Schottish Fold Ve Van Kedisi

Merhaba schottish fold kızım ile van kedisi ciftlesebilir mi? Irk kırması olacağını biliyorum ancak merakım sağlık açısından.

22 CEVAP

yalkuzak
yalkuzak

13555

merhaba, sağlık açısından düşünüyorsanız hiç çiftleştirmemek en sağlıklısı.

Nedense Folflarla dik kulaklı ya da british çifleştirme hasta yapmaz diye bir yanlış anlaşılma var .


Kırık kulaklı kedileri kimle çifleştirirseniz çiftleştirin hastadır. Hepsi hastadır, hastalığın ismi osteokondrodisplazidir ve her kırık kulaklıda farklı seviyelerde ilerler. Kulaklarının kırık olması başlı başına eklem rahatsızlığının göstergesidir, cins özelliği değildir.


Genelde bilmeden karşıt olarak diyorlar ki "Ama kedi federasyonları sağlıklı diyor" size arka planda olan olayları anlatıyım.


İlk şunu söyliyim tüm kedi federasyonları sağlıklı demiyor. Kırık kulaklı kedileri Ne GCCF ne de FIFe...gibi kedi federasyonları bile hastalıkları dolayısıyla cins olarak tanımıyorlar.


Kırık kulaklı ile düz kulaklı çiftleştirmesinin sağlıklı olacağını savunan diğer yetiştiricilerede zamanında bir idda sunuldu. 300'den fazla yetiştiriciye, bu teoriyi kanıtlamak için kedilerini ücretsiz olarak sağlıklı olduklarını kanıtlama fırsatı sunuldu. Reddettiler, 1 tanesi bile çıkıp benim kedilerim sağlıklı diyemedi. Bu çok şey ifade ediyor: açıkça kedilerinin sağlığı konusunda yalan söylüyorlardı, başka bir deyişle, kedilerinin hasta ve acı çektiğini biliyorlar ve buna devam ediyorlar.


Benzer anlaşma World Cat Federation(WCF) araştırmacı Leslie Lyons sunuldu onlar bile geri yanıt vermedi. Bu cinsin sağlıklı olduğuna dair hiç bir kanıt veremiyorlar yüzsüzce hala sitelerinde dik kulak×fold sağlıklıdır diyorlar; olay para. İnsanlar okumuyorlar çok kolay kanıyorlar kimse çocuğu gibi sevdiği kedisine hasta demek istemez bu yüzden bilim bile inkar edicek seviyeye geliyorlar.


Bu sesiz kalan yetiştiricilerin tersine bilim insanları, araştırmalar, veterinerler hekimler bu hayvanların hasta olduğunu kanıtları ya ortaya koyuyorlar.


https://www.researchgate.net/publication/13213299_Osteochondrodysplasia_in_Scottish_Fold_cats


Okumaya üşenirseniz kısaca sonuç olarak şu yazıyor; Tüm scottish fold kedileri bir dereceye kadar osteokondrodisplaziden muzdaripti, en iyi çözüm, üreme için kıvrık kulaklı kedileri kullanmaktan kullanmaktan kaçınmak...


Bu önemli bir kaynak Universities Federation for Animal Welfare'in.


https://www.ufaw.org.uk/cats/scottish-fold-osteochondrodysplasia


Buraya sadece iki araştırma koydum ama başka bir sürü var, araştırabilirsiniz. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi araştırması bile var orda da denek kedilerin hepsinde farklı seviyede osteokondrodisplazi görülmüş.


Scottish Foldları çiftleştirmekten kaçının lütfen.

yalkuzak
yalkuzak

13555

kızınız scottish fold, zaten yeterince eklem sorunu var maalesef. doğum yapmasıyla vücudu iyice yıpranacak ve çektiği acılar artacak. veterineriniz kısırlaştıramıyor ama çiftleşmesini hatta scottish fold ile çiftleşmesini uygun görüyorsa bence bunu sorgulamanız lazım ve bir an önce veteriner hekiminizi değiştirmelisiniz. kızınızın daha fazla acı çekmesini, ömrümün kısalmasını ve hatta kaybetmeyi göze almamalısınız. ulaşımın kolay olduğu bir zamandayız, uygun bir vakitte ilçeniz dışında iyi bir klinik bulup kısırlaştırma yaptırabilirsiniz.

simbakedi
simbakedi

136198

kisirlastirma yapilmiyor siz de ciftlestirip kisirlastirilmadigi icin aci cekecek baska yavrular dogurtuyorsunuz. inansak mi ne yapsak

yalkuzak
yalkuzak

13555

inanın burada kimseye bilmişlikle madalya verilmiyor, herkesin derdi birbirine, kedilerine yardımcı olmak ve önceliğimiz de onların sağlığı. bu kadar elinizi kolunuzu bağlayan sebepler varsa Allah göstermesin zaruri bir durum olsa, acil bir sağlık problemi yaşasa kediniz bunun için ne yapmayı düşünüyorsunuz, evden nasıl çıkacaksınız? sağlık problemi olmadığını söylediğinize göre birtakım testler yapılmış, çiftleştirme için de gözetim altında durabiliyor ama kısırlaştırma operasyonu yapamıyor. böyle bir veteriner size güvenilir ve sağlıklı geliyor mu? küçük bir ilçede o yavrulara kesin çok iyi bakacak insanlar tanıyorsunuzdur. o halde onlara kedinizi ilçe dışında kısırlaştırmaya götürmesi için ricada bulunabilirsiniz. insan, evladımız gibi gördüğümüz canların sağlığını gerçekten düşündüğünde inanın birçok çözüm yolu bulabiliyor.

Ne güzel yargısız infazlar yapıyorsunuz, teşekkür ederim:) ilçe dışına çıkmayı inanır mısınız ben de biliyorum ama engelli kardeşimi kime bırakıp ilçe dışına çıkacağımı bilmiyorum. Buna bir öneriniz var mı? Varsa gerçekten dinlemek isterim. Resmi kurumlardaki veterinerler ile irtibata geçerek çiftleştirme olayına girdik zaten. Ama ayriyeten basvurabilecegim özel bir klinik yok malesef.
Simba herhangi farklı bir amacım olsa sonuç ne olursa olsun banane der ilçede bulunan başka bir schottish ile ciftlestirip schottish yavrular elde ederdim bu da size inansak mi ne yapsak diye cevap verme hakkını verirdi. Ancak şu durumda sadece sağlığını gözeterek sorduğum bir soruya bu şekilde tepki vermeniz kendini beğenmişlik ve çok bilmişlik.

Palyaco
Palyaco

218519

Benim kedimde eklem sorunu yok scotish fold baba british shorthair olduğu için 6 yavru içinde 4 babaya çekmiş yani başka irkla ciflesirse sorun olmaz

Birbirimizi anlamamak için diretiyoruz. Hiç bir saygı sınırını aşmadan cevaplara karşılık veriyorum ve direkt yalancı muamelesi görüyorum, hiç hoş değil bence. Ve gerçekten çok haklısınız bana evlat kardeşime başka bir kardeş oldu. Onun için ne gerekiyorsa en iyisini yapmaya çalışıyorum. Kusursuz olamam belki iddia da edemem kusursuzum diye. Veterinerimizin de kliniğinde kedi için yoğun bakım ameliyat malzemesi vs olmadığı için kısırlaştırma yapamıyor ama bu da kedi hakkında hiç bilgisi yok demek değil takdir edersiniz ki. Ilçede olan kedileri önerdi ve bildiği schottish fold cinsi olduğu için önerdi belki de. Bunu kabul etmedim o da bana hayır illa bu olacak demedi.
Ama ben kendimi de yırtsam dağlara taşlara da vursam bu coğrafya değişmez, kaderdir. O testler muayeneler vs yapıldığı zaman yavruydu. Bunları yaptıran da sahiplendigimiz yani kediye bize veren başka bir ilde yasayan birisiydi. Bize geldiğinde yavruydu haliyle kısırlaştırma işlemi yapılamazdı. Sizi yargılamak değil amacım fakat illa ki bir çözüm bulunuyor evresine kadar getirip beni çözüm bulmaya uğraşmıyormuşum gibi zan altında bırakmanız kırıcı. Zaruri bir durum olursa size dönerim bana bir fikir verirsiniz :) fikirleriniz için teşekkür ederim :).

simbakedi
simbakedi

136198

merhabalar ben size gidin başka ilçede kısırlaştırın demedim zaten. yozgattaki bütün hayvanlar çiftleşiyor mu acaba hiç mi bir veteriner kısırlaştırma işlemini yapmıyor merak ediyorum doğrusu. kediyi başka bir ilden alacak imkan varsa kısırlaştırmanıza da imkan vardır bir şekilde. siz değilsiniz yavruları sahiplendireceğiniz tanıdıklarınız olur akrabanız olur. kedinizin görünürde bir hastalığı olmayabilir umarım bundan sonra da olmaz sağlıkla yaşar. ama kedinizin kronik olarak eklem rahatsızlığı var. bu kediler neyle çiftleşirse çiftleşsin bu durum bütün yavrulara aktarılcak. ha fold x fold çiftleşmesindeki kadar şiddetli olmaz da daha az olur. ama sonuçta acı çekecekler. ve onlar da yozgatta 1 tane bile kısırlaştırma yapan veteriner bulamadıkları için acı çekecekler :)

CalicoMinos
CalicoMinos

20466

Olur ama kedin gri cins kedi olduğu için yapılsal gereği sorunları oluuyor o kedilerin ve Van kedisi ile çiftleşir ama çok acılar çeker miyavlar sizi uyutmaz o yüzden lütfen yavru için satmak için böyle yöntemlere başvurmayın çeker

mrcasper
mrcasper

13636

scottish fold lar bütün dik kulaklı kediler ile çiftleşebilir eger annesinde ve ya babasında bir rahatsızlık yok ise gayet sağlıklı bir doğum olur ama o bebeklere bakmak çok büyük sorumluluk ister

Arzuarslan
Arzuarslan

2335

Bence kendinizi gayet iyi ifade etmişsiniz ben yalan olacak bir cümle okumadım hiç ama sanırım CİNS KEDİ lafını duyan LİİİNNÇ diye koştuğu için üstünüze gelinmiş biraz. Ben scottish bebeğimi ücretsiz sahiplendim ancak satın aldığım düşünüldüğü için milyon tane linç yedim, bir de çiftleştirme kelimesini kullansam neler olur neler allaaah. :)

Phoenix3
Phoenix3

18333

Merhaba, burda cins kedi çiftleştirme diyince büyük olay çıkıyor ve ani bir linç yağmuruna maruz kalıyorsunuz maalesef :/ Kısırlaştırabiliyorsanız kısırlaştırın kısırlaştıramıyorsanız da van kedisi yerine kendine biraz daha yakın cinsler olan british shorthair ya da kırık kulak olmayan bir scottish buluncaya kadar biraz daha bekleyin derim. Tabi size kalmış

Palyaco
Palyaco

218519

Scotish fold benim kedimde sadece british shorthairle ciftlesiyor benim kedinin babası british shorthair

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 7308 Görüntüleme
  • 22 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80120 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR