Kedim Kaka Yapmayı Beceremiyor

hcerenk
hcerenk

10454 Puan

Merhaba arkadaşlar,
İçinden çıkamadığım ve kafayı yemek üzere olduğum bir sorunla karşı karşıyayım. İki kedimden uzun tüylü olanla kaka konusunda eve geldiği günden beri sorunumuz var. Bazen aceleden mi bilmiyorum işi tam bitmeden fırlayıp çıkıyor, bazen kakası ne zaman yumuşak kıvamda olursa arkasındaki popo tüylerine yapışıyor, az önce de hiç kazmadan yapmaya çalışmış ve sağ arka ayağı kaka içindeydi.
Bunlardan hiçbiri olmazsa da, poposunda kalan minik kaka damlasını da asla temizlemiyor.
Kısırlaştırma ameliyatı sonrasında anestezi etkisinde iken veterinerden tüylerini kısaltmasını rica etmiştim. Biraz rahat nefes almıştık ama tüyler yaklaşık 1 ay olduğu için uzamaya başladı ve aynı sorunlar geri geliyor. Ne zaman yaş mama versem, kakayı yumuşattığı için bu sorunla kalakalıyoruz. Gerçekten çok çaresiz durumdayım. Eve gelince her yeri batmış halde bulduğum çok oldu, bazen akşama kadar işte olduğum için üzerinde kuruyor falan. İnternetten bakıyorum, kediler kaka yapınca temiz kalmak üzere bir biyolojiye sahiplerdir diyor, benimkinde hiç de böyle değil durum.
Gerçekten çok mutsuzum.
Elimden geldiğince ıslak mendille vs temizlemeye çalışıyorum ama bazen (mesela bugünkü gibi) çok kötü durumda olunca batık kısmı yıkamam gerekiyor. Bu da boza ile aramızda bir savaşa dönüştü resmen. Tuvalet sonrası köşe bucak kaçıyor, yıkanacak diye. Ne yapacağımı şaşırdım, uzun tüylü kedilerde poposuna kaka yapışan bir benimki mi anlamadım, tüylü kedi isteyen de çok fazla. Şu an 3.5-4 kilo civarında ve mücadele ederken şimdi bile yoruluyorum. Bu hayvan 2-3 yaşına geldiğinde ne yapacağım ben?
En önemlisi yani bu durumu ne zaman aşacak, aşar mı hiç bilemiyorum.
Oldukça canım sıkılıyor. Delirmek üzereyim.

23 CEVAP

lwb
lwb

120674

Aynen öyle popoda kalma olayını ben de kedim saçımı yediği zaman görüyorum

ZehraBulutt
ZehraBulutt

133322

Bir de açık tuvalet mi deneseniz acaba, ya da tuvaletin yerini değiştirmeyi. Çok zor bir durum gerçekten yerinizde olsam her şeyi denerim. Belki bir faydası olur.


İlgilenirseniz davranış danışmanı bir veteriner var Gökhan Durukan, vetterapist diye instagram hesabı var, belki bir çare bulunur.

Sselin1
Sselin1

122024

Tozdan ve kapali alandan rahatsiz oldugu icin kaciyordur. Acik tuvalette ayni davranisi sergilmez bence. Elinizden geldigi kadar tozsuz ve parfümsüz kum kullanmanizi tavsiye ederim. Yas mama verdiginizde icine biraz pirinc veya patates katabilirsiniz. Ayrica yavru olsa bile kitten yas mama kullanmayin yag orani fazla ise ishal olabilir. Direk balikli yas mama vermek yerine tavuk-balik, sigir et-balik seklinde mamalari tercih ederseniz daha iyi olur.

ZehraBulutt
ZehraBulutt

133322

Popoda kaka kalma olayını bir kez ben de yaşadım, poposunda sallanan kakalar saç tellerine dolandığı için düşememişti makatından, benimki de çok korktu kaçıp her yeri batırdı çok kötü bir tecrübeydi. Normalde de yiyorlar yere düşen saçları görüyorum kakalarında ama o zaman evi süpürmeyi ihmal etmiştim birkaç gün, saçım da çok dökülür benim, fazla yemiş demek ki, ondan sonra süpürge ve malt macunu aksatmıyorum. Acaba sizde de böyle bir durum olabilir mi.


Bir de her tuvalete gittiğinde peşinden gidiyorsanız ondan rahatsız olup hızlıca çıkıp kaçmak da istiyor olabilir. Biliyorum çok zor ama bir süre peşinden gitmeyin tuvaletten çıkınca çaktırmadan kontrol edin bulaşan bir şey var mı diye.


Popodoki tüyleri uyurken siz de kısaltabilirsiniz bir zorluğu yok ve farkediyor gerçekten temizlik açısından


Zaman geçtikçe daha becerikli oluyorlar tuvalet konusunda, düzelir inşallah.

ZehraBulutt
ZehraBulutt

133322

Yeni süpürgenizle cillop yaparsınız artık evi zaten :) saçtansa çözülmüş olur olay.

Ygmurrrrr
Ygmurrrrr

224

Bendede aynı sorun var maalesef kedim uzun tüylü ve tuvaletten çıkınca poposunu temizlemiyor.
Onlar içinde stres olmaya başladı sürekli popolarında kaka kalmışmı diye kontrol ediyorum

hcerenk
hcerenk

10454

Durumu anlayışla karşılayan ve dediklerime inanan herkese teşekkür ederim. Başka kişilerin de benzer durumda kaldığını görmek komik bir tabir olacak ama içimi rahatlattı.
Boza'nın küçük kapasiteli akciğer ve protein sindirimi konusunda biraz başarısız bir karaciğeri var. O yüzden bir seferle bir tatlı kaşığı yaş mamadan fazlasını veremiyorum. Kuru mama değil ama doğrudan protein kaynağı yüklemesinde karaciğer yetemediği için pati ve popo gibi yumuşak dokularında yara oluyor. Veteriner ile konuşup doğrudan protein kaynaklarını kısma yoluna gitmiştik. Her şeyin en iyisini alıp yapabilirim ancak çocuğumun bünyesi çok müsait değil. Yaş mamayı da dün verdim. Bugün malt ve gerçekten çok uslu durdukları için ödül krakeri dışında (vitakraft cat yum) bir şey vermemiştim. Tuvaletine de düzenli çıkar aslında yapamama gibi bir sorunu da yok.
Popoda kıldan dolayı kaka kalma durumunı Şıra'da yaşıyorum. Temizlememi bekliyor. İyi huylu bir kedi. Ama kakası onu kovaladığı zaman o da çok korkuyor. Bozanınki biraz da sindirim sorunu ile alakalı zannedersem. Bunlar az önce çektiğim fotoğraflar. Kum kabının içi ve Kum kabının üst kısmı Sağ arka ayağı ile basmış, ayağı ıslanınca içeride silkelemiş, sonra da her yere sıçramış. Bu sefer yumşaktan öte ishale gider bir kakası olmuş, buna ne sebep oldu onu da bilemiyorum her şeyi normal rutinde olan bir hayvan.


Her şeye de bir kulp bulmak istemem ama mayıs ayından beri beraber yaşadığımız için inanın her türlü alternatifi denedim:
-Açık tuvaletle de denedik, hem daha derin açıklardan almıştım hem de mevcutların üstünü açıp denedik, değişen bir şey olmuyor.
-Tuvaleti kapalı tutup kapılarını kaldırmayı denedik fayda etmedi.
-Parfümlü parfümsüz başka kumlar denedik, fayda etmedi. (hatta gariptir ısrarla soldaki kum kabını kullanıyorlar. İçerisinde vancat var. aşırı tozuyor. biraz eskitsinler 1 ayı dolmadan atmayı planlıyorum ama ısrarla onu kullandıkları için elleyemiyorum. sağda ise ever clean lavantalı ve aro kokusuz kum var. sağdaki kaka soldaki çiş kumu oldu ilginç bir şekilde)
-Şu sadece bir sipariş listem her çeşit denemeye çalışıyorum. ND'nin de tüm yetişkin mamalarını denemişimdir. Mesela evet ND biraz yağlı bir mama yetişkini de kittenı da. Onu yediği zaman ikisinde de kaka yumuşaması fazlaca oluyor.


Davranış danışmanı ile görüşmek isterim, tavsiye için teşekkürler.
Çocuğumu çok seviyorum, fakat beraber geçireceğimiz yıllar çok korkutuyor. Onu da incitmeden ve korkutmadan bu konuya bir çözüm bulabiliriz umarım.

ZehraBulutt
ZehraBulutt

133322

Fotoğrafları gördüm de off Allah sabır versin ya gerçekten işiniz zor. Gelmiş bir de bakıyor yaptığa suça :) Dediğiniz gibi sindirim sorunlarından dolayı böyle demek ki biraz da çünkü normal kıvamlı bir kaka olsa üstüne bassa da bu kadar pislik olmaz. Bir de yapı olarak da gergin ve panik herhalde kediniz o da etkiliyor bence gergin kedilerin her davranışına yansıyor bu halleri. Bence de görüşün bir Gökhan Beyle.

hcerenk
hcerenk

10454

Her şey normal de olsa; Şıra her tuvaletten sonra poposunda kalan damla ya da parçayı mutlaka yalar temizler, ama Boza bunu yapmıyor. Biraz pasaklilik da var ama bunu bak kızım böyle olmaz diye nasil anlatacağım ki...
Daha fazla temizlik yapmaya calisayim o zaman. En azından kakanın normal olduğu durumlardaki kazaları belki azaltmış olurum.
Geldi şimdi sarıldı uyuyor en büyük korkum benden tamamen soğuması ve kaçması. Umarım böyle bir şey olmaz.
İlgilenen herkese teşekkürler.

lwb
lwb

120674

Benim kedim de kısırlaştırmadan sonra poposunu temizlememeye başladı:D
Kalıntılar kalınca kızak hareketiyle atmaya çalışıyor temizlemek yerine. O yüzden gözlemliyorum kendim temizliyorum

bihtercik
bihtercik

115875

makat bölgesindeki tüyleri düzenli olarak dikkatlice kesebilirsiniz.
psikolojik olarak neden kaçtığını anlamaya çalışın.
iki kedi de aynı kum kabını mı kullanıyor bilmiyorum ama eğer öyleyse ayırın belki diğer kedinin kakasından rahatsız oluyordur.

hcerenk
hcerenk

10454

Yok gerçekten abartmıyorum, neden abartayım? Daha önce pek çok kedi baktım ilk defa böyle bir durumla karşılaşıyorum. Poposunda kaka ile fırlıyor dışarıya. İşi bitmeden çıkmaya çalışıyor, arkasında sallanan şeyden korkup her yeri batırıyor.
Kedim 11. ayın içinde.
Annesi 1.5 aydan itibaren bakmayı kestiği için 7 haftalıkken falan sahiplendim. İkisi de aynı annenin çocuğu, aynı derecede bakım aldılar. Kuma alışma konusunda hiç sorun yaşamadık. Yarı bahçe-yarı ev tarzı bir yerde bakıldıkları için kum kullanmayı biliyorlardı.
Yaş mama verince kedi kakası yumuşuyor. Bu her ikisi için de geçerli. Yaş mama vermezsem katı topak, yaş mama olursa sıvı değil yumuşak kıvamda oluyor.
İki tane piyasadaki en büyük kedi tuvaletinden var ve ever clean+az miktarda piyasaki ortalama başka kumlardan karıştırarak tuvalet ortamlarını oluşturuyorum.
Başından beri ND yiyorlar. Yaş mamalar ND ve Schesir.
Kalitesiz bir şey yedirmiyorum, asla ucuz bir şey kullanmıyorum. Bu kaka sebebi ile haftada yarım kutu yaş mamaya indirmek zorunda kaldım yedikleri mamayı.
Sindirimini düzenlesin diye veteriner tavsiyesi ile kefir de veriyorum.
Abartmıyorum gerçekten çıkmazdayım. Perşembe sabah bir baktım poposundan sarkan kakayı yatağa ve halıya silmeye çalışıyor. O kadar büyük parçayı yalayarak temizlemek istemiyor belli ki.
Asla kasıtlı olarak tuvaletini başka yere yapma girişimleri olmadı.

LadyAndCat
LadyAndCat

132391

Hcerenk;
Hepimizin başına gelebilir bunda ne var? Saç çıkabiliyor popolarından benim de başıma gelmişti.
Düzenli temizlikle ve dikkatle önüne geçilir. Fotoğrafları gördüm. Çok cıvık ve koyu. Miniğime kıyamam.
Bence çocukta rahatsız oluyor bu durumdan ama ne yapacağını bilmiyor. Dediniz bazı sorunları var diye sağlık bakımından...
Düzenli kontrol önemli zaten yaptırıyormuşsunuz.
Başka mama deneseniz ???
Umarım çocuğunuz iyileşir.
İshali de geçmiş artık su halinde çocuğunuzun dışkısı :(

LadyAndCat
LadyAndCat

132391

hcerenk;
Allah şifasını versin miniğin.
Benim de bir kızım var kıçını yalamıyor. Hiçbir şekilde yalamıyor.

Gokberk39
Gokberk39

879

Aynı sorundan benim kızımda da oluyor. Uzun tüylü bir kedi Lina. Yaş mamadan da kaynaklanıyordu. Ben zaman aralarını uzattım. O şekilde bir çare buldum :)

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1943 Görüntüleme
  • 23 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80086 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR