Kedim 9 aylık, 5 kilo, erkek ve kısır. N&D kuzu etli tahılsız mama ve Acana Pacifica yiyordu. Ama ikisini de bayılarak yediğini söyleyemem. Neredeyse tüm kedilerin severek yediğini duyduğum Orijen-Cat&Kitten'a geçmeye karar verdim ve sipariş verdim. Ama sonra bazı insanların kısır kedilere sadece kısır kedi maması verilmesi gerektiğini ve orijenin ağır geleceğini, verilmemesi gerektiğini söylediğini gördüm ve kafam karıştı. Son derece güvenilir ve üst düzey bir marka ama kilo sorunu veya böbrek taşı vb bir sorun yapabilir mi? Bir yandan kilo problemi yapmayacakmış gibi geliyor çünkü kedim hem aşırı hareketli sürekli kendine bir eğlence bulur ve evin altını üstüne getirecek kadar enerjiktir hem de bir oturuşta onca mamayı bitirmez ona yetecek kadar yer sonra gider oynamaya devam eder. Şimdi kısır kedi mamasına geçsem bu enerji ihtiyacını kısır kedi mamasından karşılayamazmış gibi geliyor bana. Böbrek sorunu da her zaman olasılık dahilinde olduğu için üriner sistem macunu kullanarak önlem alabiliriz diye düşünüyorum. Ama yine de kısır ve yetişkin kedisi olup orijen kullanan var mı merak ettim, varsa çok yardımı dokunmuş olur bana. 2 gün sonra da veteriner randevumuz var veterinerimizden de ayrıntılı bilgi isteyeceğim.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim :) Kısırlaştırılmış kedi mamasının anladığım kadarıyla 2 farkı var onlar da yağ oranının %10a kadar düşebiliyor olması ve içeriğinde kristalleşmeyi önleyecek bileşenler bulunmasıymış. Dolayısıyla üriner sistem macunu kullandıkça kristalleşme sorunu olmazmış gibi geldi çünkü zaten kısırlaştırılmış kedi mamasının olayı da bu, macunda olan şeyleri mamanın içine katıyorlar anladığım kadarıyla. Yağ da kedim zaten çok aktif olduğu ve gereğinden fazla yemediği için problem yaratmazmış gibi geliyor. Yine de dediğiniz gibi araştırmaya devam edip veterinerimize de danışacağım
Kisir ve erkek. Orijen-acana kullaniyorduk. 3 yasinda idrarinda kristal ciktigi icin birakip N&D uriner mamaya gectik. Sorunu mamada aramadim acikcasi,mesele protein orani da degil. Suan yedigi mamanin protein orani %34 acanada da zaten %37 idi. Onemli olan mineraller ve de kedinizin bol su icip hareket etmesi. Bizim kedi hareketsiz,suan 5.5kilo.Fazla su icmez.Haliyle bunlar olmadiktan sonra hangi kuru mamayi yerse yesin basimiza gelecegini tahmin ediyordum. Orijeni ozluyorum. Biraktiktan sonra tuyleri dokulmeye basladi,parlakligini yitirdi. Acikcasi pisman da degilim kullandigim icin. Ama hicbirsekilde ev mamasi yediremedim:/ Size tavsiyem yiyorsa bol bol evde yapilmis mama yedirin, kaliteli mama kullaniyorsaniz extradan vitamin,mineral vermeyin.Idrarini iyi gozlemleyin arada yaparken izleyin bir sikinti cikarsa gec kalmazsiniz. Kisirlastirilmis kediler icin olan mamaya gecmeniz daha saglikli olacaktir. Ama daha kucukmus 1.5 yasina kadar bekleyebilir bence. Buarada uriner macun ben de kullanmistim.
ayrica ben sik sik kedimin idrar pH'ini ya evde pH cubuklariyla ya da veterinerde olcturuyorum ki Allah korusun anormal bir durumda gec kalmis olmayalim. pH cubuklari tam olarak dogru olmasa da yakin sonuclar veriyor. evde kontrol etmek de pratik oluyor tabii.
ben ekstra endiseliyim bu konuda cunku kedimi barinaktan sahiplendigimde 10 haftalikti ve bir hafta oncesinde kisirlastirilmisti. kisirlastirildiginda cok kucuk oldugu icin daha cok risk altindaymis gibi geliyor :(
Benim hem erkek hem dişi kedim var kısır ve yetiskin ikiside,ben ayni firmanin ürünü olan Acana kullanıyorum ikisinede Orijenle ayni fabrikadan cikiyor biliyorsunuz, benim kedilerim de hareketli ancak sizin ki kadar oyle asiri hareketli olmadıgi için Orijen in agir gelebilecegini dusundugum için Acana kullanıyorum, besin degerleri biraz daha düșük ve dengeli oldugu için, gecenlerde de bir yazi okudugum için suanda erkek kedime de ND aldım, Acana erkek kedilerde kristalleșme yapiliyormus, bir kac tane orneklerle paylasmis kisiler vardi, Orijen yapar mi orasini bilemem ama ben ne olur ne olmaz diye Orijen almadim,sonucta piyasadaki en yuksek degerlere sahip bir mama her acidan,kisirlastirilmis mama hic kullanmadim zaten daha o da ayri konu, siz yinede arastirmalara devam edin tabi kullananlara ve veterinerlere sorun derim
orijen ve acana'ya bu kadar guvenmeyin. hatta hicbir kuru mamaya guvenmeyin.
https://truthaboutpetfood.com/another-champion-pet-food-lawsuit-now-it-is-cat-food/
kedilerin idrar pH'i yaklasik 6-6.5 arasinda olmalidir ki kristal olusmasin. kuru mamalar bu degeri yukseltmekle kalmayip dehidrasyona da sebep oluyorlar ki vucuda dogru duzgun su girmemesi bir cok hastaligin temelini atiyor. idrar pH'inin asidik kalmasi icin gercek ete ihtiyac vardir. kedilerin yaklasik %90 oraninda et tuketmesi gerekir ki boyle bir kuru mama yok.
bana gore kisir kediler icin ilk secenegin ev yapimi cig beslenme olmasi lazim, ikincisi ev yapimi pismis yas mama, ucuncusu de titizce secilmis konserveler.
ev yapimi olmasinin en buyuk avantaji tamamen kedinizin ihtiyaclarina yonelik hazirlanmis olmasi tabii ki, ama gercekten titizlik gerektiriyor -ozellikle cigse-.
alternatif olarak kuru olmasina ragmen bol suyla islatilmis raw for us freeze-dried mama da guzel bir hazir secenek. yanilmiyorsam bir kac tane de pismis mama ureten turk markasi var.
bence kuru mamadan once bu secenekleri en azinda bi' gozden gecirin.
İdrar pH'ını kontrol etme fikri çok mantıklı geldi, ben de çok korkuyorum kısırlaştırıldıktan sonra erkek kedilerin daha fazla risk altında olduklarını öğrendiğimden beri. Raw diyete geçmeyi çok isterdim ama gerçekten özel bir çaba gerekiyor: eti taze bulmak, en az -35 derecede etin çeşidine göre belirli bir süre dondurmak, vermeden önce buz dolabında donunun çözülmesini beklemek, yiyene kadar başında beklemek vs derken maalesef evdeki kimsenin bunu yapacak vakti yok şuan için. İlerde düşünülebilir. Ama ev yapımı yaş mama hazırlıyoruz. Dediğiniz türk mama markalarını da araştıracağım. Şuan için kısırlaştırılmış kedi mamasına geçme taraftarı değilim ama veterinerle de konuştuktan sonra en doğrusunun bu olduğu konusunda hemfikir olursak geçeceğiz, önemli olan sağlığı sonuçta...
Burada da cok tecrubeli arkadaslar var konuyu guncel tutatarak onlarda gorup yazarlar umarim fikirlerini, veterinerlerin onerecegini sanmıyorum ben acikcasi
Rica ederim, evet bana gore kisir kedilerde en onemli olan Protein,karbonhidrat, fosfor, magnezyum ve kalsiyum oranlarinin dengeli ve düșük olması,ozellikle fosfor, magnezyum ve kalsiyumun ne kadar düșük olursa o kadar iyi erkek kediler icin, ama bakildiginda kisir bazi mamalarda da bu oranlarin yuksek olduğunu goruyoruz,o yuzden ben mama alirken arastirirken direk bu oranlara bakiyorum oncelikle, ben macun kullanmadim hic ama mutlaka onunda etkisi buyuktur bu tur sıkıntılarin onune gecmek için.
Nasıl ölçüyorsunuz? Bize de nasıl yapıldığını söylermisiniz?
İdrar ph değerini nasıl ölçüyorsunuz?
@Mehmetcann
kedim tuvaletini yaparken hemen korkutmadan kepce gibi bir seyle idrarini aliyorum. icine kum girmemesine dikkat ediyorum cunku girerse ph'i bozar. sonra hemen cubugu batirip hafif siyirarak cikariyorum.
pH cubugunun skalasi yani olcum araligi ne kadar dar olursa o kadar yakin sonuc alirsiniz. mesela 4,5-9 aralikli cubuklar genelde vucut sivisi olcmeye yonelik olduklari icin daha dogru olcuyor.
@venusunpembepatileri
hangi markaya gecersiniz eger kisirlastirilmis mamaya gecme karari alirsaniz?
Teşekkür ederiz,peki bu çubukları nerden alabiliriz? veya veterinere yaptırsak tahmini ne kadar ücret öderiz?
Rica ederim
Ben yurt dışında yaşadığım için tam olarak bilmiyorum. Ama bildiğim kadarıyla yalnızca pH ölçümü 50₺ civarı, tam idrar testi 75₺ üzeri.
Bulunduğunuz şehrin veteriner hekimler odası sayfasından alt sınırları görebilirsiniz aslında.
pH ölçeri de internetten almıştım ben.
Idrar stribi diye aratirsaniz bulabilirsiniz internetten. Eczanelerden de temin edebilirsiniz. Ayrica idrari asitlestirmek icin C vit takviyesi yapabilirsiniz.
Ama sunu unutmayin ki kedilerde sadece struvit tasi olusmaz kalsiyum tasi da olusabilir. Ve asidik idrar struvit tasi olusumunu azaltir ama kalsiyum tasi olusumuna zemin hazirlar. Yani hersey ayarinda olmali kisacasi. Devamli strip ile pH bakmaktan daha onemli olan kedinizi takip etmenizdir. Zaten idrar yaparken zorlanma,az yapma vs durumlarinda hayati tehlikesi olmadan mudahale etme sansiniz olur.
İdrar olabildiğince asidik olsun demedim zaten. Olması gereken 6-6,5. Ben de bunu belirttim :)
Dediğiniz gibi aşırı asidik pH kalsiyum oksalat taşı oluşumunu yani böbrek problemlerini, aşırı alkali pH da struvit kristallerini işaret ediyor olabilir.
pH ölçmek ekstra bir tedbir, tabii ki tuvalet alışkanlıklarına hakim olmamız ve idrar topaklarının boyutundaki değişimlere dikkat etmemiz lazım.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor