Farklı Diyetlerin Birlikte Yürütülmesi

Herkese merhaba, bir konuda fikrinizi almak istiyorum. Çiğ beslenme ve kuru mamayla beslenmenin sindirim problemlerine sebebiyet vermemesi adına birlikte yapılmaması gerektiği söyleniyor. (Okuduğum kadarıyla çoğu hekimin düşüncesi bu yönde.) İyi de buradaki mevzu yüksek protein yüzdesine sahip olan bir diyetin, yüksek karbonhidrat yüzdesine sahip olan bir diyetle yürütülmesinin sakıncalı olması değil mi? O zaman biz, kedilerimizi nasıl kuru ve yaş mama karışık olarak besleyebiliyoruz? Bu arada pişmiş ve çiğ mamanın da birlikte tüketilmesi önerilmiyor çünkü çiğ etteki enzimler çok daha aktif olduğundan pişmiş mamadan daha kolay sindirime uğruyorlar. Keza aynı mevzu yine kuru ve yaş mama için de geçerli. Evde öldürülmeden, kararında pişirilen bir etle defalarca kez yüksek ısılara maruz bırakılan kuru mamalar bir değil ki. Kuru mamalar kedilerin biyolojisine uygun bile değilken bir kedinin, sadece kuru mamadan oluşan bir diyete bağlı kalmasını kesinlikle uygun bulmuyorum lakin araştırmalar sonucunda kabul görenlerle yaptıklarımız çelişiyor. Fikirlerine önem verdiğim hekimlerin bu konuda benden farklı düşünmesi aklımda soru işaretleri kalmasına sebebiyet verdi, buraya yazıp sizlerin de fikirlerini almak istedim. Konu hakkında fikir sahibi olanlarınızı dinlemek isterim. 😌

6 CEVAP

sforselin
sforselin

119776

Çiğ yiyeceklerin ve kuru mamaların beraber tüketilmesinin önerilmeme sebebi dediğiniz gibi karbonhidrat yüzdeleriyle değil de sindirilme süreleri vs ile alakalı. Eğer karbonhidrat oranıyla alakalı olsaydı yaş mamayla kuru mamayı da beraber veremezdik.
Çiğ besinlerin sindirilme süresi ve gereken mide ph'ı farklı. Bu yüzden pişmiş mamayla beslenen kediler çiğ bir şeyler yediklerinde sindirim sorunu yaşayabiliyorlarmış. Daha da önemlisi çiğ beslenme için gerekli ph'ta olmadığı için çiğ besleniyor olsa tolere edebileceği patojenlere karşı savunmasız kalabiliyorlarmış.
Tabii mesela ben bunlara rağmen günlük olarak kuru ve yaş mama yiyen kedim için freeze-dried ödül de alıyorum. Miktarı abartmadan vermeye çalışıyorum yine de.

Ama sindirim süresini etkileyen şey zaten karbonhidrat oranı. Kuru mama tüketen bir kedinin mide sıvısının ph' ı, daha alkali bir yapı alıp 4' ün üzerine çıkabiliyormuş. Ph' ı yükseltmemiz de çiğ beslenmenin faydalarını azaltıp bakterilerle etkili bir şekilde baş edilememesine sebebiyet veriyormuş. Şimdilik çiğ besleme yapmadığımdan bu bakteri olaylarına takılmamın gereği yok dolayısıyla pişmiş mamayı baz alıyorum. Bu ph değişimleri bağırsak florasının bozulmasına ve emilim ve sindirim problemlerin yaşanmasına sebebiyet veriyormuş. Bu bilgiden yola çıkarak kuru mamanın, yaş mamayla birlikte tüketilmemesi gerektiği sonucuna varmış olmuyor muyuz? 🤔

deniznergis
deniznergis

12866

Yaş mama nin kuru mama ile karıştırıp verilmesi olayı bence mantıklı geliyor .büyük mama firmaları bile bu olayı destekliyor. Sanirim desteklemekteki,amaçları Yaş mama iceriginde tahıl grubunun olmaması, tahıl grubu dediysem,sindirim sistemine faydalı olan besinlerden bahsediyorum ,az tahıllı olması bence onemli .kedimde deli gibi tahıl yeme arzusu var

deniznergis
deniznergis

12866

güncel

sforselin
sforselin

119776

Bu mamalarda karbonhidrat da pişmiş şekilde bulunduğu için sindirimi ciddi şekilde etkilediğini sanmıyorum. Öyle olsaydı et tüketen insanların da aşağı yukarı benzer problemleri olurdu diye düşünüyorum.
Pişmiş besinlerle çiğ halleri arasındaysa fark oldukça fazla ki ne çiğ beslenme savunanlar ne de hazır ya da pişirilmiş mama öneren hekimler beraber tüketilmesini önermiyorlar.
Kuru mama ve yaş mamanın beraber kullanılması ise oldukça yaygın ve karşı çıkan bir hekimle karşılaşmadım ben. Bazı hekimlerse özellikle böyle tavsiye ediyorlar.
Bunlara ek olarak benim genç kedimde de arkadaşımın artık geriatrik sayılan yaşlı kedisinde de sindirim problemi gözlemlemedik.(Ikisi de günlük kalorisinin en az %25'ini falan yaş mamadan karşılıyordur yaklaşık olarak.) Böyle sorunlar olsaydı kısa vadede anlayabilirdik diye düşünüyorum, düzenli aralıklarla muayene de oluyorlar çünkü.

Aynen, ben de sıkıntı olacağını düşünmüyorum -ki benimki de her gün bir o kadar yaş mama tüketiyor- ama yine de aklımda bir takım soru işaretleri vardı. Zaman ayırıp yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. 😊

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 335 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81452 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR