Böbrek Hastalığına Yatkın Kediler İçin Mama Önerileriniz Nelerdir?

RumeysaInce
RumeysaInce

5387 Puan

Merhaba. Siyam kedim var ve bu ırklarda böbrek sorunları görülme olasılığı yüksek. Kedimin idrarında kan fark edince yapılan idrar tahlilinde protein yüksek çıkmış. Böbreklerde sorun olabilir diye kan tahlili yapıldı. Ancak kanında bir problem çıkmadı. Bu konuda iyice endişelendiğim için böbrek rahatsızlığına yönelik önleyici bir mama kullanmak istiyorum. Bu konuda bilgisi olanlardan fikir bekliyorum. Teşekkürler

25 CEVAP

Sselin1
Sselin1

122024

Pardon rahatsizlanmadan önce hangi mamayi kullaniyordunuz diye sormak istemistim ? Böbrek rahatsizliklari genetik olmakla birlikte kuru mama kullanimi sonucunda gelişiyor ya da artiyor. Biliyorsunuz böbrekler icin su hayati öneme sahip kuru mama sebebiyle vucut yeterli oranda su ihtiyacini karsilamadigi icin böbrekler de temizlenmiyor ve böbrek tasi olusuyor yine bu taşlar böbrek fonksiyonlarini bozuyor. Yani günlük yarim konserve yaş mama vermeniz ve yeterli oranda su icmesini saglamaniz çok önemli. Hatta yaş mamaya biraz su da katabilirsiniz. Kuru mama olarak protein orani ve mineral orani dusuk mamalar tercih edin. N&d kinoa skin coat serisini tavsiye ederim.

srplzngl
srplzngl

113865

kuru mamayı kesinlikle hayatınızdan çıkartın.
kedinin bol suya ve düşük fosforlu mamalara ihtiyacı var şu anda.


https://catinfo.org/docs/CatFoodProteinFatCarbPhosphorusChart.pdf


bu listenin açıklama kısmından fosfor değerleri hesaplama ve yorumlama konusunda daha çok bilgi edinebilirsiniz.


çok geçmiş olsun.

BalliBadem
BalliBadem

121963

Bol bol yaş mama yemeli en çokda evde yapılanlardan yemeli diye biliyorum

onurtemiz
onurtemiz

116286

En sağlıklı mama bile sorun yaratma ihtimali var çünkü adı üstünde kuru mama. Yaş mama sayısını arttırıp su içme güdüsünü arttırmaya çalışın. Sıvı vitaminler var su içmeyi sağlıyormuş. Ya da macum gibilerin içinde de su bazlı maddeler olduğu için hayvana iyi gelir. Tabi özel mamalar var bunun için onlar da etkili ama onları kullanıyorsunuz diye hasta olmayacak kaidesi malasef yok :-(

RumeysaInce
RumeysaInce

5387

Şuan hills diyet mama veriyorum, üriner sistem için. Bu paketten sonra değiştireceğim mamasını

Sselin1
Sselin1

122024

Eger n&d nin tahilsiz mamasini verdiyseniz protein orani en yüksek mamalardan biri büyük ihtimal fazla gelmiştir. Ya da kediniz yeterli oranda sivi almamistir. Icinde idrar asitlestirici olan mamalarin uzun süreli kullanilmasini tavsiye etmem zaten kediniz sürekli taş olusumu yaşayan bir kedi degil bos yere kullanmayin. Evet n&d urinary receteli mamalar kadar fazla asitleştirici oranina sahip degil uzun süreli kullanilabilir. Ama yine de ihtiyac yoksa kullanmamak daha iyi çunku idrar asitleştiriciler strivut taslarini eritmek icin kullaniliyor ama asidik ortam hem bobrek fonksiyonlarini bozuyor hem de kalsiyum oksalat taslari gibi farkli yapidaki taşlarin olusumuna sebep oluyor ve bu taşlari diyet mama ile de eritemiyorsunuz yani bir tarafi düzeltmek isterken baska bir sorun ortaya cikabilir. Urinary mamalarin ozellilleri düşük protein, düşük mineraller ve idrar asitlestiriciler. Oyuznden bu mamalara yakin ozellikte olan skin coat serisini tavsiye ettim. Düşük protein böbregini yormayacak. Düşük Mineral seviyesi ile de tas olusumunun olusma ihtimalini azaltacaktir. Ama dedigim sürekli kuru mama ile beslenen bir kedi hangi mamayi kullanirsa kullansin böbrek rahatsizligi yasayacaktir. En önemli ilac yaş mama onun icin.

ygiz_mrtt
ygiz_mrtt

11583

Evet bende siyam kedisi sahibiyim ve böbrek hastalığına çok yatkınlar. Kedimin annesinin sahibi uyarmıştı beni yatkın oldukları için 3 paket yaş mamadan az vermeyin ve suyunu içme suyu koyun diye. Şu anda n&d kullanıyorum bende sonrasında RC siamese'a geçeceğim ve nd düşük tahıllı dan devam edeceğim çünkü protein siyam kedilerine fazla geliyor. Şu ana kadar ne yaş mamadan dolayı ishal, ne de kuru mamadan dolayı kabızlık riskine yakalandı. Ki zaten yeterli bakımdan sonra siyam kedileri en sağlıklı kedi oluverir bünyeleri güçlü olsada bazı kalıtsal hastalıklara yenik düşebilirler.
Bunu önlemek için
•Suyu taze tutup kedinin su içmesini sağlaması için su pınarı ürünler öneririm (sade bir görünüme sahip olması önemli kediler ürkebiliyor)
•Yaş mamayı kedinin uzun vaadedeki diyetinde mutlaka kullanın. Zaten kediler doğal yaşamda kuru mama ile beslenmedikleri için daha çok hayvan eti tarzı besine benzeyen ürünlere ihtiyaç duyarlar. Tabi burada marka da önemli schesir gibi (özellikle mamanın içeriklerinde ki protein kısmına dikkat etmelisiniz)
NOT: ek olarak hayvanın protein ihtiyacını hayatından çıkarmamalısınız, her türde bu ırka da protein gerekli ancak sadece fazlasından kaçınmak gerekli normal düzeyde olması da yeterli)

TATA4242
TATA4242

118617

@Senem066 arkadaşımız değerli bilgiler vermiş,mecbur kalındığında bunları yapmak gerekiyor,çok doğru.Böbrek rahatsızlığı geçiren bir insan bile çoğu şeyden vazgeçmek zorunda kalıyor ve kedi insana göre daha dayanıksız bir canlı(bünye yani fizik olarak)bu dönemde hills diyorlarsa hills başka birşey diyorlarsa o,yani kontrol X yada Y kişisiyle değil,uzman veteriner hekimlerce sağlanmalı.Onlar en doğru kararı vericektir.Böbrek rahatsızlığı için kullanılan ilaçlar diğer organlarıda yıpratıyor ve düzenli tahlil ve bakım çok önemli,özellikle su içmesi (ev kedilerin)çok önemli,bu işi ya yaş mama yada su pınarı ile çözmek mümkün,gerekirse sadece yaş mama verin gerçekden,zaten yaş mamaların protein ve yağ oranları yüksek değil,çoğunluk olarak zaten su.İçerik ve mineral olarakda yeterli bir yaş mama işinizi görür.Bu markaları arkadaşlar ve ben daha önce söyledim ama siz ginede veteriner hekimlede detaylı olarak görüşün ve fikir alışverişinde bulunun.

srplzngl
srplzngl

113865

bence böbrek hastalıklarına yatkın kediler de diğer her kedi gibi çiğ ya da az pişmiş, bol etli bir diyet ile beslenmeli.
böbrekleri toksik proteinler yorar, gerçek etteki protein değil. nem açısından zenginliği ve sağlıklı proteinleri yüksek miktarda içerdiği için çiğ beslenme çok güzel bir önlem ya da tedavi yöntemi. hem hayvanın alması gereken proteini kısmamış olursunuz hem de potansiyel bir çok hastalığı önleyebiliyorsunuz.


geleneksel veterinerler prescription diet önerecektir çünkü ellerinin altındaki bütün mamalar toksik protein içeriyor ve aksinden bihaberler. önerdikleri diyetler az proteinli çünkü toksik proteinden başka ihtimal yok kuru mamalarda.
ama holistik bir veteriner hekim bol taze etli, dolayısıyla fazla hayvansal proteinli bir diyet önerecektir. bana bu çok daha mantıklı geliyor.


bir kedi %30 değil, %50 civarı gerçek, hayvansal proteine ihtiyaç duyar. sırf taze etten kaçınıp kuru mamaya sığınmaya çalıştığımızda ister istemez toksik proteinin vücuda daha az girmesini sağlamak zorunda olduğumuz için kediyi %30 proteine mahkum etmiş oluyoruz. bu yüzden science diet olayına inanmayın. en iyi ilaç beslenmedir. kuru ve işlenmiş gıdayla hiçbir hastalık tedavi edilemez, bir süreliğine halının altına süpürülür. bunları ben söylemiyorum, işini en etik biçimde icra eden hekimler söylüyor. illaki hekim kontrolünde olmak istiyorsanız, ki çiğ besleyecek olsanız bile CKD’li kedilerin diyetinde fosfor oranının çok kontrollü olması gerektiği için istemelisiniz, holistik bir hekimle görüşebilirsiniz.

Sselin1
Sselin1

122024

Şuan hangi mamayi kullanıyorsunuz. ?

RumeysaInce
RumeysaInce

5387

@Sselin1 Öncesinde ND mama veriyordum. Farklı çeşitlerini denedim. Kinoa urinary alsam mı diye düşünüyordum. Ama böbrekleri için emin olamadım. Siz neden skin coat çeşidini tavsiye ettiniz?

LadyAndCat
LadyAndCat

132391

Henüz Böbrekleri hasta değil bu yüzden sakın diyetinde proteini azaltmalıyım diye düşünmeyin...
Böbrek hastalığı yok. :))
Yaş mamaya ağırlık verin en güzeli evde hazırladığınız mama olur.
Urinary Care mama başka bir şey.
Dilerseniz Hill’s in Kidney Care’ini kullanabilirsiniz.

TATA4242
TATA4242

118617

Siyam kedisi insanlarca üretilen bir kedi olmadığından,diğer üretilmemiş kedilerdeki hastalıkların çoğu gözükebilir,bu doğal birşeydir,yani siyam kedisi böbrek rahatsızlığına yakalanma oranı diğerleri ile aynıdır.Siyam kedisinin yapısı ile alakalı olarak zaman ile çift görmeye başlayabilir.Solunum sıkıntısı veya karaciğer ile alakalı durumlar görülebilir ama bu ne zaman olur,bilinmez.Siyam kedisi en sağlıklı ırk kedilerden bir tanesi(yani fazla korkmayın)ve ek olarak en sağlıklı kedi, cins kedi değil,melez kedidir.Normalde siyam kedileri çok daha sağlıklılardır (Amerika ve İngilizler sağolsun,Taylanddan götürdükleri kedileri üretim için bozmuşlar,bu arada ek bilgi Tayland eski adı Siyamdır)sakın ola korkmayın,kral ve kraliçe kedisi onlar.Şimdi sorunuza gelirsek en basit cevap olarak;
1-Su pınarı almanız,kedilerde(böbrek rahatsızlıklarının çoğu bu konuyla alakalı
2-Su pınarından içmiyor derseniz,ikinci seçenek sağlıklı (Nd,Schesir)gibi markalar önerimdir.Hatta düzenli olarak diş fırçalarsanız,yaş mama da verebilirsiniz.Ekonomik olarak en ideali mırmır (bu fiyata iyi bir seçenek)bir paket 6_7 tl yani en yarım paket yese günde 105 tl yapar.Her gün bir paket yese ayda iki katı yapar fazla bir rakam değil.

Senem066
Senem066

914

Merhaba öncelikle geçmiş olsun umarım hasta olmazlar zor süreç. Benim kedim açık mama ve kisirlastirma ameliyatında ki kotu ucuz anesteziler yüzünden akut böbrek yetmezliği geçirdi. Bir hafta özel klinikte kaldı ve her gün böbrek ilaçları serumları aldı. Ama orası hem iyileştirdi hem kötüleştirdi. Böbrek hastası tedavisi yaptıkları kediye kan alımında anestezi verdiler. Böbrek hastalığında kullanılmıyor. Ondan beri 7 aydir yaklaşık hills k/d mama kullanıyorum başka bir şey yiyemiyor böbrek icin.. Antibiyotik alımı gibi durum olursa vermekten kaçının zorda kalmadıkça çünkü tetikliyor. Bol su içmesini saglayin. Bizim ki suya deli oluyor. Ve yas mama iyisinden kullanın. Kimileri insan hills sevmez ama benim abim doktora yapıyor hillsten başka hasta kediler gıda takviyesi alamaz. Böbrek rahatsızlığı yatkınlığı varsa bununla takviye alıp bağışıklığı düşmeden koruyabilirsiniz.

Senem066
Senem066

914

Ayrica kanında üre, fosfor, kreatiniya baktırın. Şayet bir şey çıkmadıysa endişelenmeyin.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 4627 Görüntüleme
  • 25 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81301 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR