Sanırım Kedim Depresyonda, Lütfen Yardım Edin.

pigileto
pigileto

1235 Puan

Merhaba, öncelikle biraz kedimin geçmiş günlerinden bahsedeyim.


2 hafta önce bir arkadaşım kediyi bir parkta çocuklar tarafından havuza atılmış bir şekilde buldu. Sahiplenmek ister misin diye sordu, kediyi o halde bırakamayacağım için kabul ettim, Sahiplenir sahiplenmez de bağlandım zaten. Günün akşamında Piglet'in -kedim- ateşlendiğini fark edip veterinere götürdüm. 41 derece çıktı ateşi. Bir de o kadar zayıftı ki kedi, biz 1 aylık sanıyorduk, iki aylıkmış. Birkaç iğne vurdu, ilaç verdi geldik. İki gün üç ishal oldu. Kanlı ve parazitli ishal. Gün geçtikçe kötüleşmeye başladı. Çok zor birkaç gün geçirdik. Hem final haftamdı, hem de Piglet'in sağlığından endişe ediyordum ve hep başında durmam gerekiyordu. Kucağımda uyuyordu sadece. Tekrar veterinere gittik, bu sefer veteriner tedavi planı hazırladı ve Piglet 5 gün kadar veterinerde kaldı. Geçtiğimiz çarşamba günü aldım veterinerden, ishali geçmişti, iştahı açılmıştı. Gayet hareketli ve mutluydu, hep bizimle uyuyordu. Ta ki geçtiğimiz pazara kadar... Pazar sabahı ev arkadaşımla kahvaltıya gittik, o ana kadar Piglet hiç evde yalnız kalmamıştı. Sabah gayet mutlu ve hareketli bir şekilde bıraktık evde. 5-6 saat sonra Piglet'le oynama heyecanıyla eve koşar koşmaz Piglet miyavlayarak saklandı. Çıkardım, kucağıma aldım. İnmek için delirdi, tısladı, çırpındı, son ses miyavladı. Bıraktım hemen ama geçer sanıyordum. Maalesef geçmedi. Piglet gün geçtikçe içine kapanıyor. Uyukladığı anlar hariç dokunur dokunmaz çıldırıyor. Bana güvenini kaybetti neredeyse. Hiç sıkmıyorum halbuki. Kendisini aşırı yalıyor, bir de mermer olan zemini yalıyor. Oyun oynamıyor. Az önce koltuktan mecburen kaldırmak zorundaydım, çağırıp dürttüğüm halde kalkmayınca tutup ben kaldırdım. Çıldırdı yine. Ama nasıl tarif etsem, içine şeytan kaçmış gibi. Bileğimi ısırdı ani bir hareketle. Oturdum sinirden ağladım ben de. Veteriner kendi haline bırak diyor ama çok yüzeysel bir cevap. Önerisi olan var mı? Yaşayıp çözüme ulaşan?

26 CEVAP

Glman
Glman

974

Hayır bu tür davranışların sebebi kediden değil sizden kaynaklı benim belalı kedim de fln insanların hareketleri kedileri çıldırtıyor fakat insanlar ben birşey yapmıyorum bir anda böyle oldu diyorlar her neyse bir kere kediniz ile iletişime geçin bunu en iyi oyun ile yaparsınız oyun oynadığı zaman ona aferin der gibi ödül maması verip kafasını okşayın bunu pekiştirin evde onun mutlu olacağı alanlar oluşturun gizleneceği bir yer tırmalama tahtası ağaç evler vs zaten kediye bu imkanları sağlayamayacaksanız kanepeden inmek zorundaydı şeklinde hareket ederseniz bence sahiplendirin

patili
patili

120470

ben konu sahibini çok iyi anlıyorum. şuan 5 yaşındakş dişi kedimde aynı sorunları yaşıyoruz. sebebi de veterinere götürdüm 2 ay önce. ve 3 gün üst üste iğneler yedi orda. sonra haftada 1 kontrole gitmemiz gerekti vs ve sabah öğle akşam agzına tıkmam gereken ilaçları vardı. :)
Bu sebepten artık dokunmama dahi tahammül edemiyor. sadece yatarken ve yemek yerken yanında olmamı istiyor onda da birkaç kez seveyim hemen patisiyle elime vuruyor. beni tanıyanlar ona ne kadar emek verdiğimi bilir. aynı senin gibi benim de kalbim çok kırılıyor. böyle değildi çünkü. huyu değişti ahlakı bozuldu kedimin. özetle travmatik bir durum. zamanla atlatıcak diye umut ediyorum. ben de çok araştırdım yöntem vs ne kullanabiliriz vs vs. o geçici uyuklatıcı sakileştiricilerden başka hiçbir çaresi yok. veterinere gtmesi ve orda kalması onu yıpratmış senin kedinde belli ki. bende de durum farksız. sabredicez canım.

Sorun belki de başka bir kedi değil de insanlardır? Sonuçta ona o kadar eziyet eden kişilerle aynı türdensiniz ve bir süre yalnız kalmak onda güvensizlik ve korku duygularını tetiklemiş olabilir. Siz ona eziyet etmeseniz bile hayvanlarda yıkılan güveni tamir etmek uzun zaman alır ve bir daha asla güvenmeyebilirler de. Misal kedimi sahiplendiğimde yavruyken sahiplenildiği ve eski sahibine ortamına çok alıştığı için birkaç ay bana hayatı zehir etti. Tırmaladı beni otorite kabul etmediği için sözümü de dinlemedi. Herhalde bu yüzden yavruyken birine alışan kedi bırakıldığında psikolojisi darmaduman oluyor. Fakat bir süreliğine yuva bulmam gerektiği için onu geçici olarak kedileri olan bir çifte emanet ettim ve döndüğünde bambaşka bir kedi olmuştu huyu yumuşadı ve bana karşı davranışları daha hoşgörülü olmaya başladı sanki. Geçici olarak bulduğumkedili-kedisiz hiçbir yuvada sorun çıkarmadı. Öğrenci olduğum ve sürekli ailemin yanına gitmek zorunda olduğum için başka bir kedi sahiplenemedim. Ama şu sıra dişi bir kedi daha sahiplenmek istiyorum. Bahçede baktığım dişi kedi var ama muhtemelen anlaşamazlarsa (bayağı hırlaşıyorlar) onu göndermek zorundayım. Siz de şöyle mülayim bir kedi bulsanız cins/tür konusunda bir şey diyemem ama kesinlikle diğer kedilerle dalaşması olmayan sevgi dolu bi kedi sahiplenin (bazen internette özellikle belirtiliyor bu özellik) onun yanında ona yoldaş olsun. Siz her zaman yanında olamazsınız ve de o travma atlatmış bir kedi. Kedinin halinden en iyi kedi anlar hiç konuşmadan kuyruklarıyla bile anlaşabilen canlılar sonuçta. Başka kediyi tampon bölge olarak kullanıp size güven duymasını sağlayabilirsiniz belki, naçizane tavsiyem bu.

PERIveLIDYA
PERIveLIDYA

10308

Şimdi araştırdım da kedileri sakinleştirmek için damla ve spreyler varmış. Zararları var mıdır bilmiyorum ama isterseniz bir bakın.

pigileto
pigileto

1235

Anlık sakinleştiricilerden ziyade kalıcı bir çözüm bulmak istiyorum. Tekrar eski Piglet gibi davransın, kucağıma alır almaz kendi isteğiyle uyusun istiyorum. Ama son çare olarak belki kullanmayı denerim, teşekkür ederim.

pigileto
pigileto

1235

3 gündür o şekilde yaklaşıyorum, gelişme göstermek yerine geriye gidiyor davranışları. Kedi psikoloğu gibi bir şey var mı acaba, araştırdım bulamadım. Keşke olsa. Veterinerlere güvenmiyorum psikoloji konusunda.

PERIveLIDYA
PERIveLIDYA

10308

Belki de üzerinizde başka bir hayvanın kokusunu almıştır ondan sonra da sizden kaçmaya başlamış olabilir mi acaba? Aklıma hiçbir şey gelmedi başka :(

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Kedi davranışları uzmanı var, Jeson Galaxy. My cat from hell ,Türkçe versiyonu Benim Belalı kedim olan bir programda sorunları olan kedilerle ilgileniyor. Programda sizinkine benzer bir durumda olan kedilerle ilgili bir bölüm vardır mutlaka. İngilizceniz varsa araştırın bence. Program Türkçe olarak belli bir televizyon kanalı dışında yayınlanmıyor yanlış hatırlamıyorsam

pigileto
pigileto

1235

Piglet geldiğinden beri hiçbir hayvanla özellikle temas etmedim psikolojisi bozulmasın diye. Neden böyle olduğuna dair hiçbir fikrim yok, aşırı üzgünüm. :(

Bana da şey gibi geldi hani hiç yalnız bırakmamışsınız tek bıraktığınız zaman veteriner de kalmış uzun süre ya beli yine gittiğiniz de gelmeyeceğinizi düşünmüş olabilir onun stresin de kalmış olabilir. Tabi şahsi görüşüm bu :) Nasıl geçeceği konusun da uzman değiliz tabi ama onu sakinleştirerek kucağınıza gelmese de uzaktan mutlu bir ses tonuyla severek ve ödül mamalarıyla kendinize yaklaştırabilirsiniz ve hiç yalnız bırakmadan birden uzun süre bırakmak travma yaratmış olabilir 10 dakikalık bir yürüyüşe çıkıp onu başta 10 sonralar da daha uzun bir süre yalnız bırakıp kısa zaman da geri döndüğünüzü anlamasını sağlayabilirsiniz :)

pigileto
pigileto

1235

@patili çok zor bir durum hakikaten. Günlerdir yapmadığım araştırma kalmadı. Bu konularda bilgili bir veteriner buldum sanırım, biraz daha araştırıp ona götüreceğim. Düzelir umarım kedilerimiz.

georgestaub
georgestaub

4725

Bu adamın Türkçeyi öğrenip Türkiye ye gelmesi lazım :D


Resim açıklamasını girin

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Sabır kesinlikle gerekli. Bende travmalı bir kedi sahibiyim. Kendisi şiddet görmüş,çenesi kırılıp müdahale edilmediği için yanlış kaynamış bir kedi.
Bana geldiğinde 8 aylıktı. Önceki ailesi almadan önce travma yaşamış sanırım. Tam nerede nasıl olduğu net değil. Önceki ailesi durumu daha beter hale getirmiş.Bana geldiğinde aşırı derecede korkak bir kediydi. Bizde stres kaynaklı yüksek ateş vs. yaşadık. Şuan 1,5 yıldır birlikteyiz. Hâlâ bizden veya başka şeylerden korktuğu oluyor ama ilk geldiğindeki kadar değil. Biz özel bir şey yapmadık sadece sabırla,ona sevgimizi gösterdik.
Umarım sizin kedinizde size alışacaktır. Zamana ihtiyacı var bence..

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Bu durum gerçekten çok üzücü. Sizi biraz da olsa anlıyorum. Ben düzeleceğine inanıyorum. Çünkü bence bu tür şeyler ne kadar sürerse sürsün sevgi ve ilgiyle düzelebiliyor. Bununla ilgili birçok örnek gördüm ve kendimde yaşadım. Umudunuzu hiç kaybetmeyin

Bence kedizin başka bir kediye alışması (her ne kadar mülayim olsa bile) zamanla olacak bir şey ama yine de bir insana alışacağı süreden daha kısa süreceğine inanıyorum. Sadece sabırlı olmalısınız, hemencecik düzelmese de aşılmayacak şey değil.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2088 Görüntüleme
  • 26 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 90.995 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR