Merhaba,10 aylık dişi kısır ve yaramaz (+kıskanç) bir kedi sahibiyim.Bugün dışarıda mama koyarken yanıma bebek bir kedi yanaştı resmen eve alayım diye ayağımın dibinden ayrılmadı.Ne yapacağım konusunda kararsızım yardımlarınız gerek.Alsam Hera ile anlaşabilirler mi ? Tek başıma yaşıyorum ve akşam 8 de işe gitmem gerek.Şimdi alsam akşam ise giderken aklım kalacaktı ama dışarda bıraktığım için bebeyi gene aklım kaldı.Kedim çok kıskanç bir kedi bebeyi alsam sabah ben gelene kadar bir sorun yapar mı bizimki ?
Alıp tepkisine bakmanız en doğrusu illaki hemen alışmayacak ikisi tam alışana kadar işe gittiğinizde ayrı odalara koyarsınız. A
Yavru 1-2 gün ayrı oda da kalsın. Dışarı çıkarmayın. Sonra kedinizin yavrunun olduğu odaya koyup yavruyu evin içinde gezme fırsatı taniyin. Kedinizle tanıştığında ona zarar verecekse kaçma fırsatı olur kendini güvenli bir yer bulabilir. Eğer büyük kediniz yavrunun odasında çok tuşlar vs işiniz zor ama asla pes etmeyin emin olun alışırlar. Daha sonra kapıyı ikisinin de gecemeyeceği sekilde aralayın ve kapının iki tarafına ağırlık koyunki itip acamasinlar. İkisinde birbirlerini görecekleri ama zarar veremeyecekleri mesafede mama verin. Bunu birkaç gün tekrarlayın. Daha sonra yavruyu boca koyup diğer kedinizin yanına götürün. Zaten o zamana kadar kokusunu tanımış olur. Boxun kapısını açın ve ilk basta vurma tıslama yapabilir. Bu yüzden ikisininde tırnakları kesilmiş olsun. Birbirlerine zarar vermesinlr. Birlikte oyun oynatın. En iyisi kedi oltasi hem yavru hem büyük olanında ilgisini ceker. Bunlar biraz uzun sürebilir 1 haftada 3 haftada. Emin olun daha sonra alışırlar. Kanki olurlar.
İkinci kedi alıştırma adımlarını takip edip sabırlı olursanız alışır ve çok da mutlu olur kediniz. İki kedi konfordur rahatlıktır ama adım adım ilerlemek çok önemli. Hemen yanına bırakırsanız tepki gösterir bir süre ayrı bir odada tutmalısınız sonra mama kabı ve eşyalarını değiştirerek birbirlerinin kokusuna alıştırmalısınız.
Alisir ama biraz zaman alabilir, başta siz yokken ayri odaya koyun
Yavruyu alıp evin farklı bi odasını sizin kedinizin giremeyeceği bir odaya koyun. Manasını kumunuda oraya koyun yavru siz yokken orada kalsın. Zaten kokularını alirlar. Eve aldıktan sonra eğer alisamazlarsa yuva bulmaya çalışın. Sokakta kalmasın yavru
Bu iki kediyi tanistirmakla ilgili yabancı kaynaklardan çok araştırdım :d video falanda izledim. Genelde böyle yapıyorlar.
Ben de kedilerimi alıştırırken Ayrı odalarda tuttum ve arada bir eşyalarını değiştirdim. Birkaç gün sonunda da odalarını değiştirdim. Birbirlerinin kokularına alıştırmaya çalıştım. Gidip birini sevdim, sonra gidip diğerini sevdim :) en son karşılaştırdığımda ilk baştaki hiddetli kavgalar gitti yerine oyun kavgaları geldi :) Karşılaştıklarında elinizden geldiği kadar çok müdahale etmemeye çalışın birbirlerine tıslayacaklar ve dövüşecekler tabii ki büyük kavgalara izin vermeyin ama elle ayırmamaya çalışın bi zaman sonra alışacaklardır birbirlerine. Zaman gerekiyor biraz iyi şanslar şimdiden :)
Çok fazla kelime hatası yapmışım tuşlar- tıslar* boca- boxa*
Cevaplarınız için çok teşekkürler.sordugum aslında 2 kediyi birbirine alıştırmaktan ziyade çok evde olmadığım bir süreçte yavruyu eve alırsam evdeki kedimin nasıl bir tepki vereceğinden emin olamamamla alakalı.yani normal şartlarda 2.kediyi alıp uygun şartlarda birbirlerine alıştırma sürecinden ziyade pandemi sonrası tempolu çalıştığım bir dönemde ihtiyaç sahibi bebek bir kedinin evimde olmak istemesi ama vakit olarak şu an buna çok egilememem ama bebeyide dışarda bırakmak istemiyorum
Bir canı kurtarmış olacaksınız öyle düşünün
Dediğim gibi ben almaya eve alırım benim için hiç sorun değil ama kendi kedime güvenemiyorum
Yaramaz bir kedi olduğunu söylemişsiniz. Çok da büyük bir kedi değil zaten. Zamanla alışır ve enerjisini atabileceği bir arkadaşla daha mutlu olur sanki. Diğer yavru annesizse ya da sütten kesilmişse alın derim. Yoğun çalışıyorsanız yaramaz kedinin yaramaz olması için bir sebebi var demektir. Yavru enerjisini attırır ona. Size de eve gelince yorulmuş iki kediyi mıncırmak kalır, yorgunluğunuzu atarsınız.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor