Acana, Orıjen Ve Nd Çatışması

zeynepakar47
zeynepakar47

4099 Puan

Kedim şu anda yavru, erkek. Sürekli marka değiştirmek istemediğim için bir markayı seçip onunla devam etmek istiyorum ancak birkaç ay sonra kısırlaştırılacak. Acana ve orijen hayatın her evresinde kullanılıyor ancak ev kedileri için ağır gelme-alerji yapma sorunlarına yol açıyor yazanları gördüm, kafam karıştı. Her kedi ayrıdır, birine iyi gelen diğerine iyi gelmez evet ama bu mamalar da ucuz mamalar değil neticesinde, şans vermeli miyim? Bu mamaları kullanırken de yaş mama vermeye devam edeceğim -günaşırı- ama macun da vereyim mi?

10 CEVAP

TATA4242
TATA4242

118617

Size şu şekilde söyleyebilirim :
Malt kullanımı olsun veya olmasın,sağlıklı bir kedide midede tüy birikmesi gözükmez ve bu sandıldığı gibi çok çok düşük bir ihtimaldir.Kedilerin yediği tüyler dışkılama ile atılır veya oral yol ile kusma yoluyla atılırlar.Buda genel olarak düşük bir ihtimaldir.Çünkü dışkı yoluyla atılan sağlıklı kedilerde kusma görünmez.Doğada yaşayan kediler,midedeki sindirim için ot yedikleri görülmüştür.Ancak bu durumun asıl sebebi halen bilinmemektedir ve sadece varsayımdır.Kedilerde zararlı olmayan ve sindirimi kolaylaştıran otlar ise,kedi çimi denilen ve arpa,yulaf,çavdar tohumlarının ekilmesi sonrasında çıkan çimlerdir.Bu çimler ise son derece sağlıklıdır.Maltdan çok daha etkili sonuçlar verir.Besin değerleri açısındanda bir çok pet sahibinin yaptığı (teşhis olmadan vitamin kullanmak)davranışlarını,yapmamasına neden olur.Sindirim açısından en kolay sindirilen Çavdardır,ayrıca tok tutma özellikleri mevcuttur.Bunun haricinde özellikle tahıllar hakkında makaleler mevcuttur.Mesela Arpanın kabızlığı çözdüğü,dışkıyı geliştirdiği ve özellikle yulafa göre ;Arpa veya yulaf ile birlikte glikoz tüketen 10 kilolu kadınla yapılan bir çalışmada, hem yulaf hem de arpa kan şekerini ve insülin seviyelerini düşürmüştür. Bununla birlikte, arpa çok daha etkili bulunmuştur. Yulaf % 29 ila % 36’lık azalmaya neden olmuştur ancak arpa % 59 ila % 65 azaltmıştır.
Kısaca toplayacak olursak,tahıl ürünleri dengeli şekilde verilirse,bilimsel çalışmalarda söylediği gibi kanser riskini dahi önemli ölçüde düşürecektir.

Cansumuezza
Cansumuezza

23418

Bulutcemre bana kalirsa çok yanlış yapıyorsunuz. Bende Nd kullanıyorum kızım doğduğundan beri ama maltın yeri ayri. Bunu verdiğinizde kakasindaki tüylerdende anlayabilirsiniz zaten. Bağırsaklarında tüy birikmesi kötü sonuçlara yol açabiliyor maltı kesinlikle gereksiz görmemelisiniz..

TATA4242
TATA4242

118617

Malt yapımında genel itibariyle kullanılan ürünler;
Emülgatör ve parafin kullanılmaktadır.
Parafin Skt süresi,yani en basit anlatım ile raf ömrünü uzatmak için kullanılır.
Parafinin zararları:
Maliyeti ucuz olduğundan dolayı gıda sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır ve birçok zararı da beraberinde getirmektedir.
Cildin kurumasına engel olur ama cildin hava almasını engeller ve cilde zarar verir.
Yutulduğu zaman böbrek ve karaciğere ciddi anlamda zararlar vermektedir.
Emülgatör ;
Emülgatör Nedir? Emülgatörün Zararları Nelerdir?
By TR Akademi Ara 24, 2018 tarihinde düzenlendi


Bir emülgatör (emülsifikatör, emülsifiyer veya emüljen olarak da bilinir) bir emülsiyonu kararlı kılan, genelde sürfaktan özellikli bir maddedir. Gıda emülgatör örnekleri arasında yumurta sarısı (içindeki başlıca emülgatör bileşik lesitindir), bal ve hardaldır (hardal çekirdeğinin kabuğunda bulunan hardalın emülgatör etkisinden sorumludur). Proteinler de daha küçük moleküller de emülgatör etkisi gösterebilirler. Bazı durumlarda Pickering stabilizasyonu denen bir mekanizma ile tanecikler de emülsifikasyona neden olabilirler. Hem mayonez, hem de Holandez sos, yumurta sarısı (lesitin) aracılığıyla stabilize olmuş, su içinde yağ tipi emülsiyonlardır. Deterjanlar bir diğer sürfaktan sınıfıdır ve yağ ile su arasındaki arayüzü stabilize ederler. Temizlik amacıyla yağların sabun tarafından sökülmesi bu prensibe dayalıdır. Eczacılıkta krem ve losyonların hazırlanmasında çeşitli emülgatörler kullanılır. Emülgatör mum, setearil alkol, polisorbat 20, ve setearet 20 bu amaçla yaygın kullanılan emülgatörler arasındadır.


Bazen dahilî fazın kendisi de bir emülgatör olarak etki eder ve bunun sonucu bir nanoemülsiyondur. Dahilî faz nano-boyutlu damlacıklar halinde dış faz içinde dağılır. Bu olgunun iyi bilinen bir örneği anason içeren alkollü bir içkiye (rakı, uzo veya pastis gibi) su katılmasında görülür. Etanolda çözünen anisol bileşikleri suda nano-boyutlu damlacıklar oluştururlar ve suyun içinde emülsiyonlaşırlar. Bu sulanmış içkiler opak ve süt rengi olur.


Emülgatörün Zararları Nelerdir?
Emülgatörün zararlarına geçmeden nasıl bir madde olduğu hakkında kısaca bilgi verelim. Emülgatör, su ve yağ gibi bir birine karışmayan iki maddenin içinde yer alan ve homojen bir görüntü alması sonucunda dışarıdan ek olarak ilave edilen maddelere verilen addır. Kısacası Emülgatör yağı ve suyu seven moleküllerdir.


Genellikle de Emülgatörün kullanım alanı hazır gıdalar olmaktadır. Bu hazır gıdalar da kullanılan Emülgatör, gıdaların iç yapısının güçlenmesinde fayda sağlar. Aynı zamanda bu ürün gıdaların kıvamını arttırdığı gibi mamullere akıcılık ve şekil vermekte yararlıdır. İçerisinde Emülgatör bulunan ürünlerin raf ömrü uzar ve bozulma, küflenme gibi sorunlar oluşmaz.


Vücut yapısı çok hassas olan kişilerde alerjiye yol açabilir.
Nörolojik hastalıklara sebebiyet verebilir.
Aşısı hazır gıda tüketen kişilerde sık görülen obezite sorununa yol açabilir. Özellikle raf ömrünü uzatmak ve gıdalara lezzet vermek için tercih edilen Emülgatör kişilerin sağlık sıkıntısı yaşamasına yol açabilir.
Nefes darlığı ve solum gibi hastalıkların oluşmasına neden olabilir.
Cilt problemlerine ve deri hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Hamile ve yeni doğum yapmış kişilerin içerisinde Emülgatör içeren gıdaları fazla tercih etmemeleri uzmanlar tarafından önerilir.
Çocukların aşırı oranda hazır gıda tüketmeleri sağlıklarına zarar vereceği için ebeveynlerin bu konuda hassas davranmaları gerekiyor. Özellikle içerisinde fazla oranda katkı maddesi bulunan besinler sağlık açısından çok zararlı olmaktadır.
İnsan sağlığını tehdit eden Emülgatör kişilerde sağlık sorunlarına neden olacağı için fazla kullanılmaması veya tükettiğiniz ürünlerin içerisinde yer alamamasına dikkat etmeniz gerekir.
Mide hastalıklarına yol açan bu madde kişilerde bağırsak kanseri gibi riskli hastalıklara neden olabiliyor.
Kişilerin ihtiyacı olan B12 vitamini çok az besinde yer almaktadır. Bu vitaminin yok olmasına neden olan Emülgatör kişilerde vitamin eksikliğine yol açabiliyor.
Kalp damar sertliğine ve tıkanıklığına neden olabiliyor.
Küçük çocukların ve gençlerin çok tükettikleri abur cubur besinlerde Emülgatör fazla oranda yer almaktadır. Çocukların sağlıklarını bozabilecek kapasitede olan bu madde sağlık açısından zararlı olup kişilere hiç bir avantaj sağlamamakta ve negatif olarak etki sağlamakda.


Mama içinde emülgatör olarak kullanılanlar;


Yağ asitleri ve tuzları: Oleik, palmitik ve stearik asit gibi serbest yağ asitlerinin Na, K, Ca, Mg ve Al tuzları, emülgatör ve stabilizör özellik gösterirler.Gıda endüstrisinde kullanım 5 g/kg olarak sınırlandırılmıştır.


Bunlar haricinde kullanılan koruyucu,şeker ve diğer gıda boyası vb.şeylere hiç değinmiyorum.Özellikle belirtmek isterim,maltlar nasıl oluyorda,öyle bir yapıdaki ürün akışkan olması için,emülgatör kullanılmıyor.Bu imkansız birşeydir.Yani yazmaması kullanılmadığı anlamına gelmez ve yasalardaki boşlukları düşünürsek,pek güvenmeyin derim.Dünya çapında bu hep böyledir.

Bulutcemre
Bulutcemre

111956

Ben n&d kullanıyorum. Vitamin ve malta ihtiyacımız olmadığı söylenmişti. Tüy kusmadığı için hiç malt kullanmıyorum ama petlebi
taurinli vitamin hediye etmişti onu aklıma geldikçe sevdiği için azcık veriyorum. Bu mamaları kullanacaksanız bir şeye gerek yok bence tabi özel bir durumu yoksa

Bulutcemre
Bulutcemre

111956

Burada da tüy kusmuyorsa malta gerek yok denmişti .Veterinerimiz de gerek yok demişti. Ama alacağım hemen zararı yok sonuçta. Ilk evladım bazı şeyleri yaşayarak öğreniyoruz. Tavsiyeniz için teşekkürler

blue_hpood
blue_hpood

136605

tek bir markada da kalmanıza gerek yok, örneğin kedinize N&D ve orijen iyi geldiyse dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz.

ecmelsoylu
ecmelsoylu

2185

Talha beye katılıyorum. Mesela kedime katkı maddesi olmayan yaş mamayı verdim sıkıla sıkıla yedi hatta bazı markaları asla yemedi. Katkı maddesi olan yaş mamayı denedim alıştırmak için, anında mideye indirdi. Malt veriyorum gimcat beaphar hepsini bayıla bayıla yiyor bir tüp versek hayır demez. Bence içeriğinde kullanılan zararlı şeyler gizlenmiş ama kullanılmadığını sanmayalım. Malt yerine doğal kullanılabileceğimiz bir şey var mıdır? Veyahut malt yapımı kolay mıdır hiçbir fikrim yok.

Malt macun kullanin. Hangi mama olursa olsun kullanmakta fayda var tüy sindirim rahatligi icin.

Kaliteli mama kullansanız da malt önemli ve yaş mamayı gün aşırı vermenizi doğru bulmuyorum haftada bir ya da iki yeterli olacaktır

freepixel
freepixel

1323

Veteriner fakültesinde hoca bir arkadaşım son dönemde kedilerde aşırı çim tüketimine bağlı mide sorunlarıyla ilgili bulgular geldiğini söyledi(Dünya genelinde). Tüy kusmuyorsa zaten pek gerek görmemişti malt vs.


Ayrıca kusma eylemi kediler için aşırı yorucu bir durum. O yüzden açıkçası midesi pek güçlü olmayan bir kedi için çim yerine malt daha sağlıklı olacaktır, kanımca.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap