İnekleri Neden Kisirlastirmiyoruz ?

AhsenAise
AhsenAise

114761 Puan

Etinden , sütünden, yününden faydalanilan canlılarin üremesi elzem,aslında tüm canlılar üresin hayat bayram olsun isterdik ,ama evdeki ayrı sokaktaki ayrı mesuliyet ,kendi ihtiyaçlarımizdan artırıp ,özveride bulunup en azından karınları doysun istiyoruz , evimizdeki cana iyi mama alırken disardakilere daha uygun olanı tercih etmek zorundayız maddi açıdan,ve sokaklarda trafik kazalarında ölenleri ağlayarak kaldırıyor, zehirlenenleri kalbimiz parçalanarak toprağa veriyoruz,soğukta ,karda içimiz sürekli üşüyor onlara yeterince yuva olmadığını bildiğimizden ,ve eminim hepimiz dua ediyoruz Allahım lütfen daha çok kazanayım daha fazla can a yetisebileyim diye ,durum böyle iken kisirlastirma yerine çiftleştirme düşüncesi beni / bizi yıpratıyor .

36 CEVAP

theyusra
theyusra

16477

ineğe sesiniz çıkmıyor ama köpek yenilince olay çıkartıyorsunuz düşüncesi çok basit ve tamamen kendini haklı çıkarmak için uydurulmuş saçma bir düşünce. arkadaşlar siz hiç ineği haşlayarak öldüren bir kasap gördünüz mü? bizim dinimizde kesilecek hayvan acı çekerse o hayvanın eti haram olur, yani o hayvanı rahat ettirmek için her şey yapılır çünkü o anda o hayvan kutsaldır. ama Çinliler kalkıp köpekleri canlı canlı yakarak öldürüyorsa buna sesimiz çıkacak tabiki. İslam kutsaldır ve her canlı önemlidir, Çin'in saçma ve vahşet dolu adetleriyle karşılaştıramazsınız. o yüzden yok köpeğe sesiniz çıkıyor ama ineği yiyorsunuz bilmem ne gibi saçma ve kalıplaşmış argümanlarla değil, söylediklerinizi akıl süzgecinden geçirip konuşun çünkü gerçekten komik duruyorsunuz. ha hala bu düşüncede devam etmekte ısrarcıysanız bir bilgi vereyim, kurban edilirken hayvanların vücutlarının normal narkozdan 1000 kat daha güçlü narkoz salgıladığı kanıtlanmış bir gerçek.


ayrıca vegan olmakta bir yerde saçmalık. annem hep anlatır eskiden ineklerimiz yavruladığında annem bütün gün anne ineği severdi, yavrunun sütüne 3 ay ellemezdi, asla zamanı gelmeden kestirmezdi, gözü gibi bakar çocukları gibi severdi diye. yani vegan olmanız aslında gerekli değil, sütü yoğurdu böyle insanlardan alacağınıza vegan olup kendinizi boşu boşuna yoruyorsunuz. badem, fındık, soya, pirinç bilmem ne sütüne 18 lira verecek kadar zenginseniz bilemem tabi :)

Keyfimbilir
Keyfimbilir

103888

Yanlış anlamayın lütfen gerçekten anlamadım soru başlığıyla açıklama kısmının alakasını? İnekleri neden kısırlaştırmıyoruzla kedi köpeklerin ilgisini çözemedim. Sokaklarda başıboş gezen telef olan inekler yok ama her yer soğuktan, açlıktan, hastalıktan yitip giden kedi köpek dolu. Ben mi anlamadım acaba soruyu :) kusuruma bakmayın belki de ben idrak edememiş olabilirim

orhdoner
orhdoner

135444

Haklısınız katılıyorum size ben de elimden geldiğince sokağımdaki dişi kedileri kısırlaştırdım bu tür olaylar çok oluyor diye keşke daha iyi çalışılsa da her sokakta dişi kedileri kısırlaştırsalar diye düşünüyorum geçen dün belediyeden geldiler kapıya isteğiniz nedir diye ben de sokak hayvanları ile ilgili isteklerimi belirttim kısırlaştırma işlemini de ayrıca söyledim yazdılar çizdiler gittiler ama bilmiyorum daha iyi olur mu umarım olur diye dua ediyoruz

orhdoner
orhdoner

135444

Herkesin dini kendinedir kim neye inanmak istiyorsa ona inanır herkes burda kendi inancını söyler birbirine saygı duymak zorundadır kimse kimseyi diretemez zaten isteyen istediğini yapabilir.

theyusra
theyusra

16477

ben İslam'a göre konuşurum, çünkü yediğim et İslam kurallarına göre kesiliyor. onlarda böyle yapsa sesim çıkmaz, ciddiyim, o zaman sadece yediğimiz hayvan farklılaşıyor çünkü ve ben buna ses çıkartamam. kısaca anlattığımı anlamamışsınız, benim orda bahsettiğim yapılan işkenceydi öldürme değil. ama şöyle bir şey var, kaç sene öncesi Avustralya 2 milyon kediyi öldürdü şu an fare istilasıyla baş etmeye çalışıyorlar, köpeklerde böyle hayvanlar yani yenilecek hayvan var yenilmeyecek hayvan var ve buna sen değil doğa karar verir, doğada inek keçi av konumundadır ama kedi köpek avcıdır yani burda yaptıkları bir nevi besin zincirini de tehlikeye atıyor.


markaların hayvanlara nasıl davrandığından gayet haberim var ve bu zulüm siz vegan oluyorsunuz diye durmayacak, evet belki azalabilir ama asla son bulmayacak çünkü insanlar sesini çıkartamayacak kadar korkak. ayrıca ben "köylülerden" alın demedim, "böyle insanlardan" alın dedim herkes her köylünün vicdanlı olmadığını biliyor zaten. arada fiyat farkı yok mu? birinin litresi 18 lira diğerin 5 litresi 30 lira, daha pahalıya alıyorsanız bi sorgulayın zaten...

orhdoner
orhdoner

135444

Ben de olay çıkarmak için söylemedim zaten kendim düşüncemi ve inancımı söyleyeceğim tabiki de burda ben de hayvanlara eziyet edilsin istemem ama Allah’ın verdiği kurallara karşı gelemeyiz ben bunu savunurum sonuna kadar ayrıca doğa kanunu da var vahşi doğada birbirlerini yiyorlar bu da vahşi bir olay birşey yapabiliyormuyuz hayır o zaman daha denecek birşey kalmadı

Miscatt
Miscatt

11393

@simbakedi
Sempati duymak mı acaba haram olduğu için mi ? Kendi ülkem adına sempati diye bişey asla yok ne demek sempati.Hiçbir canlı üzerinde hakkımız olmadığına katılıyorum ama sizin kedinizde bizim kedilerimiz gibi yaş mama yiyorsa tavuk haşlaması yiyorsa kuru mama da yiyorsa sempatiden bahsetmeniz biraz abest oldu.
Vegan değilseniz sizin de bu yorumunuz değer kazanmadı çünkü sizde yiyorsunuz. Ayrıca doğa kanunu dedim bu kanunuda ben çıkarmadım süre gelmiş bişey bu.
İlave olarak doğada Aslan aslanı yemez sadece sürüsünde üstünlük kazanmak için öldürür. Dediğiniz gibi alt segmente bakar ve güçsüzü bulur ve yer bu her hayvan için geçerlidir. Kedilerde kuş yakalar sinek yakalar öldürür ya da yer.

orhdoner
orhdoner

135444

Hz.İbrahim oğlu ismaili kurban edecekken Allah Cebrail a.s aracılığıyla kurbanı gönderdi Allah’ın kuralı bu kurban kesmek kimsenin hayvan üstüne tabiki de hakkı yoktur Allah tan başka .. Kediler olsun köpekler olsun etçil hayvanlar yaş mamalarında kuru mamalarının yanına verdiğimiz et tavuk olmasa yaşayamazlardı heralde diye düşünüyorum kuru mamaların içinde bile et var et oranı yüksek mamalar almaya neden özen gösteriyoruz ki hasta olmasınlar öyle degil mi ? Vegan olan kişilere de saygımız sonsuz tabiki de herkesin özgür kararıdır istediğini yer istediğini içer istediği gibi yaşayabilir. Ama etçil olan hayvanlar brokoli ile beslenip yaşayamazlar diye düşünüyorum Yaşar ama bir yere kadar gider daha sonra hastalık çıkar çünkü Allah onları da ona göre yarattı ona bakarsanız sinek de karınca da yiyorlar onlar da canlı ama birşey yapamıyoruz. Çünkü doğası gereği onlar avcı olarak yaratılmış Allah’ın her işinde var bir hayır çok şükür verdiği nimetlere 🙏

iegny
iegny

1398

@simbakedi vegan biri olarak düşüncenizin böyle olduğunu öğrenince çok sevindim. yani tabii yırtıcı olduğunuzu düşünüp et yemenize değil de ilk söylediğinize. bunun dışında eklemek istediğim birkaç şey de var. bu bahsedilen şey türcülük yani bir nevi ırkçılık. ineğe gelince "et" olarak görüp kediye gelince "can" olarak görürseniz ortaya bu durum çıkar. kedileri beslemek için uğraşmanız çok güzel. kediler ölmesin diye uğraşıp akşam yemeğinizde tabağınızda aynı kedi gibi olan sadece daha farklı görünen bir hayvanın ölü bedenini yiyorsunuz. şu anda normal olan şey inek vs yemek olduğu için ben zaten herkese saygı duyuyorum (duymak zorundayım, aslında içten içe duymasam da). ama size bakış açımla tamamen aynı şekilde köpek yiyenlere de bakıyorum. ülkemizde Çinlilere köpek yeme festivali var diyen insanlar her gün inek yiyor bu da ayrı komedi.

Miscatt
Miscatt

11393

@ simbakedi
Din konusu ayrı bişey ama hayvanların etçil otçul olabilceği yaratılıştan sebep yani buna ne siz ne biz nede herhangi bir insanoğlu bişey yapabilir.
Burda mesela diyoruz bol bol yaş mama yesinler bol bol et haşlayın yedirin balık yedirin şu bu.Bunu eminim sizde demişsinizdir. Hepimiz can seviyoruz hepimiz evlat bakıyoruz evimde baktığımla dışarda baktıklarım ya da bakamadıklarım yırtıcı vahşi hayvanlar olsun hiç birini birinden ayırmam mümkün değil. Kafeslerde insanlar eğlensin diye yaşatılan canlar var hangimiz üzülmüyoruz? Ben sadece doğa gereği böyle olduğunu söyledim bi kedi bi köpek etçil yaratıldıysa ona ot veremezsiniz yani nasıl olacak ? O yüzden inek tavuk balık bu tarz hayvanları bu şekilde tüketiyoruz ve tükettiriyoruz.
Veganlık tabi ki güzel bişey biz kendimizi kıssak bile et yememek için hayvanların doğası gereği yemesini kimse engelmeyemez. Bi kedi bi pırasa yemiyor bi köpek bi kıvırcık yemiyor. Hal böyle olunca neyle beslicez tabi ki inek tavuk balık başka napabiliriz ki ? Bende istemezdim böyle olsun ama böyle yani elden ne gelir ?

orhdoner
orhdoner

135444

Kesinlikle daha iyi çalışmalar olsa bu kadar kötü olaylar gelmez diye düşünüyorum umarım bundan sonra olur Allah’ın sessiz kulları onlar bize emanet Allahım yar ve yardımcımız olsun inşallah bu yolda Allah razı olsun sizlerden de 🙏❤️

Miscatt
Miscatt

11393

@simbakedi
E sizde hayvanlar üzerinde hakkım yok deyip sizde tüketiyorsunuz et tavuk süt vs. Veganım deseniz bu bi tercihtir anlarım ama hem vegan olmayıp hem de savunduğunuz şey ne çözemedim .Bende istemem inekler tavuklar bizim için ölsün doğa kanunu dedim başta da zaten.Ben Çin ‘i Japonya bilmem ona da burdan yapacak bişeyim zaten yok siz yapabiliyormusunuz burdan bişey o ülkelere ? Siz neyi savunuyorsunuz biraz tutarsız konuşuyorsunuz.

AhsenAise
AhsenAise

114761

Konuyu provake etmek için canla başla çalışan ,her soruda kendince mantıklı umum için saçmalık olan argümanlarini yazmaktan çekinmeyen ,farklı olmak adına daha neler yazanilecegini merak etmediğim
@simbakedi siz özgürsünüz kafanıza göre takılın , ben inancımı paylaşanlarin yaşam tarzı üzerinden fikir yürütüyorum ,sizin tuhaf içerikli yorumlarınızı gözüme carptikca tebessüm ile okuyorum ,size herşey serbest ,
@iegny hayvansal protein alabileceğim helal olan tüm gıdaları afiyetle tuketirim , sizin dogrunuz size benimki bana

duman_cat_world
duman_cat_world

131269

@simbakedi
O konuda katılmıyorum. Sempati duyduğumuzdan değil dinimizce inek vb kutsal kılındığından Müslüman olan herkes inek eti yiyebilir. Sempatiyle pek alakası yok. Biz Müslüman olduğumuzdan Çinlilerin kedi, köpek vs yemeleri bize doğru gelmiyor. Bir de hayvan kurban edilirken bile canını hiçbir şekilde acıtmamak esastır. Çinliler canlı canlı yiyorsa buna tabii ki sesimiz çıkar.

Miscatt
Miscatt

11393

Merhaba
Dediğiniz gibi etinden,sütünden,yününden insanların faydalandığı inek vb. canların üremesi elzem. Aslında sadece bizler değil doğada faydalanıyor mesela gübre doğaya can veriyor. Bizim baktığımız canlar onların etiyle besleniyor yeri geliyor sütüyle, mayaladığımız yoğurduyla,kefiriyle.İşin birde ticari boyutu da var tabi ki.Yani bu doğanın kanunu gibi birşey insanlığın en başından eski çağlardan beri.
Her can için hem kendi gözümle gördüğüm yaşadığım hem de burda arkadaşların bahsettiği canlar için dua etmekten başka çare gelmiyor elden. Yetebildiğimize yetmeye çalışıyoruz mamasıyla ilgileniyoruz sokaktaki canlar için. Birine bişey olsa imkanımızda varsa hemen veterinere götürmeye çalışıyoruz.Kötü bi olay yaşasak etkisinden çıkamıyoruz.
Rabbim hepsini korusun hepsi sağlıkla kalsın gönül istiyor hepsinin mutlu bi yuvası olsun🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1694 Görüntüleme
  • 36 Cevap
  • 7 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79893 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR