4 aylık yavru kedimiz için yaş mama ne sıklıkla ve ne kadar verilmeli?
her gün en en en az bir öğünü yaş mama olmalı. ve hatta mümkünse besin alımının en az %50-60’ı yaş mama olsun. kuru mamalar kronik dehidrasyona sebep olarak bir sürü hastalığa davetiye çıkartıyor.
hayvanın ihtiyacı olan suyu almasını engellemektense üşenmeyip her gün dişlerini fırçalamak çok daha sağlıklı bir adımdır. oranlar yanlış değil ve hatta eksik bile, en az 5 tane vet hekimden %50-60 yaş mama önerisini bizzat duydum. gerekçe ise tabii ki de gerekli su alımı. aksi taktirde çok karşılaşılan üriner sistem ve böbrek hastalıkları iyice tetiklenir
ayrıca temiz içerikli yaş mamaların tüy sağlığı üzerinde hiçbir olumsuz etkisi söz konusu değildir.
Şu kedisinin dişlerini fırçalayabilenleri hayretle okuyorum ve izliyorum :) bizimkileré bırakın fırçayı mama vermek için bile acamazsiniz ağızlarını kendileri istemedikleri sürece :) zorla yapabilirim ama o zamanda kendim üzülüyorum onların ürktüğünü görünce.
Hayır, her gün verilmemeli. Bir de %50-60 denmiş, çok yanlış. Sürekli yaş mama vermek kedinizin kuru mamadan soğumasına sebep olur, yememeye başlar. Kuru mama içerik olarak yaş mamadan çok daha besleyicidir. Bunun haricinde sürekli yaş mama tüketimi diş ve tüy sağlığını da olumsuz etkiler. 2-3 günde bir verebilirsiniz
Normal şartlar altında,kedinizin %10 nem içeren kuru mama yediğini kabul ettiğimizde,günde en az 1 kez yaş mama verilmelidir.Zaten neredeyse her kuru mama markasının,yaş maması mevcuttur ve kuru mamanın yaş mama ile dengeli bir şekilde verilmesini tavsiye ederler.Çoğu popüler markada günlük kuru mama miktarına göre verilmesi tavsiye edilen,yaş mama oranını belirtmiştir.
Makale paylaşmakdan yorulduğum için;
Genel olarak kabul görenler, 4.5 kg ağırlığındaki bir kedinin 240-300ml olarak vermektedir. Baran (Baran 2007) ise su ihtiyacını kilogram canlı ağırlık üzerinden 50-100 ml şeklinde vermektedir. Kedilerde kuru madde tüketimi üzerinde çoğunlukla durmamaktadır.Kuru madde üzerinde duranlar ise,kuru mama miktarına göre en az 3,ideal seviye olarak 4 kat su tüketimi olmasını söylemişlerdir.Bu bakımdan hesaplar isek;
50 gram(günlük)kuru mama yiyen bir kedi için,en az 150 ml,ideal olarak 200 ml yani 1 su bardağı suyu,gün içinde tüketmesi gerekmektedir.Son olarak bana inanın,evinde su şelalesi olmadan,yeteri kadar su içen kediyi pek görmedim.
Yani isterseniz,test edebilirsiniz.Basit bir yöntem ile,çok büyük olmayan su kabına 1 veya 2 bardağı su koyup,günde 4-5 kez değiştirebilir ve her değiştirme işleminde içtiği suyu,ölçmek için,kabdaki suyu su bardağına aktarıp,ne kadar su içtiğini öğrenebilirsiniz.Su şelalesinden bile yeterince su içmedikleri oluyor,onuda incelemek lazım.
Gerçek manada söylüyorum,yaş mamanın tartar yaptığına dair bilimsel veri olmadığı gibi kuru mamanın temizleme işlemi gördüğüne dair net bir bilimsel veri yoktur.
Bilen varsada benimle paylaşsın.Varsa yoksa tartar yapar yok obez yapar.Ya işin kötü yani,her zamanki gibi internette araştırırken, vet.hekimin yaş mama obez yapar sözünü gördüm sjsjjsjs.Şaka mısın sen ya?
Valla ağzı olan konuşuyor.Onun kalori değeri kaç,nem oranı kaç,su nasıl oluyorda kilo yapıyor.
Yanlış anlaşılmasın,isyanım bu tarz hekimleredir.Yani öbür tarafda nasıl hesap verecekler bilmiyorum.
Taaa ne zamandır,dehidre filan diyorum ya,işde aynı o işlem gibi,kediniz susuz kaldıkça,neler olabilir?
Bunları dikkat etmek gerekiyor.
Hayat = Sudur
1 kedi açlığa,1 hafta kadar dayanır ama susuzluğa 3 gün dayanabilir.
Birde merak ettiğim,Serpil hanımı görmüşken sormak istiyorum.
Ben açıkcası aradım ama bulamadım,kesin iyi bakmamışdır.Kısaca herhangi bir çiğ et içindeki su ile,canlı hayvanın içindeki su miktarı aynı mı?
Yani sonuç olarak biri avcı için leş konumunda.
Ben aynı olduğunu düşünmüyorum,ancak ginede öğrenme açlığım ağır basıyor.Çünkü sadece tahminle bu karara varmak yanlış olur.
bahsettiğim veteriner hekimlerin üç tanesi dünya çapında okullardan mezun, ama bu kısma girersem konu çok saçma bir yere gidecek.
zamanında 3 farklı kediyi yaş mama ağırlıklı besledim ve hiçbirisinde kuru mamaya karşı bir isteksizlik gözlemlemedim. bu yüzden bu durum kediden kediye göre değişir. aynı şekilde diş sağlıklarıyla ilgili de hiçbir olumsuzluk yaşanmadı.
yaş mamaların sağlıksız olduğunu ortaya atmak çok manasız. tam ve dengeli yaş mamalar da vardır (#tamvedengeliyaşmamalarvardır :b ) kaliteli bir yaş mama bir kedinin ihtiyaç duyduğu her vitamin ve minerali içerir. hatta kuru mamalardaki gibi bir kedinin tüketmemesi gereken, vücuttaki besin emilimini azaltan “gıdalar” da barındırmadıkları için kediler yaş mamaların içerdikleri tüm vitamin ve minerallerden daha fazla yararlanabilir.
kediler vücutlarının ihtiyaç duydukları suyu yedikleri besinlerden alacak şekilde yaratılmışlardır. ortalama bir yetişkin kedinin günde yaklaşık 236 ml su içmesi gereklidir. bir kedinin 236 ml suyu içebilmek için suya yaklaşık 8000 defa dilini daldırması gerekir ve bu noktada herkes dürüst olmalıdır ki hiçbirimizin kedisi (biz teşvik etsek bile) suya 8000 defa dilini sokup çıkartmaz dolayısıyla uzun vadede biz bu durum bir hastalık olarak patlak verene kadar kedinin kronik dehidrasyon yaşadığını anlayamayız.
bizim diş yapımız kedi gibi zorunlu etçillerden çok daha farklıdır. bizim dişlerimizde tek başına diş fırçasıyla her noktayı temizlemek çok çok zordur fakat kedilerde bu durum böyle değil. biz diş fırçasıyla kedilerin dişlerinin dış yüzeyinin tamamını temizleyebiliyoruz, iç yüzeyler ise kedilerin insan dilinden çok çok daha farklı yaratılmış olan tırtıklı dilleri hallediyor. aynı şekilde kedi diş macunları insan diş macunlarından farklı bir şekilde belirli enzimler içerdikleri için diş yüzeyini çok daha kuvvetli ve farklı bir sistemle temizlerler.
bu yüzden su alımına teşvik etme konusundaki en doğru yöntem yaş mama miktarını artırmaktır. yaş mamalar sağlıksız değildir. kuru mamalardan daha az karbonhidrat ve dolayısıyla daha az şeker içerir. yaş mamalar vitamin ve mineral açısından daha az zengin değildir. tıpkı kuru mamalar gibi aafco değerleri baz alınarak supplemente edilir. yaş mamalar %70-80 su içerir, kuru mamalar ise %9-4. güzel içerikli yaş mamalar vermek ve günlük olarak dişleri fırçalamak kedinizin sağlığını uzun vadede olumsuz değil, olumlu etkiler.
Düzeltiyorum 3 aylık
@tata4242
bu biraz komplike bir soru. her eti bir tutamayız sonuçta. canlı hayvanın kas etinin içerdiği su ile kasaptan alınan kas etinin içerdiği su miktarı aynı olabilir. ama bütün bir avı ve herhangi bir parça eti karşılaştıramayız muhtemelen. çünkü su miktarı organdan organa göre değişir.
ama eğer çiğ beslenme özelinde whole prey düşünürsek muhtemelen ölü bir fare canlı bir fareden daha az su içeriyor olabilir.
yine çiğ beslenme özelinde konuşmam gerekirse ben kedilerimin günlük mamasında püre formunda bir et karışımı olduğu zaman mutlaka ekstra su ilavesi yapıyorum.
@tata4242
bu arada makale işi petlebide yaş :)
burada laf anlatmak için makale yetiştiremiyor insan. bazısı bekliyor ki kendi ismini bile makaleyle kanıtla :)
linkleri copy-paste yapmaktan klavyem ağlamıştı zamanında.
@tata4242
şimdi post mortem değişiklikleri biraz araştırdım internetten. ölümden sonra vücut %10 su kaybediyormuş zaten. kesim anında da kanın %50’si akıtılıyormuş, gerisi de hayati organlarda kalıyormuş.
bu yüzden canlı prey çiğ etten daha fazla su içerir diyebiliriz. öğünlere ekstra su eklemem yerinde bir hareketmiş.
@srplzngl
Her söylediğinize katılıyorum,sorumu cevapladığınız için teşekkürler.
Haftada 1-2 kez uygun olur :)
Ben de sizin aksinize 3 veterinerden de aralıklı olarak vermenin daha iyi olacağı, her gün vermenin sıkıntılara ve kuru mamadan vazgeçmeye neden olacağını öğrendim. %50,%60 çok ciddi oranlar. O zaman size kalırsa 30 gram kadar kuru mama yemesi normal? Dişler fırçalanmalı ama biz insanlar da dişlerimizi fırçalamamıza rağmen zararlı şeyler tükettiğimizde dişlerimizin zarar görmesine engel olamıyoruz. En sağlıklı yaş mamanın içeriği bile kuru mamadan daha zayıf. Sıvı tüketimini artırıcam diye gerekli vitamin ve minerallerden uzak kalmasını tercih etmek yanlış. Eğer azsa benim yaptığım gibi sık sık elinizde götürüp içmesini sağlayın veya şelale şeklinde su kaplarından alın böylece zaten su tüketimi artacaktır. İlla yaş mamaya gerek yok.
Şimdi mesaim başladı ama siz ginede müsaitseniz yazın,makale olursa ne güzel olur :D
İş dönüşü okurum :)
Teşekkürler...
Herkes farklı bir ağızdan konuşmuş gibi olacak şimdi de haftada yaş mama maximum 3-4 kere verilmeli. Yaş mama yiyen kediler zaten diğer kedilerden daha az su içiyor yaş mamadan da su ihtiyacını karşıladıkları için ama her zaman suyu taze olarak alması daha faydalı. Ayrıca kedileriniz su içmiyorsa bunun nedeni ya suyun tadını beğenmemiştir ya alkali su kullanıyorsunuzdur ya da su çok serttir. Suyu yeterince filtrelerseniz ve sık sık değiştirirseniz gayet de içiyorlar.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor