Hangi Cins Kedi Sahiplenmeliyim?

snotfound
snotfound

220 Puan

8 ay önce cinsi British Shorthair olan kedimi sahiplendim. Sahiplendiğimde 2 aylıktı ve yaklaşık 1 yaşına gelene kadar baktım ona. Kedim koşup oynadığında diğer kedilere nazaran daha çabuk yoruluyordu. Biz de kalbinde bir sorun olabileceğinden şüphelendik, veterinerimize sorduk. Ancak ''Sıcaktan veya strestendir önemli bir şeyi yoktur.'' cevabını aldık ve veterinerimize güvendik. O zamanlar cins kedi ırklarının genetik kalp rahatsızlığı olabileceğinden haberimiz yoktu bu yüzden başka bir veterinere gösterme gereğinde bulunmadık. Daha sonra mantar hastalığı çıktı bu hastalığı biraz uzun sürdü yüzünde yaralar oluştu kaşındığı için. 2 doz mantar aşısı yapıldı ve iyileşmedi hatta daha da kötüleşti. Bunu üzerine kaşıntısı geçsin diye kortizonlu iğne yapıldı, 4 tane iğne üst üste yapıldı. Mantar sorunu düzeldi ama o iğneler yapıldığından beri halsiziği vardı. 3 gün halsiz yattı ama mamasını yiyordu diye üzerine çok düşmedik, bunalım olabileceğini düşündük. Daha sonra pazartesi günü nefes alış verişinin hızlandığını ve karnından nefes aldığını fark ettik. Böylece vakit kaybetmeden veterinere götürdük. Bu sefer aynı veterinere götürmedik, 7/24 açık olan bir kliniğe götürdük. Röntgen çekildi kan alındı falan, en son gün de kalp ekosu çekildi. Kalp ekosu çekildikten sonra kalp kaslarında büyüme yani hipertrofik kardiyomiyopati (HCM) hastalığının bulunduğunu öğrendik doktorundan. Bu cins kedilerde yaygın olduğunu o gün doktorumuzun bilgilendirmesi sonucu öğrendik. Daha sonra kedimizin ilaçları verildi 2 gün klinikte kaldı mama yemiyordu serum verildi falan. Ama 2 gün dayandıktan sonra maalesef kedimizi kaybettik. Bu olayın üzerine çok etkilendik ve üzüldük. Yeni bir kedi sahiplenmek/almak istiyoruz ama cins kedilerin çoğunda bu tarz hastalıklar bulunuyormuş. Önerebileceğiniz, hastalık taşıma ihtimali düşük bir kedi cinsi var mıdır acaba?

28 CEVAP

Ozge00
Ozge00

131723

Tekirler hastalıklara cok yatkin olmamalari ile bilinir. Bence barınaktan sokaktan vs sahipleneceginiz bir kedi sizin icin daha uygun. Hem bir can kurtarmış olursunuz. İnanın çoğu cok kotu haldeler. Birini bile kurtarsak cok güzel olur. Instagramdan, burdan bir sürü kedi ilanları var yuvaya ihtiyaci olan. Bakabilirsiniz.
Cins kedi istiyorsanız illa, o konuda bilgim yok.

sforselin
sforselin

119776

Öncelikle başınız sağ olsun :( Çoğumuzun beraber yaşadığımız kedi, köpeklerin ölümünü göreceğimizi bilmemize rağmen yine de yıkıcı oluyor maalesef. Yeni bir kedi sahiplenmeden önce, biraz zaman vermelisiniz bence. Tamamen aynı karakterde olmasını bekleyebiliyorsunuz aksi takdirde :/
Sağlık durumu açısından tabii ki sokaktan birini sahiplenmeniz genetik hastalık ihtimalini çok çok azaltır. Doğal seçilim az çok işliyor hala onlarda. Tabii ki hastalık ihtimalleri her zaman olacak. Veteriner kontrollerinin aksatılmaması, beslenmelerine, bakımlarına dikkat edilmesi her zaman gerekiyor.
Mesela benimki kara kedi dediğimiz kedilerden biri :) Atalarında da bir sürü uğursuz denmiş, kim bilir ne zorluklarla yaşamış bir sürü kedi var. Buna rağmen hayatta kalmışlar sonuçta. Zorla çiftleştirilmiş, para ediyor diyerek tedavileri yapılmış ve hastayken bile çiftleşmeye zorlanmış kedilerin çocuklarından elbette daha şanslı, genetik hastalıklar bakımından. (nazar boncuğu)

gozdeyilmaz
gozdeyilmaz

13303

Tekir tekir tekir

Bir canı satın almak olur mu hiç mal mı bu lütfen artık satın almayın sokakta barınakta onca yuvasız yavru varken gelmiş geçmiş en sağlıklı “cins” tekirdir.

sugartgecat
sugartgecat

13112

cins kediler sizin de dediginiz gibi hastalıga cok yatkınlar bence cins kedi sahiplenip üretimlerine katkıda bulunmak yerine sokakta bissürü ilgiye yemege sıcak eve muhtac tekir sahiplenebilirsiniz

gozdeyilmaz
gozdeyilmaz

13303

Bu arada başınıza gelenler için çok üzüldüm yeniden bir kedi istemeniz çok güzel bir şey

Cansumuezza
Cansumuezza

23418

Onlar cins adı altında üretilen hasta hayvanlar. Cins cins almış başını gidiyor şu kelime. ALMAYIN sahiplenin.

Ozge00
Ozge00

131723

Smokin kediler de ayni sekilde hastalığa pek yatkin olmamaları ile bilinir

ecrinnurAslan
ecrinnurAslan

104078

Tekir kedi al🙂

BurcuAlexx
BurcuAlexx

103789

Bence kesinlikle #satinalmasahiplen sokaklardan, sahiplendirme sitelerinden, barınaktan bir evlat edinin❤️

Zukooo
Zukooo

4991

Bir hayvanı satın almayı düşünüyorsanız siz kedi ALMAYIN. Hatta siz kedi sevmeyin. Birazcık düşünebiliyorsanız satın alınan her hayvanın üretime çanak tuttuğunu anlarsınız. Kedinizi kaybetmişsiniz hala satın almaktan bahsediyorsunuz. Ya çok cahilsiniz, ya da vicdansız.

gulsundusmez
gulsundusmez

12392

Başınız sağolsun.Lütfen hayvan ticareti hayvan pazarına ortak olmayın bunlar genetiği oynanmış hastalığa yatkın üretim kedileri.Sokakta dolu kedi var çoğu araba çarpması zehirleme köpek parçalaması derken 1 yaşını dahi göremiyor onlardan sahiplenin

Littlecats
Littlecats

1599

Benim de kedim british acaba bu çok yaygın mı?

Littlecats
Littlecats

1599

Cins kedilerin çoğunda görülüyor mu?

snotfound
snotfound

220

Littlecats kedinizi check up tan geçirin derim ben. Cins kedilerde baya yaygınmış. Çok geç olmadan teşhisi konulunca kurtulma ihtimalleri oluyor.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1389 Görüntüleme
  • 28 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80221 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR