N&D Mamaya Geçmek İstiyorum Ama..

ygiz_mrtt
ygiz_mrtt

11583 Puan

Anket

Tahıllı
(7 oy)
Tahılsız
(13 oy)
Toplam (20 oy)

Ares'in (4 aylık şuan) sütten kesildiği günden beri Orijen kullanıyorduk ama veterineri N&D'nin daha sağlıklı olduğunu söyledi bizde sorduk hani tahıllı tahılsız veterinere istediğiniz kullanın belirgin bir fark olmaz dedi ama forumlarda okuyunca tahıllının kedilerin ana besin maddesi olmadığından kullanılmamalı diye okuduk ama tahıl olursa besin değeri açısından daha sağlıklı mı olur polemiğine girdik. Bu açıdan tahıllı kullanmamız mı daha sağlıklı olur yoksa tahılsız mı?(Orijen tahılsızdı)

16 CEVAP

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

https://sosyal.petlebi.com/soru-cevap/5651-merak-ettikleriniz-soru-sor?page=3 cok yuksek proteinli mamalar da bazen iyi gelmeyebiliyor. Cunku ev kedilerinin hareketi az. Benim veteriner bunu demisti. Burda da ayni seyi soyleyen var..

Anonymus552223
Anonymus552223

145961


  1. Sayfada veterinerin verdigi cevabi kastediyorum. Bir suru soru var o kismi sizi ilgilendiriyor

Tahılsız mamaların çoğuna da patates unu, kurutulmuş pancar gibi şeyler koyuyorlar. Nd tahılsızda da kurutulmuş pancar vardı yanılmıyorsam. Bir de tahılsız daha pahalı. Bu nedenlerden dolayı benim seçimim düşük tahıllı. Bence kısırlaştırıncaya kadar orijenden devam etmeniz daha iyi olur ama. Kısırlaştırınca nd’ye geçersiniz.

ygiz_mrtt
ygiz_mrtt

11583

Çok teşekkürler

bidiboom
bidiboom

10757

Kedizeytinvepeynir'in dedigi gibi tahilsiza karbonhidrati baska yoldan ekliyorlar, burada onemli olan protein/yag/karbonhidrat dagiliminin saglikli olmasi, protein ve yag yuzdeleri zaten veriliyor, karbonhidrat hesabini da bi universite sitesinde soyle gordum:
100-(Protein+yag+lif+kul)=%karbonhidrat
Enerji seviyesini bulmak icin:
(Protein+karbonhidrat)×4 + yag×9 = .. kcal (paketin toplam enerji icerigi)
Sizin kedinin boyunu posunu bilmedigimden gunluk enerji ihtiyacini kestiremiyorum, gunluk enerji ihtiyacina gore paket toplamindan kac gram yemesi lazim cikar, o grami protein ve diger unsurlarin yuzdeleriyle carparsaniz O MAMADAN (hangisiyse) beslenirse gunluk ne kadar protein vs alabilecegini net gorursunuz.. yani mama asiri kalori yuklemesi yaparken degerli elemanlari az mi veriyor yoksa yetiyor mu..


N&D benim bildigim en kaliteli uretilen mama, Orijen'i Amerikadaki denetim kurumu FDA daha yeni 1 Temmuzda kalp hastaligi yaptigi ve ölüme yol actigi gerekcesiyle toplatmis, Acana ve Hill's de toplatilmis, aslinda 1 yil oncesinden ilk uyarilar gelmis, nihayet simdi de piyasasan toplatilmis, o yuzden Orijen'den korkarim.. bi de kalp hastaligi yapan unsurun tahillar/baklagiller ve patates maddelerinin ana malzeme grubuna girmesini neden gostermisler.. yani tahil da mercimek te patates te cok oldu mu zararli (belki azi da, bilmiyorum) ve fakat yuzdeleri paylasilmiyor:( bari karbonhidrat olarak yuzde kac onu bilirsek gene bi fikrimiz olur diye dusunuyorum..

VASVIYE
VASVIYE

2566

bence de pek bi fark yok ben tahıllıyı alıyorum ilk defa deneyeceğim bakalım sevecekler mi

bidiboom
bidiboom

10757

Pardon karb hesaplamada su da var yani 100 - (%protein+%yag+%lif+%kul+%su) = %karb

ygiz_mrtt
ygiz_mrtt

11583

formül için çok teşekkürler hesaplayacağım

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Yuzde kac karbonhidrat ideal?

bidiboom
bidiboom

10757

@epiglottis Aslinda ben de anlamaya calisiyorum, AAFCOnun "kedinin ihtiyacini karsilayacak besin degerleri" uzerine soyle bir standardi var(kalabalik bir link):
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.aafco.org/Portals/0/SiteContent/Regulatory/Committees/Pet-Food/Reports/Pet_Food_Report_2013_Midyear-Proposed_Revisions_to_AAFCO_Nutrient_Profiles.pdf&ved=2ahUKEwj1tuG6jYjkAhWF_KQKHaZFAfsQFjACegQIAhAB&usg=AOvVaw3leVDzkGd9Ox3xrFfwLMiP


Simdi burda diyor ki, ideal agirliktaki yetiskin kedinin besin ihtiyaclarini karsilamasi icin suyu dusulmus kuru 1 kilosu 4,000kcal olan bir mamada:
Protein : % 26 (amino asit dagilimini da vermis)
Yag : % 9 (enerji kaynagi olarak degil gerekli yag asitleri icin)
Vitamin-mineral : ~ % 2,5


O zaman 1 kilo mamada:
260 gr protein × 4kcal = 1,040 kcal/kg
90 gr yag × 9kcal = 810 kcal/kg
Protein + yagdan gelen kalori = 1,850 kcal/kg .. dimi?


4,000 - 1,850 = 2,150 kcal/kg (karbonhidratlara kalan enerji miktari)
1 gr karb. 4 kcal olduguna gore 2,150 / 4 = 537,5 gr


Yani (suyu dusulmus kuru) 1 kilo mamada 537,5 gr karb bulunabilir.. bu da % 53,75 yapar.. dimi? Ben de AAFCO verilerine gore ikina sikina dogru saglikli olcuyu bulmaya calisiyorum, bi kontrol etsenize yanlis bisey var mi..


Ha bu arada diyor ki ayni kaynak, 4,000 kcal/kg standart, bundan daha fazla enerji icerirse besin degerleri bozulur (cok enerjiye az gida), duzeltmek gerekir, 4,000den daha az olursa sorun yok duzeltmek gerekmez..

onurtemiz
onurtemiz

116286

Düşündüğünüz gibi değil evet tahıl ana besin olmadığı için tüketilmesi yanlış ama az miktar olabilir. ND zaten bu konuda tamamen tahılsız ile düşük tahıllı seçeneklerini ayırmış ve insanlar istediklerini alıp versinler hayvanlarına demişler. Düşük tahıllı hayvana bir zararı yok ama tahılsız olan daha pahalı. Biz düşük tahıllı kullanıyoruz uzun süredir ve bir olumsuz sonuç oluşmadı. Kedim 3 kilo erkek neredeyse 2 yaşında (22 aylık)

BalliBadem
BalliBadem

121963

Suzinin tahıllı vs tahılsızını okuyun (kısaca ben tahılsız kullandım ama tahıllı daha sağlıklıymış sonradan öğrendim diyor)

bidiboom
bidiboom

10757

@Ballibadem Tahilda lif orani patates ya da pirince gore daha yuksek ondan mi acaba?


Ancak dikkat, lif orani zaten urunlerde gosteriliyor ve tahilin extra katkisi bu yuzden olamaz o da dahil lif yuzdesine cunku, bir de N&D patates degil, "tatli patates" kullaniyor, tatli patates, patatesten farkli bir familianin bitkisi ve ismiyle zit bir sekilde kan sekerine etkisi patatesten daha az, o yuzden kan sekerini ziplatmamak icin (patatesin glisemik indeksi seker gibi cok yuksek) insanlarda patates yerine tatli patates onerilir, tatli olmasinin nedeni karbonhidratin tatli formda (adi neydi?) olmasindan kaynakli, zamaninda bir hastamiz icin arastirmistim bi siz de bakin isterseniz..

Bbaskk
Bbaskk

287

Yanlışlıkla tahılsızı işaretledim. Tahıllıyı tavsiye ederim. Veteriner arkadaşım da tahıllı kullanıyor.

BalliBadem
BalliBadem

121963

Kediler doğalarında sebze tahıl tüketen canlıları avlarlar ve midelerinde kalan tahılıda yerler yani%10 civarlarında tahıla ihtiyaçları vardır

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 923 Görüntüleme
  • 16 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80266 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR