Vegan Mama Konusunda?

Silinen sorum için bir şeyler söyleyeceğim. Öncelikle kimse benim inanç sistemime hakaret etme haddini kendinde bulmasin. Bilgisi olan savunmasını yapar, karşıt bilgiler sunar bende tamam derim. Ben bu konuya tamamıyla hakimim ve eğer bilgisine güvenen insanlar varsa buyursun saygı çevresinde fikirlerimizden yararlanalim. Dün tabiki s.a.l.a.k kelimesini kullanan arkadaşların sitenin seviyesini düşürdüğünü ve soru sormuş olmamın onlara hakaret etme hakkını vermeyeceğini belirterek hakkımı savundum. Zaten insanlar bilgisi var ise konuşur yoksa hakarete başvurur bunu çok iyi biliyorum. Benim hakaret olarak kabul edilen bir kelimem olmadı, olamaz aklım fikrim var düşüncelerimi bu yolla dile getirebilirim. Aydinlatacak ikna edici bir fikriniz varsa aktarabilirsiniz. Bu konu sıklıkla tartışılmakta ve mutlak bir doğru üzerinde uzlaşılmış bir konu değil. Kişiler kendi etik ve diğer kaygı ya da ilkelerine uygun şekilde bilimsel olarak hayvanın "besinsel ihtiyaçlarını aldığından emin olmak şartıyla" vejetaryen ya da vegan besleme yapabilir. Kedilerin ihtiyacı olan besinler %100 şekilde bitkisel kaynaklardan elde edilebilir. Geçmişte B12'nin de hayvansal bir kaynak olduğu zannediliyordu ki bunu halen bu şekilde bilen milyonlarca insan ve hatta hekim var. Fakat bilim sayesinde bunun böyle olmadığını öğreniyoruz. Aynı bilim bize eksiksiz bitkisel bir kedi beslenmesinin de mümkün olduğunu gösteriyor. Zira kedinin ihtiyacı olan şey etin kendisi değil, etin içerdiği mikro düzeydeki besin ögeleridir. Bitkilerle ilgili çok şey bilmeyen insanlık, hayvansalları yüceltirken küçümsedikleri bitkilerle ilgili bilgilere sahip oldukça "vay be" demekten kendisini alamıyor ve "fasulye de kendisini nimetten sayarmış" demekten vazgeçiyor ama devasa boyuttaki hayvancılık sektörünün propagandaları doğrultusunda şartlananlar hariç tabii. Son olarak: Kedinizi de kendinizi de ihmal etmeyin ama 21. yüzyıl bilimi ve seçeneklerine rağmen bir kuzunun canını da kendiniz ve kediniz için almayın.

20 CEVAP

Kediyi doğaya bırakırsan sınırsız ot, meyve vb olursa ve sınırsız et kaynağı olursa ne yer? et. Bitti o zaman maması da et içerikli olur.
İneği koyunu doğaya salarsan sınırsız et ve sınırsız meyve, ot kaynağına sahip olursa hangisini yer? ot. Bitti o zaman maması bitkisel olacak.
Bu pollyanna ayaklarını bırakın büyük ve küçük kediler et yer bunların sindirim sistemi et sindirmek için evrimleşmiş. Et sindirmek için evrimleşen hayvana sen bitkisel besin v-e-r-e-m-e-z-s-i-n

Selinn_Loraa
Selinn_Loraa

105785

Bu soru ne kadar abartıldı ya. Tamam anladım sizi, sürekli aynı konu, sürekli aynı şeyler... Mesela ben farklı farklı sorular sordum. Değişik bilgiler ve öneriler alabilmek için. Siz niye bu soruya taktınız ki? Ayrıca cevabı biliyorsanız ve cevap verenlere itiraz edecekseniz niye sorunuz ki? Kediler sineği, kuşu avlarlar çünkü genetiğin de var. Sonuçta onlar etçil hayvanlar :) bu arada ben size hakaret etmedim ki. Dün sadece bu soruya cevap verecek birşey bulamadım dedim. Tabi bulamazsın aklın yetmez diye cevap vermişsin. Anlamadım ki, size ne salak dedim, ne de kaba konuştum. Bence bu konu artık uzatılmamalı. Çünkü kimsenin kalbinin kırılmasını ve tartışma çıkmasını istemem... İyi günler dilerim, mutlu ve saygılı kalın :)

Bikedi
Bikedi

13753

Sektor hakkinda hakli olabilirsin ki dunyada ilac sektorunden tut bebek mamasi sektorune kadar bir tane bile masum sektor kalmamistir. Fakat kediler ne kadar evcillestirilmis olsalar da avci- etcil hayvanlardir. Yuzyillar once evcillestirdigimiz at, inek gibi hayvanlara nasil et yediremezsek kediyede ot yediremeyiz temel besin olarak. Kaldiki dediginiz gibi vegan bir mama yapilsa icerigindeki protein vb dengesini saglamak icin yine bir dunya kimyasal islemden gececek.

bbeyzvv
bbeyzvv

125968

abi ne alaka ya pfüwflwüfleimdşwmd


zaten çocukların doğalarını elinden aldık bari etini almayalım Allah aşkına

Ares87
Ares87

12250

Madem çok biliyorsun neden buraya soruyorsun

gulsundusmez
gulsundusmez

12392

Haklılık payın var

Avokadomm
Avokadomm

1094

Bu hayvanlar etciller.Vegan bir sekilde beslenmelerinin imkani yok.Hayvana eziyetten baska bir sey olmaz bu.

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Bende vejeteryan im yakin zamanda vegan olacagim. Ama Kedimi asla vegan beslemem, ben vegan im ve bu benim vicdanım ile ilgili veganlik sadece besler değil bir düşünce sistemidir. Hayvan sömürüsüne karşı olmaktır eğer ben kendi fikirlerim için kedimi yemesi zorunlu olan etten mahrum edrsem bu da bir sömürü olur. Kediler zorunlu etcillerdir, ettn aldığı proteinle brokolofen aldığı protein ayni degildir. Bu uzun zamanda kediyi hasta eder ayni şekilde köpeği de. Başlık çok önceden açılmış ve baya tartışılmış.

Bağlantıyı kurun ve kuzunun ne sizden ne de kedinizden farklı bir şey istemediğini görün: Yaşamak. Kendiniz ve kediniz için tükettiğiniz şey sadece kuzu değil, gezegenin ve üzerindekilein ta kendisi. "Bitkisel beslenme" deyince aklınıza ilk gelen şeyin ot olduğunu düşünmek istemiyorum. Sıraladığınız bilgilerin tamamına sahibim ve bu konu ile ilgili ciddi araştırmalarım oldu. Burada yazan (yazmaya çalışan) diğerleri gibi salvo olsun diye yazmıyorum yazdıklarımı. Yabancı kaynakları da araştırdım, araştırıyorum. Örneğin Almanya'nın Münih kentinde bulunan Maximilians Üniversitesi bünyesindeki bir doktora tezine göre kediler vejetaryen beslenmeyi tolere edebilirler. Ayrıca bu konuda Viyana Veterinerlik Fakültesi bünyesinde bulunan Hayvan Besleme ve İşlevsel Bitkisel Maddeler Enstitüsü'nden Pia-Gloria Semp'in, danışmanlığını Prof. Dr. Christine İben'in, uzmanlığını Doç. Dr. Florian Zeugswetter'in yaptığı "VEGAN NUTRITION OF DOGS AND CATS" başlıklı tez çalışmasına göz atabilirsiniz. Evcil kedilerin vegan beslenmesinin daha sağlıklı olduğunu söyleyen veterinerler de az değil. Zira hayvansal ağırlıklı bir beslenmenin (barf da dahil) başta böbrek, karaciğer ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığı biliniyor. Günümüz hayvancılığının hasta etmediği ne kaldı ki: Toprak, hava, su, kediler, köpekler, insanlar...

Burada amaç etçil bir canlıyı otçul yapmak değil, doğasından ve doğal besin zincirinden koparılmış bu hayvanları ve hayvanlarla birlikte insanları ve doğayı hayvancılık sektörünün tüm yıkıcılığından korumaktır. Hayvansalların kullanımı ile ilgili tüm propagandaların arkasında bu sektörün varlığının olduğu biliniyor. Küresel çapta medyanın en büyük sponsorlarından birinin bu sektör olduğunu eklemeliyim.

mds50
mds50

1211

Zihniyete bak çay demle :D etçil hayvana ot yediriyor sana et yedirsek zorla nasıl olur ?

izelizl
izelizl

2009

Savunduğunuz düşünce insanlar için geçerli olabilir ama hayvanlar için tamamen doğanın kanunlarına aykırı, çünkü hayatta kalmak için avlanmak ve ceylanlari kuzuları yemek zorundalar. Aslan gibi yırtıcıların yok olmasının, ek sisteme getirdiği zararları gösteren, pek çok örnek vardır. Ne yapsın tarım mı yapacak hayvan :) aslan ceylanı yemezse, yavrularını besleyemez. yavrularını besleyemezse, popülasyon düşer. etçil popülasyonu düşerse otcul popülasyonu artar. otçul popülasyonu artarsa besin kaynakları bunu kaldıramaz. besin kaynakları bunu kaldıramazsa göçe mecbur kalırlar. göçe mecbur kalırlarsa göç ettikleri yerdeki sövdüğümünün otçulları da sövdüğümünün besin kaynaklarını sövdüğümünün etçilleri vejeteryan olmaya kalktığı için elinde sonunda tüm yaşam son bulur. Bu dünya düz mü yuvarlak mı tartışmak gibi bir şeydir. Benim için bütün hayvanlar değerlidir. Sözlerim, kedi bir tavsandan daha çok yaşamayı hak eder olarak anlaşılmasin sizin Savunduğunuz düşünce insanlar için geçerli olabilir ama hayvanlar için tamamen doğanın kanunlarına aykırı, çünkü hayatta kalmak için avlanmak ve ceylanlari kuzuları yemek zorundalar. Aslan gibi yırtıcıların yok olmasının, ek sisteme getirdiği zararları gösteren, pek çok örnek vardır. Ne yapsın tarım mı yapacak hayvan :) aslan ceylanı yemezse, yavrularını besleyemez. yavrularını besleyemezse, popülasyon düşer. etçil popülasyonu düşerse otcul popülasyonu artar. otçul popülasyonu artarsa besin kaynakları bunu kaldıramaz. besin kaynakları bunu kaldıramazsa göçe mecbur kalırlar. göçe mecbur kalırlarsa göç ettikleri yerdeki sövdüğümünün otçulları da sövdüğümünün besin kaynaklarını sövdüğümünün etçilleri vejeteryan olmaya kalktığı için elinde sonunda tüm yaşam son bulur. Bu dünya düz mü yuvarlak mı tartışmak gibi bir şeydir. Benim için bütün hayvanlar değerlidir. Sözlerim, kedi bir tavsandan daha çok yaşamayı hak eder olarak anlaşılmasin sizin açınızdan. Tavşan ile aslanın rolleri doğdukları gün belirlenmiştir değiştirilemez. Bu arada tek dertleri yaşamak dediğiniz bitkiler de canlı biliyorsunuz ki bende bunun duyarini yapabilirim o halde. Ceylan da başka canlıları yer, ekosistem bu şekilde ilerler. Bende evdeki kedim için doğadaki dengeyi uygulamaya çalışıyorum elimden geldiği kadarıyla. Örneğin bitkideki b vitamininden söz edecek olursam, kedilerin sebzelerden alabileceği fayda %50den bile azdir, buda nasıl beslenmeleri gerektigi hakkında bir ip ucu niteliğinde ve bunu bioavailability kavramıyla aciklayabiliyoruz. Etin icinde de b vitamini var bitkinin içinde de ama bitkideki vitaminden %50den daha az yararlanabiliyolar, bu sebeple etin kendisine ihtiyaçları olduğunu söyleyebilirim.
B12 eğer karaciğerden elde edilirse hayvansal bir kaynak olduğu gerçeği değişmez zaten, et ona %100 yetebilecek herşeyi içinde barındırır, önlerine %100 bitki geldiğinde ise vücudun alabileceği fayda da yararlanimlari da sınırlıdır :) tabiki nasıl besleyeceginiz sizin tercihiniz, ben yinede hayvana bir faydam dokunması adına yazdım. Bu onları yavaş yavaş idam sehpasına çeker. Tüm bu dogadaki ip uçlarını göz önünde bulundurun. Herkesin kuracağı bağlantı farklı olsa da gerçek tektir. "Ot" küçük bitkilerin genel adıdır, bitki diyince akıla otun gelmesini bilgisizlik olarak imalandıramazsınız. Hiç beklemezdim ama ufacık bir konuda hemfikir olduk, bitkilerde de eski değerler yok artık. Etçil hayvani otçul yapmakla aynı kapıya çıkıyor sizin söylediğiniz çünkü bu biyolojik bir gereklilik. Vejetaryen beslenmenin kedinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılayacağını desteklemek için çok az araştırma yapılmıştır ve bu yönde karar vermek için yeterli değildir. Ama uygun dengede et bileşenleri içeren bir diyetin kedinizi sağlıklı ve mutlu tutacağını öne süren çok sayıda araştırma vardır. Bir avuç veterinerin genel fikir birliği, kedilerin etsiz bir diyetle gelişmesinin olası olduğunu kanitlamaz. Tavşan ile aslanın rolleri doğdukları gün belirlenmiştir değiştirilemez. Bu arada tek dertleri yaşamak dediğiniz bitkiler de canlı biliyorsunuz ki bende bunun duyarini yapabilirim o halde. Ceylan da başka canlıları yer, ekosistem bu şekilde ilerler. Bende evdeki kedim için doğadaki dengeyi uygulamaya çalışıyorum elimden geldiği kadarıyla. Kendi düşünce ve fikirlerimiz için kedilerimizi vegan beslemek bencilliktir ve bu da başka bir sömürü çesitidir. Örneğin bitkideki b vitamininden söz edecek olursam, kedilerin sebzelerden alabileceği fayda %50den bile azdir, buda nasıl beslenmeleri gerektigi hakkında bir ip ucu niteliğinde ve bunu bioavailability kavramıyla aciklayabiliyoruz. Etin icinde de b vitamini var bitkinin içinde de ama bitkideki vitaminden %50den daha az yararlanabiliyolar, bu sebeple etin kendisine ihtiyaçları olduğunu söyleyebilirim.
B12 eğer karaciğerden elde edilirse hayvansal bir kaynak olduğu gerçeği değişmez zaten, et ona %100 yetebilecek herşeyi içinde barındırır, önlerine %100 bitki geldiğinde ise vücudun alabileceği fayda da yararlanimlari da sınırlıdır :) tabiki nasıl besleyeceginiz sizin tercihiniz, ben yinede hayvana bir faydam dokunması adına yazdım. Bu onları yavaş yavaş idam sehpasına çeker. Tüm bu dogadaki ip uçlarını göz önünde bulundurun. Herkesin kuracağı bağlantı farklı olsa da gerçek tektir. "Ot" küçük bitkilerin genel adıdır, bitki diyince akıla otun gelmesini bilgisizlik olarak imalandıramazsınız. Hiç beklemezdim ama ufacık bir konuda hemfikir olduk, bitkilerde de eski değerler yok artık. Etçil hayvani otçul yapmakla aynı kapıya çıkıyor sizin söylediğiniz çünkü bu biyolojik bir gereklilik. Vejetaryen beslenmenin kedinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılayacağını desteklemek için çok az araştırma yapılmıştır ve bu yönde karar vermek için yeterli değildir. Ama uygun dengede et bileşenleri içeren bir diyetin kedinizi sağlıklı ve mutlu tutacağını öne süren çok sayıda araştırma vardır. Bir avuç veterinerin genel fikir birliği, kedilerin etsiz bir diyetle gelişmesinin olası olduğunu kanitlamaz. 

zibityus
zibityus

11845

öyle şey olmaz kedi etçil zaten doğasından aldık bi de etini almayalım gibi bağnaz düşünceler hiç bitmeyecek sanırım. bence mümkün olabilir eğer mümkünse tercih edilmelidir. mümkün değilse de bu katliama sömürüye ortak olmamak için kedi bakmamak gerekir doğrusu bence budur.

evilrat
evilrat

729

kedinize aciyorum...

melisberk
melisberk

3322

vegan beslenen kedi köpeklere acıyacağınıza biraz da mezbahalarda işkence gören, boğazı kesilerek kan kaybından ölmesi beklenen kuzulara, koyunlara, ineklere, danalara acısanız dünya daha güzel bir yer olabilirdi. hatta hiçbirine acımasanız, sadece yaşama ve şiddet-işkence görmeden yaşama haklarına saygı gösterseniz o da kafi.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1228 Görüntüleme
  • 20 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80118 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR