15 Yaşında Kedi

Bcanaydn
Bcanaydn

13838 Puan

Geçenlerde veterinerde karşılaştım 15 yaşındaymış ama kediden asalet akıyor resmen maşallah çok güzeldi orda ki herkes istemsizce saygı duyduk bir anda kediye :) gördüğüm en yaşlı kediydi inşallah sağlıkla bütün kediler o yaşları görür. Veterinerimiz bu yaşları gören fazla değil dedi aşırı derecede üzüntü çöktü sizce?

17 CEVAP

kayrae
kayrae

11267

bir defa bu kuru mama denilen şey biyolojik olarak uygun değil. su desen yok, et desen yok; tahıl var, tahıl olmayanında bolca nişasta var. mısır gluteni gibi saçmalıklara değinmiyorum bile. kedi denilen canlının diyeti %95 et ve kemikten oluşmak zorunda. yediği öğünün en en en az %70’i nem olmak zorunda.

kayrae
kayrae

11267

kader faktörü de var tabii ki ama uzun yaşamın anahtarı beslenme. kedilerin 20-25 hatta 30 yaşına kadar yaşamaları gerektiğini söyleyen hekimler var. ben özellikle kuru mama yedirmedikçe bunun mümkün olduğuna çok fazla inanıyorum.

kayrae
kayrae

11267

bu konuda çok doluyum. yazacak çok şeyim var ama mecalim yok.

kayrae
kayrae

11267

ayrıca kontrolsüz aşılama ve rutin parazit ilaçları da inanılmaz derecede olumsuz etkiliyor. türkiyede aşılar her yıl yapılırken yurt dışında 3 yılda bir tekrar ediliyor. ama insanlar ve hekimler şimdi bu durumu da sorgulamaya başladı. üç yılda bir aşılatmak yerine her yıl titre baktırıp aşıya ihtiyaç olup olmadığını öğrenerek hareket ediyorlar. titre baktıran insanlardan duyduklarım hep ilk aşıların 8-9 sene boyunca koruyuculuk gösterdiği yönünde. aşı çok hayati bir konu. elbette gerekli ama tekrar sıklığı hayvanın ömür uzunluğunu kesinlikle etkiliyor. bunu yalnızca ben söylemiyorum, başta holistik olmak üzere bir çok veteriner hekim bu konunun altını çiziyor.

kayrae
kayrae

11267

sağlıklı yaş almaları da önemli. gördüğüm doğru beslenen kedilerin hepsi ileri yaşlarda olmalarına rağmen canlı ve hareketliydiler. ama bazı kediler var, özellikle ağzına kuru mamadan başka şey değmemiş olanlar, 5-7 yaşlarına kalmadan güçten düşüyorlar, hastalıklar baş gösteriyor. her şey kadere bağlı tabii ki ama hazır mamaların uzun yaşamın en büyük köstekçisi olduğunu düşünüyorum.

kayrae
kayrae

11267

ayrıca farkındayım 30 yaş çok ütopik duyuluyor ama ev yapımı beslenerek 20li yaşları görmüş kedi çok. yabancı forumlarda karşıma çıkıyorlar sürekli.

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Ah şu kuru mama, cahilce alistirdik simdi baska birsey yemiyor.. kac gun ac kalsa et yemeye baslar acaba

kayrae
kayrae

11267

@cagdan


çok uzun bir konu. bir kısmı burada tartışılmıştı: https://sosyal.petlebi.com/soru-cevap/33141-karma-asi


ayrıca bu iki sayfayı da okumak gerek:


https://catinfo.org/vaccines-for-cats-we-need-to-stop-overvaccinating/


https://drdougknueven.com/?page_id=16

kayrae
kayrae

11267

kediler inat ederse açlıktan ölene kadar yemeyi reddedebilir. bu yüzden aç bırakmak kesinlikle çözüm değil. zaten uzun süre boş kalan mideye birden yemek gidince rahatsız ediyor. mesela uzun süre aç bıraktınız, o sizle inatlaştı siz onunla derken yedi. ama o mama midesini rahatsız ederse o rahatsızlık hissini o yiyecekle bağdaştıracağı için bir daha ağzına sürmez. sezgisel yaklaşıyorlar tamamen olaya. mesela onları önceden kusturan şeyleri de uzun süre yemeyi reddediyorlar.

kayrae
kayrae

11267

aç bırakmak yerine o yiyeceği ona sürekli sunmak çok güzel bir yöntem. normal öğününden önce yedirmek istediğiniz şeyden küçük bir parçayı koyabilirsiniz önüne. her seferinde koklayıp gitse bile devam edin onu sunmaya. ama diğer mamayı da yemesine izin verin. aç bırakmadan yani. bu yöntemle 1-1,5 hafta içerisinde yemeye başlayan kediler gördüm.

kayrae
kayrae

11267

aşırı yararlı bir video:


https://youtu.be/sm6CsepYF00

cagdan
cagdan

3497

bu aşı konusunu azıcık daha anlatır mısınız ilk aşımızdan sonra 3 hafta sonra yine aşı sonraki hafta yine karma aşı yok lösemi yok kuduz aşısı..

lwb
lwb

120674

ben raw for usla başlamayı düşünüyorum, başlangıç paketi var, gerekirse aç kalsın redderek, illa ki yicek.

bihtercik
bihtercik

115875

yaş mamayı bile zorla yiyor kızım nasıl alıştırabilirim ki :((

lwb
lwb

120674

Kedimi ıslak mamaya ve evden verilen etlere öyle alıştırmıştım aslında:/ yani inadını çabucak kırabiliyor biraz obur olduğu için. Hala bi yanlış tarafı var mıdır acaba?
Ama dediğiniz gibi onu kusturan besinleri çoğu zaman reddediyor.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 987 Görüntüleme
  • 17 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80264 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR