAN YARDIM ALINIZ.


Duzenleyen : Burçak Olcay Bayram

Musege
Musege

2124

Arada bir niyetleniyorum çiğ beslenme işine ama sonra sürekli çevrede gördüğüm parazit yapar söylentisi yüzünden vazgeçiyorum.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 670 Görüntüleme
  • 3 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 94.962 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR