8 ay önce cinsi British Shorthair olan kedimi sahiplendim. Sahiplendiğimde 2 aylıktı ve yaklaşık 1 yaşına gelene kadar baktım ona. Kedim koşup oynadığında diğer kedilere nazaran daha çabuk yoruluyordu. Biz de kalbinde bir sorun olabileceğinden şüphelendik, veterinerimize sorduk. Ancak ''Sıcaktan veya strestendir önemli bir şeyi yoktur.'' cevabını aldık ve veterinerimize güvendik. O zamanlar cins kedi ırklarının genetik kalp rahatsızlığı olabileceğinden haberimiz yoktu bu yüzden başka bir veterinere gösterme gereğinde bulunmadık. Daha sonra mantar hastalığı çıktı bu hastalığı biraz uzun sürdü yüzünde yaralar oluştu kaşındığı için. 2 doz mantar aşısı yapıldı ve iyileşmedi hatta daha da kötüleşti. Bunu üzerine kaşıntısı geçsin diye kortizonlu iğne yapıldı, 4 tane iğne üst üste yapıldı. Mantar sorunu düzeldi ama o iğneler yapıldığından beri halsiziği vardı. 3 gün halsiz yattı ama mamasını yiyordu diye üzerine çok düşmedik, bunalım olabileceğini düşündük. Daha sonra pazartesi günü nefes alış verişinin hızlandığını ve karnından nefes aldığını fark ettik. Böylece vakit kaybetmeden veterinere götürdük. Bu sefer aynı veterinere götürmedik, 7/24 açık olan bir kliniğe götürdük. Röntgen çekildi kan alındı falan, en son gün de kalp ekosu çekildi. Kalp ekosu çekildikten sonra kalp kaslarında büyüme yani hipertrofik kardiyomiyopati (HCM) hastalığının bulunduğunu öğrendik doktorundan. Bu cins kedilerde yaygın olduğunu o gün doktorumuzun bilgilendirmesi sonucu öğrendik. Daha sonra kedimizin ilaçları verildi 2 gün klinikte kaldı mama yemiyordu serum verildi falan. Ama 2 gün dayandıktan sonra maalesef kedimizi kaybettik. Bu olayın üzerine çok etkilendik ve üzüldük. Yeni bir kedi sahiplenmek/almak istiyoruz ama cins kedilerin çoğunda bu tarz hastalıklar bulunuyormuş. Önerebileceğiniz, hastalık taşıma ihtimali düşük bir kedi cinsi var mıdır acaba?
Tekirler hastalıklara cok yatkin olmamalari ile bilinir. Bence barınaktan sokaktan vs sahipleneceginiz bir kedi sizin icin daha uygun. Hem bir can kurtarmış olursunuz. İnanın çoğu cok kotu haldeler. Birini bile kurtarsak cok güzel olur. Instagramdan, burdan bir sürü kedi ilanları var yuvaya ihtiyaci olan. Bakabilirsiniz.
Cins kedi istiyorsanız illa, o konuda bilgim yok.
Öncelikle başınız sağ olsun :( Çoğumuzun beraber yaşadığımız kedi, köpeklerin ölümünü göreceğimizi bilmemize rağmen yine de yıkıcı oluyor maalesef. Yeni bir kedi sahiplenmeden önce, biraz zaman vermelisiniz bence. Tamamen aynı karakterde olmasını bekleyebiliyorsunuz aksi takdirde :/
Sağlık durumu açısından tabii ki sokaktan birini sahiplenmeniz genetik hastalık ihtimalini çok çok azaltır. Doğal seçilim az çok işliyor hala onlarda. Tabii ki hastalık ihtimalleri her zaman olacak. Veteriner kontrollerinin aksatılmaması, beslenmelerine, bakımlarına dikkat edilmesi her zaman gerekiyor.
Mesela benimki kara kedi dediğimiz kedilerden biri :) Atalarında da bir sürü uğursuz denmiş, kim bilir ne zorluklarla yaşamış bir sürü kedi var. Buna rağmen hayatta kalmışlar sonuçta. Zorla çiftleştirilmiş, para ediyor diyerek tedavileri yapılmış ve hastayken bile çiftleşmeye zorlanmış kedilerin çocuklarından elbette daha şanslı, genetik hastalıklar bakımından. (nazar boncuğu)
Tekir tekir tekir
Bir canı satın almak olur mu hiç mal mı bu lütfen artık satın almayın sokakta barınakta onca yuvasız yavru varken gelmiş geçmiş en sağlıklı “cins” tekirdir.
cins kediler sizin de dediginiz gibi hastalıga cok yatkınlar bence cins kedi sahiplenip üretimlerine katkıda bulunmak yerine sokakta bissürü ilgiye yemege sıcak eve muhtac tekir sahiplenebilirsiniz
Bu arada başınıza gelenler için çok üzüldüm yeniden bir kedi istemeniz çok güzel bir şey
Onlar cins adı altında üretilen hasta hayvanlar. Cins cins almış başını gidiyor şu kelime. ALMAYIN sahiplenin.
Smokin kediler de ayni sekilde hastalığa pek yatkin olmamaları ile bilinir
Tekir kedi al🙂
Bence kesinlikle #satinalmasahiplen sokaklardan, sahiplendirme sitelerinden, barınaktan bir evlat edinin❤️
Bir hayvanı satın almayı düşünüyorsanız siz kedi ALMAYIN. Hatta siz kedi sevmeyin. Birazcık düşünebiliyorsanız satın alınan her hayvanın üretime çanak tuttuğunu anlarsınız. Kedinizi kaybetmişsiniz hala satın almaktan bahsediyorsunuz. Ya çok cahilsiniz, ya da vicdansız.
Başınız sağolsun.Lütfen hayvan ticareti hayvan pazarına ortak olmayın bunlar genetiği oynanmış hastalığa yatkın üretim kedileri.Sokakta dolu kedi var çoğu araba çarpması zehirleme köpek parçalaması derken 1 yaşını dahi göremiyor onlardan sahiplenin
Benim de kedim british acaba bu çok yaygın mı?
Cins kedilerin çoğunda görülüyor mu?
Littlecats kedinizi check up tan geçirin derim ben. Cins kedilerde baya yaygınmış. Çok geç olmadan teşhisi konulunca kurtulma ihtimalleri oluyor.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor