Kedilere Sebze Nasıl Yedirebilirim?

calymath
calymath

111289 Puan

Anket

saçma buldum.
(6 oy)
neresi saçma! Bilim adamları söylemiş işte.
(6 oy)
Toplam (12 oy)

Kediler bilindiği gibi etoburdurlar fakat bazen kedi çimi, kedi nanesi ve benzeri otları yediğini de biliyoruz.


Sebzeler vitamin ve lif ihtiyacını gidermek için iyi birer besin kaynaklarıdır. Eğer sebzeyi önüne koyarsanız yemeyecektir. Sebzeyi lezzetsiz bulmaktalar. Sebzeyi asla tek başına tüketemezler.


Yapılan araştırmalara göre kedilerin genlerinde meydana gelen bir mutasyon sonucunda tat tomurcuklarının evrildiği sonucuna varılmış. Bu sebepten ötûrü et yediklerinde aldıkları protein, tat duyusunu geçici olarak hissizleştiriyor, bu sayede biraz etin yanında sebze yiyebiliyorlar.


Sonuç olarak kediler sebze de yemeliler. Sebzeyi yiyebilmelerinin yolu ise et ile karıştırîlarak verilmesidir.

24 CEVAP

kayrae
kayrae

11267

Ben ev yapımı çiğ besliyorum. Kediler için sebzelerden mümkün oldukça uzak durulmalıdır. Zaten sebze verildiği zaman dışkıdan anlaşılır gerek olmadığı. Daha kokulu ve hacmi fazla dışkılarlar çünkü. Yalnızca sindirim problemlerinde kısa süreli takviye uygundur. Holistik veterinerler kedi diyetinde sebzeye yaklaşık %5’ten fazla yer olmadığı için şimdilerde sindirim problemlerine balkabağı yerine slippery elm vs. kullanmanın daha doğru olduğunu savunuyor.
Köpekler kediler gibi zorunlu etçil olmadığı için onların diyetinde sebzeye çok çok daha fazla yer vardır.
Kedi için %25 çok çok fazla bir oran. Whole prey düşünün. Yalnızca avın midesindeki sebze ve tahılı tüketebilirler. Bu yüzden whole prey tam ve dengelidir. Zorunlu etçil bir kedinin e vitaminini etten alamayacağını biliyoruz evde hazırlarken whole prey beslemiyorsak kendimiz ekliyoruz. Ama kedi doğasında e vitamininin tek kaynağı avın midesindeki tahıl ve sebzelerdir. Daha fazlasına yer ve luzum yok.
Ev kedilerimizin ihtiyaçlarını düşünürsek cranberry, yabanmersini gibi antioksidan özellikli meyveleri eklemek çok daha mantıklı.

Siyammm
Siyammm

120334

Calymath adındaki konu sahibi bir kaç gündür mantıksız ve polemiğe yol açan başlıklar açıyorsun. Bide yaptığın ankette saçma sapan bişey sen konu açma ,ki kedinin temel besin kaynağı ettir.

lwb
lwb

120847

Brokoli,kabak,maydanoz ve bir kaç sebze barf diyetinin yanında verilir kedilere,köpeklere (oranları var tabi ki)
O yüzden yanlış bir konu değil, sadece ayrıntılı değil.

kayrae
kayrae

11267

Bizde baklava yiyeni bile var. Onların seçimine bırakırsam yandım :D
Fıstıklıyı seviyor çünkü cevizli olsa neyse. Masraflı çocuk :d

kayrae
kayrae

11267

Zaten insanlar et dışında her şeyi yedirirken böyle bir konu açmak neden?
Bunu ciddiye alan kendi yaptığı yaş mamalara da sebzeyi basar şimdi. Zaten sitedeki herkesin kedisinin ana besin kaynağı hazır mamalar, içlerinde ihtiyaçlarından fazla sebze var, ihtiyaçları olan et yok.


Arkadaşlar evde ek gıda olarak yaş mama hazırlarken sebze falan katmayın. Bırakın bari o mamalar biyolojik uygunluğa daha yakın olsun.


Tamamen ev yapımı besleyen bilir zaten kedi sebze ihtiyacı (sindirim açısından) duyuyorsa hangi sebzeden ne kadar katılması gerektiğini.

kayrae
kayrae

11267

Pek paylaşma taraftarı değilim açıkçası. Bizim evde çocuktan çocuğa bile değişiyor malzemeler, oranlar. Açıktan tarif verir gibi yazmak büyük sorumluluk. Ama şöyle söyleyebilirim ki pmr oranlarından çok uzaklaşmadan (kemik/yumurta kabuğu tozu, organ, yürek oranları değişiyor bizde), Dr. Lisa Pierson gibi hekimlerin tariflerindeki takviyelere bağlı kalmaya çalışarak farklı şeyler deniyorum.

BalliBadem
BalliBadem

121963

Evet gerçekten az miktarda sebze ve tahıl iyi oluyor hem kıvamı oturuyor hem sindirimi kolaylaşıyor tabi çok olmamalı az %25 i geçmemeli toplam tahıl ve sebze oranı

behcetaydinelli
behcetaydinelli

106554

Doğru miktarda bazı öğünlerde sebze yemeleri tabi ki de faydalı. Bazı videolarda deliler gibi brokoli yiyen kediler gördüm. Tabi ki her şeyin azı karar çoğu zarar. Belli oranlarda vermek lazım. Bu konunun açılması da farkındalık açısından iyi olmuş ama herkesin kendi bildiği doğru oluyor bazen. Herkes kedisine sebze yedirmek konusunda aynı fikirde olmayabilir. :)

Dedikleri gibi sebze az miktarda olursa faydalı ama kabak gibi lif içeren sindirim düzenleyici sebzeler olmalı, tutup da nişasta oranı çok yüksek olan patates verilmemeli bence. Ki ben çiğ beslenme yapıyor olsaydım sebze vermezdim şimdi evde kendim yaş mama yaparken az miktarda sebze katıyorum çünkü kedim fazla kilolu. Kullandığım sebzeler genellikle kabak, balkabağı bazen brokoli ve havuç oluyor.

lwb
lwb

120847

@kayra
Menünüzü paylaşabilir misiniz acaba?

ZehraBulutt
ZehraBulutt

133325

@lwb ben de suzi'nin blogundaki tarife göre hazırladım bakalım şu an buzluktalar, kuru mama az kaldı bitsin başlayacağız. Çok heyecanlıyım :)

Yalnız bildiğim kadarıyla tahılsız kuru mamaların kalp büyümesine sebep olmasının nedeni içine tahıl yerine bol miktarda patates pancar falan koymaları. Ben de çiğ beslenmeyi en doğru beslenme olarak görüyorum ama masrafları yüzünden okulum bitmeden karşılayamam.

lwb
lwb

120847

Özellikle köpeklerin menüsünde kedilere nazaran daha çok bulunuyor

calymath
calymath

111289

Evet, Ayrıntı vermedim. Diyet konusu iki paragrafla anlatılcak konu değil. Insanların yıllarca araştırma yaptığı bir konu çünkü.

lwb
lwb

120847

@kayrae
Holistik veteriner takip eden biri, çok sevindim

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1886 Görüntüleme
  • 24 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 94.970 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR