Yumurtaya Nasil Baslamali?

mimimomo
mimimomo

12335 Puan

yavrular 4 aylik. kaplarinda daimi kuru mama bulunuyor (profine) gunde 1 veya 2 gunde 1 haslanmis tavuk destegi yapmaya calisiyorum, arada da marketten erisebilecegim konserve mama ile karisik modeller deniyoruz. (siparis vakti gelince ********* konservesi oluyor)
yogurt - yogurt suyu - kaymak sevmediler. keza ton baligi ile de mesafeliler.
haslanmis tavuk civeri agir gelir diye henuz cesaret edemedim (sokaktakiler deli gibi tuketiyo gerci ama bunye farki sanirim)


bu cocuklar biraz ciliz gibi geliyorlar gozume ve arada yumurta takviyesi de yapmak istiyorum ama baslangici nasil yapmaliyim konusunda emin olamadim.
yagsiz tavada yagsiz olarak pisirip sade mi yedireyim? cirpip omletvari bi si mi yapayim (yine yagsiz tavada ve yagsiz) yoksa haslayip ezip mi yedireyim? peynir falan kata yemedikleri icin peynirle de karistiramam: )


ne dersiniz? (tesekkurler)

18 CEVAP

Sudeckmkc
Sudeckmkc

13515

Benimkiler haşlanmış yemiyorlar ama bir yumurtayı beyazıyla sarısıyla omlet yapıp veriyorum. Beyazı a vitamini emilimini engelliyormuş ama bütün proteini beyazında sonuçta. Haftada bir defa yarım yumurta yemiş oluyorlar yani bir sıkıntı da yaşamadım. Sadece 3 aydan küçük kedilerde biraz gaz yapıyor :)

Feronia
Feronia

117611

Beyazı az pişmiş, sarıyı çiğ verebilirsiniz. Birsürü alerjen gıda var, hatta kuru mamaların bir çoğunda alerji riski çok daha yüksek bu tip gıdalardan. Alerji yapabilir diye bir gıdayı vermemek tümüyle saçmalık. Denersiniz, alerji yaparsa vermezsiniz. Bu kadar basit. Bence tavuk yumurtası yerime bıldırcın yumurtası vermeniz daha sağlıklı olur. Hem hipoalerjenik hem daha düşük kolestrol içeriyor hem de vitamin, mineral bakımından daha zengin (bu kısmı isterseniz daha ayrıntılı anlatabilirim). Beyaz çiğ demedim çünkü içindeki avidin isimli madde biotin bağlayıcı ve biotinin emilimini engelliyor. Bu da biotin eksikliğine sebep olabiliyor. Avidinin bu özelliği ısıyla yok edilebilir. Tabii siz isterseniz sarıyı da pişirebilirsiniz ama ben mümkün olduğunca her şeyi çiğ tavsiye ediyorum. Beyaz da çiğ verilir ama biraz profesyonellik lazım. Ve şunu ekleyeyim, çiğ yumurta vereceğiniz zaman yumurta çatlak olmasın ve kırdıktan sonra hemen bitsin, sonrasında da kabı yıkayın.

Feronia
Feronia

117611

Bir önceki yorumumda da söylediğim gibi bıldırcın yumurtası hipoalerjeniktir. Hatta alerji tedavisinde faydası bile vardır.


Sıklık olarak şu an kediler küçük olduğundan ve ana besin değil, ek besin olarak verdiğinizden günde bir tane-gün aşırı bir tane arasında verebilirsiniz.


Parazit meselesine gelirsek... Çatlak olmaması, kırdıktan sonra beklememesi, kabın yıkanması vs. bu yüzden önemli. Parazitlerin yaşaması ve çoğalması için çiğ besinler uygun bir ortamdır. Ama yeterli hijyen koşulları sağlanırsa buna engel olabilirsiniz. Ben köpeğimi tamamen ev yapımı besliyorum ve yemeklerinin yarısı çiğ oluyor genelde. Uzun süre dışarıda bırakmıyorum, buzlukta saklıyorum. İki yıldır hiç bir sorun olmadı, üstelik parazit ilacı bile vermiyorum.

izmir_pet
izmir_pet

127274

yumurta veterinerler onermez alerji olasiligi yuksekmis. Ben az az haslanmis veriyorum. Ama yarimdan az veriyorum ve hergun vermiyorum acikcasi. Verirseniz gozlemleyin alerji bisey yaparsa birakirsiniz

izmir_pet
izmir_pet

127274

benim veteriner asla verme dedi asiri zararli falan cok abartti ama. Bende az veriyodum hala veriyorum ama soylemese cok vermiyodum:) yumurtadan bisey olcagini sanmiyorum belli olcude:)

izmir_pet
izmir_pet

127274

Korkutmus gibi olmak istemem yarari da olduguna ben inaniyorum haftada ni yumurta sarisi haslanmis olabilir. Salam sosis tarzi seyleri cig vermeyim sade. Ben dun sislikten gittim veterinere. Artik bi sorgu bi sorgu ek olarak peynir yumurta sut sosis falan veriyomusun diye:) yok dedim vermiyorum yagsiz sebze corbasiyla karistiriyoum mamasini dedim o zaman bisey olmaz dedi. Bazi seyelr bazi kedilere alerji yapabiliyo veya da saglikli diye cok vermemek lazim. Onun disimda sorun olmaz korkutmus olmayayim sizi :)

kedigibiyiz
kedigibiyiz

114436

Ayran vermeyi denediniz mi? Yoğurda su koyarak kendiniz yapabilirsiniz azcık bir şey. Ben kıyma yapıyorum azcık kendi yağıyla (kıyma da çok yağlı değil) bunları yiyor oğlum. Ama benim içim en rahat haşlanmış tavukta. Hem yağ girmemiş oluyor tavuğu kaynayıp tiftiyorum bayılarak yiyior. Ciğer kıyma vs ürünlerde yağsız yapsak bile içim pek rahat etmiyor benim

@feronia Ben de araştırmalarım sonucu bıldırcın yumurtasının sarısını çiğ vermeye başladım ama linç yememek adına söylemiyordum.. Bilen birinin bunu söylemesi beni mutlu etti. Alerji yapmadı, herhangi bir problemi olmadı. Ama yine de ne sıklıkta vermem gerektiğinden emin değilim. Sizce ne sıklıkta verilmeli? Ben haftada 3 kez veriyorum. Bir de çiğ yumurta parazit yapar deniyor, sizce bu bilginin aslı var mıdır? Ben parazit veya parazit belirtisi de gözlemlemedim şuana kadar hiç, ama merak ettim.

mimimomo
mimimomo

12335

vaay super cevaplar gelmis : ) herkese cok tesekkurler.
feronia: bildircin konusunu daha bi benimsedim sanki :)) cok tesekkurler, dediginiz sekilde bi deneyelim bakalim.

mimimomo
mimimomo

12335

@feronia bildirciklari aldim bugun : ) yarin bi test edicem bakalim. adam basi bi bildircik. sarisini cig'den baslicam. beyazlari da toplayip bi ceviririm mini bi sahanda (bunca senelik mutfak deneyimim var, hayatimda ilk defa bildircin yimirtasi kiricam, icinden nasi bi format cikcak hic bilmiyorum :) ) hahahah : ))) iletmis oldugunuz bilgiler icin bir kez daha tesekkur ederim, cok kiymetli! : )

mimimomo
mimimomo

12335

@izmir_pet zaten butun yumurta degil de, sadece sarisi diye okuyorum buralarda. yani cok da fark yaratmayacaksa hic bulasmam olur biter. bi de ishale baglarsak felaket olur mzallah: ))

mimimomo
mimimomo

12335

@izmir_pet, yok merak etmeyin, zaten bunyesel bi si malum. ama akil akildan ustundur diye danismaktan kacinmiyorum, cok guzel paylasimlar cikiyor. size de onerileriniz icin tesekkur ederim : )

not: disardakiler neyse de, evdekilere cig gida/sarkuteri asla dusunmem. (kendim bile tiksinirm, at sahinine gore kisner demisler, onlara da yok : ))) )

mimimomo
mimimomo

12335

elbette, herkesin kendi karar verecegi bir sey; ama madem soru olarak ortaya sunuluyor, o zaman fikirlere de acik olmak en azindan cemkirmemek lazim.


ben de dogal beslenme (yani evdeki malzemeleri kullanarak + kuru mamaya fixlenmemek) anlayisindayim ama cig et grubuna katilmiyorum. ev ortamina girenlerle, disarda mucadele edenlerin mekanizmasi dogal olarak farkli seyrediyor. (sahiplendigim yavrularin kardesi disarda kaldi mesela ve cocik benim evdekilerden daha semiz gorunuyor ilk bakidts) artik parazit mi, kisa hazirlik olarak bunyenin yaglanmaya baslamasi mi bilemiyorum. o nedenle ben de polemige girmek istemem ama dinler, okur, paylasirim : ) sonuc olarak ortak amacimiz, yavrucuklara elden gelenin en iyisini saglayabilmek, gerek icerde gerek disarda : )

Ben de bilgilendirme adına çok teşekkür ederim. Gerçekten işime yaradı. Zararlı diyip açıklama yapamamaktansa neden zararsız ve faydalı olduğunu açıklayabilmek çok daha değerlidir.

mimimomo
mimimomo

12335

killandim simdi : ) etcil olarak zaten tavuk takiliyoruz (gerci cok bayilmiyolar ama tirtikliyolar) bi de (haftada bir de olsa) yimirtaya bulasmayim bari.. : ))

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1046 Görüntüleme
  • 18 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80202 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR