Şiddetli kedi alerjim olmasına rağmen evlat sahiplendim. Ara ara astıma dönüşüyor, bazı geceler zor geçiyor ama ilaçlarla dengelemeye çalışıyorum. Her gün yatmadan mutlaka bir antihistaminik ilaç alıyorum. Bol su içiyorum. Astıma çevirdiği dönemlerde de turbuhaler kullanıyorum. Ancak evde 2 bireyin de alerjili olması şanssızlık olmuş. Yolu var mı? Yok değil ancak doktor kontrolünde ilaçlarla birlikte dönem sürdürülebilir fikrimce.
Ama şartlarınızı bilmiyorum tabii. Benim annem de aynı şey olsaydı bir dolu ilaçla bir de alerji ilaçları almak istemezdi mesela :/
Burnumuzdan nefes yoluyla girenler zaten fazla yol kat edemeden çıkıyorlar. Orada mukus tabakası var biliyorsunuz, vücudumuza yabancı isim girmesini engelliyor. Soluk borumuzda da mukustan oluşan bir zar bulunuyor ve soluduğumuz en küçük zerreyi bile yakalıyor. Kedi tüyü de pek küçük bir şey olmadığına göre bu zar tarafından yakalandığına emin olabiliriz. Yakalandıktan sonra da çözünüp doğal yollardan dışarı atılıyor. Hadi ciğere ulaştı diyelim, orada da büyük ihtimalle çözünecektir vücudun doğal akışı sayesinde. Ağzımızdan girenlerse protein olduğu için midedeki asit sayesinde eriyor.
Bahsettiğim gibi, insana asıl zarar verebilecek şey toksoplazma olduğu için bu da aşılarla, haplarla ya da bitkisel yöntemlerle yok edildiğinde kedi tüyünde hiçbir sorun kalmaz.
Tabii her şeyde olduğu gibi bu konuda da yüzde yüz güvenlidir demek çok da doğru olmaz. Ama o zaman marul maydanoz da yemeyelim, dışarıda kedi köpeğin olduğu yerlerde de dolaşmayalım. Sokakta gezinirken havadan gelen bir sokak kedisi tüyünün içimize girmeyeceğinin garantisi olabilir mi mesela? Bu yüzden fazla düşünmemek lazım bence. :)
@pistan32 az da olsa kedi alerjisi denen, aslında deri ve tükürük salgılarındaki fel d1 adlı proteine alerjiniz var gibi görünüyor. Bir alerji doktoruna görünün. Sorununuz ufak çapta, ara ara antihistaminik ilaç alırsanız şikayetiniz kalmaz. Ama tabii doğru yolu ben gösteremem, doktorunuz sizi yönlendirecektir. Ancak şu an için kesin tavsiyem kumunu odanızdan çıkarmanız. Ben şiddetli alerjisi olan biri olarak kumunu temizlerken dahi maske takıyorum. Hele ki kumuyla aynı odada uyumaya kalkışsam uykumda nalları dikerim herhalde :D
Cunku alerji ileri seviyesinde ciddi bir alerji varsa hasta nefes zorluğu yasayabilir
@chibiilkay İnşallah yeni evinde mutlu olur diyelim o zaman. :) Sağlıkla büyüsün.
@TarcinAyse , Evet, zamanla ortaya çıkabilir. Küçükken alerjisi olmayan bir kişi yetişkin olunca reaksiyon göstermeye başlayabilir mesela. Ya da eski bir alerji birden yok olabilir.
Parazit yoksa tüyde de sıkıntı yok demektir. Tüy yutmaktan herhangi bir zarar gelmez aslında, çünkü sorunsuz tüyler insan vücudundan da dışkı yoluyla atılır. Soruna sebep olan şey, tüye bulaşan toksoplazma, yani kedinin dışkısıyla atılıp dili aracılığıyla tüylere bulaşan parazitlerdir. Ki bu parazitler sadece kedi tüyünde değil, yediğimiz sebzelerde bile bulunabilir.
Uzun lafın kısası, endişelenmeyin aşıları oldukça bir sıkıntı olmaz. İstediğiniz kadar öpün. :) Zaten ben kedisini günde en az yüz kere öpmeden rahat uyuyabilen birini hiç tanımıyorum. Şahsen ben tek kucaklamada 30 kez öpüyorumdur. :D
@Zynpkck , Kedinizin bakımını aksatmadığınız, evinizi de sık sık temizleyip bolca havalandırdığınız sürece bir şey olmaz inşallah. Belki de bağışıklık kazanırsınız, kim bilir. :)
Allerjide kedinizi yediği mama çok önemli .Ben Veteriner Hekimim ve allerji hayvanla birlikte oldukça da geçebiliyor.Ayrıca Veterinerlerde bunun için özel ilaç ve losyonlar da var artık.
@Elifcansu mama olarak ne önerirsiniz? Ben kedilere sokakta doyamadığımdan birini eve aldım, hem de kediye şiddetli alerji tanısı olan biri olarak :) ilaçlarla birlikte durumu götürüyorum. Ancak mamanın da bir faktör olduğunu daha önce okumamıştım. Biz 2.5 aylık kızımıza Profine marka mama kullanıyoruz, daha iyi bir mama tavsiyeniz varsa duymak isterim.
Hayır yokkk siz bence sahiplendiren bir daha da tuylu hicbir hayvan almayın bence sahsen benim anneminde var lakin kediyi kendini yaklastırmıyor sorunda olmuyor ama siz biradan once yuva bakın
Kedi alerjisi olduğundan yüzde yüz emin misiniz?
Bu alerjiye sebep olan şey, genel bilginin aksine kedilerin tüyleri değil, vücudundan salgılanan proteinlerdir. Yani kedinin bakımı iyi yapılır, vücudu sık sık taranıp temiz tutulursa, ayrıca ev her gün güzelce süpürülüp bolca havalandırılırsa alerjik reaksiyonların aza indirgenebilme ihtimali vardır. Mümkünse hava temizleme makinelerinden alabilirsiniz. Kendim birinci elden yaşamadım ama aldığım duyumlara göre bir süre sonra alerjisi yok olanlar varmış.
Annemin astımı basit astım değil ağır bir astım türü. Kan tahlilinde çıktı, aylık kanına bakıyorlar annemin. Kemoterapiye varacak kadar ağır bir durum var. Bizde ilk ay anlamadık yaz aylarında pencereleri açtığımız için çok sorun olmadı galiba yeni farkettik. Kan tahlili kesin sonuç veriyor.
Bu çok bir durummuş, aile bireylerinden birini diğerine tercih etmek gibi oldu baya üzücü bir durummuş hakikaten.. Bugün ayrıldık, tanıdık birine götürdük ona rağmen görüntülü arama filan yapıyoruz. "Bağlandıktan sonra kopmak" gerçekten zor oluyormuş :))
Bir de ben kedimi çok öpüyorum. Uzun tüyle falan ayrıca. Ama bakımlıdır açısıdır onlarda sorun yok. Öpmenin bi sakıncası olur mu insana tüy açısından?
Burda kimse doktor değil herkes tecrübesini paylaşıyor ama bir şey sormak istiyorum.Vücudumda fark ettiğim bir anormallik var.Hergün çıktığım üç basamaklı ranzaya çıktığımda bile nefes nefese kalıyorum.Boğazımda bir hırıltı da var.Kedimin kumunu odama aldığımdan beri(yavruları olduğundan beri) bu böyle neden olduğunu anlayamadım.
Gecmis olsun cok uzuldum yaaa kedinizi sahiplendirmek zorundaymissiniz. Keske imkanim olsaydi hatta size yakin olsaydim sahiplenmek cok isterdim. Ve sizin de surekli ziyaret etmenizi ayrilmamanizi isterdim cok uzuldumm ya:(
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor