Vegan?

Cotontzu_Siri
Cotontzu_Siri

127155 Puan

Kendim vegan olursam köpeğimi de mi vegan beslemem gerekir? Bu onun için ne kadar sağlıklıdır?

30 CEVAP

ursaminor
ursaminor

116511

İnsanlar omnivore yani hepçildir. Kediler ve köpekler carnivore yani etçildir.
Etçil bir canlıyı sırf kendi isteklerimiz nedeniyle olduğundan farklı bir şekle sokmaya çalışmamamız gerekir bence. Çünkü onun gidip marketten kendine mama alma şansı yok. Onun adına alıyorsak da ihtiyacı olan şeyi almalıyız. Ha bunu yaparken de duyarlı olunabilir. Örneğin cruelty free, dolphin safe ibarelerine dikkat edilebilir o ayrı.

ursaminor
ursaminor

116511

@yasement, belki biz deliyiz :D
hayali bir karakter yarattık onunla didişiyoruz. Olabilir yani...
Burada her şey olabiliyor bir anda :D

ursaminor
ursaminor

116511

HAY_DOST
Edebinizi bozmayın!!

batuhantopcu
batuhantopcu

103318

Gerçekten bazen çok boş muhabbet dönmesine sebep olan enteresan tipler var bu sitede. Yaş aralıkları da 13-15 arası olduklarını belli ediyorlar

HAY_DOST
HAY_DOST

11941

Vejetaryen olmak aşırı saçma bir şey allah ineğin köyünün eti yensin diye göndermiş yaratmış sen hayvanlar kesiliyor yazık diyince et üretimi duracak falan mı sanıyorsun ?
Resmen günah bu
Ayrıca köpekler sadece sebzeyle beslenmez

ursaminor
ursaminor

116511

HAY_DOST,
Siz hiç inek çiftliğinde bulundunuz mu? Bu ineklerin birbirlerine en yakın arkadaş edinip, kilitleri açıp birbirlerinin yanlarına gitttiğine şahit oldunuz mu? Günü birlikte geçirebilmek için her türlü kapalı yerden kaçmayı başarıp hep tek bir (arkadaş oldukları) ineğin yanına gittiğini biliyor muydunuz?
Bilseydiniz, görseydiniz bu söyledikleriniz hakkında ne düşünürdünüz acaba merak ettim doğrusu.


Kaldı ki herkesin inancı kendinedir. Çeşitli kültürlerde kedi-köpek bile yenmektedir. Kimisinde de inekler kutsal hayvan olarak kabul edilmektedir. İnançlar konusunda ahkam kesmek kimsenin haddine değildir.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Ben vegan ve vejetaryen yaşam tarzına saygı duyuyorum ve anlıyorum fakat ihtiyaç olan tüm vitaminler,minaraller vs. sadece bitkilerden karşılamak mümkün mü bilemiyorum.Ek olarak suni vitamin almak gerekiyor mu? Siz araştırdığınız bilginiz olabilir diye soruyorum.
Köpekleri vegan beslemek konusunda ise Ursaminor ile aynı fikirdeyim. Siz de barf a devam edeceksiniz anladığım kadarıyla.Bu çok daha iyi bir seçim bence:)

batuhantopcu
batuhantopcu

103318

Hayır anlamadığım et yememek ne zamandan beri insanı dinden çıkarır oldu? Neye göre böyle birşey söyleyebiliyorsunuz?

yasement
yasement

119858

Senin için ne kadar sağlıklıysa o kadar. Sağlıklı değil yani :)

Cotontzu_Siri
Cotontzu_Siri

127155

İnsanlar için o kadar sağlıksız değil aslında. Ben veganlığa araştırana kadar karşıydım. Ama vegan olmakta kararlıyım. Hayvanlar için size katılıyorum.

Cotontzu_Siri
Cotontzu_Siri

127155

Şu ana kadar ki geliştirilmiş olan yaşam modelleri içerisinde doğaya,yeryüzüne en az zararı veren,türler arası adaletsizliğin mümkün olabildiğince dışında kalabilmemizi sağlayan tek yaşam modeli vegan yaşamdır.


Bitki yemeden yaşayamayız fakat insanların çıkarları için köleleştirilip,sömürülüp,zorla yaşamları ellerinden alınan hayvanlara yapılan zulmün bir parçası olmadan hayatta kalabiliriz, yaşayabiliriz.


Veganların bitki yemeleri bir zorunluluk iken hayvan sömürüsü ve hayvan cinayetine dayalı olnayan bir hayat sürdürmeleri özgürlük yada bir tercih değil ,etik bir tavırdır.Dolayısıyla veganların bitki yemeleri bir çelişki olarak görülemez.


Bir diğer hususta doğanın dengesini alt üst eden,ekolojik yıkıma sebebiyet veren tabiata,ormanlara,bitkilere,tarlalara,su kaynaklarına en büyük zararı veren,küresel ısınmanın yüzde otuz üç oranında sebebi,türler arası adaletsizliğin,açlığın,kıtlığın en büyük nedeni bir kuzunun-koyunun-keçinin-ineğin...... yaşam hakkına kayıtsız kalınılmasıyla desteklenen-finanse edilen hayvan endüstrisi, hayvan çiftlikleridir.Hayvan endüstrisi ve hayvan çiftliklerinde ki sömürü-cinayet geleneğinin kaynağı-modeli ise insanın hayvana ilk mızrağı saplanmasından göçebe hayata, göçebe hayattan yerleşik yaşama geçiş süreçlerinin tamamında,hayvanları kendisinin hizmetçisi,kölesi,sömürebileceği bir meta olarak görmesi şeklinde ki türcü algı ve bu algının oluşturduğu eylemlerdir.


Günümüzde hayvan endüstrisi yüzünden her gün bir kilo hayvan cesedi için 60 metre kare orman katlediliyor(hale hazırda yağmur ormanlarının yüzde yetmişi hayvan endüstrisi tarafından katledildi),bir kilo hayvan cesedi için 15.000 litre su heba edilir iken bir kilo patates,fasulye.....için yaklaşık 150-200 litre su harcanıyor.Hale hazırda Dünyada ki içilebilir su kaynaklarının yüzde ellisi hayvan endüstrisi tarafından yok edildi.


Afrika da ki tarıma elverişli arazileri olan devletler kendi insanları açlıktan ölürler iken,tarlalarında yetiştirdikleri tahılları Avrupa ve Amerika da ki hayvan çiftliklerine satıyor.


Her yıl devletlerin ekonomi
diyerek insanların damak zevki için katlettiği milyarlarca hayvanın sera etkisi yaratan gazı toplam küresel ısınmanın üçte birini oluşturuyor.


Hayvan endüstrisinin bir yılda tükettiği bitkiler on dünya dolusu insanın ihtiyacını karşılayabilecek miktara denk geliyor.Hayvan endüstrisinin kullandığı bitkiler dünyada ki açlıkla mücadele de kulanılsa,Dünyada aç insan kalmaz.


Dünyanın genelinde ki insanlar hayvan sömürüsü ve hayvan cinayetlerine dayalı yaşamlarından vazgeçmemekte ısrarcı olurlar ise önümüzdeki ki otuz yıl gibi kısa bir süre içerisinde ekosistemin omurgası olan yağmur ormanları tamamen yok olacak (yağmur ormanları küresel iklim değişikliğine sebep olan karbonun büyük bir kısmının emiliminde görev yapmasının dışında bünyesinde çok büyük oranda bio çeşitliliği barındırır.),içilebilir su kaynakları büyük oranda bitecek,yüzlerce hayvan türünün nesli tükenecek,dünya ormanlarının büyük kısmı yok olacak,küresel iklim değişikliğine bağlı buzulların erimesi sonucu kıyı şerilerinin sular altında kalmasıyla buralarda yaşayan 500 milyon insan mülteci konumuna düşecek.


Tüm bu anlattıklarımızdan hareketle vegan politik duruşunu,felsefesini içselleştirip pratiğe dökenler dünyada ki türler arası adaletsizliğin,kıtlığın,ekolojik yıkımın,su
kaynaklarının,tarlaların,ormanların yok
oluşunun mümkün olduğunca dışında kalabilmek,bu olumsuzlukların sebebi olan her türlü devlet yapısının doğayı hayvanı insanı sömüren,köleleştiren politikalarının finansörü,suç ortağı olmamak için ,hayvan sömürüsü ve cinayetlerine dayalı bir yaşam sürmeyip, insan yaşam hak ve özgürlüğünü hayvan yaşam hak ve özgürlüğünden ayrı düşünmeden savunuyoruz.

Cotontzu_Siri
Cotontzu_Siri

127155

Ekstra vitamin almadan bitkilerle insanların besin ihtiyaçları sağlıklı bir şekilde karşılanabilir. Ama etçil canlılar olan köpekler için bu geçerli değil.

Cotontzu_Siri
Cotontzu_Siri

127155

Ben 13 yaşındayım. Ama hay_dost'tan bahsediyorsunuz sanırım.

yasement
yasement

119858

Şikayet edilip silineceğini bile bile yorum yazmayın arkadaşlar. Sonra biz kendi kendimize konuşuyor gibi görünüyoruz.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

CotontzuSiri
Bunu duyduğuma sevindim,ben vegan değilde vejetaryen olmayı düşünüyorum ama daha tam karar vermedim

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2028 Görüntüleme
  • 30 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80202 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR