Şimdi... Bunu söylediğim için biraz taşlanabilirim ama bence paylaşılması gereken bir bilgi.
On seneyi aşkın süredir kızlarımı en iyi ne şekilde besleyebileceğimi öğrenmek için köpek mamalarını araştırıyorum ve paragöz olmayan, senelerdir çok güvenerek gittiğimiz, artık aile dostumuz olmuş veterinerimizle tartışıyorum. Ayrıca en başından belirteyim ben de an itibariyle Acana ve ND kullanıyorum.
Acana, ND ve Orijen için piyasadaki en kaliteli mamalar diyoruz, bunu söylerken de içerik ve protein oranından yola çıkıyoruz ve haklıyız.
Fakat gözden kaçırdığımız şöyle bir ayrıntı var, bizim evlerimizde baktığımız canlar nesillerdir evde yaşamaya ve çok daha düşük protein oranlarıyla beslenmeye alışmış canlılar. Buna bir de doğada olduğundan çok daha az hareket eklenince bu kadar yüksek protein oranları ilerleyen yaşlarda böbrek ve karaciğer problemlerine neden olabiliyor.
Dolayısıyla hareketsiz hayvanlar için doğru mamalar değiller. Eğer köpeğiniz tüm günü evde geçiriyorsa ya da sadece kısa yürüyüşlere çıkıyorsa bu en iyisi, en kalitelisi dediğimiz mamaların yarardan çok zararı dokunabilir.
Arkadaşlar kulakdan dolma bilgileri paylaşmayın.
1-Kediler yüksek Protein için uygunlardır.
2-Kedilerin karbonhidrat ihtiyacı %5-10 aralığıdır.
3-Yavru kediler için protein en az %50 Ergin kediler için en az %36 oranında olmalıdır.
4-Kediler %80 protein içeren diyetlere karşı adapte olmakda zorluk çekmezler.
5- Kedilerin protein katabolizmasında yüksek miktarda karaciğer enzimine ihtiyaç duymaları da yüksek protein ihtiyacının bir diğer nedeni olarak görülmektedir. Yüksek karaciğer enzimlerine olan ihtiyaç kedilerin düşük diyet proteinin adapte olmalarını güçleştirmektedir. Düşük protein (% 17) beslenen kedilerde düşük proteine adaptasyon güçlüğü yaşanırken yüksek proteine (% 80) adaptasyonda sorun oluşmamaktadır. Doğal ortamda kedi diyetlerinde ortalama protein % 50-60 düzeyindedir. Proteinlerin yapısında bulunan arginin, metiyonin, histidin, fenilalanın, lizin, lösin, isolösin, treonin, triptofan, valin ve taurin kediler için esansiyel aminoasitlerdir. Özellikle bitkisel proteinlerde az miktarda bulunan taurin beslenmede belirleyici olmaktadır. Yemin yapısındaki aminoasitlere duyarlı olan tat alma özellikleri ile kediler protein tüketimini kısmen ayarlayabilmektedirler. Bitkisel yemlerde çok az miktarlarda bulunan taurin hayvansal yem tüketmeyen veya az tüketen kedilerde önemli sağlık problemleri (retinanın dejenarasyonu, görme yetisinin kaybolması, bağışıklık sisteminin çökmesi, gelişmenin gerilemesi, zayıf ve ölü doğan yavru sayısının artması) oluşturmaktadır.
6- Doğada kediler ihtiyaç duydukları enerjinin önemli bir kısmını hayvansal kökenli besin maddelerinden (yağ ve proteinlerden) sağlarken ticari yemlerde ise bu enerji genellikle baklagil, buğdaygil taneleri ve diğer bitkisel ürünlerin yapısında yer alan karbonhidratlardan karşılanmaktadır. Metabolik bir gereklilik olarak kedilerde enerjinin % 50'lik kısmı proteinden sağlanmalıdır. Toplam enerjinin % 35-40'ından daha az bir kısmı hayvansal kökenli yemlerden karşılanması durumunda kedilerde daha fazla enerji ve kuru madde tüketme eğilimi görülmektedir. Bu durum obezitenin temel nedenini oluşturmaktadır. Otçullara oranla kısa bir sindirim sistemine sahip olan kedilerde bitkisel kökenli yemlerin % 5-10'dan fazla olması besin maddelerinin sindirilmeden atılmasına ve sindirim güçlüğüne neden olmaktadır (Zoran 2002; NRC 2011). Kaynağına bakılmaksızın yüksek enerjili yemlerin tüketilmesi durumunda kediler kuru madde tüketimini başarıyla ayarlayamazlar. Uzun süreli yüksek enerjili yemlerin tüketimi hızlı bir canlı ağırlık artışına neden olmaktadır (Hirsch ve ark., 1978; Prola ve ark., 2006). Yemin enerji düzeyinin azaltılması amacıyla diyetin sindirilmeyen karbonhidrat (selüloz vb.) oranının arttırılması yerine su içeriğinin yükseltilmesi, kedilerin hem canlı ağırlıklarını daha kolay kontrol etmelerini sağlar hem de fiziksel aktivitelerini iyileştirir (Morris ve ark., 2006). Aktif evcil kediler için NRC günlük metabolik enerji ihtiyacını 80 kcal/kg, olarak verirken pasif kediler için günlük 50 kcal/kg vücut ağırlığı olarak vermektedir (NRC 1986; Butterwick 2000).
7-Günlük su tüketimi ihtiyacını Kirschvink ve ark., (2005) 4.5 kg ağırlığındaki bir kedinin 240-300ml olarak vermektedir. Baran (Baran 2007) ise su ihtiyacını kilogram canlı ağırlık üzerinden 50-100 ml şeklinde vermektedir. Kedilerde kuru madde tüketimi üzerinde çoğunlukla durmamaktadır.
Kısaca kediler için,bu bilgileri özetlersem,kedilerde protein çok önemli yer tutar.Kediler hepçil değildir ve karbonhidrat onlar için dışdan alınması gereken bir kaynak değildir.Yediklerinden bu küçük miktarı alırlar.Evde yaşayan kediler ile doğal ortamdaki kedilerin gereksinimleri değişmemektedir.Değişen tek şey,yediklerinden aldıkları suyu,kuru mamalardan alamayan kedilerin,bu eksikliğini gidermek için,su şelalesi alınmalı veya yaş mama verilmelidir.Bu sayede su eksikliği ve ileride oluşabilecek hastalıklar önlenmelidir.Diğer bir konu ise kuru gıda evde yaşayan kediye göre verilmelidir.Yani kalorisi dengelenmelidir.Bu ise evde beslenen 5 kilo bir kedide (5X30+70=220) yani mamaya göre bu ayarlanmalıdır.Zaten her mamada bu oran ayarlanmış ve arkasında yemesi gereken günlük miktar verilmiştir.Bunlara dikkat edildiği takdirde kedilerde sağlık problemi gözükmez.Sizlere tavsiyem yukarıda belirtildiği gibi karbonhidrat miktarı yüksek gıdaları kullanmamanız ve su ve enerji yani kalori miktarına dikkat ederek,mamayı oranına göre dengeli vermenizdir.Kısır kedi mamalarına bu zaman kadar karşı olmamın sebeplerinden biride budur.Kısır kedi mamalarındaki tasarım tamamiyle kilo kontrolüne yöneliktir ve kalorisi düşürülmüştür.Ancak bu duruma zıt bir şekilde karbonhidrat miktarı yükselmiş,protein oranı düşürülmüştür.Bu sebeple kuru gıda yemesinde artış ve obeziteye varan sonuçlar görülebilir.Bakıldığında söylendiğinin aksine omega 3 balık yağı düşürülmüş(iştahı kapatır ve doygunluk verip kilo kontrolü sağlar)ve kediler için gereklidir.Taşlaşma karşıtı olduğu söylenmiş ancak çoğu markada Magnezyum Fosfor Kalsiyum seviyeleri,kimi markada aynı,kimi markada ise yakın tutulmuştur.Bu sebeple kısır kedi mamaları taşlaşma önlemez.Zaten taşlaşma önlemek için bu değerlerin azaltılması yeterli değildir.Önemli olan sindirim kolaylığı ve kuru mamaya oranına bağlı,gereken su tüketimidir.Buraya kadar okuyanlara teşekkür ediyorum ve gereken bilgiler için makale paylaşıyorum.
https://www.researchgate.net/publication/301546778_EVCIL_KEDILERIN_BESLENMESI
diğer sorunun altına da yazmıştım YÜKSEK PROTEİN HER ZAMAN İYİ DEĞİLDİR yavru kedi fazla proteinden dolayı bölgesel tüy dökümü yaşadı iyi ki zamanında kestik o mamayı her mama her kedi için iyi değildir bunu unutmayın hassas kedilerin için acana orijen ve nd kullanılamaz şu an para verseniz de yedirmem o markaları kedime
biz fazla protein kaynaklı tüy dökümünü(bağırsak sorunu temelli) 3 4 aylıkken yaşadık şu anda proplan en ideali bence
@Cansumuezza Elbette ki sabah akşam karbonhidratla beslemekten bahsetmiyorum, hareketi kısıtlı hayvanlar için protein oranı daha düşük mamaların tercih edilmesi gerektiğini söylüyorum.
Evet, bu canlılar et obur fakat yüksek protein eğer yakamıyorlarsa et obur hayvanlara da zararlı.
@Cansumuezza Evet, bolca araştırdım. Markasına, ürününe göre kaliteleri değişen tahıl ve karbonhidrat içeren sebzeler ekleniyor ve bu canlarımızın karınlarının yüksek protein oranlarına gerek kalmaksızın tok kalması sağlıyor.
Bu içerikler sindirimi ve yakılması proteinden çok daha kolay içerikler.
Bundan on sene kadar önce Orijen daha Türkiye piyasanı girmeden önce araştırıyordum ben bunları Cansu hanım, o zamanlar tahılsız mama diye bir şey yoktu; şimdi yerin dibine sokulan Proplan ve Hill's markaları deliler gibi öneriliyordu.
Ben hayvanına göre doğru beslenmeyi savunuyorum.
Mesela benim köpeğim günde en az bir saat koştuğu ve hareketli olduğu için ben tahılsız mama vermekte bir sakınca görmüyorum ama hareketsiz bir hayvan olasaydı tercih etmedim.
Kendimizi trendlere kaptırmadan sorumluluğunu aldığımız canlının sağlığı için en iyisini tercih etmeliyiz diyorum.
ya tamam da kedime yüksek protein vermeye devam etseydim hayvanın bağırsakları kullanılmaz olucaktı e hani nerde uzun vade ???????*
köpeğime true instinct tahılsız veriyorum, çok hareketli hiç sorun yaşamadım memnunum. kedime genelde az tahıllı veriyorum, birkaç kez orijen tahılsız kullandım sorun olmadı. tahıla çok gerek olmadığını düşünüyorum
Kesınlıkle söyledıklerınıze katiliyorum,uzun süre proteinli bir mama kullanmak ciddi sorınlara yol açiyor,bunu benm veterinerimde her firsatta söylüyor ve kendisine cok güvenirim,
Siz mamalara veteriner hekimlere bakmayın,bir çok mama markası fakültelere ders veriyor ve üniversitelere bağışta bulunuyor.Bunun yanında devlet desteklerini aldıklarını ve çoğu şeylere göz yumulduğunu söylemek zorundayım.Bu pet sektöründe yılda 2017 yılında 150 milyar dolar dönüyordu,şimdiki rakamları düşünemiyorum.Bu şekilde düşünmenizi tavsiye ediyorum.
Alice yüksek proteinden senin kedin istisna olarak sorun yaşamış ve yaşıyor olabilir bu özel ve nadir durumdur. Herkese sürekli bunu soyleyip yuksek proteinli mamaların kedilere zarar verdiğini ima etmen o kadar saçma ki :Dd
Bu da benim hep kafamda olan bir soru isareti, harfiyen katiliyorum..
Öyle birşey yok maalesef. İyi o halde sindirim sistemleri protein için yaratılmış canlıları evde yasiyorlar diye sabah akşam karbonhidratla besleyelim bu uzun vadede proteinle beslenmelerinden daha zararli bir şey
Heleki kediler zorunlu etciller onlar için soz konusu bile olamaz
Tata yüksek proteinden bağırsak sorunları yaşadık diyorum ne kulaktan dolma bilgisi acaba??
Veteriner olacağım Proplan tavsiye edip yüksek proteini (GERÇEK ET KAYNAKLI DOĞAL PROTEİNİ) kötüleyip para keseceğim para :)
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor