Kuru ama yiyor ama çokta iyi bir mama değil evde bende yaş mama yaptım arada bir vereyim diye ıspanak,havuç yarımdan az patates,çok az bir erişte bir yumurta zeytinyağı,et suyu ve et kaynatıp rondodan geçirdim acayip sevdi sizin düşünceleriniz nedir? Happytail diye bi site var ordan nazaran öğrendim ve abonelik ile sağlanıyor gönderim çok kişi var sadece yaş mama ile besleyen ben yinede kuru mama vermeyi düşünüyorum ama bence böylesi daha sağlıklı yaş ve kuru mamadan ne kattığını ne yediğini biliyorsun pahalı mama alacak kadar şuan durumum müsait değil
Kuru mama sanıldığı gibi iyi bir besin değildir.
Evde dengeli bir şekilde hazırladığınız mama, vericeğiniz bir kuru mamadan daha iyidir. İyi bir araştırma yaparak el yapımı mamaların içinde nelere ihtiyaç olduğunu vs bulabilirsiniz. Pet shoptan alıcağınız kaliteli bir yaş mamayla da arada desteklerseniz çok iyi olur. Vericeğiniz etleri bir kaç gün buzlukta yüksek soğuklukta dondurarak, ondan sonra çözüp yanında başka besinlerle de servis edebilirsiniz çiğ bir şekilde de,internette bunların hepsi sağlam kaynaklarda mevcut (merak etmeyin parazit yapmaz :)
Kuru mama özellikle tek başına kullanıldığında, bir çook hastalığın baş sebebi.
Doğalarından şaşmamamız lazım.
Çiğ etteki bakteriler çiğ beslenen sağlıklı bir kediyi kesinlikle olumsuz etkileyemez.
Çiğ beslenen bir kedinin mide pH’sı ortalama 1 ya da 2’dir. Zararlı bakterilerin büyük bir çoğunluğu bu asidite de canlı kalamaz. Yüksek karbonhidrat içeren hazır mamalar (%4-5 bile fazladır) mide pH’sını 4-5’e kadar yükseltir.
Evet, çiğ ette bakteri çok kolay ürer ama kuru mamada da çok yüksek bir salmonella ve mikotoksin riski vardır. (Hatta bugüne kadar en çok mama toplatılma olayı kuru mamada yaşanmıştır. Şuraya bakabilirsiniz: https://www.google.com.tr/amp/s/truthaboutpetfood.com/lets-get-the-facts-straight-fda/amp/)
Kuru mamayla beslenen bir kedinin salmonellayla kontamine bir kuru mama yemesi, çiğ beslenen bir kedinin salmonellayla kontamine bir çiğ et yemesinden çok çok çok daha risklidir. Çünkü kuru mama ile beslenen kedinin mide asiditesi yüksektir, ve salmonella (ya da diğer bakteriler) yüksek pH’da hayatta kalabilir.
Bakteriyel enfeksiyon riski belki sadece geçiş sürecinde göz önünde bulundurulmalıdır. Yüksek mide pH değerine sahip bir kedinin kontamine çiğ et yemesi sıkıtı olabilir. Ama zaten bu yüzden kuru mamadan direkt olarak çiğ beslenmeye geçiş yapılamaz. Önce neredeyse hiç karbonhidrat içermeyen bir yaş mamaya geçilir ki mide daha da asidik hale gelsin. Ondan sonra çiğ mamaya geçiş yaparken bu konuda bir risk kalmaz. Bakteri etin yüzeyinde ürediği için eti tavada mühürlemek gibi yöntemler de kullanılabilir. Probiyotik de çok önemli rol oynar bu gibi durumlarda. Bağırsaktaki faydalı bakteriler ne kadar fazlaysa risk o kadar düşüktür.
Bundan sonrası tamamen sizin titizliğinize kalmış. Kedinin beslenme alanının, mama ve su kaplarının hijyenine maksimum özen gösterirseniz o kediden iyisi yok :)
(Ayrıca sindirim enzimleri düşük pH değerinde daha iyi çalışır, bu yüzden çiğ beslenen kedilerin dışkıları daha konsantre ve kokusuz olur. Daha iyi çalışan sindirim enzimleri besinlerden optimum fayda sağlanmasına yardımcı olur. )
Ayriyetten,evde kedi maması yapımı söz konusu olamaz.Yani raf ömrü,bileşenler,içerik vs.bunların hepsi kendi alanında uzman kişiler ile mümkün olur.Az bir yanlış bile herşeyi altüst eder.Gerekirse kendinizden kısın ama sorumluluğunu aldığınız hayvana sanki ana babanız kardeşiniz sevgiliniz gibi bakın.Acaba üşüyor mu diye evde,üstünü örten adamım.Sizdende aynı hassasiyeti bekliyorum.
Tariflere bakarak kendiniz yapmanız daha güzel tabiki de. Tavuk, kuzu akciğeri vs haşlandıktan sonra, iyi piştiği için parazit yapmaz. Aşılarını da düzenli oluyorsa korkulacak bi şey yok. Kolay gelsin şimdiden
Sizin kendiniz yediğiniz etlerde de bakteri riski var, artı olarak bi eti çok ısıtarak hem zararlı hem yararları, dondurarak da zararlı bakterileri öldürürsünüz. Aslında tartışmaya gerek yok ben size bir link veriyim onu okuyun.
Sadece bu linkte de değil, bunla ilgili bir sürü belgesel vs mevcut.
https://www.suzionline.com/cig-beslenme/kedilerde-cig-beslenmede-zararli-bakteriler/
https://www.suzionline.com/kedi-mamasi/hazir-mamalar-kediler-icin-saglikli-mi/
Bunlar iyi bir araştırmacının yazıları, dilerseniz kendiniz de bu konular üzerine iyi bir araştırma yapabilirsiniz
merhaba. ev yapımı mama doğru yapıldığında harika bir içerik. fakat etlerin taze olması gerekir. daha sonra o etler, sanayi tipi dondurucularda dondurulur ve parazitler öldürülür. buzdolabından bahsetmiyorum burada. daha sonra taurin ve diğer gerekli vitaminler temin edilir. aslında bunları doğru yaptığınızda kuru mamadan pahalıya gelir. vitaminleri alamazsa kedi hastalanır. ayrıca söylenenin aksine, sanayi tipi buzdolabı olmadığında parazit de görülebilir. konu hakkında ciddi araştırmalar yapılması gerekiyor. sadece konu sahibine söylemiyorum bunu. evet kuru mama savaş dönemlerinde yokluktan icat edilmiş bir şey, sağlıklı oluşu tartışılır. fakat taurin dışında gerekli hiçbir vitamin de (nd hariç,onda da 1 ya da 2 tane vardı) bulunmaz kuru mamada.
doğada nasıl oluyor derseniz, kediler taze et yerlerdi. bu yüzden bir sorun çıkmıyordu.
Bu tarz ürünleri kullanmanız güzel ama oranını bilmediğimizden sakıncalı bir durum.Pişirme derecesi vs.gibi ileride parazitden yakınabilirsiniz.Hiç değilse Golosi markasını kullanın,düşük fiyatlı ama bir çok pahalı ürüne göre iyi olan,bir ürün.Ek olarak bu bahsettiğim marka 20 kgsi 300_400 lira ve başarılı.Çok uzun süre gider.Sizin yaptığınız bir ürün ise zahmetli,hasta yapabilir,ileride daha çok masrafa sebebiyet verebilir.Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez mantığı ile en azından Matisse veya Golosi gibi ürünleri almanızı öneririm.Tavuğu esirgerseniz,tıpkı bir kaz gibi tüylerinizi yoluyorlar.Yaşadığım için biliyorum.O yüzden durumunuzu göz önünde bulundurarak,şimdilik bu markaları öneriyorum.
Birçok kedi de evde yapılan mamalar ile ilgili hayvanciklarda sorun çıktığında şahit oldum. Tüy dökülmeleri,böbrek sorunlari ve iç hastalıklar vücutta bazı problemler vs vs. Bu konuyla alakalı yeterli donanıma sahip değilseniz lütfen yorum yapıp yanlış yönlendirme yapmayalım. Internetteki her bilgi doğru değil neyazikki. Ben kızım için elimden gelenin en iyisini yapmaua çalışıyorum lütfen çok yüksek kalitede mama alamasaniz bile mama alın ve veterinere (güvenliğiniz) danışarak iş yapın lütfen.
@Suraemir
Öncelikle tebrikler evde mama yapmaya başlamışsınız...
Kaliteli mamalar yurt dışından geliyor ve haliyle oldukça pahalı da olabiliyorlar. Her zaman ve herkes kedisine en iyi mamayı alacak diye bir şey yok. Maddi durumu olan var, olmayan var. Hazır yaş mamalar çeşitli katkı ve koruyucular içeriyor önermem. En güzeli evde mama yapımı. Sakatatları öneririm hem fiyatları uygun hem de kediniz için ete eş değer. Kedinizin yiyebileceği sebzelerle pişirmenizi öneririm:
bezelye bunlardan biri.konserve bezelye alabilirsiniz veya garnitür.
Pişirdiğiniz bu mamayı zaten birkaç gün zevkle yiyecektir. Diğer günler için kuru mama verebilirsiniz.
Ben de kedilerime hem yaş hem de kuru mama veriyorum.
Arkadaşı yanlış yönlediriyorsunuz,haberiniz olsun.Çiğ beslenme diyorsunuz,o ise durumum olmadığından böyle bir karar almış.Aşı diyorsunuz tırnak içinde,sorusunda durumum yok diyor.Allah aşkına durumu olmayan birinin kedi beslemesini geçtim,hadi ona birşey demiyorum.Bari yanlış yönlendirmeyin.
https://veterinaryrecord.bmj.com/content/182/2/50.full
Bu
https://www.theguardian.com/science/2018/jan/12/scientists-criticise-trend-for-raw-meat-pet-food-after-analysis-finds-pathogens
Ve
https://www.istanbulveterinerhekimleri.com/2018/11/04/kedi-ve-kopekleri-cig-et-ile-besleme-trendi/
Daha çok makale var bu konu hakkındada hepsine bakılmayacağını bildiğimden atma gereği duymadım.Başka kaynaklarda,farklı araştırmalarda mevcut.Bu aynı araştırma,lakin farklı kaynaklardan.
Ben de size bir sürü kaynak sunabilirim, kuru mama insanların belli bir zamanda yokluktan çıkardığı bir ürün sadece.
Doğru bir çiğ beslenme -yüksek soğuklukta buzlukta bekletilmiş, ya da belirli bir sıcaklıkta haşlanmış, hiç bir sorun teşkil etmez.
Hatta sitede çiğ besleyen arkadaşlar vardı yorum yaparlarsa bu duruma çok iyi olur.
Bu şekil beslenme ucuz hatta ve hatta pahalı mamalardan daha sağlıklıdır. Özellikle ucuz mamadan.
@anlamadığınız şey soğuğa dirençli veya sıcağa dirençli bakterileri görmezden gelmeniz.Soğuğa dirençli bir bakteri soğutunca ölmez,sadece inaktif hale gelir.Sıcağa ve soğuğa karşı ayrı ayrı bakteri olduğu gibi,her ikisinede karşı dirençli bakteri var.Yani o işler sandığınız gibi o kadar basit değil.Doğal besliyeceğim diye bakteri yediriyorsunuz.Ama unuttuğunuz doğadaki canlılar taze et,yeni avlanmış et yer.Yani bakteri yuvası değil iken.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor