N&D Mamadan Böbrek Sorunu Yaşayan Var Mı?

gevezeuzayli
gevezeuzayli

1947 Puan

6 aylık erkek yavru kedimizin bir böbreğinde büyüme ve kristallenme varmış. Bize geldiğinden beri -3 aydır- N&D Kitten Tavuklu mama yiyordu. Buna benzer tecrübesi olanlar paylaşabilir mi lütfen ???? Süreç için tavsiyeleriniz var mı?

27 CEVAP

TATA4242
TATA4242

118617

Arkadaşlar kedilerin menüsünde en önemli yeri tutan ,protein ve yağ,karbonhidrat ıvır zıvır değil.Kediniz %80 protein oranlı mama dahi yiyebilir ve böyle bir mama yok.Verdiğiniz mamaların protein oranı genellikle 30 ortalamaya sahip ise burada bir sıkıntı vardır.Yapmanız gereken en az %40 ve üzerini seçmek olmalıdır.Bunun yanında kediniz, yağ yemek zorundadır.Kullandığınız kuru mamada yağ en az % 20 olmalıdır,kedinizin salyasında amilaz enzimi maalesef yok. (insanlarda ve köpeklerde bu enzim mevcut) Bu durumda kedilerinizin karbonhidratları sindirimi gerçekten zorlaşacaktır. Kediler de tüketilen yüksek karbonhidrat miktarı pankreasın daha fazla çalışmasına ve bununla birlikte insülin hormonunun dalgalanmasına neden olacaktır.İdrar yolları,organ fonksiyonlarının bozulmasının nedeni,yüksek karbonhidrat ve az sudan kaynaklıdır.Kedinizin su ihtiyacını,haftada 2-3 kez 1 paket yaş mama ile karşılayamazsınız.Aylık 2 kg mama yiyen bir kedinin,aylık içmesi gereken su ihtiyacı en az 6 lt ve ideal 8 lt.

TATA4242
TATA4242

118617

Tavuk canlı olmadığı sürece içerisinde yeteri kadar su barındırmaz,kuru mamadaki su miktarından pek farklı değildir.Kediler ise su ihtiyacınının çoğunu canlı avdan karşılar.Kedilerin evde su içme oranı çok düşüktür.Kuru mamadan %10 su alır,kendisi ise günlük en fazla yarım bardak su içer.Bu sebeple sorun Nd mamada değil.Evinizde mutlaka su şelalesi olmalı,almazsanız dahi kendiniz yapabilirsiniz,yapmasanız bile günlük ideal şekilde en az 200 gram yaş mama vermelisiniz.Verdiğiniz yaş mamaya göre günlük kuru mama miktarını ayarlamanız gerekir.Ancak bu şartlarda kedinizin su içme oranı 250 mlye ulaşır.

TATA4242
TATA4242

118617

Kedinizin su içme oranını anlamanın en basit yolu,evin 2-3 köşesine su koymanız ve her kaba 1 su bardağı koymanız.Gün içinde 3-4 kez sularını değiştirmeniz ve her değiştirme işlemi sırasında,kabın içindeki suyu,su bardağına aktararak,ne kadar su içtiğini görmelisiniz.24 saatin sonunda bu verileri toplayarak,günlük su tüketimini bulabilirsiniz.

Ayseenur10
Ayseenur10

11841

Bizde nd düşük tahıllı tavuklu narlı mamasını kullanıyorduk, fazla protein içerdiği için idrar kristalleşmesiyle karşılaştık 3-4 kez. Artık o mamayı kullanmıyoruz veterinerinizden uygun mama önermesini isteyebilirsiniz urinary mama verecektir büyük ihtimalle. Fazla proteinden uzak durmanız lazım yoğurt yumurta vermeyin bize öyle söylendi yani. Ayrıca kızılcık suyu çok iyi geliyormuş biopet active biourinamin tableti var kızılcık içeren bundan kullanabilirsiniz, idrar çıkışı olmadığı zaman vermeyin ama

gevezeuzayli
gevezeuzayli

1947

Anlıyorum ancak sürekli etle besleme şansımız yok ve çiğ et için riskli diyor veterinerler. Siz çiğ mi veriyorsunuz?

BalliBadem
BalliBadem

121963

Yaş mamayı evde yapmanızı öneririm hazır olanı arada değişiklik olması için verebilirsiniz

gevezeuzayli
gevezeuzayli

1947

Sanırım erkek kedileri daha fazla etkiliyor. Kısır dişi kedimiz var 4 yaşında, onda şu anlık ve umarım bir sorun yok. Sizin kediniz de erkek mi?

gevezeuzayli
gevezeuzayli

1947

Aşı yaptırmaya götürdüğümde veterinerimiz muayene ederken fark etti. Size tavsiyem düzenli olarak böbrek bölgesini muayene etmesini istemek. Belirti olarak da son zamanlarda normalde daha fazla su içmeye başlamıştı. Ultrason çekildi ve sonuç yazdığım gibi.

gevezeuzayli
gevezeuzayli

1947

İlaç kullanacağız bir süre gözlemlenecek. Sıvıyı bol tükettireceğiz. Mama konusuna da açıklık getirmeye çalışıyorum kendimce. Tedavisi olmayan bir şey olduğunu düşünmüyorum ancak belki de genetik olarak büyüktür böbreği.

Alaracatlover
Alaracatlover

115979

Ben sırf bu yüzden nd ve proplanı karıştırıp veriyorum :) çünkü benim kedim çok protein alınca nefea darlığı yaşıyabiliyor:(

gevezeuzayli
gevezeuzayli

1947

Bunları zamanımda okuduğum için Proplan’dan N&D’ye geçmiştim. Protein ve taurin oranına bakarak. Ama yazdığım üzere böbrekleri sıkıntılı. Böbrek sorunu olan kediler için mama markası tavsiyeniz nedir o halde?

gevezeuzayli
gevezeuzayli

1947

Yani demek istediğim 3 aylıktan itibaren zaten yüksek proteinli mama yiyor. Bol da su tüketiyor. Sulu tavuk yiyor. Yani dediklerinizi yapıyoruz, o zaman neden böyle bir sorunla karşılaştık?

Sorunuzun cevabını bilmiyorum kusura bakmayın ama sormam gerek nasıl belirtileri oldu kendinizde herhangi bir şikayetle mi veterinere götürdünüz böbreğine baktılar nasıl anladınız? Bilgi edinmiş olayım bende yeni kedi sahibi oldum da

BalliBadem
BalliBadem

121963

Kuru mamalar çok pişirildiği için içindeki etin kimyası değişiyor ve bu şekilde sorunlara neden olabiliyor aslında kedinizin proteine değil kuru mamadaki proteine alerjisi var çiğ et böyle bir probleme neden olmaz ne kadar proteinli olursa olsun

gevezeuzayli
gevezeuzayli

1947

Yaş mamaların içindeki kimyasalların çok tehlikeli olduğunu okumuştum. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Bu arada teşekkürler bilgiler için.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1461 Görüntüleme
  • 27 Cevap
  • 9 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79876 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR