Bir kaç hafta önce hamster sahipleneceğim için deneyimlilerden bilgi istemiştim, pek cevap veren çıkmadı sanırım site de hamster besleyen pek yok ama nereye yazacağımı bilemedim, Hamsteri dün sahiplendim, 4-5 aylık dişi bir suriye hamsteri. İlk geldiğinden beri kafesi kemiriyor hemde deli gibi. İnternette bir sürü ihtimal yazıyor ben strestten diye düşündüm, onu yalnız bırakıp evine alışmasını bekledim. Kafes çok küçük değil. Boyutunu tam olarak bilmiyorum ama hamsterlar için uygun diye gösterilen kafeslerin boyutunda. Onu aldığım yerde daha küçük cam bir akvaryumda kalıyordu, tel ilk defa gördüğü için mi böyle diye düşündüm. Dişlerini törpülemek istediğini düşündüm, internette herkes diş taşının yüzüne bakmıyor ceviz koyun dedi. koydum bir iki kemirdi daha da dürtmedi. İlk gün hiç doğru düzgün uyumadı, ikinci gün bütün sabah uyudu 6-7 gibi kalktı, kalktığında yaptığı tek şey kemirmek ve tırmanmak. kafesin içerisinde top şeklinde bir çark var, çıkarıp içine koyup gezdirede biliyorsunuz ama bizimki onu da kemirmeye çalışıyor. hatta bazı parçalarını kopardı topun dengesini bozdu. Isırmaya çalışırken döner gibi oluyor sonra topun içinde takla atıyor. Topu çıkarıp içine koymayı denedim hiç hareket etmeden ısırmaya başladı. Onu aldığım yerde kafesinde çark yoktu, bilmediğini düşünüyorum. Ya da topu sevmedi. Ona çok üzülüyorum. Dışarı çıkmak istiyor ama elimde durmak istemiyor atlama peşinde. Isırma huyu yok çok şükür. Yemlerinden sadece yonca peletini sevmiyor. ama yem paketinde en çok o var. sadece o peletten versem yemeye alışır mı? tek tek yem ayıklamak zor geliyor çünkü. Yardım edin onu rahat ettiremiyorum diye çok üzülüyorum, sizce zamanla geçer mi ? yoksa yapmam gereken şeyler mi var?
Ben tel kafesleri hiç bir hayvan için uygun görmüyorum, özellikle böyle egzotik hayvanlar için (kuş,guineapig,hamster vb)
Onun için kesinlikle dediğim yuvalara göz atın, o da istemiyor belli.
Obsesiflik derecesinde kemirmek de hem stres altında olduğunu, bulunduğu ortamı sevmediğini ve psikolojik sıkıntılar yaşadığını da gösterir.
Kafes tarzı değil de daha çok el yapımı bir "yuva"ya geçirmenizi öneririm.Google'a hamster diy cage yazarsanız bununla ilgili bir çok örnek görebilirsiniz.
Meyve ağacından bir dal koparıp verebilirsiniz, böyle doğal kemirme objeleri çook hoşlarına gider, ayrıca hem kemirmek hem oynamak için oyuncakları da oluyor.
Diş sağlığı için de gerekli zaten.
Çarkını ihmal etmeyin, kilo alımına meğilliler.
Dışarı çıkmak için yapıyor. Hiçbir hamster diş törpülemek amacıyla telini kemirmez, tel kemirmek aksine canlarını acıtır. Kafesini sevmemiş ve küçük gelmiş olma ihtimali çok yüksek. Başta masa-yatak gibi yerlerde denetimli gezdirip atlamasına izin vermeden gezdirebilirsiniz. Masalarda gezinirken çevresini de tanıyacaktır. İkinci adım olarak topta gezdirebilirsiniz. Top küçük yerlere girip kendini sıkıştırmasını ve bilmediği bir şeyi kemirmesini engeller. Etrafı tanıyana kadar topla gezmesi de çok önemli. Topu 15 dakikadan fazla kullanmamalısınız, içerisine çişini yapabiliyor. Aynı zamanda bir süre sonra yeterli oksijen de kalamayabiliyor. Topla etrafını tanımasına izin verdikten sonra odada gezmesine izin verebilirsiniz. Yerde kablo vs. olmamalı. Tuvalet, mutfak gibi yerlerden kesinlikle uzak tutulmalıdır. En çok durduğunuz odaya alıştırırsanız sizinle klasik kafes hamsterından daha farklı bir iletişim kurduğuna tanık olabilirsiniz. Her hayvan esarete mahkum olmak istemeyebiliyor bu yüzden kesinlikle denemenizi öneririm :) Benim hamsterım aykırı bir durum olmadığı sürece kafesine istediği zaman girip çıkıyor. Kendi odam dışında bir odaya gitmesi yasak. İstediğinde sevdirmek için yanıma geliyor, bacağıma-omzuma tırmanıyor, beraber oyun oynuyoruz :)
Yani olabildiğince doğal, rahat ve geniş bir yaşam alanı sağlayın onun için
Kediyi kopegi dogal ortmai olmadigi icin evlerde besliyoruz, ama muhabbet kusu bukalemun gibi hayvanlar dogal ortamindan insanlar bakip eglensin beslesin diye kopariliyorlar.
bir hayvanı eğer doğal ortamındaymış gibi besleyip mutlu edemiyorsan o hayvanı hak etmiyorsundur bence ginepig besliyorum bende ve gündüzün dışarıda otluyorlar bahçemizde geceleri kafeslerinde ihtiyaç duydukları sebze meyve ve bitki ihtiyaçlarını karşılıyorum hak ettikleri gibi bakmak çok önemli o zaman daha da mutlu olurlar :=)
Teşekkür ederim cevap için. Sıkıntı böyle devam ederse farklı bir ortam sağlamaktan başka çarem kalmıyor. Meyve dalı önerisini deneyeceğim.
Kemirmesine izin vermemeye çalışıyorum, biraz direniyor sonra vazgeçip başka bir şey ile uğraşıyor, ama çok beklemeden tekrar kemiriyor, kafesi çevirdim yine aynı bana dönük olan yeri kemirdi, bana bir şeyler anlatmaya çalıştığına emin oldum. Kafesi kemirmeyi bıraktığında azcık armut veriyorum, arada bir çıkarıyorum ama çok korkak, hızlı nefes alıp atlamaya çalışıyor, yüksek yerlere de koysam ben tutmasam atlayacak, Benim odam çatı katı, çok küçük ve eşya dolu, benimle kalıyor onu salsam saklanacağı, hatta sıkışacağı, takılacağı yerler var. Bulmam çok zor olur. Kokuyorum salmaya. Topuna koyuyorum arada ama yaptığı tek şey içinden çıkmaya çalışmak, ısırmak, belki alışır öğrenir diye umuyordum ama olmayacak gibi. Teşekkür ederim cevap için.
O zaman en iyisi oldukça büyük bir kafes yapıp birden fazla çark koymanız. Pinterestte çok güzel öneriler bulabilirsiniz. Saklama kabı kullanmamanızı ve birden fazla katlı yapmanızı tavsiye ederim. Bir de bolca girinti çıkıntı yapın böylece sıkılmadan oynayabilir kafesinde. Evde şişme havuz gibi bir şey varsa kafes dışında gezinmesi için alternatif sunabilirsiniz. Şimdilik bu kadarı aklıma geldi :)
hamster kafesini diş kaşıntısından ve kısmende olsa diş kaşıntısından(eğer obeje yoksa) suriye hamstları diğer gonzales tarzı hamstlar gibi kaçmaya ve ısırmaya meyylilli değillerdir benim sevdiğim bir türdür diş kaşıma ihtiyaçları yüksek oranda oluyor ondan tahta vari yada dal parçaları gibi şeyleri mutlaka olmalı ve ayrıca boş zamanlarında onu kafesinden dışarı (ksıltı bölgeede) çıkarabilirsin. Yiyecekleri bir yerle saklayıp zaman geçirebilirsin kafesinde mutlaka mineral taşı kemirme oyuncağı ve hamster çarkı olmalı ve eğer suriye hamsterı besliyorsan minimum 65cm boyunda bir kafes öneririm daha büyükler çünkü
ilk başta iki kere yazmışım sıkıntıdan olucak
Beni de kafese kapatsalar kemirirdim. Size gelene kadar petshoplarda neler yasadigini ve stresini de hayal edin. Akli hisleri olan memeli bir hayvan sonucta, kediden kopekten farki yok
Aldığımda küçük cam bir akvaryumda kötü durumdaydı. Akvaryumdayken sürekli tırmanıp kaçmaya çalışıyordu akvaryum sevmediğini düşümüp kafes aldım. Bu sefer kafesi çıkmak istercesine kemiriyor. Kafesi çevirdiğimde bana dönük olan tarafı kemirmesi dahil aynı şeyleri yaşıyorum. 3 yıla yakın zaman geçmiş ama bir çözüm bulabildin mi çok merak ettim. En kısa sürede top alacağım evin içinde gezinsin. Masada kontrollü bıraktığımda cesur atlayışlar yapıyor sürekli kaçma halinde üzülüyorum bu durumuna
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor