Çiğ Besleme

vodootrela
vodootrela

3983 Puan

kedimin artık kuru mama yemesini istemiyorum doğası gereği çiğ et ile beslemek istiyorum. bu şekilde kedisini besleyenler tavsiyelerinizi alabilir miyim acaba?

27 CEVAP

Cirkinlesmeyin bu bir. Çiğ beslemeye karşı çıkıyorsunuz ve hiçbir teziniz yok arastirmamissiniz ama gayet ahkâm kesiyosunuz. Bilmiyorsanız susun susmuyorsaniz da var olanı kullanın. Gelmiş burda kuru mamayı dogalarina uygun gosteriyosunuz ama karşı görüşleri kabul etmiyorsunuz. Sonunda eror verdiyseniz yazdıklarimdan inceyi anlamamanizdandir

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

https://perfectlyrawsome.com/ ben çiğ beslenmeye gecmeye düşündüğüm zamanlar bu kaynağı kullandım. Tabii tek kaynak kullanmamak gerek. Türkçe çok içerik yok. Yabancı kaynaklara bakmanızı öneririm. Dr. Karen Becker Dr. Lisa pierson Dr Nick Thompson'un yazılarini okuyun, web sitelerine bakın ve videoları izleyin.
Çiğ beslenmede parazit riski hiç yoktur diyemeyiz önlem için iki şey yapıyorlar
1- tavuk ve kırmızı eti en az 3 gün balık etini en az 3 hafta donduruyorlar.
2- yediği tabağı ve alanı dezenfekte ediyorlar. (Yemek tabakta yarım saatten fazla durmamalı)
https://thelittlecarnivore.com/en/blog/raw-feeding-my-complete-guide-to-start-with-your-cats Instagram hesabida var bu sitenin oradan menüler paylaşıyor. Yardımcı olabilir.
Yabancı Türkçe barf&raw gruplarına girip destek alabilirsin.
Bu işi bilmeyen insanlarıda çok ciddiye almam zaten araştırdıkça senin de içine siniyor.

lwb
lwb

120674

uzun süre önce kedilerimi sonradan çiğ ete geçirdim, hiç dediğiniz sorunları yaşamadım valla
bu konuda tecrübesi olmayanların en net budur şeklinde konuşması garip.

MERQ
MERQ

2523

Yahu ne doğası ne çiğ eti? Yaban kedisi değil bunlar. Adam daha kuru mamayı çiğneyemiyor doğru dürüst. Haşlanmış küçük parça yumuşacık tavuk veriyorum kepçük ağzından düşürüp duruyor. Çiğ etle besleyeceksen doğuştan besleyeceksin öyle sonradan değil. Çene kasları, diş yapısı ona göre gelişecek. Kuru mama yedirmeme isteğini takdir ediyorum. Kuru mama matah bir şey değil zaten vücuttaki suyu emer. Doğru düzgün hazırlanmış haşlama bir yaş mamayla besleyebilirsin. Saatlerce eti kaynatmana gerek yok 15-20 dakika yeterli. Tam haşlanmış yumurta ve küp küp doğranmış karbonhidratı düşük kedilere zararı olmayan sebzelerle de harmanladın mı kedinin başka bir şeye ihtiyacı olmaz. İhtiyacı olan tüm vitaminleri alır böyle bir mamadan. Vücudu susuz kalmaz, böbrek sağlığını da korur. Çiğ et kaynaklı hastalık, parazit sorunlarının da önüne geçersin. Sanki öyle bir konuşuyorsunuz ki sanki çitliğinden otla beslenen kesildiği yerden alıp tap taze et elinizin altında da çiğ beslemeniz kalmış! O çiğ etler mutfağına gelene kadar kaç milyon farklı bakteriyle içli dışlı oluyor haberin var mı?

Sahiplendiğim, şu ana kadar mamadan başka bir şey yememiş olan kedim birkaç hafta önce kıvrana kıvrana parazit kusuyordu. Yani ben çiğ et vermiyorum kedim parazit kapmaz diye bir olay yok. Asla emin olamıyorsunuz belli bir raf ömrü olmayan, hangi şartlar altında o pakete girdiğini bilmediğiniz hazır mamalardan. @MERQ' nun pişmiş ev yaş maması olayı eğer barfa harcayacak vaktiniz yoksa gayet mantıklı. Ama mikro evrim konusuna katılmıyorum pek. Biz çiğ et yemeyeli yüzyıllar oluyor ama kediler topu topu kaç yıldır evde pişmiş etle besleniyor ki? Kedilerin diş ve çene yapısı hâlâ et, kemik parçalamaya uygun. Burada da öyle büyük, çiğ et tüketemeyecek kadar bir evrimden bahsedilmez. Mide asitleri, bağırsak yapıları da hâlâ çiğ eti en iyi şekilde sindirebilecek durumda. Etinizi özellikle de tavuğu buzlukta 2/3 hafta adamakıllı şoklayın hiçbir şey olmaz.

@MERQ kaç senelik evrimden bahsediyorsunuz kediler için. yani evrimleşecek kadar vakit geçti mi sizce kedilerin evcillestirilmesi üzerinden. Kediler bizim hayatımıza girdiginde ateşi keşfetti bu da evrimleşecek kadar uzun bir süre değil. @vodootrela Yapabilirseniz en güzel besleme olur çiğ. İyi araştırıp dengeli öğünler olursa mis gibi bakmış olursunuz kedinize.

Suzionline blogta çok güzel bir yazı hazırlamıştı bakabilirsin onun bloguna

Eskimolara kadar gitmeme gerek yok suşi restoranına gitmem yeterli. Dişlerden bahsediyorsunuz da kedinin ağzındaki köpek dişlerinin kuru mama yemesi için olduğunu sanmıyorum ben. Ayrıca doğada benim evdeki kedimden küçük vahşi kedi var. Belgesel izlemenizi öneririm. Kimse kedinin önüne dana kaburgası koy demiyor. Pek tabii bir kedi tavuk kanadı yiyebilir. Eğer kuru mamayla ve pişmiş löp etle besliyorsaniz kedinin dişlerini de fırçalamayı göze alacaksınız ya da dişleri için özel agiz suları veya tabletler kullanacaksınız çünkü hayvan kemik yemiyor. Sahi diş fırçası kac bin yüz yıldır var!

sultansbutler
sultansbutler

12552

çiğ besleme en güzeli tabiki biraz masraflı ve zaman alıcı olacaktır ona göre bu yola çıkan ama çiğ besleyenlerden hep duyduğum tüyler güzelleşiyor, dökülme azalıyor, tuvalete 3 günde bir çıkıyorlar, daha az koku oluyor daha bir sürü bunlar gibi güzel artıları var. suzionlineı temel atmak için kullanın türkçe kaynak bi o var zaten doğru düzgün. sonra facebookda raw besleme grupları var türkçe ve ingilizce onlara katılın. gruplarda bir çok yararlı dosya oluyor. dengeli bir diy tarif bulursunuz oralardan. kediniz geçmek istemezse geçişin nasıl yapılacağı hakkında dosyalar da oluyor gruplarda. tavsiyem acele etmeden iyice araştırıp öyle besleyin kedinizi. dengesiz çiğ besleme kuru mamadan daha kötüdür unutmayın. kolay gelsin şimdiden🙌🏻

sultansbutler
sultansbutler

12552

bakteri konusunda da endişe etmeye gerek yok. buzlukta dondurulduğu sürece sorun yaratmıyor.

https://pets.webmd.com/cats/guide/homemade-cat-food-and-raw-cat-food bu kaynak bulabildiğim en düzgün ve anlaşılır kaynak. Araştırıyorum ve ben de geçeceğim.

Zeynepulku
Zeynepulku

122955

Benim geçememe sebebim temizlik. Ben günde 1 kere kedimin tabağını yıkarım. Ama çiğ beslenmede her ürün sonrası güzelce sıcak su ile yıkamak veya makineye atmak gerekli. Şu an bütün gün evdeyim yaparım ama okulum başlayınca annem benim kadar dikkat eder mi asla emin değilim 😅 ve yine okulum başlayınca kedime bu kadar para ayirabilir miyim ondan da emin degilim. İlerde kendimi ayarlayabilirsem ilk yapacağım şey çiğ beslenmeye geçmek olur.

@Afedersinizamasakinim' in de dediği gibi kediler hala çene, diş ve sindirim sistemi açısından bakıldığında biyolojik olarak bu diyet için uygunlar. Ayrıca hala her ay çeşitli sebeplerden dolayı onlarca mama geri çağırılırken gelip de burada düzgün şartlar altında hazırlanmış ve uygun sıcaklıklarda dondurulmuş çiğ mamalara takılmamız oldukça mantıksız.
Ayrıca @MERQ kediler dediğiniz gibi pişmiş mamadan faydalanamaz çünkü amino asitler, mineraller ve vitaminler ısının etkisiyle oradan hep birlikte el ele tutuşarak ayrılırlar :)
Ve son olarak da onları insanlarla karşılaştırmanın ne kadar mantıksız olduğunu belirtmek isterim. Biz insanlar et yeme gibi bir zorunluluğumuz olmadığı halde neden bir de gidip çiğ et yiyelim? Ha bu cevap sizi yeterince tatmin etmediyse biliniz ki öyle yapan da var, bakınız :) https://www.youtube.com/watch?v=TYrvu5K7-BM

vodootrela
vodootrela

3983

aslında bakteriler dondurucu aracılığıyla neredeyse tamamı yok edilebiliyormuş. koreli komşumuz kedisini et ve balıkla beslediğini söylemişti ve bunu birkaç seneden beri yapıyorlardı. ve sonuçta bizim yediğimiz etler de aynı yani farklı bir şey vermeyeceğim. sadece güvenilir bir kasap önemli burada. bildiğiniz gibi etler bize gelene kadar milyonlarca kontrolden geçip bize satılıyor. o konuda içim biraz rahat açıkçası. ve dediğiniz gibi kuru mamalar gerçekten iyi değil ister içinde %40 gerçek et olsun. ben de bilmiyorum öğreniyorum hala. tek istediğim kedimin aldığı zararlı maddeleri en aza indirmek ve sağlıklı olması. ama dediğiniz şeyi de düşüneceğim. dediğim gibi sadece düşünüyorum şu anlık. başka alternatifler de bulmaya çalışıyorum.

MERQ
MERQ

2523

@lwb


Size şöyle özetleyeyim...


Evcil kedilerin orijini ne kadar çiğ etle beslenmeye uygunsa, modern insanın da orijini o kadar uygundur! Evrim, insan tarihi biliyorsanız, sizi çiğ et yemeye davet ediyorum efem.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1216 Görüntüleme
  • 27 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80264 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR