Kedim 4 aylık erkek.Bebekliginden beri ısırma huyu bitmedi.Isırınca kızıyorum onunla oynamıyorum ama yok bi türlü unutmuyo.Kollarım çizik içinde.Ne yapsam geçer bu huyu ? Ben katlanıyorum bi şekil ama annem bu durumdan çok rahatsız itiş kakış yaşıyolar kediyle surekli evde.Yaşayan biri yardım etsin :/
Benim kedim henüz 2 aylık ilk geldiğinde cok ısırıyordu benim önerim;
Öncelikle "hayır" komutunu ogretmeniz gerekli. Bunu öğretmenin en iyi yolu da yine bu el ısırma olayı vasıtayla öğretmek.
Peki nasıl yapacağız?
Ek olarak bazı komutları öğretmek için bazı ses yansımalarını kullanmak gerekiyor
Örneğin iyi bir şey yapıp ödülü hak ettiğinde klikli kalem sesi kötü bir şey yaptığında şşş sesi gibi
Ancak bu ısırma olayında ödül kullanmıyoruz çünkü ödülü almak için davranışı tekrarlar
Çünkü hayvanı hep elinizle oynattıysanız o da elinize kolunuza yüzünüze saldırarak oyun oynamak istyordur küçüklükten hiç el vermeyeceksiniz oyuncakları önğnde sallayarak oyuncakları ısırmasını sağlayacaksınız eğer elinizi ısırmaya çalışıyosa elinizi çekmeyin oyun sanar hareket ettirmeyin elinizi saklayın mesela oturuyorsanız elinizi bacağınızın altına koyun gibi saklayın çekerek ani tavırlar sergilemeyin oyun sanıp atlar zıplar yine ısısır
Kedimizin ne ısırma ne de tırmalama huyu var. ilk geldiği günden itibaren oyuncaklara yönelttik ama hiç bir yavru için sayılmaz çünkü bizim kedimiz bunu 5 aylıkken öğrendi ve travmalı bir hayvan olmasına rağmen öğrendi. Şmyle öğrettik. Çubuk kısmı tahta olan oltalardan aldık. Asla ele ve parmaklara yöneltmedik. İlginisi her zaman oyuncağa yönelttik. elinize yöneldiği anda sert bir şekilde şşşşt ya da hayır deyin. Her iki tepkiyi de öğrensin. ama sadece ses değil yüz ifadenizde önemli bir süre sonra yüz ifadenizi de ayırt etmeye başlıyorlar çünkü. Yavrular için tam diş kaşınma dönemi olduğu için ısırma hamlelerinde tahta sap kısmını uzatıp onu dişletiyordum. Elime geldiğinde sert bir şekilde kızıp tahtayı kemirdiğinde ise yumuşak bir sesle aferin deyip ödül veriyordum. Bu şekilde zamanla azalıyor hatta kesiliyor. Aynı süre zarfında birden fazla birşeye kızmayın neyin hata olduğunu anlayamıyorlar. Sırayla öğrete öğrete devam edin. Isırma işinde bir kaç arkadaş kanı gösterince ısırmıyorlarmış demiş. Evet onuda denedim. Elimden mama alırken yanlışlıkla ısırdı ve kanattı bende bak naptın diye burnuna soktum resmen parmağımı artık elimden birşey alırken dişinin ucuyla alır ya da alamıyorsa patisinin ucuyla yere düşürerek alır. Denemenizi öneririm. Umarım sizde de işe yararlar. Kusura bakmayın biraz uzun oldu ama anca açıklayabildim :)
Sipariş ettiğim ısırma çubuğu bugün ulaştı. Paketten çıkar çıkmaz bizimki oynamaya başladı. Yalıyor, kemiriyor falan epey sevdi. Böyle deli gibi atladığı başka şey olmamıştı.
İlerleyen günlerde el ısırma huyu geçecek mi bakalım. Eğer işe yararsa tekrar yazarım.
Benimki de çok ısırarak oynuyordu şimdi oynarken bizi ısırmıyor oyuncağını ısırıyor. Sabahın erken saatlerinde uyandırmak için ayaklarıma saldırıyor bunun önüne geçemedik ama maalesef.. Eğer küçük bir peluş oyuncağı varsa sizi ısırmaya başladığı anda ona peluşu vererek onu ısırmaya teşvik edebilirsiniz. Belki kızmanıza rağmen ısırmaya devam etmesi kızdığınızı anlamamasından kaynaklanıyordur. "Hayır" gibi basit bir komut öğretirseniz ısırdığı zamanlarda kullanmanız yararınıza olabilir. Bir de ısırdıkları yerde bir kez kan gördükten sonra kötü bir şey yaptıklarını anlar ve daha asla ısırmazlarmış öyle duymuştum ama benim oğlum kanatmadığı için bilemiyorum.
Benimki çizmiyor fakat ısırıyor. Yaralama amaçlı hareket etmediği belli böyle dişler gibi, oyun olsun misali yapıyor sanırım. Hayır demeyi falan da anlamıyor. Beni çok rahatsız ettiğini söyleyemem ama bazen sinir bozucu olduğu da gerçek.
Matabi kedi ısırma çubuğu diye yeni bir şey sipariş ettim dün gece. Bakalım belki ona alışır. Henüz kargo gelmedi, sanırım yarın gelir. Faydasını görürsem gözlemlerimi tekrar paylaşırım.
Bunun çözümünü bulursanız ben de duymak isterim. Oyun olarak ısırdığı bizimkinin de çok belli kaç kere kanattı ona rağmen hala ısırıyor her şeyi denedik bırakmıyor.
Aynı şekilde el çırpıp hayır diyerek yere bırakmayı denedik, ısırırken oyuncaklarını vermeyi denedik, hatta bir ara artık başk çare bulamadık ısırdığında garip sesler çıkararak bile denedik umrunda değil o el kol bacak ısırılacak görev biliyor kendisine... ancak ilk geldiğindeki zamana göre baya azaldı ısırması umudum büyüdükçe daha da sönmesi bu davranışının... Annesinden erken ayrıldığında da olabiliyormuş bu sorun.
O ısırma olayları 6 aylıktan sonra falan azalmaya başlıyor. Benimki de o aylarda iken karşıma geçip, elime kurulup, kendi kendine elimle kavga çıkarıyordu. Son kulakları geriye atıp, kaçıyordu :) Garip garip hareketleri vardı. Şu an 7 aylık ve hiç öyle şeyler yapmıyor. Çok sinir bozucu biliyorum fakat biraz sabretmek lazım.
Kızmayacaksınız bide kediler pek anlamaz kızmaktan dediğim gibi küçüklüğünden beri oyuncaklarıyla oynatın elinizle oynatmayın elinizle tıkırtı yapmayın oynatmayın hep oyuncaklarıyla oynatın oranızı buranızı ısırıyosada ilgilenmeyin umursamayın o zaman sizin umursamadığınızı görüp vazgeçicektir sabır işi
Hafif ses yükseltmek işe yarayabilir ısırdığında yada unutması gerek elinizle değil oyuncaklarıyla oynamasını sağlayın
Çok güzel açıklamışsınız :) benimki oyuncak nedir biliyo.2.5 aylıkken ısırcagı zaman eline fareyi veriyoduk onu ısırıyodu zamanla bize yöneldi bizde anlamadik :/ denicem
Bir de yeni aklıma geldi. Kediler oyun oynamak istediklerini çoğunlukla ısırarak belli eder. Biz salonun ortasına kırmızı bi örtü serdik. Her onun üstüne gittiğinde oyun oynattık artık oyun oynamak istediğinde gidip kırmızı örtüye oturup bizi bekliyor eğer tepki alamazsa yine kırmızı örtünün üstünde miyavlayarak bizi çağırıyor :) kediler çok hızlı öğrenen hayvanlar tabi işlerine geldiği sürece :)) onun için ısırdığında sakın oyun oynatmayın ödül gibi olur ama örtü işini de bir deneyebilirsiniz belki
Hepsini denicem çoook sağ olun
Hepsini denicem çoook sağ olun
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor