Boğma Tasma/Petlebi

Kesten
Kesten

801 Puan

Petlebi gibi hayvan dostu bir sitenin biraz önce dikenli ve dikensiz boğma tasma sattığını gördüm. Eğitim adı altında şartlayıp köpeğinizle ego tatmini mı yapmak istiyorsunuz? Köpeğinizin soluk borusunu zedeleyerek bunu yapabilirsiniz. Haydi siz de dikenli yada dikensiz boğma tasma alın. Durmayın köpeğinizi siz de şartlayın. Dediğiniz her şeyi yapmak zorunda çünkü. Yapmadı mı çekin tasmayı ve ya ölürsün ya dediğimi yaparsın deyin. Hemen şimdi boğma tasma alın.
Köpeğiniz oturmayı bilmiyor mu? Neden ona siz öğretmiyorsunuz?
Boğma tasma yerine çivili sopalarımız da mevcut hemen alın.


Köpeğin sen dediğinde oturmasına, yatmasına, yemesine, yürümesine madem bu kadar ihtiyaç duyacak kadar ilgi meraklısısın köpek değil köle al yanına.
Ve petlebi evet hayalkırıklığı yaşadım. Umarım boğma tasmaları bir an önce kaldırırsınız.


24 CEVAP

Whitedog
Whitedog

2551

boğma tasma kullanmak ne demek? "ben yanımdaki bu köpekle düzgün bir iletişim kuramıyorum. nasıl ödülsüz, cezasız, kızmadan, bağırmadan, üzülmeden ve sağlıklı iletişim kurabilirim bunu araştırmak yerine ona zarar verme yoluyla egomu çook güzel tatmin ediyorum. insanlar uzaktan bakınca yanımda sakin sakin yürüyen, insana köpeğe tepki vermeyen, "otur" deyince oturan, "yat" deyince yatan mükemmel akıllı uslu eğitimli bir köpek görüyorlar." ama bilinçli insanlar senin yanında hem fiziksel hem de zihinsel olarak acılar içinde kıvranan o köpeği görüyor. köpekteki insana börtü böceğe havlama/diş kullanma gibi olayları yapmaya zorlayan da zaten yanındaki o insan. köpek o kadar stres ve sorumluluk altında ki bakıyor sen değişkenlerin saygısızlıklarına tepki vermiyorsun, o kendisi veriyor ve yine bütün sorumluluğu almış oluyor. köpek (ırkı, çene yapısı ne olursa olsun) senin istediğin gibi davransın diye onun elinden köpekliğini alıp zevklerine göre şartlarsan onu eğitmiş değil yalnızca istismar etmiş olursun.

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Tam bir iskence aleti gibi duruyor. Egitim iyi guzel de daha iyi yollari vardir. Kopeklere fisildayan adamin boyle bisey kullandigini gormedim hic

Sebecvt
Sebecvt

7

Çok merak ediyorum bunlar kurt soyundan geliyor patronu olduğunuzu gösterin diyen arkadaş, köpek sürüsü ve köpeklerin doğası hakkında ne kadar bilgi sahibi? Hadi tamam sürü yönetimi hakkında bilginiz yok, köpeği şartlamayla, ödülle sözde "eğittiğinizi" sanıyorsunuz, bunu da bir nebze anlarım her ne kadar yanlış olsa da, ama köpeğe patronluk taslamayı ona fiziksel zararda bulunarak nasıl mantıklı bulabilirsiniz ya, nasıl bir vicdandır bu? Anneniz sizin yanlışlarınızda size fiziksel kalıcı şiddette bulundu mu, bulunsa bu doğru olur muydu? Dikenli, şoklu tasmaları geçtim en zararsız gibi gözüken boğma tasma bile köpeğin gırtlağında kalıcı hasar bırakıyor ve akciğerini zorluyor, hayvan size diyemiyor ki kardeşim ben seni dinliyorum ama nefessizlikten beni öldüreceksin sen benim patronum olduğun için değil yaşama içgüdüm ağır bastığı için "sözünü dinliyorum". Nolur biraz bilinçlenelim, siz hayvana fiziksel, psikolojik şiddette bulunduğunuz sürece onun saldırı içgüdüsünü besliyorsunuz haberiniz yok.

Kesten
Kesten

801

Kurt soyundan gelen hayvanlar kısmı doğru. Varlık bilinci ve aklı olmayan hayvanı eğitemezsin. Aaaa otur dedi oturayım demiyor hayvan o dediğiniz sebepten. Avlanma içgüdülerini harcıyor insan. O eğitim dediğiniz olayın saldırganlıkla uzaktan yakından alakası yok. Alfa teoremi gibi bir yalana kanmışsınız ne yazık. Köpek saldırıları onlara yapılan saygisızlıklar sonucu olur ve bu en son yapmak istedikleri şeydir. Irkın boyu falan fasa fiso albayım.

Kesten
Kesten

801

Yöneticilik de ihaleyle kalır. Bu kafa yapısında olup "ona patronun kim olduğunu şimdi gösterdim" demek sadece bir hayalden ibaret. Ve emin olun ne yapacaklarınız sizden bizden iyi biliyorlar. Ben hiç durup dururken ısıran köpek görmedim. İnsanlar beden dili bilse yada en azından köpekler de canlı diyerek yaklaşsa, yahu napıyorum ben dese dünyada insan ısıran köpek olmazdı. Sen git laps diye bu kurt soyunun özel alanına gir. Hocam git diyen köpeğe sarıl ve ısırınca kötü köpek o. Kafa pırıl pırıl. Velhasıl kelam köpek eğitimi dediğiniz şeyde köpek avlanıyor kendi içinde. Sen hayır deyince şşşt diyip çekince o tasmayı seni anlamıyor. Kendi kafasında yönetici saçma sapan bağıran köpek değil kendisi. Anlıyor diyen çıkmadan la anlasa niye tekrar tekrar yapsın. Eğitim şudur bak Max bu yaptığın hareket yanlış. Lütfen kimseyi ısırma. Otur deyince otur ki insanlar etkilensin. Anlasa köpek bunu yap ama bunu da, boğma tasmayı da anlamıyor. Köpekle köpek olmayı bilmeden hiçbir sorunu çözemezsiniz uyanın.

zibityus
zibityus

11845

kötü bi şey demediğini düşünüyorsun ama kötü bi şey diyorsun be kardeşim. sen o zor köpekleri bana yönlendir merak etme 1 haftada köpekle yaşayan o insanları eğitirim sonra seninde ağzın açık kalır. ne ceza ne ödül ne bir şey kullanıcam sadece o insanlara köpeğe saygı duymayı anlatıcam köpeğin üzerinden sorumluluk almayı anlatıcam. yönetici köpek nasıl olunur onu anlatıcam. bir köpeğin başka bir köpeğe davrandığı gibi nasıl davranmalı onu anlaatıcam.

Kesten
Kesten

801

Köpeklere fısıldayan adam da benzer yöntemler kullanıyor efendim ama kullandığı yöntemler tamamen yanlış. Olayı çok yanlış anlamış bir abi ve bunu dünyaya pazarlamış. Bir şeyi herkes yapıyor diye o şey doğru değildir. Ödülsüz cezasız saygı temelli bir yol mümkün. Köpekle köpek olmak mümkün.

Kesten
Kesten

801

Evet istismar sanırım en doğru tanım burda.

zibityus
zibityus

11845

Bu tasmalar 2. dünya savaşında savaşa giden köpekler için üretilmiştir. o zaman ki eğitmenler(!) bu tasmayı kullanıyordu. savaş bitti eğitmenler bitmedi ve bu yaptıklarını doğru sanarak yaymaya başladırlar. kimse sorgulamadı uzunca bi süre çünkü işe yarıyor gibi görünüyordu. aslında bir şok tasmadan farkı yok tek amaç köpeğe acı vermek. bir rottweiler ile hayatını paylaşan bu tasmayı da zamanında alıp kullanmış biri olarak söylüyorum, bu tamamen gereksiz bir üründür sadece ticari bir amaç taşıdığı için her yerde satılır, bir işe yaradığı yoktur sadece o an yarıyormuş gibi görünür fakat esasında köpekle aranızdaki iletişime balta vurur, saygıya balta vurur, güvene balta vurur, bu da ileride çok daha büyük problemler yaşama ihitmalinizi artırır. Kullandığım zamanlar başka bir yol yok sanıyordum ama varmış ödülsüz cezasız bir yol mümkün. uzun zamandır dostuma sadece saygı duyarak ve onunda saygısını kazanarak en tehlikeli durumlarda ne tepki vereceğimi bildiğim için onu boğmamı gerektirecek bir durum yaşamıyorum. Bunları kullanmayın kullananları uyarın satışı yapan yerleri uyarın ve oralardan alışveriş yapmayın. Yoksa bu barbarca yöntem daha çok devam eder bilgisiz cahil insanlar tarafından normal gibi karşılanıp satın alınır ve kullanılır.

Kesten
Kesten

801

Random kanka iyi güldüm gece gece ben de 7. Yılımdayım memnun oldum. Cahilsin gel otur öğren. İlk olarak sürü psikolojisini laf kalabalığı olarak koymana hiç gerek yoktu çünkü alakası yok boğma tasmayla. İşte cahil olmasan bir saldırı görünce sebebini anlardın. Saldıran köpeğin sebebi vardır. Akılsız canlılar da çok aşağılayıcı. Aklı biz kadar evrimleşmeyince akılsız olmuyor. Ama aklı yok dediğin bir canlıyı eğitmek de apayrı bir kafa. Tebrik ederim seni. Köpekleri "eğitme" adı altında şartlamak zor bir şey değil. 12 yaşındaki kardeşim de yapıyor bu işi. Ben 14 yaşımda yapıyordum. Minnak bir clicker yeterliydi. Boğma tasma kullanmadım o cahil halimle bile. Fiziksel verilen zarar yetmezmiş gibi zihinsel olarak da dengesiz hal alıyor. Yani sen bu işi 4 senedir yapıyorsan yanlış yapılan o 4 seneyi kenara bırak. Ben de senin yaptığın çoğu yanlışı yaptım. Ama gerçekleri görmek için geç değil. Karşındakine saldırmadan önce bir haklı olabilir mi de. Yanlış mı yaptım de. Bana kıl olduysan benden dinleme. Gir kralailesi Instagram veya YouTube yada internet sitesine. İzle ordan boğma tasma videolarını. Birbirimize saldırmaya gerek yok.

zibityus
zibityus

11845

ben eğitmen falan da değilim bu arada. her şeyi kral ailesinden ve de köpeklerden öğrendim.

Kuzucansu44
Kuzucansu44

15870

3 köpeğimde sözümden hiç çıkmaz. Sadece Alex'in yabancılara havlama huyu var. Onun dışında hiçbir olumsuz yönleri yok. Otur dedim mi oturur, sus diyince susar, kalk diyince kalkarlar. Ve bunları öğretmek için bunun gibi vahşice aletler kullanmadım. İlgi, sevgi ve emekle yapılamayacak hiçbirşey yok. Köpeklerimin cinsi rottweiler, golden ve maltese. Ama onlar dışında düzgün bir şekilde eğittiğim birsürü köpek var. Mesela herkes diyor ya pitbull cinsi saldırgandır diye. Birkaç sene önce böyle tasmalar kullanmaya zorlanmış, kimi zaman şiddet görmüş, bazen aç bırakılmış ve sürekli dövüştürülen aşırı saldırgan bir pitbull kurtardım. Eve aldım ve tam 5-6 ay uğraştım. İlk geldiğinde o kadar fazla saldırıyordu ki. Özel kıyafetler giyiyordum yanına girerken. Ama hergün çabaladım, onu sevgiye boğdum ve en sonunda sevecen bir köpek oldu. Şuan da onu çok seven bir ailesi var. Yani köpekleri eğitmek için böyle şeylere gerek yok, sadece biraz sevgi... ❤️

Kesten
Kesten

801

Sevgili arkadaşlar konunun çıkış noktası boğma tasmalar ve kimse kimseyi minnoş sesiyle "eğitmeye" çalışmıyor.
Alfa teoremi zamanında kimse bir şey bilmezken iş gördü belki ama artık sorgulayın biraz. Sen "eğitince" düzelen ve eve gidince dellenen köpek sorunu çoğu kişinin ırktan bağımsız yaşadığı bir şey. Köpeklerin eğitilebilmesi ile şartlanması arasındaki farkı bir anlayalım. Sizlerin çoğunuzun yaptığı şey eğitim değil şartlama. Eğitim insanlarda olur. Hırsızlık kötü dersin bir çocuğa o da sonuçlarını düşünerek hareket eder. Ama köpeklerde böyle bir şey yok. Bir terliği kemiren köpek de sonuçların farkında değil, uyarı ısırığı veren köpek de. Anlatmaya çalıştığım şey otur ses öbeğine köpeği şartlayıp oturtmak eğitim değil. Pavlov Abinin koşullama deneyimden bir farkı yok ve mantık aynı. Sana saygı duyduğundan veya otoriteni kabullendiğinden oturmuyor orda köpek. Köpek avlanıyor orda. Otorite yok baskı yok. Köpek seni köpek olarak görüyor ve hiçbir köpek dengesiz hareketlerle başka bir köpeği baskılayamaz. Köpekten yöneticiliği almazsan her etkiye tepki vermek zorunda hisseder kendini bu yüzden sorunlar ortaya çıkar. Ama yönetici olmakla bu olaylar çok farklı. Saygı duymadan köpeğe o seni hiçbir zaman yöneticisi olarak görmez. Saygılı bir ilişkiye girdikten sonra zaten çoğu sorun kaybolur kendiliğinden. Şartlama eğer sonuç verseydi ben de yedi yıldır köpeklere alfalık taslamaya devam ederdim. Kimi köpek tölere eder kimisi etmez, etmeyen de gözümde kötü köpek olurdu. Kendimde suç aramazdım. Her köpekte istisnasız işe yarayan bu bilgilere de ulaşamazdım. Köpeklere tek kelime etmeden minik bir mimikle bile hayır diyebiliyorum. Köpekçe sağolsun. Ve köpekçe dediğim hayır hiç sekmez. Saygılı köpek arkadaşlarım her seferinde dinler. İster evde yaşayan bir köpek ister özgür sokakta yaşayan bir köpek olsun. Hatayı biraz kendimizde arama zamanı geldi. Yanlış yapmamız çok normal insanız hepimiz.

zibityus
zibityus

11845

baskın olmalarına gerek kalmicak. istersen yönlendirirsin sonucu görürsün.

zibityus
zibityus

11845

köpeklerin seni nasılda yönettiğini farketsen çok gülersin bu söylediklerine :) neyse bir köpek eğitmeni(!) uyguladıkalrının yanlış olduğuna ikna etmek kolay değil. istersen dediğim gibi yapabilirsin. istersen kral köpek ailesine göz atabilirsin, köpek beden dili öğrenebilirsin. gerisi sana kalmış artık. köpek eğitilemez diyoruz halen daha köpek eğitmek için böyle şeylere gerek yok diyosun okumuyosun galiba yazdıklarımı.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2165 Görüntüleme
  • 24 Cevap
  • 9 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81827 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR