İlk Defa Kedi Sahiplenmek

saitgulsen
saitgulsen

830 Puan

Daha önce çevremde hiç kedi besleyen birini görmemiştim. 1 yıl öncesine kadar kediye dahi dokunmuşluğum yoktu (28 yaşındayım). Daha sonra bir gece site sakininin geceleri evde kuduruyor diye dışarı saldığı kedisine denk geldim. Kedi bacaklarıma dolaştı, sürtündü falan... Ben de çok aşina olmadığım için kediye, yaptığı harekete anlam vermeye çalışıyordum onu izleyerek. Daha sonra yürümeye devam ettim o kaldı orda. Tekrar oradan geçerken bir şeye odaklandığını fark ettim, öylece kalmış kedi yukarı doğru bakıyor ama baktığı yer boşluk. Hiçbir şey yok orada. Defalarca dürttüm ama tepki vermedi. Gözünü kırpmadan bir noktaya bakıyordu heykel gibi. Biraz sevince cana geldi yerlerde yuvarlandı falan hoşuma gitti onu sevmek. Hemen hemen her gün buluştuk gece dışarda onunla. O kadar tatlı ki, pofuduk pofuduk mıncıklıyorum çok hoşuna gidiyor. Bazen de yüz vermiyor, mırıldanıp gidiyor hemen ama o tripli hali bile tatlı geliyor bana. O kedi bana kedigilleri sevdirdi, sokakta kedi kovalar oldum. Bir kedi sahiplenmek istiyorum ama kedi hakkında zerre malumatım yok. Site sakininin geceleri sevdiğim kedisi tekir ve dişi. Barınaktan alınmış ve "kısır olmadığı için sıcak havalarda kuduruyor evde geceleri tepemize çıkıyor, uyutmuyor" diyor. Hepsi böyle değilmiş, biraz şans işi diyor bu kediler. Siz ne önerirsiniz? Sokaktan organ mafyası gibi kedinin çoluğunu çocuğunu alıp eve götürmek de tuhaf geliyor bana. Yetişkin mi olmalı, bebek mi sahiplenelim, cins bir kedi mi olsun yoksa sokaktan bir tekir kedi mi bulayım, cinsiyeti ne olsun? Her türden bilgiye ihtiyacım var.

25 CEVAP

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Kisirlastirmayinc butun kediler kuduruyor ve cirkeflesiyor bir kere. Komsunuz kedisini solaga birakmak yerine kisirlastirmaliydi mesela. Kedinin annesi varsa en az 2 aylikken almalisiniz. Daha erken anneden ayirmak hem anne hem yavru icin tehlikeli. Annesiz kalmiş kediler de oluyor. Onlara da 1 aydan sonra bakabilirsiniz. Cinsler arasinda fiziksel farklar illaki bulunuyor fakat karaktere gelince, her kedi farkli. Sırnaşık ve uslu telir olabildigi gibi, yaramaz ve utangaç tekir de olabiliyor. Ama illa cins kedi sahiplenecem diyorsaniz da, doğal ırklardan parasız! sahiplenin. Hani bir heves eve alınıp sıkıntı çıkınca verilmeye calisanlardan. Ev icinde butun aile bireylerinin istediginden ve alerjisi olmadığından emin olun. Yavru kediler 1 yasına kadar aşırı hareketli olur( eger saglikliysa) bunu da goz onunde bulundurun. Tuvalet konusunu alistirmak cok kolay oluyor genelde.

bidiboom
bidiboom

10757

Hahaha "Sokaktan organ mafyası gibi kedinin çoluğunu çocuğunu alıp eve götürmek de tuhaf geliyor bana" cok hostu:))) aman sokaktan yavru alin da anasi da size dua etsin, bir cani kurtarmis olursunuz (ama anneye ve sute doymus soyle bir 2.5-3 aylik yavru), zaten cogu kere 2 aydan sonra dagilip anneden ayrilmaya basliyorlar, sonra yasam bir ölüm-kalim yolu oluyor, cogu kere de ya hastaliktan ya araba carpmasindan bir seyden ölüp gidiyorlar, bir yerde okumustum ne kadar dogruysa artik, sokak kedilerinin ortalama omru 2 yil.. yavru ölümleri bu ortalamayi dusuruyor galiba.. anlatabildim mi, sokaktan yavru alirsaniz bir can kurtarmis olursunuz insallah:)

Bence imkanınız varsa iki yavru sahiplenmek en iyisi. Bir dişi bir erkek. Benim iki oğlum var ama bir de kızımın olmasını çok istiyorum :). İki yavru sahiplenirseniz eve daha çabuk adapte olurlar. Birbirleriyle oyun oynayıp enerjilerini atarlar. Tek kediden daha iyi bir şey varsa o da iki kedidir :).

srplzngl
srplzngl

113865

Nolursa olsun hayvan ticaretine ortak olmayın. Sokaktan yavru kedi alma fikri size organ mafyası hissi vermesin, asıl parayla cins kedi almak köle ticaretiyle eşdeğer.


Ayrıca yavru bir kedi sahiplenirseniz büyüyene kadar huyunu suyunu neredeyse tamamen siz şekillendirirsiniz. Yani siz onu sakin büyütürseniz sakin bir kedi olur. Kısırlarştırırsanız zaten komşunuzun yaşadığını yaşamazsınız.


Ben olsam komşuyu ikna edip o kediyi sahiplenirdim :)
Şaka bir yana, birisinin o komşuya kediyi kısırlaştırmasını söylemesi lazım. Belli ki kedi onun yüzünden hamile kalsa yavrulara zerre tahammül edemeyecek.

saitgulsen
saitgulsen

830

Bizim sokakta, daha doğrusu müstakil (boş) evin bahçesinde safkan bir chinchilla var. Şüşko ama çok tatlı, tertemiz tüyleri olan kuvvetle muhtemel sokağa bırakılmış yahut evden kaçmış bir kediydi, çok belli. İlk başta onu eve alıp sahibini arayalım diye düşündüm, ertesi gün yanına gittim aaaa tam 6 tane birbirinden tatlı yavrusu vardı. Meğer o şüşko göbüşü yavru yüzündenmiş :) 2 aydır falan cork cork emiyorlar annelerini. Yavruların hiçbiri birbirine benzemiyor. Gül gibi baktı hepsine, şu an saldı baya hiç yavrum falan demiyor ama oradan da ayrılmıyor. O kadar fazla köpek var ki mahallede, saysam, sayamam ama o kedi bir şekilde hayatta kalıyor onların içlerinde. Bir ev kedisi dışarıda yaşayabiliyor gibime gelmişti o kediyi görünce. Zaten eğer bir kedi bulamazsam, onun yavrularından birini araklamayı düşünüyorum. Siyah beyaz tekir tipli ama uzun tüylü olanı var, onu gözüme kestirdim bile esasen ama işte birbirlerinden de pek ayırmak istemiyorum, sonuçta benimle daha mutlu olur mu bilmiyorum. Çok rahatlar o evin bahçesinde çünkü köpekler atlayamıyor etrafındaki çiftlerden ama onlar arasından geçebiliyorlar. Çok fazla sahiplenilmesi gereken hayvan var sokaklarda. Bu bence fazla, kısırlaştırma işlemi gerekli bi yerde de... :/

Ahsenbb
Ahsenbb

9558

Dişi kedi erkek kediye göre daha temizdir:))Her türün dişisi temiz derler ya.Şaka yapıyorum.:)Ama tecrübelerime göre erkek kedi daha sokulgan oluyor fakat kısırlaştırılmadığında her yeri çiş görebilirsiniz.(Koku bırakıp bölge belirlemeden dolayı)Dişi kedi daha bağımsızdır ama kısırlaşmazsa cok bağırır.İşemez cok nadirdir işeyen dişi kedi.Bir problemi vardır.Lenanın kısırlaşmadığı dönemdede cok sesi çıkmazdı ama uyutmazdı yavrum.Apartman sakininden dolayı önyargı oluşmuş sizde ben uyutmamasına değil canı acıdığını düşündüğüm için üzülüyordum kaçıyorsa ondan kaçıyordu uykum.Bağırıyorlar deniyor da her gece değil kızgınlık dönemlerde 2 kızgınlık döneminden sonra kısırlaştırırsanız 7-8 aylıkken daha bağırma duymazsınız.Ben dişi kediciyim o peşlerinden koşturmaları hoşuma gidiyor:))İstisnalar vardır belki.Yavrulardan birini sahiplenebilirsiniz bi süre sonra anne onları tanımayacak zaten.chincillayı da sahiplendirebilirsiniz yavrum sürünüyordur sokaklarda onlar daha hassaslar.instagramda veya burada sahiplendirme yapabilirsiniz

Ahsenbb
Ahsenbb

9558

Hayıır kesinlikle dururlar evde ve o kadar mutlu olarlar ki ben Herayı 6-7 aylıkken yani koca danaydı aldığımda ve eve ilk günden adapte oldu hiç dışarı çıkmak istemedi yataklarda yuvarlandı o kadar mutlu oldu ki:))Onların yaşam alanı kesinlikle sokaklar değil:(

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Dişi kedi kisirlastirmasinda da bir problem yaşamadim simdiye kadar ,veteriner iyi olduktan sonra hepsi kolay. Veteriner kotuyse erkekte de zor.

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Kuru mama aliskanligi ve kum egitimini de fiyata katiyor işe bak:) kedilerde kum egitimini kedinin annesi yapiyor zaten, bir kere kumu gorunce 1 aylik kediler bile kuma yapiyor. Siz de gosterebilirsiniz kuma goturup patilerini surttureceksiniz. 1 gunluk iş. Kum pis degilse, veya herhangi bir problem yoksa bir daha hatalar olmuyor zaten.

saitgulsen
saitgulsen

830

O zaman ben gözüme kestirdiğim yavruyu kaçırayım eve, cinsiyetine bakmaksızın. :) 2 ay olmuş olması lazım çünkü yavrular anneyi emmiyor artık, kuru mama yiyorlar. Önce veterinere, ordan da eve. Son bir istek o halde; Ankara'da Veteriner tavsiyesi olan var mı? :)

saitgulsen
saitgulsen

830

Anneyi sahiplendirebilsek zaten ben alırdım onu hemen. Biblo gibi hayvan, aşırı güzel. Site sakinleri onu paylaşamadığı için zaten orda besleniyor şimdilik. Eğer sahibi bir süre daha çıkmazsa ondan diğer dönemde yavru alıp onları sahipleneceğiz ama kimse kimseye güvenmiyor :) Kedinin sanıyorum safkan yavrusu olursa çok değerli oluyor diye kimse kimseye vermek istemiyor o kediyi. Muhtemelen biri bakacak kediye 6 kişi masraflarını bölüşecek artık. Yavruları da alırız birerleş ama benim adım hiç geçmiyor sahiplendirme mevzusunda daha önce hiç kedi beslemediğim için... Bir yavruyu sahiplenmek istesem verirler muhtemelen ama dur bakalım. Ben o zaman bi konuşayım milletle. Sokaktan kedi alınca ele avuca sığmaz, evde de durmaz zannediyordum ben. Sokaktan alıp besleyenler bizim sitedeki gibi sokağa salıyor, acıkınca eve geri dönüyor heralde diyordum :)

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Annenin tek yavrusu degilse zaten anne farketmez yoklugunu.

Ahsenbb
Ahsenbb

9558

Sevindim adınıza:))Yuvanıza huzur katacaktır.Veteriner için google da araştırma yapabilirsiniz yorumları okuyarak iyi bir yer bulabilirsiniz

saitgulsen
saitgulsen

830

Ben daha önce kedi beslemediğim için, işin zorluğunu veya güzelliğini henüz tatmadım. 6 yavrunun 6'sını da alırım sorun değil de, onların bakımları, aşıları, tüyü, yumağı falan da olacaktır. Maması ve suyunu verip bitse iş evi kediyle doldururum. İlk defa besleyeceğim için 1 tane yeter şimdilik. Başa çıkabilirsem 2.ye meyil ederim artık :) Umarım yavruyu almamda diğerleri sıkıntı çıkarmaz. En olmadı buradan bir tane bulurum artık. Yardımlarınız için teşekkürler

Castielthecat
Castielthecat

2464

Çok sevindim senin adına!♡ 'pet 312 veteriner kliniği' ne bakabilirsin. Yüzüncü yıl pazarının hemen arkasında. Küçük bir yer ama 7/24 açık ve istediğin zaman arayabiliyorsun. Üstelik oldukça ilgililer. Fiyatları da orta diyebiliriz :3 Kedinle çokça mutlu olmanız dileğimle♡

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1526 Görüntüleme
  • 25 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80165 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR