Yavru Kedi Sahiplenecek Birine Önerileriniz

iidyl
iidyl

116641 Puan

tecrübeli ve yardımsever arkadaşlara ihtiyacımız var :)
size zahmet ben ve araştıran diğer arkadaşlara kuru/yaş mama ve kum gibi ihtiyaçlar için öneride bulunur musunuz? ne sıklıkla ne kadar verilmesini önerirsiniz?
düşebileceğimiz potansiyel hatalar ve yapmamız/yapmamamız gerekenleri özetler misiniz?
çevremde kedi sahibi olan hiç kimse yok ve hiçbir araştırma tecrübenin önüne geçemiyor tabii ki.
tecrübeli birilerinden yardım almak en doğrusu sanırım. bu sorunun altında yardımcı olmak isteyen koca yürekli insanlarla buluşmayı ümit ediyorum. teşekkürler şimdiden :))


yardım eden etmeyen herkesin bayramını kutluyorum bu arada, çokça sevgi..

28 CEVAP

Kedimiriltisi
Kedimiriltisi

13523

Kesinlikle elinizi ayağınızı ısırmasına izin vermeyin. Bu cok onemli. Gerisi hallolur ama Bunu aliskanlik haline getirirse surekli yapiyor.

Oske22
Oske22

14228

Benimde kimse yoktu etrafımda araştırarak öğrendim her şeyi. Öncelikle bütçenize uygun zararsız bir mama alın ve bir de yaş mama. Yaş mamayı haftada 1 veya 2 kere verebilirsiniz. Onun haricinde veteriner önerisiyle haşlanmış yumurta, et, peynir veriyorum arada. Kesinlikle sosis, salam, sucuk benzeri bir sey vermeyin. Onlar zararlı. Benim kedimde alerji yapmıştı. Veteriner de önermiyor zaten. Kum bence hic farketmez, bütçenize uygun hangisi varsa onu kullanın. Kimisi tozutmayan istiyor, kimisi kokulu vs. Ben bebek pudrali kullanıyorum guzel kokuyor cok da toz yapmıyor. Kendinizi deneyerek bunu öğrenebilirsiniz zamanla anca. Kedi egitmek kopeklere nazaran daha zor. Öncelikle kesinlikle bağırmayin vurmayın kızmayın. O da bir bebek buyuyene kadar isirma tirmalama huyları oluyor. Bunu aliskanlik haline getirmemesi sizin elinizde. Elinizle oynatmayin. Oyuncaklar alin veya bir ip bile yeterli oynaması icin

Kaliteli bir kuru mama kullanmak gerek. Kalitesiz kullanirsaniz mamadan kistiginiz paranin 10 katini veterinere hastaliktan ödersiniz. Hem kedi aci cekmis olur bunu kimse istemez. Yas mama da kaliteli kullanilmali ve HER GÜN kullanilmali. Eğer hazir almayip evde yaparsaniz daha iyi olur. Evde hergun yapmak mumkun olmayabilir. Haftada 4 kez evde yapip 3 kez hazir alarak tamamlayanilirsiniz. Kediler su ihtiyacini buradan karsiliyor haftada 1+2 cok az bir miktar. Hergun verme sebebimiz bobrek hastaliklarini onlemek. Dislerin de verilen yas mama sıklığında fircalanmasi. Yani 2 gunde bir veya hergun fircalayin. Kum olarak tozutmayan bir kum kullanin. Pelet kumlar kediler icin daha saglikli bebeklikten alistirirsaniz cok iyi olur filtre kismina pelet yazip detaylari ogrenebilirsiniz.

Siyammm
Siyammm

120334

Ha bide içeriğini haketmeyen fiyatlarda olup hayvan deneyi yapıyor diye her yerde bagırmama rağmen hala sitede önerilen şu mamaları alma .
Whiskas(market maması zaten çok kötü) , proplan(içeriği rezalet diyemem ama bağımlılık yapıcı madde içeriyormuş) .,royalcanin(kötü ve pahalï) ,hill's ( içeriğinde kötü), Felix aklıma gelenler.
Bunları hepsi hayvan deneyi yapıyor bunu bile bile kullanan hayvansever değildir .
BUNLAR ACANA KADAR ETTE İÇERSE ALMAYIN O HAYVANLARA YAPILANLARA RAĞMEN KULLANMAYIN

ceydacorek
ceydacorek

3969

Ben de yeni sahiplendim 5 gün falan oluyor ilk başta bi kaç gün odadan çıkmaz korkar demişlerdi bizimki ikinci gün evi talan etti ordan oraya koşuyor çok hareketli yorulunca da uyuyor hemen çok uyuyor hasta mi diye bende endişelenmiştim baya yorumlardan gördüğüm kadarıyla normal bi durummuş rahatladım. Eve alışması için onu zorlamayın kendisi gezip öğrenecektir benim de annem mutfağa girmeyi yasakladı ama kapıyı açık görünce koşa koşa giriyor yaramaz henüz öğrenemedi. Çok meraklılar erişebilecekleri yerlerde tehlikeli aletler falan bırakmayın her şeyi koklamak istiyorlar. Tuvalet eğitimi varsa hiç korkmayın benimkine bi kere gösterdim kumunu ikincide kendi gitti yaptı. Ayrıca bol bol oyun oynayın sevin size alışması ne kadar ilgilendiğinize bağlı. Hayırlı olsun şimdiden sağlıkla büyüsün

Oske22
Oske22

14228

Benimki tezgaha çıkıyordu sürekli ve yemek yerken masaya zipliyordu. Her yaptığında hayır diyorum ciddi bir sesle ve indiriyorum. Zaten zamanla o da alıştı artik çıkmıyor. Ama bağırmak vurmak yok kesinlikle. Aklima şimdilik bunlar geldi. Merak ettikleriniz sorabilirsiniz başka.

venniee
venniee

14368

Ya bende yeni shaiplendim daha 1 ay olmadı ama şuana kadar öğrendiğim şeyler şunlar; İlk önce sorumluluğu çok fazla her sabah kum temizliyorum günde 2-3 kere temiz su koyuyorum. Yavru olduğu için mama kabının boş kalmaması gerekiyormuş biz ilk hafta periyodik olarak veriyoduk, bu hataya düşmüştük ve kilo vermişti sonrada öğrendik ki yanlış yapmışız:( Daha sonra yavru olduğu için aşşşırı enerjikler sabah veya gece farketmezsizin delirip evde koşturuyolarmış dkdkdlsl ayrıca aşırı uyuyolar. İlk başta çok uyuyor hasta mı diye düşünmüştük ama gelişmeleri için uyumaları gerekiyormuş. Her yere giriyor her şeyi merak ediyolar aşırı sabırlı olmanız gerekiyor. 1 tık daha kontrollü olmalısınız. Çünkü siz farketmeden bir yere girer ve orda sıkışır kalır... Mama olarak ben Royal Canin kullanıyorum ama hem pahalı hem içeriği kötüymüş:( Kum olarak bentysandy kullanıyorum çok memnunum bakabilirsiniz o kuma.Ayrıca her kedinin karakteri bir değil mesela bizimki hem inatçı hemde agresif biraz ama karşı komşumuzun kedisi tam tersi yumuş yumuşşş skskskks. Son olarak sahiplendiğiniz ay veterinere yüklü bir para bırakıyorusunuz. Aşıları çok fazla biz her perşembe aşıya gidiyoruz bunlar Karma1ve 2, Lösemi 1 ve 2, iç dış parazit. 6 ay sonra kuduz oluyor ve iç-dış parazit 2 ayda bir olmaya başlıyor:( Şuan aklıma gelenler ve öğrendiklerim bunlar. Bir de küçükken hayır gibi komutları öğretmeye çalışın bağırmadan ve kızmadan. Ne kadar öğrenir bilmem ama. Bir de ona ait bir alan oluşturmayı unutmayın. Odanızın bir bölümünü falan. Tırmalama tahtasını asla ihmal etmeyin mutlaka evinizde bir tane olmalı. Bol bol oyuncakları olsun ki sıkıldıkça değiştirin.

radagast
radagast

1154

ayrıca, eğer kediniz balkon/pencere gibi yerlerden düşecek kadar yüksek biryerde yaşayacak ise lütfen hem balkona hem de pencerelere file taktırın. bu çok önemsenmeyen fakat en önemli konulardan kesinlikle bir tanesi.

Iltu
Iltu

680

Kesinlikle defalarca düşünün çünkü herşeyden önce epeyi fedakarlık yapmanız gerekiyor ve o minik sizinle uzun süre yaşayacak sıkılmayacaksınız onunla ilgilenmekten mesela uykusuna düşkün biri olarak kedim için sabah 6 da kalkmaya başladım :)

Siyammm
Siyammm

120334

Yaş mama : bonacibo , schesir , mırmır ,natuera.
Mama ; Nd , mystic , öğrenciyseniz matisse alın. Mystic daha ucuz fakat güvenmiyor pek çok kişi fiyatïndan dolayı
Kum; vancat
Kedi yatağı fln almayın .yatmıyorlar hem zaten yüksekte yatmayı yeglerler bence en iyisi birlikte yatmak .
El ayak oynatmayın pişman olursunuz .
Evi kademe kademe açın .
Kum ,mama ve suya yakın olmasın.
Baştan tırmalama tahtasını öğretin .
Sınırsız sevgi verin!

iidyl
iidyl

116641

öncelikle hepinize çok ama çok teşekkür ederim, geç gördüm çoğunuzun cevabını kusura bakmayın. mama olarak alışana kadar proplan, hill’s, fitmin purity ve n&d markalarını sırayla deneyip en sevdiğini kullanmak istiyorum. umarım iyi markalardır. görüşlerinizi yazarsanız sevinirim. en iyileri bildiğim kadar n&d ama sevmeme ihtimali de olduğu için her şeyi göze almam gerek. yaş mama olarak altılı gourmet aldım umarım beğenir. tırmalama tahtamız, kapalı tuvaletimiz, kumumuz hazır ama kum pet shoptan alınan my cat nova diye bir markanın. emin değilim güzel olup olmadığından o yüzden yedekte marka seçeneklerim olsun istedim teşekkür ederim hepinize tekrardan. mama kabını plastik almıştık fakat kullanma demişsiniz, hemen evden metal veya cam bir kapla değiştireceğim. çok tüylü bir cins olduğu için furminator de şarttı. onu da aldık. oyuncakları da var şu an. kız kardeşim uyku arkadaşını kedinin yatağına koymuş gece gelince orada uyur yalnız hissetmez diye. paspas sipariş edeceğim internetten, çoğu kişi kurtarıcı demiş umarım siz de öyle düşünüyorsunuzdur. yaş mamayı her gün azar azar mı vermeliyim yoksa haftada birkaç gün mü? kürek olarak tuvaletin yanında verilen kürek beni idare eder mi? hatay çok sıcak suyunu dışarıdan mı vereyim yoksa soğuk suyla karıştırayım mı? evin birkaç odasına girmesini yasaklamamız (annem misafir odası ve mutfağa girmesini istemiyor da :/) kedi için sorun çıkarır mı? bunun gibi birçok sorum var teşekkür ederim cevaplayan olursa şimdiden :))

Ciddi bir fedakarlık gerekiyor. Bebekken sağınızda solunuzda yatıyor, ben hep tetikteydin yatakta dönerken bile. Siz yürürken ayağınıza da dolaşabilir.


Düzenli olarak veterinere götürmeye hazır olun. 3 ayda bir gidiyorum.


Besleyici iyi mama alın. Hayvancağız neredeyse tüm ihtiyaçlarını o mamadan karşılayacak.


Ona vakit ayırmaya hazır olun. Gece gelip sizi yalayacak, sevmenizi isteyecek. Ayrıca tuvaletini vb. ortamlarını sık sık temizleyin.


Tırmalama tahtası olsun. Yoksa başka şeylerin tırmalanmasına hazır olun. Sonra hayvancağızı suçlayıp suçlayıp tırnaklarına kötü şeyler yapmayın.

Oske22
Oske22

14228

Ben yaş mamayı haftada 2 kez falan veriyorum. Benim kedim suyunu içiyor ama içmeyen kediler icin her gün verenler de var. Bir öğün yaş bir öğün kuru mama verebilirsiniz o zaman. Kürek olarak verilen kürek bence yeterli ben öyle kullanıyorum. Ben normal musluk suyu içiyorum kedime de öyle veriyorum. Sık sık değiştiriyorum suyu özellikle yazın sular ısınıyor içmiyorlar çok. Yasaklama kısmı biraz sıkıntılı. Benim kedim ben tuvalete girince çıkana kadar kapımda miyavliyor mesela. Kapalı kapilardan nefret ediyor. Büyük ihtimalle sürekli girmeyi dener mutfağa. Eger kapı açık duruyorsa sürekli girer tabi sizi hic takmaz bile. Hatta size inatla girer gözünüze baka baka :D ben tuvalete girmesini yasakladim ama inadina giriyor. O konuda cok bir sey yapabileceğinizi sanmıyorum.

hakzombi
hakzombi

1880

Bir aydır kedimle beraberiz 3 aylık oldu ve sahiplenmeden önce bu kadar maddi ve manevi anlamda uğraştıracağını bilmiyordum. İlk olarak gerçekten hazır olmalısın bence uykusuz kalmaya ayrıca mama, kum, tuvalet, tarak ve oyuncak almadan sahiplenme. Veteriner aşı fiyatlarına bir bak (mesela ben öğrenci olduğum için sahiplenmeden önce para biriktirmem gerekti 2 aylık vet aşı masrafı için 500tl koydum kenara) kaliteli mama, tozutmayan kum, yaş mama, aman et de yesin çocuk dedikçe... durumunu bilmiyorum ama masrafların bilincinde olmak önemli. İlk başta panik olursun "ay uyurken seğiriyor" "ay kaşla kulak arasında tüyü mü dökülmüş" "mamayı az mı yiyor?" vs vs bunlar içinde bu siteyi kullan. Aklıma saçma sapan şeyler geliyor ama soru-cevap kısmında benzer bir soru bulup cevabımı alabiliyorum. Şimdiden sorduğuna göre sende benim gibisindir :DD
Mama kum tavsiyesi araştırdıkça buradan çok rahat bulursun. Benim tavsiyem deli gibi oynamaya, tırnaklarını geçirmeye ve ısırmaya meraklı bi çocukla karşılaşacağını bil. Benimki sabahın ilk ışıklarıyla yorganın altına girip ayaklarımı ısırıyordu. Neler çektim de biraz alıştırdım oyuncaklara. Seni ısırmasına asla izin verme hemen kaşlarını çat oyunu kes ve başka bir ısırma oyuncağına yönlendir. Bu sitedeki tecrübelilerden öğrendim bunu bende ileride faydasını görürüm diye düşünüyorum. Şu anki mevsim geçişi, bebeklik tüylerini dökmesi ve yeni mamaya geçmesinden dolayı aşırı tüy döker. Ben her sabah tarıyorum ama günde iki keze de çıkarabilirim bunu. Tırnaklama sorununu daaa veterinerde kestirerek biraz rahatladık feci acıtıyordu çocuk. Tuvalet için kapalı tuvalet tercih ettim tavsiye ederim ve kendi odamda duruyor koku sorunu yaşamadım her gün temizliyorum büyüdükçe daha fazla yapıyor sanırım :D Mamayı taze kalsın diye az az ama sık sık koyarak veriyorum belli günde şu kadar diye bi ölçümüz yok kilosu da gayet iyi. Kuru mama haricinde haftada 2 gün yaş mama, yaş mama vermediğim günler tek öğün olacak şekilde yoğurt, haşlanmış tavuk vs veriyorum. Zararı olmayacak ne varsa çeşit çeşit koymaya çalışıyorum önüne ne koysam yutuyo zaten :D
Çok güzel bir şey bir canla ilgilenmek özellikle bu karantina günlerinde çocuğum gibi oldu umarım sizde çok mutlu olursunuz

Siyammm
Siyammm

120334

İdil hanım yazdıklarımızı okumadınız galiba hills proplan denicem yazmışsınız

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1037 Görüntüleme
  • 28 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79893 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR