10-21.00 Arası Evde Yokum, Ev 2+1 Ufak Bir Bahçesi Var, Köpek Bakabilir Miyim?

DenizTinik
DenizTinik

2671 Puan

Arkadaşlar baktığım çok kedi var, aile yanından ayrıldım kendi evimde köpek beslemek istiyorum ama benim için çok yeni bi dünya. Çalıştığım için sabah 10dan akşama kadar yalnız kalamaz ama bence, çalışan insanlar nasıl köpek bakıyorlar? Bu işin adabı nedir? Ufak bi bahçe var sokağa çıkış yok diğer apartmanların bahçesine bakıyor ama çok kedi var bu yüzden de bahçe bana ait değil yani oraya gönül rahatlığıyla bırakamam bence. Tavsiyelerinizi bekliyorum

18 CEVAP

TATA4242
TATA4242

118617

Gereksiz dediğiniz eğitimlerin hepsi sahibinin köpeği üzerindeki kontrolünü elinde tutması için yaptırılan eğitimlerdir.Pati ver vb.eğitimlerde sadece seviyelerdir.Bu eğitimler ezbere sırf maddi kazanç için yapılmıyor.Yani amaç şov değil.Zaten insanlaf bunları şov olarak gördükleri için,sokakda kavga eden köpeklerden tutunda,insanlara veya hayvanlara saldıranlara kadar veya yolun ortasına ayıpdır sölemesi sıçandan işeneye kadar her türlü uygunsuz davranışı sergileyen köpek bulmak mümkün.Özellikle cinsiyet fark etmeksizin her türlü köpek sahibi,bu zorlukları yaşıyor.Sokakda özellikle gördüğümüz manzaralardan biri ise köpeğin sahibini gezintiye çıkarmasıdır.Her yeri koklamaya çalışan,işeyen,sürekli duraksayan ve sahibini dinlemeyen köpeklerden olmasını istemiyorsanız bunları yapmak zorundasınız.Köpek baktığınızı düşünmeyerek,köpekler sebepsizce dahi havlayabilir.Köpek sesi duysa havlar,hoşuna gitmeyen ses duysa havlar,yalnız kalsa havlar,bir şey istediğinde havlar vb.çok daha uzun şekilde yazarım ama gerek yok.

Whitedog
Whitedog

2551

merhaba @TATA4242, evet KKA insan eğitimini önemser, çünkü eğer köpeği ego tatmini için zorlamak yerine onun dilinden anlamaya çabalarsak düzelmeyecek şey olmayacağını savunur. ortak dil oluşturmaya çalışmak değil, köpeğin dilinden anlamanın önemli olduğunu savunur. gerçekten de öyle, hayatının ilk üç senesi diğer köpeklere kavgalarla, yürüyüşte çekiştirmeyle, evden kaçmaya çalışmalarla, insana/ köpeğe/kediye her canlıya diş kullanmayla/hamle yapmaya çalışmayla geçen köpek arkadaşım, benim köpekçeyi öğrenip onunla sağlıklı iletişime geçmemle o kadar çok değişti ki. hiçbir şekilde ödül/ceza kullanmadan, eğitim adı altındaki hiçbir şeyi yapmadan şu an üstteki problemleri iki buçuk senedir yaşamadık. tamamen bizim tutumlarımıza göre değişiyor her şey, onun bir köpek olduğunu unutmamak ve onu doğasında olmayan şeyler için zorlamamak lazım.

TATA4242
TATA4242

118617

Köpek bakmaz epey zordur.Eğitim şarttır.
TUVALET EĞİTİMİ
2 haftalık zaman süreci içerisinde en az 3 aylık köpeklere verilen eğitimdir. Köpeğinizin bulunduğu ortama tuvaletini yapmaması için verilmektedir.


DAVRANIŞ VE SOSYALLEŞME EĞİTİMİ
Havlama, kemirme, saldırganlık, korkaklık vb. gibi hem köpeğin hem de sizin yaşantınızı olumsuz yönde etkileyen davranışları düzeltmek için verilen eğitim türüdür.


ÖZEL KOMUTLAR İLE KÖPEK EĞİTİMİ
Havlama eğitimi


Pati ver eğitimi


Öl komutu eğitimi


Çak komutu eğitimi


Yuvarlan komutu eğitimi


Sürün komutu eğitimi


Dön komutu eğitimi


Geri git komutu eğitimi


Eğer korunma amacı ile almayacaksanız,Bodyguard veya Alan koruma eğitimlerine gerek olmadığı söylenir ancak Bodyguard eğitimi almasıda gerekir.Çünkü bu eğitim köpeğinizi kontrol etmenizi sağlar.Yani sizin yanınızda bir kedi gördüğünde sizin emriniz olmadığı sürece saldırmaz.


Bunlar haricinde temel itaat ve ileri itaat eğitimide alınması gerekir.Köpek lüksdür ve iyi mamalarla beslenmesi ve spor yaptırılması,günlük kalori harcamasına göre kalorisi ayarlanmalıdır.Mutlaka bahçeli evde bakılmasıda önem arz eder.Köpeklerin atasının kurtlar olduğunu ve özgürlüklerine ne kadar düşkün olduklarını unutmamak gerekir.

Whitedog
Whitedog

2551

merhabalar. bir köpekle hayatı birleştirmek büyük sorumluluklar getirir. "eğitim" vereyim, arada aklıma gelince gezdireyim demek olmaz. sabah güneş doğduktan maksimum bir saat sonra ilk çıkışı yaparak günde 3 kere gezdirmeniz gerekir ve bu gezilerde de sadece tuvaletini yaptırıp geri dönemezsiniz.( çok kötü hava koşulları hariç, hava çok kötüyse kalan egzersizi kapalı alanda yaptırıyoruz) apartmanda büyük de küçük de köpek bakılabilir, siz günlük mental ve fiziksel egzersizleri(günde en az 6km) düzenli yaptırdığınız sürece. yetişkin bir köpek günde maksimum 8 saat yalnız kalmalı ve 8 saat tuvaletini tutmak zorunda bırakılmalıdır, artan saatler köpeğe stresten ve sağlık sorunlarından başka bir şey vermez. yani sizin maksimum her 8 saatte onu tuvalete çıkarmanız gerekiyor. eve ped koyayım demek zaten başlı başına saçma, köpeği o kokuyla yaşattırmaya çalışmanın bu stresi ona yüklemenin bir anlamı yok. mamasını, oyuncaklarını önünde bırakıp onu saatlerce zorlayamazsınız, çünkü kimsenin bunu bir köpeğe yapmaya hakkı yok. öğle arası gibi bir molanız varsa ve eve gelebilirseniz o arada köpek arkadaşı kısa bir tuvalet gezintisine çıkarabilirseniz, kendinize egzersizler, zaman ayırma konusunda güveniyorsanız bence deneyebilirsiniz. instagram, youtube ve internet sitelerindeki arşiv üzerinden Kral Köpek Ailesi'nin ücretsiz videolarına ulaşabilirsiniz, köpeğe bakış açımızdan egoyu silersek, onun dilinden anlarsak nasıl bir yol izleyip köpek arkadaşımızı nasıl gerçekten mutlu edebiliriz, bunu anlatıyorlar. bir göz atın derim :)

Mehmetkr
Mehmetkr

13737

Şuan baktığım bir presa canario var. Zaten bende eğitilmesi gerektiğinden yanayım ancak size katılmadığım nokta her eğitimi gerekli görmeniz ben pati ver öl gibi komutları gereksiz buluyorum çünkü bir işlevi yok.
Kka dediklerinde haklı olabilir köpeği eğitirken onları strese sokuyor olabiliriz ama bunu yaparak ileride yaşanabilecek bir sürü sıkıntıyı engelliyoruz. En basitinden köpeğinize başka bir köpek saldırdı sizinki daha büyük olduğu için karşıdakini tuttu bırakmıyor aslında kendini savundu ama karşıdakini bıraksa zaten o köpek de gidecek ama biraktiramiyorsunuz. Bu durumda bırak komutunu öğretmiş olsanız hemen bıraktıracaksiniz ama ogretmediginiz için yok ayağından tut yok su dok saçma sapan şeylerle uğraşıyorsunuz.
Bu örneği verdim çünkü bizzat başıma geldi disarida gezerken bir marketin önündeki köpek bir anda bize saldırdı köpeği göremeyecegimiz bir acidaydi o yüzden ancak havlayinca anladık. Köpek geldi benimkini ısırdı benim köpeğim normalde asla saldirmaz ama kendini korumak için o da ısırdı benimki biraz güçlü olunca karşıdaki ağlayıp kaçmaya çalıştı. İlk 2 3 saniye napacagimi bilemedim ama sonra hayır bırak diyince bıraktı eğer ben bu komutu öğretmesem o köpek paranparcaydi eğitim tabi ki verilmeli ama yok 3+2 diyip 5 kez havlatmak falan çok gereksiz eğitimler

Eğer kedilerle alışırsa dışarıda bırakmanız komşular şikayetçi olmazsa tabii belki onun için iyi olur. Kedilerle oynamaya alışırsa canı sıkılmaz. Sahipleneceğiz köpek büyük bir köpekse ancak evde durması o kadar saat sıkıntı olacaktır. Eğer ben akşam gelirim gezdiririm onu diyorsanız başka. Ama küçük ırk bir köpekse evde de onu oyuncaklarıyla, mamasıyla hatta ödül mamasıyla bırakırsanız bir sorun olacağını zannetmiyorum. Çok yakın arkadaşlarım, özellikle de sağlıkçılar nöbetli günleri olduğu halde büyük ırk-küçük ırk köpek bakıyorlar. Hayvan mutsuz olur vs gibi düşünmeyin, bir rutin belirledikten sonra o da bu hayata alışacaktır. Hemşire dostum barınaktan aldıkları gayette büyük bebekleriyle 3.5 yıldır mutlu mutlu yaşıyorlar. Yeterli ilgiyi, sevgiyi, beslenmeyi sağladıktan sonra o da mutlu olacaktır. Bence burada oyuncak çokluğu önemli onun için. Ayrıca evde tv falan açık bırakırsanız iyi olur bir ses olur ona. Ayrıca köpeklerde evde çiş pedine alışıyorlar. Bizim köpeğimiz de alışık çiş pedine kış aylarında hem o hasta olmasın diye bu yola başvurmuştuk, alışıyorlar da gayet.

Mehmetkr
Mehmetkr

13737

Barınaklarda kediler ve köpekler yakın durduğu için bazı köpekler kedilere alışık oluyor örneğin benimki bahçedeki kedi ile birlikte yiyor yemeğini. Ayrıca yavru almazsaniz akşama kadar yalnız kalabilir. Yeterli miktarda gezdirebileceginize inanıyorsanız tek sıkıntı maddi olur kedi beslemeye pek benzemez bahçede bakacağınız için büyük ırk alcaniz ve çok fazla mama yiyorlar bir kediden 10 kat fazla mama masrafı olabilir. Ona göre sahiplenin bence.

Superisi814
Superisi814

125092

Merhaba,
Köpeğe nerede bakicaksiniz ? Çünki kedi köpek düşmani bir çok kişi var ve bahçede bakarim derken, burnunu her halta sokmaya merakli ve hayvan sevmekten nasiplenememiş komşulariniz varsa , isiniz zor olur.Yok komşulariniz da can sever ise bahçede pekâlâ kalabilir.Kedi ve köpekler birbirlerine alişirlar ve cok iyi dost olurlar.Yani en azindan benim hayatimda böyle oluyor şansima..
Evde bakicaksaniz günde en az 3 kez dişariya cikartmalisiniz.Sabah erken , akşam ve gece diye 3 e ayirabilicek misiniz gününüzü ? Benim evinde büyük boy köpeklere söko (sokak köpeği) bakan arkadaslarim var ve çalisiyorlar.Belli bir olgunluğa gelince 12 ila 14 saate kadar tuvaletini tutabilirler ancak bu sağlikli degildir, zorunluluk dönemleri icin söylüyorum.Evinde golden bakan da taniyorum, küçük irk bakan da.Küçük irklarin bir kismi boyundan büyük ses çikartir bu arada.Resme geniş bakmak gerek.Köpek koleji var youtubeda köpekleri tanitiyor.Karakterinize, yasam tarziniza uyumlu bir köpeği bilinçle sahiplenenilirsiniz.Bence hayatiniza girdiği andan itibaren dile gelmez ancak keyfi yaşanan bir mutluluk sizi bekliyor.Acaba hangi şansli can ile yaşaminiz taçlanicak ?🐶😊

Mehmetkr
Mehmetkr

13737

Bu eğitimlerin birçoğu zorunlu değil baştan itibaren sayayım
Havlama için eğitime gerek yok köpekler rahatsız olduklarında havlar onu sakın yetiştirirseniz ve havladiginda yanına gidip onu ödüllendirmezseniz zaten havlamadi sorun olmaz.
Pati ver eğitimi zaten gereksiz sırf baska insanlara şov yapabilmek için böyle eğitimlere gerek yok
Öl egitimi zaten gereksiz
Çak gereksiz
Yuvarlan gereksiz
Sürün gereksiz
Dön de gereksiz.
Temel itaat eğitimini verse iz ve ayrıca kayış yokken size gelmesini öğretmeniz yeterli olur.
Zaten köpek sizin lideriniz değilse başka köpeklere agresiflik yapmaz bazı istisnalar vardır. Bodyguard eğitimine de gerek yok hayır komutunu bilse ve yürüyüş eğitimi olsa yeterli. Köpek besleyeceksiniz robot değil bırakın da her komutu öğrenmesin.
Köpeklere bu tarz komutlar öğretmek hayvanın düşünce yapısını bozar mesela yemek vermeden önce sürekli oturmasını söylenen ve buna Alişan bir köpek doğada da aynısını yapacaktır. Alan koruma eğitimi falan köpek eğitmenlerinin kazığı büyük ırk olan molosser cins köpeklerin birçoğu kendi kendine alan koruma yapmayı öğrenir zaten.

TATA4242
TATA4242

118617

Mehmetcim benim KKA ile ortak düşencelerim ve ayrı düşencelerim mevcut.İnsan eğitimi ve hayvan eğitimininde gerekli olduğu kanısındayım.Whitedogda zannımca bu eğitimleri profesyonel olarak almamış ve KKAya başvurmuş.Ancak bu eğitimlerin yanında başlangıçda sahibinin eğitimi ilede ömür boyu huzur garanti altına alınır.Yani kısacası benim görüşüm her ikisininde düşünce yapısını içermekle beraber her ikisinide zıt şekilde.

TATA4242
TATA4242

118617

Zaten sırf bu eğitimler verilmediği ve eğitimsiz sahipler nedeniyle bir çok köpek vahşi ve saldırgan olarak nitelendiriliyor.Halbuki bu köpekler saldırgan değildir.Asıl konu köpeğin eğitimsiz olmasından ve sahibinin eğitimsiz olmasından kaynaklıdır.Saldırganlığı ile ün salmış bir Pitbull aynı zamanda bir çocuk bakıcısıdır.Ancak sadece saldırganlığı lanse edilmiştir.

TATA4242
TATA4242

118617

Mehmetcim bunlar zaten öğretmesende olur şeyler,ancak bu eğitimler aranızdaki kontrolü sağlıyor.Elbette öğretilmezse ve hayır gibi komutlar öğretilsede yeterli ancak,bunların öğretilmeside diğer olağanüstü olaylarda sahibini dinlemesini ve onu komut olarak algılamasını sağlayan eğitimlerdir.Evet işde KKA dan ayrılan düşüncem tamda bahsettiğiniz gibi.Bu gibi durumlar için eğitim şart.Demek istediğimi anlamamış olabilirsiniz,bende show için yapılmasına karşıyım.Siz zannımca show hareketleri olarak görüyorsunuz ama bu komutlar her ne kadar genelde show için kullanılsada aslında kontrol içindir.Günümüzde bu eğitimi showa dönüştürmüşlerdir.Komutlar zinciri komut dışı kelimeleri bazı kelimeleri "Dur,bekle,sakin ol gibi"komut olarak algılamasına neden olacağından önem arz eder.Çünkü her köpek sizin köpeğiniz gibi olağanüstü durumda komuta cevap vermiyor.Bu eğitimle diğer komutlarla beraber komut dışı kelimelerin üzerindede baskınlığınız olmuş oluyor.Mesela bir köpeğe yemek vermeden önce pati ver demek ve pati vermesini sağlamak,onun için yemek demek.Bunun için pati vericek ve mamasını yemek isteyecektir.Yani üstündeki kontrolü pekiştirmiş oluyorsunuz.

Mehmetkr
Mehmetkr

13737

Sizin apartmanınizin bahçesi ise sıkıntı olmaz. Komşular şikayet etse bile birşey olmaz.

TATA4242
TATA4242

118617

Whitedog arkadaşımızda bazı şeyleri anlatmış.Özellikle KKA noktası çok önemli,özellikle köpek eğitimini önemser ama sahibinin eğitimini daha çok önemser.Çünkü köpek kadar sahibide eğitimli olmalıdır.

Mehmetkr
Mehmetkr

13737

@TATA4242 kkayla çok zıt düşüyorsunuz ama kka noktası çok önemli demişsiniz. Pati ver gibi bir eğitim hayvana boş yere yüktür onu eğitilirken yaşatılan boş bir strestir. Hiçbir işe yaramaz.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1121 Görüntüleme
  • 18 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79566 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR