Merhaba, babam kedilerin çiğ etle beslenmesi gerektiğini ve sindirim sistemlerinin buna göre özelleştiğini savunuyor. Hatta çok defa tartışmışızdır bu konuda. Son zamanlarda raw beslenme ile ilgili konular daha çok gündeme gelmeye başladı. Ancak çiğ etin parazit yapacağını söylüyor veterinerler. Bu konudaki bilgi ve görüşlerinizi merak ediyorum.
-18 derecede dondurulmuş hiçbir gıdada parazit kalmıyor.Kediler ve köpeklerde B.A.R.F denilen beslenme de var.
bilmem kaç dereceden geçen ısıl işlem görmüş ve hiç bir değeri kalmamış sadece sentetik yolla değerler eklenmiş kuru ve paketlenmiş gıdalardan daha iyi değil mi sizce? artı olarak insan tüketimine uygun olduğu için de sağlıklı.
eti güzel yerden alıp kediye vermeden önce 2-7 gün dondurursanız parazit riski kalmaz.
ve babanız hakli :)
bagisikliginiz inanilmaz dusuk degilse ve yeterince dikkatli olursaniz (mesela kum temizlerken eldiven takmak) basiniza hicbir sey gelmez.
azicik dikkatli olma cabasi gostermek yerine zorunlu etcil hayvanlari o sacma sapan krakerlere mahkum etmek mantikli degil.
Parazit de olur, bakteri de. Üstüne bir de size de bulaşır. Vahşi etoburlarin sindirim sistemleri buna uygundur. Insandan uzak yaşadıkları için de insani enfekte etmezler. Ama evcil hayvanlar için risk alınmamalı. Kedin o parazit ve bakterilerden zarar görmese bile senin zarar görme ihtimalin çok yüksek.
raraco
vahşi etoburlarla evdeki evcil kedinizin sindirim sisteminin arasında hiçbir fark yok.
mide asiti tüketebilecek düzeye geldiğinde düşünmeye gerek bile yok.
insan tüketimine uygun ette kolay kolay parazit olmaz. ayrıca güvenilir mahalle kasabınız vs varsa konuşup etlerin taze geldiği gün alışveriş yapmak güzel olabilir.
eğer kedinin gastrointestinal sistemi sağlıklıysa belli bir sınıra kadar bütün bakteri ve parazitleri tolere edebilir.
bu kedi ister vahşi olsun ister evcil.
Lwb
Sindiriminde fark olmayabilir. Insanlarla ortak yasam alanini paylaşiyorsa, insan icin de saglikli olmali. Onun dışkısını temizliyorsun, oturdugu gezindigi yattiği yerlere temas ediyorsun. Salmonella, brusella gibi insan icin tehlikeli bakterileri, tenya gibi parazitleri evcil hayvanin vasitasiyla kapmayacaģından emin olamazsın. Bazilarıni eti dondurarak yok edersin ama bakteriler için eti pişirmen şart.
Umarım bundan sonra da başınıza birşey gelmez sevgili srplzngl :)
Bu konuda risk alıp almamak kişinin kendisine kalmış. Hem kendinizi hem de hane halkını düşünmek lazım. Benim gibi gebelik plani yapan biri için alınmaması gereken bir risk. Şunu da söylemek istiyorum çiğ etten ziyade canlı avla beslemeyi savunan büyük bir kesim var. Bu daha olması gereken şeymiş gibi de duruyor. Araştırmanızı oneririm sevgili Erencan.
ama sonuçta parazitler dondurunca ölüyor. sağlıklı kediler de zararlı bakterileri tolere edebiliyor.
kasaptan alınan etler taze değil belki ama dondurunca parazit riski kalmadığını düşünürsek kuru/yaş mamalardaki “etlerden” daha güvenilir ve sağlıklılar
https://veterinaryrecord.bmj.com/content/182/2/50
https://www.theguardian.com/science/2018/jan/12/scientists-criticise-trend-for-raw-meat-pet-food-after-analysis-finds-pathogens
Bu linkleri incelemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Çiğ et ile beslenen hayvanların daha parlak tüylere daha sağlıklı dişlere, eti sindirebildiği için daha az dışkılama yaptığı ve daha iyi sindirim sistemine sahip olduğu kanıtlanmış.Fakat bu çiğ et dediğimiz olay kasaptan al gel önüne koy durumu değil.Etin taze olması gerekli ve mutlaka en az -18 derecede donmuş olması gerekli.Açıkcası bunu söylüyorlar hatta bir veteriner hekim mamaların içeriği sağlıksız olduğu için B.A.R.F ın içerine protein destekli çiğ yumurta kırıyor, düzenli iç parazitte sorun olmayacağını savunanlar var.Bende merak ediyorum bu beslenmeyi fakat bir türlü mantığıma oturtamadım bu sebeple kullananların tecrübelerini paylaşmaları bizim için de iyi olur.
kedilerimi çiğ besliyorum, rutin parazit mücadelesi yaptırmıyorum ve düzenli olarak dışkı muayenesi yaptırıyorum. hâlâ başımıza bir şey gelmedi :)
sizin durumunuzda olsam ben de “risk” almazdım muhtemelen :)
fakat kediler için kuru mamalar çiğ etten daha büyük bir risk.
ve bu arada içinde salmonella tespit edilen mamaların %95’i çiğ değil kuru mama. evet piyasada çok daha az çiğ mama markası var ama hesapladığımız zaman yine kuru mamalardaki salmonella vakaları çok daha fazla.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor