Mamalarin "İcindekiler" Bolumunde Bir Algi Numarasi Var

bidiboom
bidiboom

10757 Puan

Selam, gene Tufts Universitesi'nin sitesinde geziyordum, daha once de karsima cikan ama o sirada anlamadigim bir seyi anlatiyorlar, ki bu yazida ne demek istediklerini bu sefer anladim ve hepimizi de bu "icindekiler" konusunda uyandiracak onemli bir noktaya benziyor, mesele su: Simdi hani biz "İcindekiler" bolumunde protein yuzdesine bakip onemsiyoruz ya, aslinda bu gercek protein seviyesini gostermiyormus (cogu kere "guaranteed analysis" denen yontemle o yuzdeler elde edildiginden) .. KALORI DEGERINE GORE protein yuzdesi asil gercek protein icerigini veriyormus, cunku mesela min %21 protein dendiginde (abartili bir ornekle) diyelim kalan %79 da patates olsun ve mamanin kalori degeri cok yuksek olsun, o zaman paketteki gunluk beslenme tablosundaki besleme miktarinin gramaj olarak dusmesi gerekiyor, bu sefer de hayvancagizin o miktardan aldigi protein aslinda az olmus oluyor, daha cok protein almasi icin hayvani obes etmemiz gerekiyor!.. buraya kadari benim anladigim, bir de gercek yuzde degerlerine nasil ulasiriz, onun nasil hesaplanacagini gostermisler, o da soyle:


Ornek:


A Mamasi: Yetiskin Kopek Kuru Mama
Protein (Min): 25.0%
Kalori Degeri: 3,606 kcal/kg


B Mamasi: Yetiskin Kopek Konserve Mama
Protein (Min): 8.0%
Kalori Degeri: 1,198 kcal/kg


Yuzde degeri, kalori degerine bolup 1000 ile carpin:


A Mamasi: Yetiskin Kopek Kuru Mama
25.0% Protein / 3,606 kcal/kg x 1,000: = 6.9 gram protein (100 kcal basina)


B Mamasi: Yetiskin Kopek Konserve Mama
8.0% Protein / 1,198 kcal/kg x 1,000 = 6.7 gram protein (100 kcal basina)


Yani "İcindekiler" bolumunde %25 protein yazan mama, %8 protein yazan mamadan hic te daha iyi degilmis, bu hesapla bunu gorebiliyoruz.. bu benim icin onemliydi, insallah sizin de isinize yarar..


Link: https://vetnutrition.tufts.edu/2016/11/what-are-these-numbers-nutrition-math-101/

1 CEVAP

Sselin1
Sselin1

122024

Çogu mamada zaten protein miktari etle degil protein tozu ile saglaniyor . mamayi oluşturan seyde tabiki tahıl. karbonhidrat seviyesi de tavan oluyor. Dediginiz gibi kediler vucutlarinin ihtiyaci olan proteini alirken yuksek oranda tahil da tüketmis oluyor. daha da kötüsü protein miktarini tahılldan sagliyan mamalar var yani icerdigi protein bitkisel kaynakli ozellikle sokak hayvanlarina ucuz mama alirken buna dikkat etmeli protein kaynagi hayvansal olmali. Dediginizi tam anladm mi bilyorum ama degerler genelde 100 gram icin yazılır yani %40 protein iceren bir mamadan kedi günlük 50 gram mama yemişse %20 protein almis olur. Ben genelde karbonhidrat hesaplamasi yapiyorum mamadaki protein yag , nem vs degerlerini 100 den çıkarinca geriye karbonhidrat miktari kaliyor. En kaliteli mamalar arasinda olan n&d bile karbonhidrat orani yuksek aslnda sade et iceren yaş mamalarin miktarini arttirmak lazim

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 439 Görüntüleme
  • 1 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79822 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR